Επαρχία Χουζιστάν

Η Επαρχία Χουζιστάν (περσικά: استان خوزستان‎‎, Ostān-e Khūzestān), η Σουσιανή τον καιρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι μία από τις 31 επαρχίες του Ιράν. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, συνορεύοντας με το Ιράκ και τον Περσικό Κόλπο. Έχει έκταση 63.238 τ.χλμ. και πρωτεύουσά της είναι η πόλη Αχβάζ.

Όντας η επαρχία του Ιράν με τη μεγαλύτερη ιστορία, συχνά αναφέρεται ως η κοιτίδα του έθνους, καθώς εδώ ξεκίνησε η ιστορία των Ελαμιτών. Ιστορικώς μία από τις πιο σημαντικές περιοχές της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής, το Χουζιστάν είναι το αρχαίο Ελάμ, του οποίου η πρωτεύουσα ήταν στα Σούσα. Η ονομασία των Αχαιμενιδών στην Αρχαία Περσική γλώσσα για το Ελάμ ήταν Χουτζίγια όταν το κατέκτησαν από τους Ελαμίτες, που είναι παρούσα στη σημερινή ονομασία. Το Χουζιστάν, που σημαίνει "Η Γη των Χουζ", αναφέρεται στους αρχικούς κατοίκους της περιοχής, τους Σουσιανούς (Χουζά ή Χουτζά στην Αρχαία Περσική).

Locator map Iran Khuzestan Province
To Χουζιστάν στο Ιράν
Αμπουλχασάν Μπανί-Σαντρ

Ο Σεγιέντ Αμπουλχασάν Μπανί-Σαντρ (سید ابوالحسن بنی‌صدر), που γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1933, είναι Ιρανός πολιτικός και οικονομολόγος. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Ιράν μετά την Ιρανική Επανάσταση το 1979 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση ενάμιση περίπου έτος, από τις 4 Φεβρουαρίου 1980 μέχρι τις 20 Ιουνίου 1981. Προηγουμένως είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Γαλλία, όπου και ζει σήμερα.

Μπαντάρ-ε Εμάμ Χομεϋνί

Το Μπαντάρ-ε Εμάμ Χομεϋνί (περσικά: بندرامام خمینی‎, επίσης γράφεται ως Μπαντάρε Εμμ Χομεϋνί) είναι μια πόλη και η πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαντάρ-ε Εμάμ Χομεϋνί της Κομητείας Μαχσάχρ στην επαρχία Χουζιστάν στο Ιράν. Στην απογραφή του 2006, η πόλη είχε πληθυσμό 67.078 κατοίκων σε 14.681 οικογένειες.Το Μπαντάρ-ε Εμάμ Χομεϋνί είναι ένα λιμάνι στον Περσικό Κόλπο στην Επαρχία Χουζιστάν στο Ιράν. Πριν το 1979, όταν διεξήχθη η Ιρανική Επανάσταση, ήταν γνωστό ως Μπαντάρ Σαχπούρ. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Η πόλη είναι η έδρα της ομάδας καλαθοσφαίρισης Πετροχίμι Μπαντάρ Ιμάμ, η οποία παίζει στην Σούπερ Λίγκα του Ιράν.

Μπαντάρ-ε Μαχσάχρ

Η Μπαντάρ-ε Μασάχρ (περσικά: بندرماهشهر, επίσης γράφεται ως Μπαντάρ-ε Μαχσάχρ, Μπαντάρ-ε Μασούχρ, Μπαντάρ Μαχ Σαρ, Μπαντάρ-μασούρ, Μπαντάρ-Μανσούρ, Μπαντάρ Μασούρ, Μπαντάρ Μάσουρ, γνωστή και ως Μπαρ Αντάζ, Μασάχρ, Μαχ Σαχρ, και Μασούρ) είναι πόλη και πρωτεύουσα της Σαχρεστάν (διοικητική υποδιαίρεση του Ιράν) Μασάχρ στην Επαρχία Χουζιστάν στο Ιράν. Στην απογραφή του 2017, η πόλη είχε πληθυσμό 297.531 κατοίκων.Η Μπαντάρ-ε Μασάχρ είναι μια αρχαία πόλη και λιμάνι της επαρχίας Χουζιστάν στο νοτιοδυτικό Ιράν. Αρχικά ήταν γνωστή ως Ρεϋσάχρ και μετά ως Ματσουλέχ, και τελικά έγινε γνωστή ως Μπαντάρ-ε Μασούρ. Το 1965 μετονομάστηκε σε Μπαντάρ-ε Μαχ Σαχρ.

Η λέξη Μαχ-σάχρ είναι περσική και σημαίνει "πόλη του φεγγαριού".

Το λιμάνι της πόλης είναι ένα από τα πιο σημαντικά στο Ιράν, καθώς εξαγάγει φυσικό αέριο και διυλισμένα προϊόντα από το Αμπαντάν.

Η Μαχσάχρ έχει δύο πανεπιστήμια, το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ της Μαχσάχρ και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Αμιρκαμπίρ στην πανεπιστημιούπολη της Μαχσάχρ. Και τα δύο πανεπιστήμια επικεντρώνονται σε προγράμματα μηχανικής, ειδικά στο πετρέλαιο και στη πετροχημική εφαρμοσμένη μηχανική. Οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν τα περσικά. Οι ντόπιοι κάτοικοι κατάγονται ως επί το πλείστον από οικογένειες των Καναβάτι και Μπαντάρι. Υπάρχει επίσης μια τοπική Αραβική μειονότητα των οποίων οι ρίζες ανάγονται στο Καμπάν του Ιράκ.

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.