Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό

Το Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό είναι το πολεμικό ναυτικό τμήμα της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης (Australian Defence Force). Πρωτοεμφανίστηκε,μετά την ένωση των αποικιών, και την δημιουργία της Αυστραλίας ως κράτος το 1901 με την ονομασία Κοινοπολιτιακή Ναυτική Δύναμη η οποία,στηρίχθηκε στην ένωση των πλοίων και τον εξοπλισμών των,πρώην πλέον,αποικιών. Στόχος ήταν η ναυτική,κατά τόπους προστασία, μέχρι το 1911 που μετονομάζεται σε Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό (Royal Australian Navy) και αναλαμβάνει επισήμως την διαφύλαξη όλων των χωρικών υδάτων της Ηπείρου.

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας συνέχισε να υποστηρίζει το Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό και παρείχε πρόσθετη αμυντική ικανότητα στον Ειρηνικό έως τα πρώτα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, η ταχεία επέκταση του πολέμου έφερε την απόκτηση μεγάλων επιφανειακών σκαφών και την κατασκευή πολλών μικρότερων πολεμικών πλοίων.

Σήμερα, το Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό αποτελείται από 47 σκάφη σε λειτουργία, 3 σκάφη που δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία και πάνω από 16.000 άτομα προσωπικό. Το Αυστραλιανό ναυτικό είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού, με σημαντική παρουσία στον Ινδικό Ωκεανό και σε παγκόσμιες επιχειρήσεις για την υποστήριξη στρατιωτικών εκστρατειών και αποστολών διατήρησης της ειρήνης. Ο επικεφαλής του ναυτικού είναι ο αντιναύαρχος Μάικλ Νούναν. Σήμερα αποτελείται από 14.215 άτομα μόνιμο προσωπικό[1] και 8.493 έφεδρους[1].

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Defence Issues Paper. Commonwealth of Australia. 2014, σελ. 29. http://www.defence.gov.au/whitepaper/docs/defenceissuespaper2014.pdf. Ανακτήθηκε στις 16 November 2014.
Grumman S-2 Tracker

Το Grumman S-2 Tracker (προηγούμενη ονομασία S2F) υπήρξε το πρώτο αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου που εισήλθε σε υπηρεσία με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και κατασκευάστηκε για αυτόν ειδικά το σκοπό.

Ο πρόδρομος του, το AF-2 Guardian υπήρξε το πρώτο ειδικά κατασκευασμένο αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου που χρησιμοποιούσε δύο αεροσκάφη για την αποστολή, ένα που έφερε τον εξοπλισμό ανίχνευσης και ένα που έφερε οπλισμό.

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.