Αλί Σοϊλί

Ο Αλί Σοϊλί (Ali Soilih, 1937-1978) ήταν σοσιαλιστής επαναστάτης και πολιτικός από τις Κομόρες. Υπηρέτησε ως αρχηγός κράτους στη νησιωτική χώρα από τις 3 Ιανουαρίου του 1976 ως τις 13 Μαΐου του 1978.

Αλί Σοϊλί
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
علي صيلح (Αραβικά)
Γέννηση7  Ιανουαρίου 1937
Μαχατζάνγκα
Θάνατος29  Μαΐου 1978
Μορονί
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΚομόρες
Θρησκείααθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΜπαντού γλώσσες[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις

Πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στην Μαζούνγκα της Μαδαγασκάρης στις 7 Ιανουαρίου 1937. Έζησε εκεί τα περισσότερα από τα παιδικά του χρόνια. Μορφώθηκε στη Μαδαγασκάρη και στη Γαλλία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εγκαταστάθηκε στα νησιά Κομόρες και εργάστηκε για την αγροτική και την οικονομική ανάπτυξη. Αποφάσισε την κάθοδό του στην πολιτική και έγινε θαυμαστής του Μαοϊσμού.

Άνοδος στην εξουσία

Τον Ιούλιο του 1975 οι Κομόρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία. Σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 3 Αυγούστου του 1975 ο Σοϊλί ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρόεδρο Αχμέτ Αμπνταλά με τη βοήθεια του Γάλλου μισθοφόρου Μπομπ Ντενάρ, και έγινε αρχηγός ενός επαναστατικού συμβουλίου του οποίο κατέλαβε την εξουσία. Έγινε επίσημα πρόεδρος του επαναστατικού συμβουλίου τον Ιανουάριο του 1976. Στις 28 Οκτωβρίου του 1977 σε δημοψήφισμα εγκρίθηκε η παραμονή του Σοϊλί στην εξουσία, με ποσοστό 56,6% υπέρ του ηγέτη[2]. Ακολούθησε σοσιαλιστική οικονομική πολιτική και προσπάθησε να μεταβάλλει την κομοριανή κουλτούρα, μακριά από τα δυτικά πρότυπα. Μεταξύ άλλων άλλαξαν οι ονομασίες των 4 νησιών από Ανζουάν, Μοελί, Μεγάλη Κομόρα και Μαγιότ στα μη γαλλικά: Nzwani, Mwali, Ngazidja, και Mahore[3]. Επί των ημερών του επιδεινώθηκαν οι σχέσεις των Κομορών με τη Γαλλία. Επέτρεψε σε νεότερα σε ηλικία άτομα να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες (το ηλικιακό όριο για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου μειώθηκε στα 14 χρόνια[4]) και αποθάρρυνε την μελέτη της Ιστορίας. Επίσης, νομιμοποίησε την κάνναβη.

Ανατροπή και θάνατος

Ο Αμπνταλά πλήρωσε τον μισθοφόρο Μπομπ Ντενάρ, ο οποίος ανέτρεψε με ένα ακόμα πραξικόπημα τον Σοϊλί, στις 13 Μαΐου του 1978. Ο Αμπνταλά έγινε ξανά πρόεδρος και λίγο αργότερα ο Σοϊλί σκοτώθηκε υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες[5] από τους υποστηρικτές του Αμπνταλά, στις 29 Μαΐου του 1978[6]. Επίσημα, αναφέρθηκε η εκδοχή ότι είχε αποπειραθεί να δραπετεύσει. Ο μεγαλύτερος δίδυμος αδερφός του, Σαΐντ Μοχάμετ Τζοχάρ, ανέτρεψε τον Αμπνταλά, πιθανότατα με τη βοήθεια του Ντενάρ, το 1989 και θήτευσε ως πρόεδρος των Κομορών ως το 1996.

Παραπομπές

  1. (Γαλλικά) BnF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb12265441x. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. Εκλογές στις Κομόρες, Βάση Δεδομένων Αφρικανικών Εκλογών.
  3. History - Comoros
  4. Comoros - The Soilih Regime
  5. Le premier coup d'état
  6. http://books.google.co.uk/books?id=Ftz_gtO-pngC&pg=PA292&lpg=PA292&dq=ali+soilih&source=bl&ots=IuxJqscvjU&sig=1L0-dnU2AMHLA1jaiq57kP0DggM&hl=en&ei=is_OSf-HNoi5jAeM8oDzCQ&sa=X&oi=book_result&resnum=7&ct=result

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ali Soilih της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
1937

Η παρούσα σελίδα αφορά το έτος 1937 κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο

1978

Η παρούσα σελίδα αφορά το έτος 1978 κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο

29 Μαΐου

Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος | Ιούλιος

28 Μαΐου | 29 Μαΐου | 30 Μαΐου

H 29η Μαΐου είναι η 149η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (150η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 216 ημέρες.

7 Ιανουαρίου

Νοέμβριος | Δεκέμβριος | Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος

6 Ιανουαρίου | 7 Ιανουαρίου | 8 Ιανουαρίου

H 7η Ιανουαρίου είναι η 7η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Υπολείπονται 358 ημέρες (359 σε δίσεκτα έτη).

Αμπνταλά Μοχάμετ

Ο Αμπνταλά Μοχάμετ (Abdallah Mohamed, απεβίωσε στις 3 Φεβρουαρίου 2000) ήταν πολιτικός από τα νησιά Κομόρες. Υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας του τη δεκαετία του 1970. Ανήκε στο κόμμα Δημοκρατική Ένωση των Κομορών (UDC). Ήταν ανεψιός του Μοχάμετ Αχμέτ, πολιτικής προσωπικότητας των νησιών.

Αντιπρόεδρος των Κομορών

Ο Αντιπρόεδρος των Κομορών είναι πολιτικό αξίωμα στις Κομόρες. Θεσμοθετήθηκε το 2002, έπειτα από την ψήφιση νέου συντάγματος και την κατάργηση της θέσης του Πρωθυπουργού. Οι Αντιπρόεδροι διορίζονται από τον Πρόεδρο. Η προεδρία και οι θέσεις των δύο αντιπροέδρων εναλλάσσονται ανάμεσα στα 3 νησιά, τη Μεγάλη Κομόρα, το Ανζουάν και το Μοελί. Από το 2011 υπάρχουν 3 αντιπρόεδροι από καθένα από τα 3 νησιά που συγκροτούν την Ένωση των Κομορών.

Αρχηγός κράτους των Κομορών

Οι Κομόρες έγιναν ανεξάρτητο κράτος από την Γαλλία το 1975. Αρχηγός Κράτους με βάση το Σύνταγμα είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης των Κομορών, ωστόσο δεν ήταν λίγες οι φορές που αρχηγοί κράτους υπήρξαν στρατιωτικοί ηγέτες και ηγέτες που ήλθαν στην εξουσία έπειτα από πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος Αχμέτ Αμπνταλά δολοφονήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1989, στη διάρκεια πραξικοπήματος από τον Σαΐντ Μοχάμεντ Τζοχάρ, δίδυμο αδερφό του προηγούμενου προέδρου (Αλί Σοϊλί). Το 1998 πέθανε εν ενεργεία ο πρόεδρος Μοχάμετ Τακί Αμπντουλκαρίμ..

Με βάση το σημερινό σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Ένωσης των Κομορών εκλέγεται από το λαό για θητεία 5 ετών.

Αχμέτ Αμπνταλά

Ο Αχμέτ Αμπνταλά (1919 - 1989) ήταν πολιτικός από τις Κομόρες. Υπήρξε πρόεδρος του νησιωτικού κράτους από τις 25 Οκτωβρίου του 1978 ως το θάνατό του.

Εκλογές στις Κομόρες

Στις Κομόρες διεξάγονται εκλογές σε επίπεδο πανομοσπονδιακό, για Πρόεδρο και για Κοινοβούλιο. Το πολίτευμα της χώρας είναι ομοσπονδιακή προεδρική δημοκρατία και λειτουργεί ο πολυκομματισμός.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από το λαό για 5ετή θητεία. Με βάση το σύνταγμα του 2002, η προεδρία είναι εναλλασσόμενη ανά τετραετία ανάμεσα στα νησιά. Καθένα από τα νησιά απέκτησε ισχυρή αυτονομία. Η νέα Ένωση των Κομορών απαρτίζεται από τρία νησιά: τη Μεγάλη Κομόρα, το Ανζουάν και το Μοελί. Κάθε νησί έχει Πρόεδρο, ο οποίος κυβερνά και την Ένωση, με βάση την εναλλασσόμενη προεδρία. Η θητεία του Προέδρου και των Αντιπροέδρων του είναι τετραετής. Το Σύνταγμα ορίζει ότι τα νησιά απολαμβάνουν και οικονομική αυτονομία και καθορίζουν και τη δική τους οικονομική πολιτική.

Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη μονοθάλαμη Συνέλευση της Ένωσης (Assemblée nationale de l'Union des Comores), η οποία απαρτίζεται από 33 μέλη. Από αυτά, τα 18 εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες και τα 12 είναι αντιπρόσωποι από τις συνελεύσεις των αυτόνομων νησιών.

Μοχάμετ Αχμέτ

Ο Μοχάμετ Αχμέτ (Mohamed Ahmed, στα αραβικά: محمد أحمد, Muhammad Ahmad, 2 Ιουλίου 1917 – 27 Ιανουαρίου 1984) ήταν πολιτικός από τις Κομόρες. Υπήρξε συμπρόεδρος (συναρχηγός Κράτους) το 1978 μαζί με τον Αχμέτ Αμπνταλά. Καταγόταν από το νησί Ανζουάν.

Μοχάμετ Τακί

O Μοχάμετ Τακί (20 Φεβρουαρίου 1936 - 6 Νοεμβρίου 1998) ήταν πρόεδρος των Κομορών από τις 25 Μαρτίου του 1996 ως τον θάνατό του, το 1998. Καταγόταν από την Μεγάλη Κομόρα και υπηρέτησε σε υπουργικά αξιώματα τη δεκαετία του 1970. Το 1992 έγινε πρωθυπουργός και το 1995 υπηρέτησε ως προσωρινός πρόεδρος για βραχύβια θητεία.

Πολιτική των Κομορών

To πολίτευμα στις Κομόρες είναι ομοσπονδιακή προεδρική δημοκρατία, με βάση το οποίο ο εκάστοτε Πρόεδρος είναι Αρχηγός Κράτους και μαζί Αρχηγός Κυβερνήσεως στο νησιωτικό κράτος. Ισχύει πολυκομματικό σύστημα και η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση. Την ομοσπονδιακή νομοθετική εξουσία ασκούν η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο.

Το 2002 τέθηκε σε ισχύ το νέο Σύνταγμα. Με βάση αυτό, η προεδρία είναι εναλλασσόμενη ανά τετραετία ανάμεσα στα νησιά. Καθένα από τα νησιά απέκτησε ισχυρή αυτονομία. Στις πρώτες προεδρικές εκλογές με το νέο Σύνταγμα, το 2002, ο Ασουμανί εξελέγη Πρόεδρος. Τον Απρίλιο του 2004 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές.

Η νέα Ένωση των Κομόρων απαρτίζεται από τρία νησιά: τη Μεγάλη Κομόρα, το Ανζουάν και το Μοελί. Κάθε νησί έχει Πρόεδρο, ο οποίος κυβερνά και την Ένωση, με βάση την εναλλασσόμενη προεδρία. Η θητεία του Προέδρου και των Αντιπροέδρων του είναι τετραετής. Το Σύνταγμα ορίζει ότι τα νησιά απολαμβάνουν και οικονομική αυτονομία και καθορίζουν και τη δική τους οικονομική πολιτική.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης "Οίκος της Ελευθερίας" (Freedom House, 2008) οι Κομόρες και η Μαυριτανία θεωρούνταν ως οι μόνες πραγματικές “εκλογικές δημοκρατίες” στον αραβικό κόσμο.

Σαΐντ Μοχάμεντ Τζοχάρ

O Σαΐντ Μοχάμεντ Τζοχάρ (Said Mohamed Djohar, 1918-2006) ήταν πολιτικός από τις Κομόρες, που χρημάτισε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του νησιωτικού κράτους το 1989-95 και το 1995-1996. Τον διαδέχθηκε στην πρώτη του θητεία ο Κααμπί Ελ-Γιαχρουτού και στη δεύτερη ο Μοχάμετ Τακί.

Σαΐντ Μοχάμετ Τζαφάρ

O Πρίγκιπας Σαΐντ Μοχάμετ Τζαφάρ (Saïd Mohamed Jaffar, 14 Απριλίου 1918 - 22 Οκτωβρίου 1993) ήταν πολιτικός από τις Κομόρες. Υπηρέτησε ως πρόεδρος από το 1975 ως το 1976 και ως ανώτερος υπουργός της κομοριανής κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 1972 ως τον Δεκέμβριο του ιδίου χρόνου. Ήταν τετρασέγγονος του Αχμέτ μπιν Σέχε Νγκόμε (Ahmed bin Shekhe Ngome)..

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.