Όρος Εφραίμ

Το Όρος Εφραίμ (εβραϊκά: הר אפרים‎), ή εναλλακτικά Όρος του Εφραίμ, ήταν το ιστορικό – βιβλικό όνομα για την κεντρική ορεινή περιοχή του Ισραήλ, την οποία κάποτε κατείχε η Φυλή του Εφραίμ (π.χ. Ιησούς του Ναυή 17:15, 19:50, 20:7) και εκτεινόταν από την Βαιθήλ ως την πεδιάδα του Ισραήλ. Στην εποχή του Ιησού του Ναυή, περίπου μεταξύ του 18ου και 13ου αιώνα προ Χριστού, οι λόφοι αυτοί ήταν καλυμμένοι με πυκνό δάσος.

Αναφορές στη Βίβλο και πόλεις στο Όρος Εφραίμ

Το Όρος Εφραίμ αναφέρεται με αυτό το όνομα περί τις 40 φορές στην Παλαιά Διαθήκη, και αρκετές άλλες αναφερόμενο σ’ αυτό ως την ορεινή περιοχή της Φυλής του Εφραίμ.

Αποτελούσε φυσικό καταφύγιο ως ορεινή περιοχή σε πολέμους και εξεγέρσεις (π.χ. Α΄ Βασιλείων 14:22), επίκεντρο πολεμικών συγκρούσεων (π.χ. Α΄ Βασιλείων 14:23), ενώ αποτελούσε εφαλτήριο για επιθέσεις εναντίον εχθρών, όπως για παράδειγμα όταν ο κριτής Αώδ όταν ήρθε στο Ισραήλ, σάλπισε με κεράτινη σάλπιγγα στο Όρος Εφραίμ, και ο λαός κατέβηκε από το βουνό και τον ακολούθησε νικώντας τους Μωαβίτες (Κριταί 3:27), ή όταν ο Γεδεών κάλεσε τους Ισραηλίτες από το Όρος Εφραίμ, οι οποίοι νίκησαν τους Μαδιανίτες (Κριταί 7:24).

Την εποχή του Σολομώντα αναφέρεται υπεύθυνος της ορεινής περιοχής του Εφραίμ ένας αξιωματούχος ονόματι Βενώρ[1].

Στην ορεινή περιοχή του Εφραίμ αναφέρεται το όρος Σομόρων (Παραλειπομένων Β΄ 13:4).

Μεταξύ των προσώπων που αναφέρονται ότι κατοικούσαν ή ήταν από την ορεινή περιοχή του Εφραίμ ήταν οι Ιεροβοάμ Α΄ (π.χ. Βασιλείων Γ΄ 12:24β ), οι Ελκανά και η Άννα, οι γονείς του Σαμουήλ (Α΄ Βασιλείων 1:1) και η Δεββώρα (Κριταί 4:5).

Πόλεις στο Όρος Εφραίμ

Στην Βίβλο αναφέρονται αρκετές πόλεις στην ορεινή περιοχή στο Όρος Εφραίμ, μερικές από τις οποίες είναι:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mount Ephraim της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές

  1. Γ΄ Βασιλείων 4:8
  2. Πόλεις της Φυλής Εφραίμ
  3. Πόλεις της Φυλής Εφραίμ
  4. Χάρτης της εποχής της Βίβλου
  5. From the Exodus to King Akhnaton, I. Velikovsky, σελ. 225
  6. [1]
  7. Bible Hub, Συχέμ, 2.
Αχιά

Ο Αχιά ο Σιλωνίτης (εβραϊκά: אחיה השילוני, Αχιγιά Χασιλονί, Αχιά="Ο Ιάχ (Ιεχωβά) είναι αδελφός μου") ήταν Λευίτης προφήτης από την Σιλώμ (ή Σιλών) την εποχή του Σολομώντα, όπως αναφέρεται στο Βασιλέων Α΄ της Εβραϊκής Βίβλου (Βασιλείων Γ΄ της Μετάφρασης των Εβδομήκοντα). Ο Αχιά ενθάρρυνε μια εξέγερση εναντίον του Σολομώντα, και προείπε ότι ο Ιεροβοάμ θα γινόταν βασιλιάς (Βασιλείων Γ΄ 11:29).

Η Εβραϊκή Βίβλος αναφέρει δύο προφητείες του: στο Βασιλείων Γ΄ 11:31-39, όπου ανακοινώνει το διαμοιρασμό των δέκα φυλών από τον Σολομώντα, και στο 14:6-16, η οποία προφητεία παραδίδεται στη γυναίκα του Ιεροβοάμ, προλέγοντας το θάνατο του γιου του βασιλιά, την καταστροφή του Οίκου του Ιεροβοάμ, και την κατάκτηση του Βασιλείου του Ισραήλ "πέραν του ποταμού".

Σύμφωνα με το Χρονικών Β΄ της Εβραϊκής Βίβλου ο Αχιά έχει γράψει επίσης ένα βιβλίο που περιγράφεται ως Προφητεία του Αχιά του Σιλωνίτη, το οποίο περιέχει πληροφορίες για τη βασιλεία του Σολομώντα. Αυτό το κείμενο δεν έχει διασωθεί, και είναι ένα από τα χαμένα μη κανονικά βιβλία που αναφέρονται στην Εβραϊκή Βίβλο. Η Ραβινική παράδοση καταγράφει για τον Αχιά ότι έζησε πάρα πολλά χρόνια, συνδέοντας την μακροβιότητά του με αυτές των προ του κατακλυσμού πατριαρχών Μαθουσάλα και Νώε.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Προφήτη Αχιά ως άγιο, και εορτάζει τη μνήμη του στις 12 Νοεμβρίου. Ο Προφήτης σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση πέθανε ειρηνικά και θάφθηκε κοντά στη βελανιδιά του Σιλώμ.

Ὅτι Προφήτης Ἀχιά, πρὶν τεθνάναι,

Ἱεροβοὰμ μάρτυς, υἱὸς Ναβάτου.

Κασσιόπη (αστερισμός)

Η Κασσιόπη (Λατινικά: Cassiopeia (Κασσιόπεια) συντομογραφία: Cas) είναι αστερισμός που σημειώθηκε για πρώτη φορά στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.

Η Κασσιόπη βρίσκεται ολόκληρη στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας, είναι μάλιστα τόσο βόρειος αστερισμός, ώστε στα χρόνια μας είναι σχεδόν αειφανής από την Ελλάδα. Συνορεύει με τους εξής 5 αστερισμούς: Κηφέα, Σαύρα, Ανδρομέδα, Περσέα και Καμηλοπάρδαλη. Αναγνωρίζεται εύκολα στον ουρανό από το χαρακτηριστικό «ζιγκ-ζαγκ», που σχηματίζουν τα 5 φωτεινότερα άστρα της (τα β,α,γ,δ, και ε κατά σειρά) και μοιάζει με ανοικτό Μ ή W.

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.