Άμμος

Άμμος ονομάζεται γενικά κάθε συσσώρευμα μικρών κόκκων πετρωμάτων ή ορυκτών, οι οποίοι παραμένουν ασύνδετοι μεταξύ τους. Για να θεωρηθεί όμως ως άμμος ένα συσσώρευμα, θα πρέπει οι κόκκοι από τους οποίους αποτελείται να έχουν διάμετρο μικρότερη των 6 χιλιοστών.

Sand under electron microscope
Δείγμα μορίων λάσπης στο μικροσκόπιο.
HeavyMineralsBeachSand
Χοντρή άμμος παραλίας.

Είδη

Στη πράξη λογίζεται ως άμμος εκείνη της οποίας οι κόκκοι φθάνουν σε διάμετρο το 1 χιλιοστό. Εξ αυτού, ανάλογα του μεγέθους, η άμμος διακρίνεται σήμερα στις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. "Χοντρή άμμος" (με μέγεθος κόκκου άπό 0,50 μέχρι 1 χιλιοστό)
  2. "Μέτρια λεπτή" ή "μέτρια χοντρή" (από 0,25 μέχρι 0,50 χιλιοστά)
  3. "Λεπτή άμμος" ή "ψιλή άμμος" (από 0,10 ,μέχρι 0,25 χιλιοστά), (προσφιλής ονομασία πολλών ακτών) και
  4. "Λεπτότατη άμμος" ή "πολύ ψιλή άμμος" (από 0,05 μέχρι 0,10 χιλιοστά). Από το όριο των 0,05 χιλ. και κάτω το συσσώρευμα χαρακτηρίζεται ως μόρια λάσπης (ιλύος).

Οι κόκκοι της άμμου προέρχονται ως επί το πλείστον από την αποσάθρωση των πετρωμάτων και μερικές φορές από την κατάθρυψή τους. Ανάλογα με το είδος των υλικών που περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στην άμμο, λέγονται χαλαζιακές, γλαυκοφανιτικές, μαρμαρυγιακές, γρανιτοφόρες, αστριούχες και λιγνιτούχες. Όταν είναι χρωματισμένη κόκκινη από οξείδια του σιδήρου, λέγεται σιδηρική ή σιδηρούχος. Επίσης, είναι δυνατό να είναι αργιλούχος, βιτουμενιούχος, χουμοφόρος και ασβεστολιθική. Η ηφαιστειακή άμμος, η οποία σκορπίζεται στον αέρα κατά τις εκρήξεις των ηφαιστείων, ονομάζεται ηφαιστειακή σποδός.

Όταν, με τη διεργασία της διαγένεσης, οι κόκκοι της άμμου υποστούν συγκόλληση, δίνουν πέτρωμα που ονομάζεται ψαμμίτης.

To χρώμα της άμμου καθορίζεται απο τα πετρώματα της.

Ανάλογα με τη φύση των συστατικών της, η άμμος χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους. Η άμμος που αποτελείται από κόκκους καθαρού διοξειδίου του πυριτίου, χρησιμοποιείται στην υαλουργία για την κατασκευή του υάλου. Η δομική άμμος που χρησιμοποιείται στα κονιάματα είναι προϊόν προσχωσιγενές. Ασβεστολιθική και πυριτική άμμος εξάγεται από ορυχεία επιφάνειας, που λέγονται αμμωρυχεία.

Ένα άλλο είδος άμμου είναι η άμμος των χυτηρίων, που χρησιμεύει για την κατασκευή μητρών και πρέπει να παρουσιάζει διάφορες ιδιότητες, κυρίως πλαστικότητα και συνοχή, για να είναι οι μήτρες λεπτές και διαρκείας: Να είναι πυρίμαχη, να μην αποσυντίθεται ή παραμορφώνεται λόγω επαφής με τον λιωμένο σίδηρο, να είναι πορώδης και περατή.

Κινούμενη άμμος

Άμμος υγρή και εξαιρετικά λεπτή που έχει την ιδιότητα να κινείται, όπως το νερό, δηλαδή να ρέει. Είναι πολύ υγρή, ελάχιστα συμπαγής και δυνητικά επικίνδυνη για τα ζώα και τον άνθρωπο. Πρόκειται για κατάσταση παροδική ή μόνιμη όπου μεταξύ των κόκκων της άμμου υφίσταται ποσότητα νερού. Υπό αυτή τη συνθήκη υδάτινου κορεσμού ο οποιοσδήποτε τύπος άμμου χάνει την ικανότητα συνοχής της, με συνέπεια να συμπεριφέρεται ως υγρό. Έτσι ένα απλό πάτημα του ποδιού σε αυτή, την μετατρέπει σε κινούμενη άμμο.

Οι παλαιότερες, ιδίως, ταινίες έδειχναν συχνά ανθρώπους να «καταπίνονται» εντελώς από κινούμενη άμμο, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Αντίθετα με τον μύθο αυτό όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, επειδή οι ​​επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η πυκνότητα του μίγματος άμμου & νερού είναι τουλάχιστον η 2-πλάσια από αυτήν του ανθρώπου και των ζώων, των οποίων είναι σχεδόν ίση με του νερού. Επομένως, δημιουργείται κάποια ασφαλής ισορροπία, ενώ πρέπει να τονιστεί και το ότι η κινούμενη άμμος περιορίζεται σε επιφανειακά στρώματα (εξαιρετικά σπάνιο να έχει τόσο μεγάλο βάθος), καθιστώντας αδύνατο για κάποιον να πεθάνει σε αυτήν έτσι όπως αποτυπώνεται στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο.

Ωστόσο, αληθεύει ότι η κινούμενη άμμος περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα της κίνησης, με αποτέλεσμα όποιος κολλήσει σε αυτήν να γίνεται ευάλωτος σε άλλους κινδύνους, όπως έκθεση στον ήλιο, αφυδάτωση, πείνα ή τυχόν επιστροφή παλίρροιας, αν είναι σε παραλία.

Εφαρμογή

Η άμμος χρησιμοποιείται στην αρχική μορφή της στην οικοδόμηση και στην κατασκευή τσιμέντου. Το γυαλί κατασκευάζεται από άμμο.

Νομοθεσία

  • Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και συγκεκριμένα με το άρθρο 1, § 3, του Μεταλλευτικού Κώδικα (Π.Δ. 28-10-1919) η άμμος έχει χαρακτηριστεί λατομικό ορυκτό. Η άμμος (όπως και άργιλος και το χαλίκι) προστατεύονται από τη νομοθεσία ως κοινόχρηστα αγαθά που προορίζονται για την εξυπηρέτηση δημοσίου σκοπού. Η αδειοδότηση έργων που αφορούν σε αμμοληψίες ή χαλικοληψίες από κοίτες ποταμών, χειμάρρων και υδατορρεμάτων διέπεται από ειδικό καθεστώς[1].

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. «Αδειοδότηση έργων που αφορούν σε αμμοληψίες».
Άμμος Άρτας

Ο Άμμος είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Αρταίων με 3 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011), στα ορεινά της Άρτας, σε υψόμετρο 149 μέτρων και απέχει από την πόλη περίπου 29 χιλιόμετρα.Σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστρια, ο Άμμος υπήρξε μέχρι το τέλος του 2010, οικισμός του Δήμου Ξηροβουνίου με έδρα τον Αμμότοπο. Με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης, ο οικισμός εντάχθηκε στο Δήμο Αρταίων. Ο Άμμος μαζί με το Σουμέσι, το Καθαροβούνι, το Περδικάρι και τη Ροδαυγή αποτελούν την τοπική κοινότητα Ροδαυγής με συνολικό πληθυσμό 390 κατοίκους.

Άμμος Ιωαννίνων

Η Άμμος είναι χωριό στον νομό Ιωαννίνων. Διοικητικά υπάγεται στη δημοτική κοινότητα Μαρμάρων του Δήμου Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 το χωριό είχε πληθυσμό 479 κατοίκων.

Άσπρη Άμμος Καβάλας

Η Άσπρη Άμμος είναι παραθαλάσσιο χωριό της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Υπάγεται διοικητικά στο δήμο Καβάλας και συγκεκριμένα στην ομώνυμη δημοτική κοινότητα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 48 μόνιμους κατοίκους.

Ανταρκτική

Η Ανταρκτική είναι η νοτιότερη ήπειρος της Γης στην οποία βρίσκεται ο γεωγραφικός Νότιος Πόλος. Βρίσκεται στην Ανταρκτική περιοχή του Νοτίου Ημισφαιρίου, σχεδόν εξ ολοκλήρου νοτίως του Ανταρκτικού Κύκλου, και περιβάλλεται από τον Νότιο ωκεανό. Με έκταση 14,0 εκατομμύρια τ. χλμ., είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη μετά την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική. Για σύγκριση, η Ανταρκτική έχει το διπλάσιο μέγεθος της Αυστραλίας. Περίπου το 98% της επιφάνειας της Ανταρκτικής είναι καλυμμένη από πάγο με μέσο πάχος τουλάχιστον 1,9 χιλιόμετρα.

Η Ανταρκτική είναι, κατά μέσο όρο, η πιο κρύα, η ξηρότερη, και η πιο ανεμώδης ήπειρος, ενώ έχει και το υψηλότερο μέσο υψόμετρο από όλες τις άλλες ηπείρους. Η Ανταρκτική θεωρείται έρημος, με ετήσιες κατακρημνίσεις μόλις 200 mm κατά μήκος των ακτών, και πολύ λιγότερο στην ενδοχώρα. Η θερμοκρασία στην Ανταρκτική έχει φτάσει και -93 °C. Δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, κατοικούν όμως από 1.000 έως 5.000 άνθρωποι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ερευνητικούς σταθμούς που υπάρχουν διάσπαρτοι στην ήπειρο. Μόνο προσαρμοσμένοι στο κρύο οργανισμοί μπορούν να ζήσουν στην Ανταρκτική, μεταξύ των οποίων πολλά είδη φυκών, ζώων (για παράδειγμα ακάρεα, νηματώδη, πιγκουίνοι, φώκιες και βραδύπορα), βακτήρια, μύκητες, φυτά και πρώτιστα. Η βλάστηση, όπου εμφανίζεται, είναι τύπου τούνδρας.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη θέαση της ηπείρου είναι κοινώς αποδεκτό ότι συνέβη το 1820 από τη ρωσική αποστολή του Φάμπιαν Γκότλιμπ φον Μπέλινγκσχαουζεν και του Μιχαήλ Λαζάρεφ στο Βοστόκ και το Μίρνι, αν και υπήρχαν μύθοι και υποθέσεις για μία Terra Australis («Νότια Γη») από την αρχαιότητα. Η ήπειρος ωστόσο έμεινε εν γένει παραμελημένη για το υπόλοιπο του 19ου αιώνα εξαιτίας του εχθρικού περιβάλλοντος, της έλλειψης πόρων και της απομόνωσης. Η Συνθήκη της Ανταρκτικής υπογράφηκε το 1959 από 12 κράτη, και μέχρι τώρα την έχουν υπογράψει 53. Η συνθήκη απαγορεύει στρατιωτικές δραστηριότητες και εξόρυξη ορυκτών, πυρηνικές εκρήξεις και διάθεση πυρηνικών αποβλήτων, ενώ υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και προστατεύει την οικοζώνη της ηπείρου. Συνεχιζόμενα πειράματα διεξάγονται από πάνω από 4.000 επιστήμονες από διάφορες χώρες.

Γαύριο Άνδρου

Το Γαύριο είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στα βορειοδυτικά της Άνδρου. Εκεί υπάρχει το κυριότερο λιμάνι του νησιού. Περιβάλλεται από την παραλία Χάρακα. Είναι ένα τουριστικό μέρος για την Άνδρο καθώς σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων υπάρχουν δυο από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού, η παραλία του Αγίου Πέτρου και η Χρυσή Ακτή (ή Χρυσή Άμμος ή Ψιλή Άμμος). Επίσης κάθε χρόνο, διοργανώνονται τα Γαυριώτικα όπου προβάλλονται ταινίες.

Απέχει από τη Χώρα περίπου 32 χλμ. και από το Μπατσί 8 χλμ. Το παλιό όνομα του Γαυρίου ήταν Υδρούσα. Την περίοδο 1835-1912 ανήκε στο δήμο Γαυρίου. Το 1997, με τη σύσταση του Δήμου Υδρούσας έγινε έδρα του δήμου, ενώ το 2010 στα πλαίσια του Προγράμματος Καλλικράτης προσαρτήθηκε στο Δήμο Άνδρου.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 10 μ. και ζουν εκεί 932 κάτοικοι.

Δήμος Αρταίων

Ο Δήμος Αρταίων είναι δήμος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος συστάθηκε το 2011 από τη συνένωση των δήμων Αμβρακικού, Αρταίων, Βλαχέρνας, Ξηροβουνίου και Φιλοθέης.

Μοναδική πόλη και πρωτεύουσά του είναι η Άρτα, η ιστορία της οποίας ξεκινά από την κλασσική εποχή το 630 π.Χ. με την ίδρυση της Αρχαίας Αμβρακίας και φτάνει έως σήμερα.

Στον παρακάτω κατάλογο αναφέρονται οι δημοτικές ενότητες μαζί με τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αρταίων, με βάση τα στοιχεία της Απογραφής του 2011.

Δήμος Ξηροβουνίου

Ο Δήμος Ξηροβουνίου ήταν δήμος του νομού Άρτας. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης εντάχθηκε στον νέο δήμο Αρταίων. Βρισκόταν στα βορειοδυτικά του νομού, και απλωνόταν στις πλαγιές του ομώνυμου βουνού. Αποτελούνταν από 8 δημοτικά διαμερίσματα, καταλαμβάνει έκταση 123,6 Km2 και είχε συνολικό πληθυσμό 4.083 κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν ο Αμμότοπος .

Στον δήμο περιλαμβάνονταν τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί:

Δ.δ. Αμμοτόπου [ 1.229 ]

ο Αμμότοπος [ 842 ]

τα Αμπέλια [ 387 ]

Δ.δ. Δαφνωτής [ 221 ]

η Δαφνωτή [ 170 ]

ο Προφήτης Ηλίας [ 51 ]

Δ.δ. Καμπής -- η Καμπή [ 1.012 ]

Δ.δ. Παντανάσσης [ 379 ]

η Παντάνασσα [ 314 ]

τα Ανωγειατά [ 58 ]

ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Λούρου [ 7 ]

Δ.δ. Πιστιανών [ 325 ]

τα Πιστιανά [ 72 ]

η Καλλιθέα (τ. ο Μαχαλάς) [ 40 ]

τα Πλατάνια [ 213 ]

Δ.δ. Ροδαυγής [ 557 ]

η Ροδαυγή [ 392 ]

η Άμμος [ 4 ]

το Καθαροβούνι [ 2 ]

το Περδικάρι [ 80 ]

το Σουμέσι [ 79 ]

Δ.δ. Σκούπας [ 201 ]

η Σκούπα [ 66 ]

ο Κάμπος [ 44 ]

ο Κάρδαμος [ 17 ]

το Παλαιοχώρι [ 30 ]

τα Πλατανάκια [ 23 ]

τα Τσιαπαλαίικα [ 13 ]

ο Φράξος [ 8 ]

Δ.δ. Φανερωμένης -- η Φανερωμένη [ 159 ]

Κόμβος

Ο κόμβος (αγγλ.: knot, ISO: kn) είναι μονάδα μέτρησης ταχύτητας πλοίου γενικά σε υδάτινο χώρο (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια), επί και υπό την επιφάνεια, και είναι ίση με 1 ναυτικό μίλι ανά ώρα. Ο κόμβος χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης και στα αεροπλάνα.

Μέχρι πριν δύο δεκαετίες με τον κόμβο δεν μετρούνταν απόλυτα αποστάσεις, έστω και αν η ταχύτητα του πλοίου ήταν απόλυτα γνωστή, και αυτό διότι η θάλασσα (και ο αέρας) δεν αποτελεί σταθερό υπόστρωμα, όπως η γη, και ο πλους επηρεάζεται από άλλους παράγοντες (άνεμος, ρεύματα κ.ά) και έτσι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διάφορο, π.χ. ένα πλοίο με ταχύτητα 10 κόμβων, σε μία ώρα μπορεί να έχει διανύσει απόσταση και μεγαλύτερη ή μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων. Με την τεχνολογική όμως εξέλιξη η μέτρηση διανυόμενης απόστασης που δίνεται αυτόματα από τα ηλεκτρονικά όργανα γεωγραφικής θέση (GPS), η σχέση ταχύτητας μετρημένη σε κόμβους και απόστασης αποδίδονται με ακρίβεια.

Επίσης με τη μονάδα αυτή γίνεται και η μέτρηση ταχύτητας των θαλασσίων ρευμάτων.

Λαϊκή Λατινική γλώσσα

Η λαϊκή ή δημώδης λατινική (λατ. sermo vulgaris) είναι όρος-ομπρέλα, ο οποίος καλύπτει τις διαλέκτους της λατινικής γλώσσας που ομιλούνταν κυρίως στις δυτικές επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μέχρις ότου αυτές οι διάλεκτοι, αποκλίνοντας ακόμη περισσότερο, εξελίχθηκαν στις πρώιμες ρομανικές γλώσσες κατά τον 9ο αιώνα.

Η ομιλουμένη Λατινική διέφερε από τη λογοτεχνική κλασική Λατινική στην προφορά, το λεξιλόγιο και τη γραμματική. Κάποια χαρακτηριστικά της δημώδους Λατινικής δεν εμφανίστηκαν παρά στην ύστερη Αυτοκρατορία. Άλλα χαρακτηριστικά της υπήρχαν πιθανόν στην ομιλουμένη Λατινική, τουλάχιστον στις πρωτογενείς μορφές τους, πολύ νωρίτερα. Οι περισσότεροι ορισμοί της δημώδους Λατινικής την παρουσιάζουν ως προφορική παρά ως γραπτή γλώσσα, επειδή οι μαρτυρίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ομιλουμένη Λατινική διασπάστηκε σε αποκλίνουσες διαλέκτους αυτή την περίοδο. Επειδή κανείς τότε δεν μετέγραψε φωνητικά την καθημερινή ομιλία των Λατίνων, οι μελετητές της λαϊκής Λατινικής πρέπει να χρησιμοποιούν έμμεσες μεθόδους.

Η γνώση μας για τη δημώδη Λατινική προέρχεται από τρεις κύριες πηγές: Πρώτον, η συγκριτική μέθοδος μπορεί να επανασυνθέσει τις υποκείμενες μορφές των μαρτυρημένων ρομανικών γλωσσών και να επισημάνει τη διαφορά τους από την κλασική Λατινική. Δεύτερον, διάφορα κείμενα ρυθμιστικών γραμματικών της υστερολατινικής περιόδου καταδικάζουν γλωσσικά σφάλματα που πιθανόν διέπρατταν οι ομιλητές, παρέχοντάς μας ενόραση ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι ομιλητές της Λατινικής χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα τους. Τρίτον, οι σολοικισμοί και οι μη κλασικές χρήσεις, που απαντούν ενίοτε στα υστερολατινικά κείμενα, ρίχνουν επίσης φως στην ομιλουμένη γλώσσα. Τέταρτον, ορισμένα γλωσσάρια, γραμμένα κυρίως για να καταδείξουν τη διαφορά σημασίας μεταξύ των λέξεων, καταδεικνύουν πόσο απείχε η δημώδης από την κλασική Λατινική.

Μεσαριά Σχοινούσσας

Για οικισμούς στην Ελλάδα με το ίδιο όνομα δείτε: Μεσαριά (αποσαφήνιση)

Η Μεσαριά ή Μεσσαριά είναι μικρό χωριό στο βόρειο τμήμα της Σχοινούσσας των Κυκλάδων. Βρίσκεται Β.-ΒΑ. από τη Χώρα ή Παναγιά την πρωτεύουσα και κύριο οικισμό του νησιού σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Αξιοθέατα είναι τα παλιά σπίτια, οι δύο ανεμόμυλοι και η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με το χρωματιστό τέμπλο του. Στα ανατολικά του χωριού και σε απόσταση 600 μέτρων υπάρχει η παραλία Ψιλή Άμμος. Από το χωριό περνάει το μονοπάτι Χώρα-Μεσαριά - Κάμπος - Ψιλή Άμμος. Αναφέρεται επίσημα το 1928 όταν προσαρτήθηκε στην τότε κοινότητα Σχοινούσης. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, υπάγεται στη δημοτική ενότητα Σχοινούσας του δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει μόνιμο πληθυσμό 16 κατοίκους.

Οθωνοί

Οι Οθωνοί είναι ελληνικό νησί και το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας. Είναι το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά, που βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας (Ιόνιο Πέλαγος) και ανήκουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Έχει 393 κατοίκους (2011) και χωρίζεται σε 2 περιοχές (Άνω και Κάτω Πάντα). Σε σχέση με τις Ιταλικές ακτές, οι Οθωνοί απέχουν 43 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο του Οτράντο και 48 από τα Λευκά (Santa Maria di Leuca), τα οποία διακρίνονται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Πέτρωμα

Γενικά ως πετρώματα χαρακτηρίζονται τα υλικά από τα οποία αποτελείται ο στερεός φλοιός της Γης, το ανώτερο δηλ. στρώμα της λιθόσφαιρας. Μερικά εξ αυτών εμφανίζονται κατά συμπαγείς μάζες όπως ο γρανίτης ή ο ασβεστόλιθος. Άλλα είναι δυνατόν ν΄ αποτελούνται από μαλακότερα ή ασύνδετα υλικά όπως η άμμος, η άργιλος κλπ, ενώ κάποια άλλα είναι ρευστά, όπως το νερό και το πετρέλαιο.

Τα πετρώματα σχηματίζονται από ένα ή περισσότερα ορυκτολογικά συστατικά.

Πλατιά Άμμος Λάρισας

Η Πλατιά Άμμος είναι οικισμός και παραλία του Νομού Λάρισας.

Η παραλία προσεγγίζεται αφήνοντας το Κόκκινο Νερό και συνεχίζοντας πλέον ανηφορικά, τον δρόμο προς το Στόμιο.

Τα τεράστια πλατάνια που σκιάζουν τις μεσημεριανές ώρες την παραλία, προσφέροντας μια φυσική ομπρέλα και τα ασπρόμαυρα βότσαλα με την πλατιά αμμουδιά που την κοσμούν, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Σιδηρούντα Χίου

Η Σιδηρούντα έίναι ένα χωριό του Δήμου Χίου του Νομού Χίου. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της Χίου, σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, χτισμένη στην κορυφή ενός λοφίσκου, ανάμεσα σε πεύκα και ελιές. Παραδοσιακός οικισμός, με πέτρινα σπιτάκια, που την εποχή των Παλαιολόγων ήταν Μετόχι της Νέας Μονής. Είχε δε τρίπατο πύργο στο κέντρο και κάστρο με δύο εισόδους (Χρυσόβουλο του Μιχαήλ Παλαιολόγου), μέρος του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα. Πήρε το όνομά της πιθανόν από τις Σιδηρόπετρες (Σιδηρούς -ούντος), που είναι άφθονες στην περιοχή και χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των σπιτιών.

Στους πρόποδες του λόφου απλώνονται μικρές γραφικές παραλίες, με καταγάλανα νερά. Μακριά άμμος, Τηγάνι, Μετόχι, Παπαλιάς, Γερίτα, Πραστιά.

Σουλλάροι Κεφαλονιάς

Οι Σουλλάροι είναι χωριό που βρίσκεται 3 χμ νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Παλικής. Υπάγεται διοικητικά στο δήμο Κεφαλληνίας και έχει 335 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2011. Το χωριό έχει υψόμετρο 47 μέτρα από την επιφάνεια της θαλάσσης.

Περιβάλλεται από αρκετές παραλίες, με πιο γνωστή αυτή του Μέγα Λάκκου μήκος 4χμ. Χαρακτηριστικό της είναι η κόκκινη άμμος.

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας κτίστηκε τον 17ο αιώνα σε επτανησιακό μπαρόκ με ανάγλυφες μορφές αγγέλων στη θύρα του Βήματος και με εντοιχισμένα οικόσημα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι αξιοσημείωτο, όπως και η αγιογράφηση του ναού.

Τουρκμενιστάν

Το Τουρκμενιστάν (τουρκμενικά: Türkmenistan, γνωστό επίσης και ως Τουρκμενία), είναι χώρα της Κεντρικής Ασίας με έκταση 488.100 τ.χλμ. και πληθυσμό (113η στον κόσμο) 5.942.089 κατοίκους σύμφωνα με τον ΟΗΕ για το 2019. Το όνομα της χώρας σημαίνει «γη των Τουρκομάνων». Το όνομα της πρωτεύουσας, Ασγκαμπάτ, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «πόλη της αγάπης» ή «η πόλη όπου οικοδομήθηκε η αγάπη», που ετυμολογείται από το αραβικό ishq που σημαίνει «αγάπη» με την περσική κατάληξη abad που σημαίνει «κατοίκησε» ή «οικοδομήθηκε». Ως το 1991 αποτελούσε σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία. Στα νοτιοανατολικά συνορεύει με το Αφγανιστάν, με το Ιράν στα νοτιοδυτικά, με το Ουζμπεκιστάν στα βορειοανατολικά, με το Καζακστάν στα βορειοδυτικά και με την Κασπία Θάλασσα στα δυτικά.

Το Τουρκμενιστάν έχει βρεθεί στα σταυροδρόμια των πολιτισμών για αιώνες. Στους μεσαιωνικούς χρόνους, η Μερβ ήταν μια από τις μεγάλες πόλεις του Ισλαμικού κόσμου και μία σημαντική στάση στον Δρόμο του Μεταξιού, μία διαδρομή καραβανιών που χρησιμοποιήθηκε για το εμπόριο με την Κίνα έως τα μέσα του 15ου αιώνα. Προσαρτήθηκε στην Ρωσική Αυτοκρατορία το 1881, και είχε εξέχουσα θέση στο Αντι-Μπολσεβικικό κίνημα στην Κεντρική Ασία. Το 1924, το Τουρκμενιστάν έγινε συνταγματική δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, αποτελώντας την Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τουρκμενίας.Το Τουρκμενιστάν έχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύπτεται από την έρημο Καρακούμ (σημαίνει Μαύρη Άμμος). Από το 1993, οι πολίτες έχουν ηλεκτρισμό, νερό και φυσικό αέριο χωρίς χρέωση, και παρέχονται από την κυβέρνηση.Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκμενική (μια τουρκική γλώσσα).

Από το 1990 μέχρι το 2006, οπότε και απεβίωσε, κυβέρνησε τη χώρα ο Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ. Το 2008 ο διάδοχός του ψήφισε ένα νέο Σύνταγμα.

Ψαμμίτης

Ο ψαμμίτης είναι κλαστικό ιζηματογενές πέτρωμα το οποίο αποτελείται από κόκκους άμμου που συγκρατούνται μαζί με ορυκτές συγκολλητικές ουσίες και κόκκους πετρωμάτων. Οι κόκκοι έχουν μέγεθος από 2 μέχρι 0,06 χιλιοστά. Συνήθως οι κόκκοι είναι από χαλαζία ή άστριο, επειδή είναι άφθονοι στο φλοιό της Γης, ενώ επίσης μπορεί να υπάρχουν κόκκοι καολίνη ή μοσχοβίτη, οι οποίοι δίνουν αντίστοιχα τον καολινικό ψαμμίτη και τον μαρμαρυγιακό ψαμμίτη. Το συνδετικό υλικό ποικίλει και μπορεί να είναι άργιλος ή αργιλικός σχιστόλιθος ή ανθρακικό ορυκτό όπως ο ασβεστίτης ή σπανιότερα ο δολομίτης. Οι ψαμμίτες πλούσιοι σε κόκκους αστρίου λέγονται αρκόζες. Ο ψαμμίτης, όπως και η άμμος έχει πολλά χρώματα, αλλά συνήθως είναι καφέ, κόκκινος, κίτρινος, γκρι, ροζ ή μαύρος.

Ψιλή Άμμος Θάσου

Η Ψιλή Άμμος είναι οικισμός στη Θάσο. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Θάσου της Περιφερειακής Ενότητας Θάσου. Αποτελεί έναν από τους οικισμούς της δημοτικής κοινότητας Θεολόγου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 9 κατοίκους.

Ψιλή Άμμος Σάμου

Η Ψιλή Άμμος είναι οικισμός στην Σάμο. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 48 κατοίκους.

Άλλες γλώσσες

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.