Tabernaklet

Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Tabernakel

Tabernaklet (latin: tabernaculum, "telt" el. "barak"; hebraisk: משכן, tr. mishkan "stedet hvor Gud hviler/er") er den transportable helligdom, som israelitterne ifølge Det Gamle Testamente førte med sig under ørkenvandringen på Moses' tid. Tabernaklet indeholdt blandt andet Pagtens Ark.

Tabernaklet dannede forbillede for det senere tempels indretning.

BibelStub
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion
Anden Mosebog

For alternative betydninger, se Exodus.

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Anden Mosebog, eller Exodus (hebr. ואלה שמות Ve-eleh shemot "Dette er navnene", gr. Ἔξοδος Exodus "Afgang" eller "Udvandring") er den anden bog i den jødiske torah og tanakh og i Det Gamle Testamente. Bogen koncentrerer sig om begivenhederne omkring udvandringen af Egypten under ledelse af Moses, pga. israelitternes slavetilværelse i landet (kap. 1-12). Det beskrives, hvordan Gud sender de 10 plager over Egypten for at få Farao til at løslade israelitterne. Rejsen til Sinaibjerget (kap. 13-18). Pagtslutningen med mellem Gud på den ene side og Moses og folket på den anden, og nedskrivningen af de 10 bud, og andre retsregler (kap. 19-24). Detaljerede instruktioner angående konstruktionen af tabernaklet, præstens dragt og andre rituelle objekter (kap. 25-31). Episoden med guldkalven, hvor loven gives 2. gang (kap. 32-34). Og til sidst konstruktionen af tabernaklet, præstens dragt og andre rituelle objekter (kap 35-40).

Exodus myten er en meget omdiskuteret myte. Den danner ramme om hele den jødiske selvforståelse, men har begivenheden fundet sted? Forskere og arkæologer har ikke fundet nogle spor efter udvandringen i hverken Egypten, Israel eller Sinai ørkenen. Egypterne, som var meget civiliserede dengang, havde heller ikke nævnt eller skrevet noget ned om israelitternes udvandring, og der findes ingen andre skriftlige kilder end Exodus myten i det Gamle Testamente. Udover det menes der at det tidsmæssigt ikke kan lade sig gøre, da der i myten bliver nævnt, at de brugte kameler på deres udvandring. Abraham må have levet omkring 2000 år f.Kr, men arkæologiske fund viser, at kamelerne først blev tæmmet som lastdyr omkring 1000 år f.Kr. Hvis udvandringen skulle have fundet sted på det tidspunkt ville det ikke give mening, da Kanaan, landet israelitterne vandrede til, var en del af Egypten på daværende tidspunkt.

Bargello

Bargello, også kendt som Palazzo del Bargello, Museo Nazionale del Bargello, eller Palazzo del Popolo (Folkets Palads) er en tidligere kaserne og fængsel i Firenze, Italien, som nu er kunstkunstmuseum.

Brevet til Hebræerne

Hebræerbrevet er et kanonisk brev i Det Nye Testamente (NT).

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige er almindeligt kendt som Mormonkirken, da den er den største af flere mindre uafhængige trossamfund, som også påstår at være mormonkirker. Kirken har hovedkvarter i Salt Lake City i Utah og har kirker og templer over hele verden med 11 templer i Europa, hvoraf et ligger på Frederiksberg. Kirken har knap 16 millioner medlemmer (pr. 31. december 2017) over hele verden. Pr. Oktober 2018 er det efter åbenbaring til kirkens profet blevet indskærpet, at kirkens korrekte og officielle navn er Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige og at kirkens medlemmer bør omtale sig selv som Medlemmer af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige og ikke mormoner. Forkortelser kan være Kristi Kirke, Jesu Kristi Kirke eller den Genoprettede Kirke. [1]

Medlemmer af kirken (mormoner, Sidste Dages Hellige eller SDH) tror, at Jesus Kristus leder deres kirke via åbenbaringer givet til kirkens præsident, som anses for profet. De regner sig selv som kristne, men hverken som en del af katolske, ortodokse eller protestantiske traditioner. I stedet tror de, at kirken er en genoprettelse af det 1. århundredes kristendom. De har i modsætning til traditionelle kristne tre andre kanoniserede skrifter kaldet: Mormons Bog, Lære og Pagter og Den Kostelige Perle. De tror også på Bibelen, for så vidt den er rigtig oversat (Joseph Smith har oversat dele af biblen), hvilket nævnes i deres trosartikler. Ifølge Mormons Bog er vigtige, klare og tydelige ting fjernet fra især Det Nye Testamente (se 1. Nefi 13:20-42). Af disse grunde mener mormoner, at Bibelen ikke altid er helt så pålidelig som deres andre skrifter.

Mormonerne anser Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige for at være den eneste sande kirke i verden. Inden man bliver medlem af mormonkirken, bør man have et vidnesbyrd. Et vidnesbyrd består i en åndelig tilkendegivelse fra Gud, om at kirken er sand. Det går kort sagt ud på, at man beder til Gud og spørger, om mormonkirken er sand. Dernæst skulle man få en tilkendegivelse fra Helligånden, som skulle være en varm fornemmelse. (Se bl.a. Moroni kapitel 10:4 i Mormons Bog.)

Historisk set har kirken adskilt sig fra moderne kristendom ved at praktisere polygami i kirken, ligesom man kan læse om i Det Gamle Testamente) (ulovliggjort efter 1890) og ved andre unikke doktriner og skikke som begavelse, dåb for de døde/stedfortrædende arbejde og dens syn på Guddommen (Gud Faderen, Kristus og Helligånden er ikke én men 3 forskellige personer, der har samme formål, nemlig at bringe Guds børn (alle mennesker) tilbage til Gud). Kirken har det standpunkt, at den er "den eneste sande og levende kirke på hele Jordens overflade", men den samarbejder med andre religiøse organisationer om humanitære og moralske emner.

Mormon Tabernacle Choir

Mormon Tabernacle Choir eller Mormon Tabernakelkoret består af 360 medlemmer, alle frivillige. Koret er sponsoreret af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, men er i øvrigt selvfinancierende, gennem koncertturneer, pladeudgivelser m.v. Korets dirigent er Mack Wilberg[1]

Præsident Ronald Reagan kaldte koret for "Amerikas Kor", og består af 360 mænd og kvinder. Selvom de fleste kormedlemmer bor i umiddelbar nærhed af det berømte Mormon Tabernakel i Salt Lake City, Utah, anvender nogle kormedlemmer lang tid på transport for at deltage i korets ugentlige øvelser samt korets ugentlige radio- og TV-udsendelse. Kormedlemmerne er alle frivillige og modtager ikke betaling for deltagelse i koret, ej heller dækning af rejseomkostninger eller optrædener. I mange familier synger både mand og hustru i koret, og nogle familier har deltaget i koret i flere generationer.

Koret blev grundlagt i August 1847, kun en måned efter at de mormonske pionerer ankom til Saltsødalen i midtvesten midt i Rocky Mountains. Siden den 15. juli 1929, har koret sendt sin ugentlige radioudsendelse Musik og Det Talte Ord, den længste netværksudsendelse i radiofoniens historie, via CBS Radio Network. Siden begyndelsen af 1960erne er udsendelsen endvidere blevet sendt via TV, og sendes nu via mere end 2.000 radio og TV-stationer verden over.

Mormon Tabernakelkorets særlige "sound" siges ofte at være verdensberømt i sig selv, og genkendes straks. Selvom koret traditionelt er kendt for høj kvalitet, har tidligere chefdirigent Craig Jessop lavet adskillige ændringer for at forbedre den overordnede kvalitet i korets lyd og hele fremtræden. I pladeoptagelser optræder koret normalt med the Orchestra at Temple Square eller det verdensberømte orgel i Tabernaklet. Med færdiggørelsen af det mægtige Conference Center, en af USAs største koncertsale, umiddelbart over for Tempelpladsen, har koret nu 2 imponerende sale til rådighed for sine koncerter, radio- og TV optrædender.

Minimums alderen for deltagelse i koret er for kort tid siden ændret fra 30 til 25 år, og kormeldemmers deltagelse i koret er begrænset til max. 20 år i koret, eller indtil medlemmet når 60 år, for på den måde at skabe plads for nye tallenter. Nye kormedlemmer deltager i the Temple Square Chorale, som er et træningskor inden de endeligt optages i the Mormon Tabernacle Choir, og modtager her undervisning i både musikteori og egentlig optræden.

Shilo

Shilo (hebraisk: שילה) var en israelittisk by i oldtiden i Israels land, som er nævnt flere gange i det gamle testamente i bibelen, blant andet som det sted, hvor Pagtens Ark blev opbevaret. Stedet fungerede som kongedømmet Israels midlertidige (religiøse) hovedstad frem til arken blev flyttet til det første tempel i Jerusalem.

Den geografiske lokation for Shilo hedder i dag Khirbet Seilun. Den lå syd for oldtidens Tirsa, 16 km nord for den israelske bosættelse Beit El på Vestbredden.

Tabernakel

Tabernakel er et alterskab i en katolsk kirke hvori nadverbrødet opbevares.

På andre sprog

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.