Slægt (biologi)

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Slægt. (Se også artikler, som begynder med Slægt)
Biologisk klassifikation

Domæne
Rige
Række / Division
Klasse
Orden
Familie
Tribus
Slægt
Art
Underart
Varietet

En slægt er i biologisk systematisk en kategori, som omfatter en eller flere arter. En eller flere nærstående slægter indgår i en familie. Slægt er altså et snævrere begreb end familie, hvilket kan være forvirrende, da det oftest er modsat i forhold til slægt og familie blandt mennesker. En slægt med blot en art kaldes monotypisk. En slægt med mange arter kan opdeles i flere underslægter, og disse kan igen opdeles i sektioner.

Som ved andre taksonomiske kategorier (pånær arten) er det et skønsspørgsmål, hvilken gruppe af arter, man vælger at kalde en slægt. Arter, der er nært beslægtede med hinanden placeres i samme slægt.

Slægt hedder Genus på latin.

Se også

Kilder og eksterne henvisninger

BiologiStub
Denne artikel om biologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Genus

Genus har forskellige betydninger inden for forskellige discipliner:

Genus (biologi) – det samme som slægt (biologi)

Genus (grammatik) – det samme som grammatisk køn

Genus (matematik) – begreb der blandt andet bruges til topologisk klassifikation af flader

Slægt

Ordet slægt har flere betydninger:

slægt (genealogi) – En samling af aner. Gruppe af personer der nedstammer fra samme forfader. En som forsker i slægter på amatørbasis kaldes for slægtsforsker, mens en professionel kaldes genealog. Videnskaben kaldes for genealogi på dansk slægtsforskning.

slægt (biologi) – Gruppe af biologiske arter, i klassifikationen af arter i Carl von Linné systema naturae.Slægt (band) – dansk black heavy metal-band fra København

Slægt (genealogi)

For alternative betydninger, se Slægt. (Se også artikler, som begynder med Slægt)Ordet slægt kommer af plattysk Schlecht = "slægt". Ordet blev oprindeligt brugt som betegnelse for dem, som tilsammen danner en given persons familie i videste betydning. Ordet æt (oldnordisk – af eje, de som hører sammen) dækker samme betydning, men blev fortrængt i løbet af det 18. århundrede og bruges i dag sjældent.

I modsætning til kernefamilie, der betegner de allernærmeste slægtninge (mor, far, børn), og familie, der bruges om de lidt fjernere beslægtede (bedsteforældre, mostre, fastre, morbrødre, farbrødre, tanter, onkler, fætre, kusiner, børnebørn og eventuelt næstsøskendebørn), bruges slægtning om enhver person, der på nogen måde kan regnes med i kredsen (slægten).

På dansk har der ofte været forvirring om slægtskabsbetegnelserne. Mange betegnelser bruges ikke mere, og andre har skiftet betydning. Men traditionelt betegner forleddet "grand-" et familiemedlem, der ligger en generation forskudt i forhold til efterleddet (grandonkel = forælders onkel, grandfætter = forælders fætter, grandnevø = nevøs søn), mens forleddet "halv-" betegner en slægtning, der ligger på samme niveau som efterleddet angiver, blot et "fætter-led" længere ude (halvonkel = forælders fætter, halvfætter = halvonkels søn (fætter i andet led), halvnevø = fætter/kusines søn). Grandfætter kan dog også i nyere sprogbrug bruges i samme betydning som halvfætter.

På andre sprog

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.