Salomon

Kong Salomo(n) (hebraisk: שְׁלֹמֹה, (Shelomo eller Shlomo) arabisk: سليمان, (Sulayman)) beskrives i mellemøstlige skrifter som en klog hersker over et imperium centreret om Israel. Han fødtes i Jerusalem omkring 1000 f.Kr. og regerede Israel fra omkring 970 f.Kr. til 928 f.Kr. Ifølge den bibelske kronologi var hans regeringstid 1037 f.Kr. – 998 f.Kr. Hans navn betyder fred.

Skrifterne siger, at Salomon var søn af kong David.[1] Han kaldes også Jedidiah i Tanakh (Det gamle testamente) og beskrives som den tredje konge af det forenede monarki og den sidste konge, før imperiet blev delt i Israel og Judæa.

Biblen fortæller, at Salomon stod bag byggeriet af templet i Jerusalem, og at han besad stor visdom, rigdom og magt. Han er genstand for mange legender. De fortæller, at Salomon var en så god og retfærdig konge, at tillægsordet salomonisk netop betyder "vis og retfærdig".

Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Saabaghiberti
Lorenzo Ghiberti: Relief på port til dåbskapellet i Firenze af Salomons møde med dronningen af Saba.

Historisk person

Der er ikke fundet beviser for, at der findes en historisk Salomon. Der er dog fundet inskriptioner, og udgravningerne fortsætter.

Navnet Salomon

Navnet Salomon, på hebraisk Shlomo, kan oversættes til fredfuld, hel og fremgangsrig. I Bibelen giver Gud Salomon navnet Jedidiah, der betyder ven af Gud eller elsket af Gud. Nogle har ment, at Salomo er et navn, han enten tog, da han besteg tronen, eller som han fik ved sin død.

Han er en af de få i Bibelen, der ikke beholder det navn, han har fået af Gud.

Bibelens Salomon

Salomon var kong Davids 11. søn. Hans moder var Bathsheba. Ifølge Bibelen gjorde David ham til tronarving i stedet for sin førstefødte søn Adonijah.

Salomon blev kronet før Davids død, fordi Adonijah efterstræbte tronen. Salomon tilgav ham det, men da han igen forsøgte at få tronen ved at forsøge at gifte sig med den jomfru, der skulle holde David varm, fik Salomon ham henrettet.

Det hedder, at Salomon omgav sig med storslået luksus, og at hans regering var vellykket. Han indgik en alliance med Hiram den første, kongen af Tyrus, der hjalp ham med mange af hans projekter. Han skal også have færdiggjort et tempel, der skulle rumme Pagtens Ark i Jerusalem. David skal have påbegyndt byggeriet. Det blev gjort færdigt med materialer sendt fra kong Hiram.

Efter at templet var færdigt, skal Salomon have rejst mange andre vigtige bygninger i Jerusalem. Han skal have bygget det kongelige palads på Ophel, samt vandforsyning og forsvarsværker. Hverken af paladset eller templet er der fundet rester ved arkæologiske udgravninger.

Ifølge Bibelen nød Israel stor økonomisk fremgang under Salomos styre, og der var udbredt handel med Tyrus, Egypten og Arabien samt over vandet med Spanien, Ophir og det sydlige Indien.

Salomon i jødedommen

Kong Salomon er en af de centrale bibelske figurer i den jødiske religion og har stadig religiøse, nationale og politiske aspekter, fordi han byggede det første tempel i Jerusalem og var den sidste regent af det forenede jødiske rige Israel, før det blev genetableret i moderne tid som staten Israel. Ifølge den jødiske tradition har Salomo skrevet tre af Biblens bøger:

Salomon i islam

Salomon optræder også i koranen, hvor han kaldes سليمان, Sulayman, Suleiman eller Sulaimaan. Koranen fortæller, at han er søn af David (arabisk: Dawud), og at han var profet og en stor hersker, som Gud havde tildelt stor visdom. Ud over mennesker havde han også djinn, ånder i sin magt, og han kunne forstå fugle og myrers sprog. Han skulle også have haft kontrol med vinden.

Da Salomon skulle dø, rejste han sig og bad, støttet til sin stok. Han døde stående, og Gud lod ham stå oprejst i døden, så hans djinner troede, at han stadig levede, til Gud fik en termit til at svække stokken, så hans krop faldt. Derefter mente man ikke længere, at djinn og mennesker vidste alt, men at kun Gud var alvidende.

Salomon og Marcolfus

Fra 1300-tallets Tyskland kender man historien om Salman und Morolf. I 1486 kom der en udgave på latin trykt i Slesvig by. Efterhånden dukkede der også oversættelser op på engelsk, nederlandsk og italiensk. Luther tog i en af sine bordtaler udgangspunkt i en Marcolfus-historie. Den ældste bevarede udgave på dansk er fra 1699, men allerede i middelalderen var bonden Marcolfus' plumpe humor meget yndet, i kontrast til kong Salomons visdom.[2] Fx siger kongen: "Fire elementer holder verden ved magt." Marcolfus svarer: "Fire stolper holder et skidehus." Kong Salomon: "Af hjertens grund taler menneskets mund." Marcolfus svarer: ""Af bugsens fyldelse taler menneskets røv." [3]

Se også

Referencer

  1. ^ Barton, George A. (1967). "Temple of Solomon". Jewish Encyclopedia 215. New York, NY: Funk & Wagnalls. 98–101. DOI:10.1038/2151043a0. Hentet 2007-05-15.
  2. ^ Marcolfus/Markolfus: Noen årstall
  3. ^ Marcolfus, folkeboken fra 1699

Eksterne henvisninger

BibelStub
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion
21. august

21. august er dag 233 i året i den gregorianske kalender (dag 234 i skudår). Der er 132 dage tilbage af året.

Dagens navn er Salomon, opkaldt efter kong Salomon, Israels konge omkring 965-926 før Kr. Ifølge beretningerne fra Kongernes Bog i Bibelen (kapitel 1-11) var han søn af David.

Dagen er en af de uheldige i Tycho Brahes kalender.

Arvid Lindman

Salomon Arvid Achates Lindman (født 19. september 1862, død 9. december 1936 i Croydon Airport, England) var en svensk industrimand, søofficer og konservativ politiker, der var Sveriges statsminister fra 1906 til 1911 og igen fra 1928 til 1930.

Han var leder for partiet Allmänna valmansförbundet fra 1912 til 1935 og for partiet Lantmanna- och borgarpartiet fra 1913 til 1935.

Christian Waagepetersen

Christian Waagepetersen (ved dåben: Christian Waage Petersen) (6. september 1787 i København – 23. november 1840 sammesteds) var en dansk købmand og en central mæcen i den danske guldalder.

Han blev født i København og var søn af vinhandler, borgerkaptajn Lorentz Christian Petersen (1764 – 7. april 1829) og Sophie Magdalene Worm (1765 – 21. april 1832). Efter at have uddannet sig på handelskontorer i udlandet vendte han hjem 1808 og tog borgerskab som vinhandler i København; her drev han en stor forretning, blev kgl. hofvinhandler og fik forskellige tillidshverv. Han var en dannet mand med mange interesser, navnlig i musikalsk retning. Hans smukke gård i Store Strandstræde var samlingsstedet for datidens mest ansete musikere, og flere af disse støttede han på forskellig måde. Han lod også maleren Wilhelm Bendz udføre det kendte Waagepetersenske familiebillede (1830, Statens Museum for Kunst), og efter Bendz' død blev Wilhelm Marstrand knyttet til familien og udførte det lige så kendte familiebillede (1836, Frederiksborgmuseet), hvor stemningen er endnu mere uformel, samt Et musikalsk aftenselskab hos grosserer, vinhandler Waagepetersen (1834, sammesteds), hvor musikken er i centrum (litografi derefter af C.C. Andersen 1878, til maleriet findes også tegnet og malet forarbejde 1834). Marstrand har også ladet Waagepetersen optræde på et maleri af Moritz Salomon og på skitse 1838 og maleri 1839 af romerske borgere i osteri.

Blandt de øvrige gengivelser af Waagepetersen findes et stik af Edme Quenedey des Ricets, maleri af Christian Horneman fra 1811, maleri af Louis Aumont fra 1829. To litografier af Wilhelm Heuer, det ene med hustru, det andet 1832. Buste af H.W. Bissen fra 1841 (Statens Musem for Kunst, Frederiksborgmuseet og Københavns Museum).

Waagepetersen var en af de første, som fik navneforandring, idet han i 1831 fik kongelig bevilling til at forene sit fornavn Waage med sit slægtnavn. Han blev Ridder af Dannebrog 1828 og fik rang med 3. klasse nr. 8 1831. 1838 blev han etatsråd og døde 23. november 1840.

Hans hustru Albertine Emerentze Schmidt, som han var blevet gift med 18. november 1809, døde 15. november 1864; hun var datter af en københavnsk grosserer Schmidt.

Han er begravet på Garnisons Kirkegård.

Vinforretningen blev overtaget af sønnen Mozart Waagepetersen.

Hebræere

Hebræere var et folk der levede i landet Kana'an, et område, som svarer til det tidligere Palæstina eller det nuværende Israel. De var bosat på begge sider af Jordanfloden, helt ned til Sinai-halvøen og kyststrækningerne i Syrien. Traditionelt er de kendt som forfædrene til israelitterne. De er klassificeret som jøder og følger de samme skikke.

Jessalyn Gilsig

Jessalyn Gilsig (født 30. november 1971) er en canadisk skuespiller kendt for sine roller i tv-serierne Boston Public og Nip/Tuck, samt som Will Schuester's ekskone Terri Schuester i Glee. Hun har også optrådt i flere episoder af NYPD Blue, Prison Break, og har en tilbagevendende rolle i Heroes samt flere andre tv-serier.

Jiddisch

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Jiddisch (jiddisch: יידיש) er et sprog af den germanske familie, med hebraiske og slaviske indslag, der tales af europæiske, særlig østeuropæiske, ashkenaziske jøder.

Sproget tales af ca. 4 millioner jøder rundt omkring i verden. Det udviklede sig mellem 800 og 1100-tallet som en sammensmeltning af mellem- og højtyske dialekter, hvori mange hebraiske ord blev optaget. Der er tydelig slavisk indflydelse, det ses f.eks. ved ordstillingen. Der er også optaget mange engelske låneord i jiddisch. I dag er der nogle ortodokse jødiske menigheder, der har stærkt voksende sproggrupper, bl.a. i New York, London og Antwerpen, som hovedsagelig bruger jiddisch som dagligdagssprog.

Selvom jiddisch anvender et tilpasset alfabet fra hebraisk, og mange ord er låneord fra hebraisk, er selve sproget ikke beslægtet genetisk med hebraisk.

Perioden 1800-1900 omtales ofte som den gyldne tidsalder for jiddisch litteratur. Denne periode falder sammen med anstrengelserne for at genoplive det hebraiske sprog, som et talt sprog – der igen har indflydelse på genoplivningen af den hebraiske litteratur. Mange jiddische ord er kommet ind i de amerikansk-engelske leksika.

I dag er der godt 1000 jiddische låneord i det tyske sprog, mens der udelukkende anvendes omkring 50 ord i den almindelige daglige tale (2003). Også engelsk, især amerikansk engelsk, har flere låneord fra jiddisch.

Før Anden Verdenskrig var der ikke nogen standardiseret måde at skrive jiddisch på. Men takket være YIVO (Yidisher Visnshaftlekher Institut, Jiddische Videnskabelige Institut) og dens arbejde findes det nu en fælles stavemåde. Det var kun i Sovjetunionen, før murens fald, der brugtes en lidt anderledes stavning.

En stor jiddisch forfatter var Salomon Rabinovic, 1859-1916, bedre kendt under pseudonymet Sholem Aleichem, sidestilles med Mark Twain. Den polsk-amerikanske forfatter Isaac Bashevis Singer fik i 1978 Nobelprisen i litteratur for sit jiddische forfatterskab.

Yentl, en film af og med Barbra Streisand, fortæller om livet i Østeuropa for over 100 år siden, hvor der boede mange jøder, der talte jiddisch. Filmen giver et indblik i livet, traditioner og musik. Manuskriptet er baseret på en roman af Singer.

Johann Salomon Wahl

Johann Salomon Wahl eller Johann Salomon du Wahl (1689 i Chemnitz – 5. december 1765 i København) var en tysk portrætmaler virksom i Danmark.

Wahl var elev 1705-11 af den sachsiske hofmaler David Høyer i Leipzig og blev efter at have skabt sig et navn som portrætmaler i Tyskland 1719 indkaldt til Danmark. Her blev han hofmaler 1730 og syv år senere tillige, efter den yngste Grodtschillings død, kunstkammerforvalter. 1744 optog akademiet i Florents ham som æresmedlem. Wahl var den mest benyttede portrætmaler i Danmark i slutningen af Frederik IV's og under hele Christian VI's regeringstid.

Han er den betydeligste repræsentant her i landet for den retning i portrætmaleriet, der oprindelig var udgået fra Ludvig XIV's hofmalere, og som fra det franske hof bredte sig ud over det øvrige Europa. Det gjaldt mindre om at gengive den enkelte personligheds individuelle ejendommeligheder end at påtrykke enhver visse bestemte, konventionelle manerer i holdning, bevægelse og udtryk, alt efter vedkommendes køn og stilling i samfundet. Wahls portrætter af kongefamilien og af de øverste i rangen er ganske sikkert de stiveste og pompøseste portrætter, der findes her i landet, men også når han vendte blikket mod sine jævninge eller ned ad mod de lavere samfundslag, er hans portrætfigurer omgivne af en skal af konveniens (hans selvportræt, Henrik Krocks, hofnarren Otto Kyhls, Christian Jacobsen Drakenbergs portrætter); selv Frederik IV's og Anna Sophie Reventlows spæde drengebarn viser sig i Wahls billede (på Holsteinborg) med fornemme lader. Den yndede portrætmalers billeder var sikkert efter bestillernes ønske, og ud fra den betragtning havde de interesse, fordi de viste, hvorledes datidens mennesker ønskede at opfattes. Imidlertid er der dog et og andet af Wahls portrætter, hvori det individuelle glimtvis gør sig gældende. Det bedste i den henseende er vel portrættet af den djærve Poul Vendelbo Løvenørn.

Han døde 1765 og er begravet i Frederiks tydske Kirke.

Der findes et malet selvportræt fra 1755 (Statens Museum for Kunst).

Katrine Greis-Rosenthal

Katrine Greis-Rosenthal (døbt Katrine Murholt Rosenthal) (født 19. september 1985 i Gentofte) er en dansk skuespillerinde med jødiske aner, kendt for sin betydningsbærende rolle som den jødiske rigmandsdatter Jakobe Salomon i filmen Lykke-Per.

Kong David

Kong David var i de gammeltestamentlige beretninger den anden konge i Israel efter Saul. Han var manden efter Guds hjerte, og Gud lovede ham et evigt kongedømme 2 Sam 7,16. Han regerede fra omkring 1005 f. Kr. til 965 f. Kr. Ifølge Anden Samuelsbog kapitel 5 vers 4-5 regerede han syv år i Hebron over Juda og 33 år i Jerusalem over hele Israel og Juda. Han blev anset for at være den mægtigste konge i Israel. Landet oplevede stor fremgang under hans ledelse. Sammen med Batseba fik David sønnen Salomon, der blev konge efter faderens død. Navnet "David" forekommer over 1.100 gange i Bibelen og er dermed det næstmest anvendte egennavn efter Jahve.

Mikael Salomon

Mikael Salomon (født 24. februar 1945) er en dansk filmfotograf, filminstruktør og filmproducer af film og fjernsyns-programmer. Efter en lang karriere osm filmfotograf i den danske filmbranche begyndte han i Hollywoods filmindustri i slutningen af 1980'erne, hvor han siden har haft en succesfuld karriere, og har modtaget to Academy Award-nomineringer. Han er også fjernsynsinstruktør, og han har bl.a. arbejdet på Kammerater i krig, Salem's Lot, Rome og The Andromeda Strain, som han har modtaget adskillige priser og nomineringer for, inklusive Primetime Emmy Award ogDirectors Guild of America Award.

Operation Salomon

Operation Salomon (hebraisk: מִבְצָע שלמה, Mivtza Shlomo) var en hemmelig israelsk millitæroperation i 1991 for at fragte etiopiske jøder til Israel.

Pga. den politiske ustabilitet i Etiopien var adskillige jødiske organisationer, inkl. staten Israel, bekymrede for Etiopiens jødiske mindretals, kendt som Beta Israel, sikkerhed. Året forinden var det i al hemmelige blevet besluttet at hente så mange jøder som muligt fra Etiopien til Israel i en millitæroperation. Dette ville blive den største udvandring af etiopiske jøder til Israel til dags dato. På 36 timer fløj 34 israelske fly, deriblandt kampfly, uafbrudt frem og tilbage mellem Israel og Etiopien. Det lykkedes at transportere 14,325 etiopiske jøder til Israel.Operation Salomon fløj næsten dobbelt så mange etiopiske jøder til Israel som i Operation Moses. Millitæroperationen satte en verdensrekord for antallet af mennesker i et fly d. 24. maj 1991, da en El Al 747 tog 1,122 passagerer til Israel. "Egentlig var det kun planlagt, at der skulle være 760 passagerer. Fordi passagererne var så lette, blev der klemt mange flere ind [i flyet]." 5 babyer blev født ombord på flyene.

Saba

For alternative betydninger, se Saba (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Saba)

Saba var et rige i Arabien eller Afrika, der omtales i fortællingerne om dronningen af Saba, der besøgte kong Salomon.

Sally Henriques

Salomon "Sally" Ruben Henriques (13. november 1815 i København – 29. april 1886 sammesteds) var en dansk maler, bror til Nathan og Samuel Henriques.

Hans forældre var vekselerer Ruben Henriques jun. (1771-1846) og Jeruchim (Jorika) født Melchior (1785-1857).

Efter at han i tre år havde været ved handelen, bestemte han sig i sit tyvende år for kunsten, begyndte på anbefaling af G.F. Hetsch at besøge Kunstakademiets skoler i 1836, blev 1837 elev af Modelskolen, og uddannede sig videre i J.L. Lunds og C.W. Eckersbergs private malerskoler. I årene 1840-41 og 1843-45 udstillede han på Charlottenborg Forårsudstilling mest arkitekturstykker, men også figurbilleder og portrætter. Hans senest udstillede arbejde Parti af Højbro Plads blev købt til Den Kongelige Malerisamling. Henriques var medstifter i 1842 af Kunstnerforeningen af 18. November.

Senere tog han borgerskab som malermester og lagde sig efter dekorationsmaleriet i Liepmann Fraenckels tapetfabrik, indtil han i 1849 efter sin broder Samuel overtog en antikvitets­handel. Snart efter giftede han sig med Rose Jacobsen (1830-1891), datter af glashandler Marcus Juda Jacobsen (1788-1864) og Hanne f. Goldschmidt (1790-1871). Sally Henriques døde den 29. april 1886. Han er begravet på Mosaisk Nordre Begravelsesplads.

Henriques' værker er siden blevet udstillet på Raadhusudstillingen i København 1901; Danske jødiske Kunstnere, København 1908; Kunstnerforeningen af 18. Novembers udstilling 1942, Thorvaldsens Museum 1992-93; De ukendte guldaldermalere, Kunstforeningen, København 1982; C.W. Eckersberg og hans elever, Statens Museum for Kunst, 1983 og Indenfor murene, Kunstforeningen, København 1984-85.

Salomon August Andrée

Salomon August Andrée (født 18. oktober 1854, død oktober 1897) var en svensk ingeniør og eventyrer. I 1890'erne planlagde han noget, som ingen tidligere havde forsøgt, nemlig en ballonfærd til Nordpolen. Med økonomisk hjælp fra bl.a. den svenske kong Oscar 2. af Sverige og finansmanden Alfred Nobel skulle ekspeditionen finde sted i 1896 med startsted fra Spitsbergen på Svalbard i Ishavet. Forsøget mislykkedes dog, men i 1897 kom Andrée af sted sammen med 2 landsmænd. Den 11. juli 1897 var vindene rigtige, og Andrée og hans medrejsende Knut Hjalmar Ferdinand Frænkel (også han var ingeniør) og Fotografen Nils Strindberg tog af sted med «Ørnen» mod Nordpolen. Allerede kort efter starten gik dele af slæbelinerne (som skulle anvendes for at styre luftballonen) i stykker. Efter to dages færd strandede ekspeditionen på isen. Den fugtige luft frøs til is på ballonen, og tilisningen tyngede ballonen ned.

De tre mænd forsøgte forgæves at nå Franz Josef Land med deres slæder, men måtte opgive, og i stedet slog de lejr på Kvitøya i oktober 1897, hvor de døde samme måned af ukendte årsager. De almindeligste teorier om dødsårsagen er trikinforgiftning, blyforgiftning samt udmattelse kombineret med væskemangel.

Efterladenskaberne efter ekspeditionsmedlemmerne, samt deres værktøj og dagbøger blev fundet af Bratvaag-ekspeditionen i 1930 på Kvitøya, nordøst på Svalbard.

Salomon Kalou

Salomon Armand Magloire Kalou (født 5. august 1985) er en fodboldspiller fra Elfenbenskysten, der spiller i Hertha BSC Tidligere har han spillet i Chelsea F.C., hvortil han kom i 2006 fra Feyenoord.Han bliver normalt brugt som wing eller angriber.

Salomon Levysohn

Salomon Frederik Levysohn (født 14. oktober 1858 i København, død 25. februar 1926) var en dansk musikforfatter.

Levysohn dyrkede tidlig musik, blev student 1876 og studerede nogle år polyteknik. Snart vandt dog hans lyst til musikken overhånd. I Studentersangforeningen, hvoraf han tidlig blev et skattet medlem, var hans dirigent 1884—1896, samt 1903—1917, og har som sådan indlagt sig stor fortjeneste af denne forenings kunstneriske udvikling. Levysohn var musikanmelder ved Morgenbladet 1885—1891. I 1891 blev han ansat ved Det Kongelige Teater som operarepetitør, 1899 tillige som musikarkivar og virker der endnu i begge egenskaber foruden lejlighedsvis tillige som dirigent i Det Kongelige Kapel. En stor del af de i hans funktionstid opførte operatekster af det gamle repertoire har han revideret eller oversat. Som formand for Studentersamfundets arbejderkoncerter havde han en betydningsfuld kunstnerisk mission. Fra hans hånd haves et essay over komponisten C.F.E. Horneman (Tilskueren, 1922).

Salomons kapel

Salomons kapel er et middelalderligt kapel beliggende på Bornholms Hammerknuden på kyststrækningen mod nordvest.

Ifølge oplysningsskiltet er den fra 1300-tallet. Lige nordvest for kapellet er der en kilde som i middelalderen blev betragtet som værende hellig. Pilgrimme søgte hertil for at drikke det helbredende vand og for gennem bønner og gaver at opnå helbredelse. Denne praksis holdt dog op omkring Reformationen og kapellets vigtighed sluttede sammen med ophøret af sildeeventyret.

Salomonøerne

Salomonøerne (engelsk: Solomon Islands) er en stat i det vestlige Stillehav, øst for Papua Ny Guinea, nordvest for Vanuatu og nordøst for Australien. Landet består af seks store og over 900 mindre øer beliggende i Oceanien. Landarealet er 27.986 km². Inkluderer man havarealet, er størrelsen imidlertid over 800.000 kvadratkilometer. Afstanden fra det vestligste til det østligste punkt er omkring 1.500 km. Santa Cruz-øerne er de mest afsidesliggende, mere end 200 km fra de øvrige øer.

Det højeste punkt er Mount Popomanaseu, 2.381 meter over havet på øen Guadalcanal, som er den største af Salomonøerne med sine 5.336 kvadratkilometer. Her ligger også hovedstaden Honiara.

Bougainville er geografisk set en del af Salomonøerne, men den tilhører Papua Ny Guinea.

Shtetl

Shtetl eller sjtetl (jiddisch: שטעטל, shtetl, "lille by", flertal: שטעטלעך, shtetlekh) var betegnelse på en lille by, stor "landsby" (jiddisch/standardtysk: shtot/Stadt by, shtetl/Städtchen, Städtlein lille by, dorf/Dorf landsby) eller bydel, hvor størstedelen af indbyggerne var jøder. Disse små byer, store "landsbyer" eller bydele fandtes i Central- og Østeuropa før holocaust.

Oldtidens Israels og Judæas historie
Den jødiske diaspora
Korsfarerstater
Jøder i nyere tid
Zionisme
Palæstinas historie
2. verdenskrig
Israel
Jødernes historie i de enkelte lande
Frugtbare halvmåne
Det gamle Egypten
Palæstina
Fønikien:
Kreta
Anatolien
Mesopotamien
Den Persiske Bugt
Persien:
Indien:
Kina:
Relaterede emner:

På andre sprog

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.