Pula

Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler byen Pula. Opslagsordet har også en anden betydning, se Pula (valuta).
Pulas byvåben Pulas byflag
Grb Pule (2) Zastava Pule
Pula Aerial View
Overblik
Land Kroatien Kroatien
Demografi
 - Areal 51,6 km²
 - Befolkningstæthed 1.105 pr. km²
Andet
Hjemmeside www.pula.hr

Pula (italiensk: Pola; slovensk: Pulj) er en by på halvøen Istrien i Kroatien.

Historie

For omkring 3000 år siden, på bakketoppen hvor Kaštel ligger i dag, opstod den første bosættelse: fortet Histra. Der er intet tilbage af dette fort, udover den ringformede form af byens to hovedgader. Byens historie starter med romerne. Det officielle bynavn var Colonia Pietas Iulia Pola og byen havde alle funktioner og bygninger, som var typiske for de romerske indvandrere.

I tiden med folkevandringer i det 7. århundrede begyndte også slaver og kroater at slå sig ned i Pula-området. På grund af sin beliggenhed, var havnen i Pula-Pola transitpunkt på vejen fra Venezia (Venedig) langs Adriaterhavet mod Levanten.

Hyppige udbrud af pest i det 14. århundrede og senere, samt malaria og andre sygdomme, reducerede drastisk befolkningstallet, således at der sidst i det 17. århundrede kun levede omkring 600 mennesker i Pula-Pola.

Med Venezias (Venedigs) undergang kom Istrien og Pula-Pola under den Østrigske krone. Fra 1815 og til slutningen af den 1. verdenskrig var Pula-Pola del af det østrigske kystområde (Küstenland). I året 1856 åbnede Arsenalet, dvs. hovedbasen for den østrigske krigsmarine, og hermed startede byens samt hele Istriens udvikling. Da byen i 1876 blev forbundet med hovedjernbanelinien fra Wien til Trieste, blev den nærliggende ø, Brioni, et turistmål for de rige (senere var øen sommeresidens for Jugoslaviens præsident Josip Broz Tito).

Kultur

Det fascinerende Pula Amfiteater, som er bygget i midten af det 1. århundrede f.Kr., er det største og bedst bevarede monument af antik byggekunst i Kroatien. Her blev der afholdt gladiator- og ridderkampe, kampe med vilde dyr og andre forestillinger, som var datidens underholdning. Amfiteatret, som var bygget udenfor bymuren men tæt ved byen, ved siden af hovedvejen Via Flavia, som fra Pula-Pola førte mod Akvilei og Rom, havde plads til 25.000 mennesker.

Byen har et universitet bygget i 2006 kaldet Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Kilde

  • Gamle jugoslaviske skolebøger

Referencer

  1. ^ Oplysningen er fra Wikidata, som ikke har kilder til den.
Botswana

Botswana, officielt Republikken Botswana (setswana: Lefatshe la Botswana), er en indlandsstat i det sydlige Afrika. Indbyggerne omtaler sig selv som "batswana" (ental: "motswana"). Tidligere var landet det britiske protektorat Bechuanaland, men ved uafhængigheden 30. september 1966 tog det sit nuværende navn. Hovedstaden er Gaborone.

Botswana er et fladt land, som er domineret af Kalahari-ørkenen og savanner. Mod syd og sydøst grænser Botswana op til Sydafrika, mod vest og nord til Namibia og mod nordøst til Zimbabwe. Desuden har landet en meget kort grænse til Zambia mod nord nær Kazungula; denne grænse er ikke særlig præcist defineret, men følger på et kort stykke Zambezi-floden og er højst nogle få hundrede meter lang.

Landet har cirka to millioner indbyggere og er med sine 581.730 km² et af de lande i verden, der har lavest befolkningstæthed. Da Botswana blev selvstændigt i 1966, var det et af de fattigste lande i Afrika med en BNI per indbygger på 70 US$, men siden er økonomien blevet markant forbedret. Landet har nu en af de hurtigst voksende økonomier i verden og har nået en BNI per indbygger på over 17.000 US$ i 2012, hvilket har betydet en markant forbedring af levevilkårene i landet.

Botswana har siden uafhængigheden haft et repræsentativt demokrati men med jævnlige afholdelser af frie valg. Landets Human Development Index er middelhøjt, men regionalt set er det det næsthøjeste i det kontinentale Afrika syd for Sahara. Landet er medlem af Commonwealth of Nations, den Afrikanske Union og FN.

Botswanas flag

Botswanas flag blev taget i brug 30. september 1966. Flaget er lyseblåt med et sort horisontalt bånd over midten. Båndet har hvide kanter. Forholdet mellem striberne er 9:1:4:1:9.

Den blå farve symboliserer vand, specielt regn, og kommer fra mottoet på Botswanas rigsvåben: Pula (Som er Tswana og betyder: "Lad det blive regn"). De sorte og hvide linjer symboliserer harmoni mellem folkeslag, og refererer også til zebraerne som bærer rigsvåbnet.

Dario Mijatović

Dario Mijatović (født 13. august 1984) er en kroatisk fodboldspiller, der har fået sin fodboldopdragelse NK Pula fra den bedste kroatiske række. Han spiller i dag for NK Pula ICI.

Fra 2006-2010 spillede Dario for Vejle Boldklub.

I 2010 skiftede han til Borussia Neunkirchen.

Domus de Maria

Domus de Maria (sardisk: Dòmus de Marìa) er en by og en kommune (comune) i provinsen Sud Sardegna i regionen Sardinien i Italien. Byen ligger i 66 meters højde og har 1.656 indbyggere (2016). Kommunen har et areal på 97,14 km² og grænser til kommunerne Pula, Teulada og Santadi.

ISO 4217

ISO 4217 er en international standard for 3-bogstavs-forkortelser af valutaer i hele verden fastsat af International Organization for Standardization – den internationale organisation for standardisering: ISO.

De første to bogstaver af koderne stammer fra det til møntenheden hørende land. Det er nemlig landekoden for landet, som den er angivet i ISO 3166-1. For eksempel vil den japanske yen have koden JPY – JP for Japan og Y for yen. Det sikrer mod problemer omkring valutanavne som dollar, pund, franc og tilsvarende, som er navne på valutaer i mange lande.

Da ingen ISO 3166-1-landekoder må starte med X angives nogle ISO 4217-koder til særlige formål startende med et X. For eksempel er der en møntenhed til testformål (XTS) samt møntenheden, der betyder ingen møntenhed (XXX). Desuden angiver standarden også møntenheder for værdifulde metaller – for eksempel sølv og guld. Disse navngives tilsvarende med et X efterfulgt af metallets kemiske symbol. For sølv ville det da være XAG. Multinationale møntenheder (som for eksempel den østcaribiske dollar) navngives tilsvarende med et X forrest. Euroen er dog en undtagelse herfra, da denne har koden EUR. For at det ikke skal give problemer, hvis et land får landekoden EU i ISO 3166-1, er denne landekode reserveret til fremtidig brug – i betydningen Den europæiske union.

Istrien

Istrien (kroatisk og slovensk: Istra, italiensk: Istria) er den største halvø i Adriaterhavet. Halvøen ligger mellem Triestebugten og Kvarnerbugten.

Langt det meste af halvøen ligger i Istria amt i det vestlige Kroatien.

Vigtige byer i kroatisk Istrien inkluderer Pula (Pola), Poreč (Parenzo), Rovinj (Rovigno), Pazin (Pisino), Labin (Albona), Motovun (Montona), Buzet (Pinguente) og Buje (Buie). En lille skive mod nord inklusiv kystbyerne Izola (Isola), Piran (Pirano), Portorož (Portorose) og Koper (Capodistria) ligger i Slovenien, og et lille område inklusiv byen Muggia (slovensk Milje) tilhører Italien.

Khedafi Djelkhir

Khedafi Djelkhir (født 25. oktober 1983 i Besançon) er en fransk amatørbokser, som konkurrerer i vægtklassen fjervægt. Djelkhirs største internationale resultater er en sølvmedalje fra Sommer-OL 2008 i Beijing, Kina, og en sølvmedalje fra EM i 2004 i Pula, Kroatien. Han repræsenterede Frankrig under Sommer-OL 2008 hvor han vandt en sølvmedalje efter Wassyl Lomatschenko fra Ukraine.

Kroatien

Kroatien (kroatisk: Hrvatska) er et land i Centraleuropa og tidligere republik i Jugoslavien. Landets areal udgør 56.542 km². Kroatien omfatter den dalmatiske kyst, øerne i Adriaterhavet og Slavonien (Slavonija) – en del af den nordlige lavslette i det tidligere Jugoslavien. Mod nord grænser Kroatien op til Slovenien, mod syd til Bosnien og Hercegovina, Montenegro og Serbien, mod vest til Adriaterhavet, og mod øst også til Serbien og Montenegro. Et af de mest besøgte steder, foruden Adriaterhavets kyst, er Plitvice-søerne.

Luka Stepančić

Luka Stepančić (født 20. november 1990 i Pula, Kroatien) er en kroatisk håndboldspiller, der til dagligt spiller for klubben Paris Saint-Germain Handball i Frankrig.

Momčilo Tapavica

Momčilo Tapavica (også kendt som Momcsilló Tapavicza 14. oktober 1872 – 10. januar 1949 i Pula) var en ungarsk sportsudøver som deltog under sommer-OL i Athen i 1896.

Tapavica kom på en delt tredjeplads i singleturneringen under OL 1896 i Athen. Han tabte semifinalen til Dionysios Kasdaglis som senere tabte finalen til britiske John Pius Boland. Der blev ikke spillet nogen kampe om tredjepladsen, da begge de tabende semifinalister, Tapavicza og Konstantinos Paspatis fra Grækenland, kom på en tredjeplads.

Tapavicza deltog også i vægtløftning, han kom på en sjetteplads i tohåndsløft, og brydning.

NK Istra 1961

NK Istra 1961 er en kroatisk fodboldklub i Pula, der konkurerer i Prva HNL, som er landets topdivision.

Pula (valuta)

Denne artikel omhandler møntfoden pula. Opslagsordet har også en anden betydning, se Pula.Pula er en botswansk møntenhed. Pulaen har ISO 4217-koden BWP og inddeles i 100 thebe. På setswana betyder "pula" såvel "regn" som "velsignelse", fordi regn er meget påskønnet i Botswana – en stor del af Kalahari-ørkenen ligger i landet. Thebe betyder "skjold".

Rand

Rand er en sydafrikansk møntenhed. En rand svarer til 100 cents. Den sydafrikanske rand blev introduceret i 1961. Den erstattede det sydafrikanske pund.

Sydafrika i er møntunionen Common Monetary Area (CMA) med Lesotho, Swaziland og Namibia, og disse landes valutaer – lesothiske loti, swazilandske lilangeni og namibiske dollar – kan veksles med rand i forholdet 1:1. Rand er gyldigt betalingsmiddel i alle fire CMA-lande.Brugen af zimbabwisk dollar blev suspenderet i Zimbabwe 12. april 2009 grundet hyperinflation, og rand bruges nu også i Zimbabwe sammen med adskillige andre valutaer (botswanske pula, britiske pund, euro, amerikanske dollar, australske dollar (AUD), kinesiske yuan, indiske rupi og japanske yen)

Santadi

Santadi (sardisk: Santàdi) er en by og en kommune (comune) i provinsen Sud Sardegna i regionen Sardinien i Italien. Byen ligger i 135 meters højde og har 3.439 indbyggere (2016). Kommunen har et areal på 116,49 km² og grænser til kommunerne Assemini, Domus de Maria, Nuxis, Piscinas, Pula, Teulada, Villa San Pietro og Villaperuccio.

Teulada

Teulada (sardisk: Teulàda) er en by og en kommune (comune) i provinsen Sud Sardegna i regionen Sardinien i Italien. Byen ligger i 50 meters højde og har 3.604 indbyggere (2016). Kommunen har et areal på 246,19 km² og grænser til kommunerne Domus de Maria, Masainas, Piscinas, Pula, Santadi og Sant'Anna Arresi.

Universitet Juraj Dobrila i Pula

Universitet Juraj Dobrila i Pula (kroatisk: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, latin: Universitas studiorum Polensis Georgii Dobrila) er Kroatiens universitet i Pula etableret i 2006.

VM i håndbold 2009 (mænd)

Verdensmesterskabet i håndbold for mænd 2009 var det 21. (indendørs) VM i håndbold. Frankrig vandt guldmedaljerne efter finalesejr over de kroatiske værter. Danmark sluttede på 4. pladsen, efter et nederlag i bronzekampen til Polen.

Slutrunden blev spillet i Kroatien fra 16. januar til 1. februar 2009. Det var første gang, Kroatien var vært for et herre-VM, men landet havde tidligere været vært for et kvinde-VM (i 2003). Det kroatiske landshold havde efter Kroatiens løsrivelse fra Jugoslavien opnået flere store resultater, herunder OL-guld i 1996 og 2004, VM-guld 2003, VM-sølv 1995 og 2005 samt EM-bronze 1994 og EM-sølv i 2008, hvor Kroatien tabte finalen til Danmark.

På baggrund af landsholdets sportslige resultater og det vellykkede kvinde-VM i 2003 tildelte IHF i 2006 Kroatien værtsskabet for VM 2009, på trods af at ingen af hallerne endnu stod klar.

Værtsskabet for VM blev delt mellem seks byer fordelt over hele Kroatien (se oversigt over værtsbyer nedenfor). Der blev spillet i moderne og helt nyopførte haller. VM-finalen blev spillet i hovedstaden Zagreb.

Tyskland gik ind til turneringen som forsvarende mestre efter sejren på hjemmebane ved VM 2007, men måtte, blandt andet efter et nederlag til Danmark i den afgørende puljekamp, nøjes med 5. pladsen.

Vrsar

Vrsar (italiensk: Orsera, tysk: Orser) er en by og kommune i Kroatien med omkring 2.100 indbyggere. Den er beliggende på den vestlige kyst af halvøen Istrien, 40 km nord for halvøens største by Pula.

Byen har flere gange været start- og målby ved cykelløbet Istrian Spring Trophy.

Zimbabwe

Republikken Zimbabwe, tidligere Sydrhodesia, Rhodesia og Zimbabwe-Rhodesia, er en republik i det sydlige Afrika. Zimbabwe grænser op mod Zambia, Mozambique, Sydafrika og Botswana. Landet har sit navn efter Great Zimbabwe, en oldtidsby i det sydlige Afrika, som var centrum for et stort rige kendt som Munhumutapaimperiet. "Zimbabwe" kommer af Dzimbadzemabwe, der betyder "stort stenhus" på shona-sproget.Landet løsrev sig fra Storbritannien i 1965. På det tidspunkt var landet ledet af den hvide farmer Ian Smith. Da landet blev anerkendt som Zimbabwe i 1980, var det med den sorte socialist Robert Mugabe ved magten. Da Mugabe blev præsident, udgjorde de hvide ca. 4 procent af befolkningen, men de ejede 70 procent af landets landbrugsjord, herunder alle de mest frugtbare områder.

I Zimbabwe er der jernbanenet på totalt 3.700 km. Vejnettet har en total længde på 90.000 km, hvoraf 19% er asfalteret, og der er bygget 7 lufthavne med regulær trafik.

Vigtige eksportvarer er tobak, guld, nikkel, bomuld, asbest, sukker, majs, frugt og grøntsager. Vigtige importvarer er maskiner og transportudstyr, brændstof, tekstiler, garn, madvarer og levende dyr. Vigtige handelspartnere er Sydafrika, Storbritannien, Japan, Tyskland og USA.

Store byer i Kroatien

På andre sprog

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.