Moab

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Moab (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Moab)
Kingdoms around Israel 830 map
Regionen omkring 830 f.Kr. Moab er vist med farven purpur. Bemærk at disse områder er antydninger og at grænsene på ingen måde var fastlagte.

Moab (hebraisk: מוֹאָב, Mo'av; i betydningen "fars sæd/frø"; græsk Μωάβ Mōav; arabisk مؤاب, assyrisk Mu'aba, Ma'ba, Ma'ab ; egyptisk Mu'ab) er det historiske navn kendt fra omtale i Bibelen for en landstribe i bjergene, som ligger i nutidens Jordan og som strækker sig langs den østlige del af Dødehavet. Moabitterne var et historisk folk eller stamme, som ofte lå i strid med deres israelittiske naboer mod vest. Deres hovedstad var Dibon, der lå tæt på nutidens Dhiban.

Deres eksistens er dokumenteret i talrige arkæologiske fund: Bedst kendt er den historisk betydningsfulde Meshastele. Inskriptionen på den beretter om en moabittisk sejr over en ikke-navngivet søn af kong Omri. Stelen er også vigtig, fordi den nævner "Davids hus" og henviser til kong David - udenfor Bibelen.

Litteratur

  • Routledge, Bruce (2004): Moab in the Iron Age: Hegemony, Polity, Archaeology. Den mest omfattende behandling og beskrivelse av historiske Moab til dags dato.
  • Bienkowski, Piotr (red.) (1992): Early Edom and Moab: The Beginning of the Iron Age in Southern Jordan
  • Dearman, Andrew (red.) (1989): Studies in the Mesha inscription and Moab
ArtikelstumpStub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Bombe

En bombe ((græsk): bómbos, drøn) er et eksplosivt våben, som virker igennem en meget pludselig og voldsom frigørelse af energi.

Det kan generelt skelnes mellem militære bomber, som flybomber og bomber brugt i kriminel sammenhæng, f.eks. rørbomber.

Planlagte funktionelle eksplosioner, f.eks. ved minedrift betegnes som sprængladninger.

CNY

CNY eller cny har flere betydninger:

Renminbi - CNY er ISO 4217 koden for Renminbi, valutaen i Kina.

City of New York - en by i staten New York, USA.

CNY (IATA-kode) - for Canyonlands Field lufthavn tæt på Moab i Grand County, Utah, USA.

Kinesisk nytår (Chinese New Year) - en traditionel festival.

Central New York - det centrale område af det øvre af staten New York, USA.

ConnectNY - et konsortium af 18 college biblioteker i staten New York plus det national Center for Research Libraries i Chicago.

Canyonlands National Park

Canyonlands National Park ligger i nærheden af byen Moab og Arches National Park i delstaten Utah, USA. Den blev oprettet som nationalpark 12. september 1964 og dækker et område på 1366 km².

Landskabet blev eroderet til kløfter, butter og taffelbjerge af Coloradofloden, Green River og deres bifloder. Der er klippefialer og andre naturligt skulpterede klipper, så vel som fortidsminder fra anasaziafolket.

Canyoner som floderne har skåret ned i Colorado-platået deler området i 3 hoveddele:

Island in the Sky i nord

The Needles i syd-øst

The Maze i vestUd over de de tre hovedområder er der en separat del i nord som kaldes Horseshoe Canyon.

Caroline Dhavernas

Caroline Dhavernas (født 15. maj 1978) er en canadisk skuespiller. Dhavernas er bedst kendt i USA, som Jaye fra den kortlivede tv-serie Wonderfalls på Fox. Hun medvirkede også som Dr. Lily Brenner i ABCs medicinske drama Off the Map. I 2013 blev hun castet som Dr. Alana Bloom i NBCs psykologisk tv-serie Hannibal.

Esajas' Bog

Esajas' Bog er en af profetbøgerne i det kristne Gamle testamente, og i jødedommens Nevi’im. Forfatterskabet er traditionelt blevet tilskrevet profeten Esajas, som levede i Juda i det 8. århundrede f.Kr.. Almindeligvis anses bogen af moderne forskere for at indholde en samling af forskellige profetier, som så er blevet redigeret i persisk tid, men der er stor uenighed blandt teologer.

De 66 kapitler består en del domsprofetier over nationerne som forfølger Juda. De indbefatter Babylon, Assyrien, Filistrene, Moab, Syrien, Israel (det nordlige kongerige) Etiopien, Egypten, Arabien og Fønikien. Desuden profeteres der om en som skal komme og udfri folket, Messias.

Ferdinand Hitzig

Ferdinand Hitzig (født 23. juni 1807 i Hauingen, Baden, død 22. januar 1875 i Heidelberg) var en tysk orientalist og bibelkritiker, far til Hermann Hitzig.

Efter at have fuldendt sine teologiske og østerlandske studier udgav han 1831 i Heidelberg: Begriff der Kritik, am Alten Testament praktisch erörtert og Des Propheten Jonas Orakel über Moab og 1833 en fortolkning og oversættelse af profeten Jesaia.

Hitzig viste sig her som en skarpsindig, om end yderst dristig kritiker; men han vakte megen opmærksomhed og udnævntes 1833 til professor i gammeltestamentlig eksegese i Zürich, hvorfra han 1861 kaldtes tilbage til Heidelberg.

Hitzig udgav efterhånden fortolkninger af mange bibelske bøger, således af Salmerne (1835—36), de tolv små profeter (1838), Jeremias (1841), Prædikeren (1847), Hezechiel (1847), Daniel (1850), Højsangen (1855), Ordsprogene (1858), Hiob (1874) osv.

Hitzig skrev også om Johannes Markus (1843), udgav 1845 Urgeschichte und Mythologie der Philistäer og Geschichte des Volkes Israel (2 bind, 1869—70); han fortolkede også Mesas

indskrift fra Moab.

Hitzig var en meget subjektiv kritiker, og hans dristige påstande har sjælden vist sig holdbare; han bekæmpede også assyriologien (se bl.a. hans Sprache und Sprachen Assyriens 1871). Af hans bibelfortolkninger har adskillige opnået flere oplag.

Fjerde Mosebog

Fjerde Mosebog, også kaldet Numeri (hebr. בְּמִדְבַּר ba-midbar "I ørkenen", gr. Arithmoi "Tal") er den fjerde bog i Pentateuken. Bogen kaldes "tal" fordi den indeholder optællinger af israelitterne i ørkenen. Denne bog er specielt historisk interessant pga. detaljer om israelitternes rute gennem ørkenen, og deres primære opholdsteder. Bogen inddeles i tre hoveddele: Optælingen af folket i ørkenen, og forbereddelser til at genoptage rejsen (kap. 1-10:10). Beretningen om rejsen fra Sinai til Moab, udsendelsen af spionerne og hjemkomsten med deres rapport og folkets klager (kap. 10:11-21:20), og begivenhederne på de Moabittiske sletter før overgangen af Jordanfloden til Kana'an (kap. 21:21-kap. 36).

Handlingen udspiller sig fra den anden måned i det andet år efter udvandringen, til den ellevte måned i det 40. år, sammenlagt omkring 38 år og 10 måneder; en periode med gentagne vandringer i ørkenen. Der var færre israelitter ved afslutningen end ved begyndelsen af rejsen, som var en straf fra Gud, fordi folket ikke adlød hans befalinger.

Grand Canyon

Grand Canyon er en kløft, som er opstået ved erosion, idet Coloradofloden har gravet sig ned i bjerggrunden gennem 5 - 6 millioner år og dannet den. Den er 446 km lang, op til 29 km bred og ca. 1,86 km. dyb med meget stejle skrænter, hvilket gør den til en af verdens største kløfter. Den er beliggende i Coconino County i det nordlige Arizona, USA. Dele af Grand Canyon ligger i Grand Canyon National Park, en af de første nationalparker i USA. Den løber endvidere gennem Kaibab National Forest, Hualapai indianernes reservat, Havasupai indianernes reservat og Navajo Nation. Grand Canyons nationalpark har siden 1979 været med i Unescos liste over verdensarv. Kløften består af mange gamle bjergarter, hvoraf den yngste (og øverste) består af kalksten Under kalkstenslaget findes fleer ældre bjergarter. I klipperne findes mange forskellige fossiler. Dens nuværende form er et resultat af et tektonisk løft af hele plateauet, som startede for ca. 65 millioner år siden og var medvirkende til, at flodens strømning blev øget, således at det blev muligt for vandmasserne at skære sig gennem klippeformationerne. Flodens bearbejdning af landskabet betyder, at ca. to milliarder års geologiske historie er blevet afsløret, mens floden har banet sig vej gennem klippelagene.

Massive Ordnance Air Blast bomb

Massive Ordnance Air Blast bomb (forkortet MOAB) også kaldet GBU-43/B er en 10.750 kilogram konventionel bombe. Bomben som også kaldes "alle bombers mor" (Mother Of All Bombs) er efterfølger til "Daisy Cutter"-bomben, som blev brugt i Vietnam og Afghanistan. GBU-43/B er med en estimeret sprængkraft på 11 TNT-ækvivalent den kraftigste konventionelle bombe i historien. Rusland har dog testet en termobarisk bombe med tilnavnet Father of All Bombs, der hævdes at være fire gange så kraftig.

Bomben er præcisionsstyret (GBU), men dens specifikke navigationssystem er ukendt. Bomben er designet til at blive leveret af fly af typen C-130 Hercules. Udviklingen af bomben blev påbegyndt i 2002 og den blev testet for første gang i marts 2003 på Eglin Air Force Base i Florida.Bomben er kun blevet anvendt én gang i kamp. Det skete 13. april 2017 klokken 19.32 lokal tid i det østlige Afghanistan i Nangarhar-provinsen. Målet var et område fyldt med tunneller og huler, hvor medlemmer af Islamisk Stat skjuler sig.

Menneskeofring

Menneskeofring er en religiøs praksis som har forekommet i flere historiske kulturer, hvor personer er blevet rituelt dræbt med det formål at tilfredstille guddommelige væsner. Denne type af ofringer er i lighed med de øvrige former for ofring blevet benyttet i en række forskellige ritualsammenhænge, men ofringen af et menneske er normalt blevet opfattet som det største offer man kunne give, og i mange tilfælde knyttet til kongemagten.De fleste kilder til menneskeofringer er skrevet af udenforstående, og har derfor et tendentiøst præg, enten fordi beretningen bruges som propaganda vendt i mod den beskrevne kultur eller som et spejl for forfatterens egen kultur. Det gælder fx for romerske beretninger om menneskeofringer blandt kelterne og kristne om skandinaverne i vikingetiden. Det betyder ikke at menneskeofringer ikke har fundet sted; denne praksis er fx forholdsvis veldokumenteret blandt aztekerne og chimufolket

i Latinamerika, og moselig fra det germanske område i jernalderen er blevet tolket i samme retning.

Menneskeofring skal forstås i sammenhæng med de øvrige former form ofring, den norske religionshistoriker Torkel Brekke beskriver baggrunden for ofring af mennesker i en oplevelse af føle sig udsat i en farlig natur:

Denne følelse får oss fort til å forestille oss at vi står i gjeld til gudeverdenen, som lar oss leve. Og guderne krever betaling. Gennom offerhandlingen kan vi komme oss unna å betale med oss selv,... I vore dage dukker der stadig beretninger op om menneskeofringer, hvor af mange ikke kan verificeres. Et eksempel er dog det indiske ritual sati (enkebrænding), hvor en række tilfælde er blevet dokumenteret siden 1947.

Moab (Utah)

For alternative betydninger, se Moab (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Moab)

Moab er en amerikansk by og administrativt centrum i det amerikanske county Grand County, i staten Utah. I 2000 havde byen et indbyggertal på 4.779.

Moab (flertydig)

Moab eller MOAB kan have flere betydninger.

Moab - Det historiske navn for et tidligere kongedømme i det nuværende Jordan.

Moab - Ifølge biblen Lots ældste søn og patriark i kongedømmet Moab

Moab, Utah - En by i den amerikanske delstat Utah.

"Moab", en sang af Conor Oberst fra albummet Conor OberstBogstaverne "MOA" er på engelsk en ofte anvendt forkortelse for "Mother of All" ("Alle xx's moder") og MOAB er derfor også en anvendt forkortelse for bl.a.

Massive Ordnance Air Blast bomb - En amerikansk konventional bombe også kaldet "Mother of All Bombs", der tidligere var den kraftigste konventionelle bombe (i dag muligvis overgået af en russisk konventionel bombe kaldet FOAB, Father Of All Bombs)

Mother of All Battles - En betegnelse om den dengang forestående Golfkrig (1990-91) anvendt af Iraks diktator Saddam Hussein

Mother Of All Burgers eller Mother Of All Burritos - Betegnelse for en (meget) stor servering af burger eller burrito på restauranter, typisk i USA.

Moabit

Moabit er et område i bydelen Mitte i Berlin, Tyskland. Området har ca. 75.000 indbyggere (2006).

Før en administrativ reform af byens bydele i 2001 hørte Moabit til Tiergarten. Moabit afgrænses af vandet; Spree, Berlin-Spandauer Schifffahrtskanal, Westhafenkanal og Charlottenburger Verbindungskanal. Moabit anvendes desuden som betegnelse for et fængsel i området, Justizvollzugsanstalt Moabit.

Rødderne til navnet Moabit er omstridt. Det kan muligvis spores tilbage til områdets første beboere, huguenotterne, på Frederik Vilhelm 1. af Preussens tid. Huguenotterne, der var franske flygtninge, navngav deres residens med en analogi til Bibelens beskrivelse af israelitterne i Moab, hvor de boede til de kom til Kana'an.

Området Moabit blev inkorpereret i Berlin i 1861, men har rødder tilbage til det 13. århundrede.

Efter Berlinmurens fald er Moabit ikke længere et grænseområde på kanten af Vestberlin, men et centralt område i det samlede Berlin. Grundet nærheden til Reichstag er mange nye bygninger blevet opført i Moabit, blandt andet det tyske indenrigsministerium, Bundesministerium des Innern. Én af Berlins ældste stationsbygninger, den nyklassicistiske Hamburger Bahnhof, opført i 1847, ligger også i Moabit. Banegården er i dag et af delstaten Berlins mange museer.

Molly Ringwald

Molly Ringwald (født 18. februar 1968) er en amerikansk skuespiller. Hun var en af 80'ernes helt store film ikoner og var en del af det famøse Brat Pack. Hun er mest kendt for sine roller i Sixteen candles, The Breakfast Club og Pretty in Pink. Hun er den yngste datter af jazzpianist Robert Ringwald og mor Adele Ringwald. Har en storesøster Beth, og en storebror ved navn Kelly.

Oldtidens Israels og Judæas historie

Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.Oldtidens Israels og Judæas historie hænger nøje sammen med bibelhistorien. Bibelen er den vigtigste kilde til kongerne og tidens historie. Derfor vil drøftelserne om Israels oldtidshistorie hænge sammen med spørgsmålene om Bibelforskning og bibelkritikk.

Ruths bog

Ruths bog (hebr. מגילת רות Megilat Rut "Skriftrullen om Ruth") er en af bøgerne i Ketuvim ("Skrifterne") som er en del af den jødiske tanakh og et af skrifterne i Det Gamle Testamente. Det er en af de korteste bøger i Bibelen og har kun fire kapitler. Bogen handler om israelitten No'omi, som mister sine sønner og rejser med sine svigerdøtre til Israel. Svigerdatteren, moabitten Ruth, bliver her gift med Boaz og dermed kong Davids ane.

Sodoma og Gomorra

Sodoma (hebraisk: סְדוֹם, oldgræsk: Σόδομα) og Gomorra (hebraisk: עֲמוֹרָה, græsk: Γόμορρα) var ifølge Første Mosebog to byer, som Gud tilintetgjorde for deres synders skyld. Byerne omtales også i Det nye testamente og i Koranen. Deres eksistens og beliggenhed er omstridt, men i dagens Israel hævdes det, at Sodoma og Gomorra lå langs den sydøstlige strandbred af Det døde hav. Ifølge Toraen var Sodoma og Gomorra allierede med tre andre byer: Adma, Sebojim og Soar. Disse fem byer lå på sletten ved Jordanfloden i den sydlige del af Kanaan. Sletten, som tilsvarer egnen lige nord for Det døde hav, blev den gang sammenlignet med Edens have, et grønt område egnet for græssende dyr. Guds vrede regnede over Sodoma, Gomorra og to nabobyer i form av svovl og ild, og kun Zoar blev sparet. I de tre abrahamitiske religioner – kristendom, jødedom og islam – er Sodoma og Gomorra blevet et synonym for synd og forhærdelse, og deres tilintetgørelse et udtryk for guddommelig gengældelse.

TNT-ækvivalent

TNT-ækvivalent er en enhed, der bruges til at kvantificere energiindholdet i eksplosioner.

TNT er en forkortelse for 2,4,6-TriNitroToluen. Masse TNT som kiloton TNT blev oprindeligt brugt til at angive den mængde energi, der udløses i konventionelle bomber og kernevåben. Men nu er man også begyndt at anvende masse TNT, når man angiver det eksplosive energiindhold i vulkanudbrud, jordskælv, meteornedslag og asteroidenedslag.

1 ton TNT er modsvarer en energimængde på 4,184 gigajoule.

Thelma og Louise

Thelma og Louise (originaltitel: Thelma & Louise) er en amerikansk road movie fra 1991 med to kvindelige hovedroller. Filmen er instrueret af Ridley Scott og skrevet af Callie Khouri. Filmen fortæller historien om Thelma og Louises flugt fra deres begrænsede og ufrie liv. I hovedrollen som Thelma spiller Geena Davis, mens Susan Sarandon portrætterer Louise. I en birolle spiller Harvey Keitel en indsigtsfuld politiefterforsker, der forsøger at komme på sporet af kvinderne, som flygter efter at have dræbt en voldtægtsmand. Michael Madsen har rollen som Louises ven, mens Brad Pitt i denne film fik sin første, betydelige rolle i en større Hollywoodfilm. Han spiller en hjemløs røver, som er løsladt på prøve fra fængsel.

Thelma og Louise blev en succes, både hos kritikere og kommercielt. Den var blandt de film, som opnåede størst billettindtægter i USA i 1991. Filmen blev også nomineret til seks Oscars og vandt én for bedste originalmanuskript. Sarandon og Davis blev begge nomineret for deres hovedroller.

På andre sprog

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.