Michael Stipe

Michael Stipe (født 4. januar 1960) er en amerikansk sanger og grundlægger af R.E.M., som han var forsanger i til bandets opløsning i 2011. Stipe og R.E.M. beskæftigede sig primært med musik inden for alternativ rock.

Michael Stipe of REM photographed by Kris Krug
Michael Stipe i 2008

Eksterne henvisninger

SkuespillerStub
Denne amerikanske sangerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
At My Most Beautiful

"At My Most Beautiful" er en sang af det amerikanske alternative rockband R.E.M., og den blev udgivet i 1999 som den tredje single fra albummet Up, der var udkommet året før. Mens sangen blev skrevet lagde gruppen mærke til en lighed med the Beach Boys' arbejde, og prøvede med vilje at få den til at ligne bandets musik. Forsanger Michael Stipe stræbte efter at få teksten til at blive den mest romantiske han nogensinde havde skrevet, og den klaver-baserede ballade blev R.E.M.'s første ligefremme kærlighedssang. Sangen nåede nummer 10 på UK Singles Chart.

Daysleeper

"Daysleeper" er en sang af det amerikanske alternative rockband R.E.M., og den blev udgivet som den første single fra deres elvte studiealbum Up den 12. oktober 1998. Den blev sunget fra en synspunktet af en person der har natarbejder, der svarer nogle kolleger, og sangen fokuserer på at ens tidsforståelse bliver disorienterede og skæve døgnrytme man får af den slags arbejde, og at det kan lede til fortvivlelse og tab af identitet. Forsangeren Michael Stipe udviklede sangens koncept, efter han bemærkede et skilt med teksten "daysleeper" på en lejlighedsdør i New York City.

Drive (R.E.M.-sang)

"Drive" er en sang af det alternative rockband R.E.M.. Den udkom som førstesinglen fra gruppens ottende studiealbum Automatic for the People i 1992. Selvom den ikke var lige så kommercielt succesfuld som de tidligere førstesingler "Losing My Religion," "Stand" og "The One I Love" i USA, så blev det R.E.M.'s næststørste hit på UK Singles Charts på dette tidspunkt, hvor den toppede som nummer 11. Den toppede som nummer 28 på Billboard Hot 100. Sangen nåede nummer 1 på Modern Rock Tracks og nummer 2 på Mainstream Rock Tracks.

På trods af sangens succesen og popularitet, var den ikke med på gruppens opsamlingsalbum In Time: The Best of R.E.M. 1988–2003 fra Warner Bros. Records. En liveversion af sangen var dog inkluderet på dobbelt CD specialudgaven af In Time, som indeholdt sjældne sange, liveversioner og B-sider. Denne version var en "funk"-version, der aldrig er blevet optaget i et studie.

Det er den første sang, som Michael Stipe har skrevet på en computer.Sangen er inkluderet på live DVD'en Perfect Square fra 203, live CD/DVD R.E.M. Live fra 2007 og livealbummet Live at The Olympia (og den medfølgende DVD This Is Not a Show). Sangen blev også samplet til Eminems sang "Space Bound", på hans album Recovery fra 2010.

B-siden, "Winged Mammal Theme", er omarbejdelse af "Batman Theme", der oprindeligt skulle have optrådt i Batman Returns; sangen blev ikke brugt i den endelige version af filmen.

Electrolite

"Electrolite" er en sang af det alternative rockband R.E.M., der blev udgivet som den tredje single fra deres tiende studiealbum, New Adventures in Hi-Fi. Sangen er en klaverbaseret ballade om Los Angeles, Hollywood-ikoner og afslutningen på 1900-tallet. Singlen blev udgivet den 2. december 1996 i Storbritannien og den 2. februar 1997 i USA.

Oprindeligt var Michael Stipe imod at have sangen med på albummet, men blev nedstemt af Peter Buck og Mike Mills. Det er siden blevet en af hans favoritsange som gruppen har udgivet, og ligeledes blandt Thom Yorkes favoritsange. Det engelske rockband Radiohead har lavet en coverversion af "Electrolite", som de har optrådt med live under koncerter.Singlens musikvideo blev instrueret af Peter Care og Spike Jonze, og den "involverede strandbuggyer, vanvittige kostumer og gummirensdyr."

Eponymous

Eponymous er det første opsamlingsalbum fra det amerikanske alternative rockband R.E.M.. Det blev udgivet i 1988, og var deres sidste udgivelse på I.R.S. Records, som de havde haft kontrakt med siden 1982.

Eponymous er notabel for at inkludere flere sjældne eller alternative version af kendte numre, særligt soundtracksangen "Romance", der ikke tidligere var blevet udgivet på en R.E.M.-plade. Indholdet dækker den første single-udgivelse "Radio Free Europe" til gennembrudsalbummet Document fra året før. Eponymous giver således et overblik over R.E.M.s tidlige materiale.

Albummet har undertitlen "File Under Grain", der refererer til fotografiet på coveret. Det tidligere album, Document, havde teksten "File Under Fire" på coveret og Reckoning, havde ordene "File Under Water". Bagsiden af LP-coveret var et fotografi af forsangeren Michael Stipe med ordene "They Airbrushed My Face" over sit hoved.

Opsamlingsalbummet blev udgivet i oktober 1988 kun en måned inden gruppens debut på Warner Bros. med albummet Green. Det nåede #44 i USA og #69 i Storbritannien.

Everybody Hurts

"Everybody Hurts" er en sang af det alternative rockband R.E.M.. Den blev oprindeligt udgivet på albummet Automatic for the People i 1992, men blev også udgivet som en single i 1993. Den toppede som nummer 29 på Billboard Hot 100, og toppede i top ti i Canada, Australien, Storbritannien, Irland og Frankrig.

I 2010 blev den genudgivet som en støttesingle til ofrene for jordskælvet i Haiti.

Fables of the Reconstruction

Fables of the Reconstruction, også kendt som Reconstruction of the Fables, er det tredje studiealbum fra det amerikanske alternative rockband R.E.M., der blev udgivet i 1984 på I.R.S. Records. Joe Boyd producerede albummet, og blev som det eneste af gruppens albums indspillet uden for USA. Det er et konceptalbum med sydstatsgotik-temaer og karakterer.

Albummet blev godt modtaget af anmelderne.

Liste over sange indspillet af R.E.M.

Dette er liste over sange indspillet og udgivet af det amerikanske alternative rockband R.E.M.. Listen inkluderer kun sange, hvor hele bandet medvirker (Berry, Buck, Mills og Stipe 1983-1997; Buck, Mills og Stipe 1998-2011). Sideprojekter, inklusive bidrag af solokunstnere med bandet er ikke inkluderet. Listen består hovedsageligt af studieindspilninger. Remix- og live-indspilninger er ikke listet separat medmindre sangen kun blev udgivet i dette format Albumsingler er listet som udgivet på deres respektive albums. Hver sang er kun opgivet én gang bortset fra deres første single fra Hib-Tone.

Man on the Moon (sang)

"Man on the Moone" er en sang af det alternative rockband R.E.M., og den blev udgivet som den anden single fra deres album Automatic for the People fra 1992. Teksten blev skrevet af forsangeren Michael Stipe, og musikken blev skrevet af trommeslager Bill Berry og guitarist Peter Buck, og sangen er krediteret til hele bandet som alle deres øvrige sange. Sangen blev godt modtaget af kritikerne, og den toppede som nummer 30 Billboard Hot 100 og som nummer 18 på UK Singles Chart. Det er en af R.E.M.'s mest populære sange og den blev inkluderet på opsamlingsalbummene In Time: The Best of R.E.M. 1988–2003 og Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982–2011.

Teksten er en hyldest til komiker og performer Andy Kaufman, og den indeholder adskillige referencer til hans karriere, inklusive hans Elvis-imitation, wrestling, og filmen My Breakfast with Blassie. Sangens titel og omkvæd refererer til konspirationsteorier om månelandingen som en hentydning til rygter om at Kaufmans død i 1984 blev forfalsket. Sangen fik navn til Miloš Formans film baseret op Kaufmans liv, og den blev brugt i filmen og var med på soundtracket.

Nightswimming

"Nightswimming" er en sang af det alternative rockband R.E.M. Den blev udgivet i 1993 som den femte single fra gruppens ottende studiealbum Automatic for the People (1992). "Nightswimming" er en ballede med sangeren Michael Stipe akkompagneret af bassisten Mike Mills på klaver (tekst og musik er skrevet af hver af dem, men er krediteret som hele gruppen som sædvanlig), et strengearrangement af den tidligere bassist i Led Zeppelin John Paul Jones, og en prominent obo af Deborah Workman i den sidst den af sangen. Stipe synger om en gruppe venner der nøgenbader om natten, og trækker på en lignende oplevelse fra bandets tidlige dage.

R.E.M.

Ikke at forveksle med R. E. M. og Rapid Eye Movement.R.E.M. var et amerikansk rockband fra Athens i Georgia, der blev dannet i 1980 af trommeslager Bill Berry, lead guitaristen Peter Buck, bassisten Mike Mills og forsangeren Michael Stipe. Som et af de første alternative rockbands blev R.E.M. kendt for Bucks ringende, arpeggio guitarstil, Stipes særlige vokale kvalitet og obskure tekster og Mills melodisk bas. R.E.M. udgav deres første single—"Radio Free Europe"—i 1981 på det uafhængige pladeselskab Hib-Tone. Singlen blev fulgt op af EP'en Chronic Town i 1982, der var gruppens første udgivelse på I.R.S. Records. I 1983 udgav bandet deres kritikerroste debutalbum, Murmur, og opbyggede herefter deres ry over de næste par år med efterfølgende udgivelser, konstant turne og støtte fra college radio. Efter flere år med succes i den musikalske undergrund opnåede R.E.M. bred popularitet med deres single "The One I Love" i 1987. Gruppen skrev kontrakt med Warner Bros. Records i 1988 og begyndte at gå ind i politiske og miljømæssige debatter, mens de spillede koncerter på store scener over hele verden.

I begyndelsen af 1990, da den alternative rock begyndte at opleve bredere succes, blev R.E.M. betragtet som genrens pionere af bands som Nirvana og Pavement. Gruppen udgav deres to mest succesfulde albums, Out of Time (1991) og Automatic for the People (1992), der afveg fra bandets etablerede lyd og gjorde dem internationalt berømte. Særligt hittet "Losing My Religion" fra 1991 var med til at slå gruppens navn fast på verdensplan. R.E.M.'s udgivelse Monster (1994), vendte tilbage til en mere rockorienteret lyd, men fortsatte deres succes. Bandet begyndte deres første turne i seks år i forbindelse med albummet; turneen blev forfulgt af sundhedsmæssige problemer for tre af gruppens medlemmer.

I 1996 forlængede R.E.M. deres kontrakt med Warner Bros. for 80 millioner dollars, der på dette tidspunkt var den dyreste pladekontrakt nogensinde. Udgivelsen New Adventures in Hi-Fi klarede sig meget dårligere end forventet på trods af gode anmeldelser. Det følgende år forlod Bill Berry bandet, mens Stipe, Buck og Mills fortsatte som en trio. De følgende år ændrede de deres musikalske stil lidt, og fortsatte karrieren ind i næste årti med blandede anmeldelser og svingende kommerciel succes, på trods af at de havde solgt mere end 85 millioner albums på verdensplan, og derved var blevet blandt de verdens bedst sælgende musikere nogensinde. I 2007 blev bandet optaget i Rock and Roll Hall of Fame, i det første år, hvor de kunne vælges. R.E.M. gik fra hinanden i venskabelighed i september 2011, hvilket blev annonceret på deres hjemmeside.

R.E.M.'s diskografi

Det amerikanske alternative rockband R.E.M. har udgivet 15 studiealbums, tre livealbums, 14 opsamlingsalbums, ét remixalbum, ét soundtrack, 12 videoalbum, syv EP’er, 63 singler og 77 musikvideoer. Gruppen blev dannet i 1980 af sangeren Michael Stipe, guitaristen Peter Buck, bassisten Mike Mills og trommeslageren Bill Berry. R.E.M. var afgørende for udviklingen af den alternative rockgenre. Deres musikstil har inspireret adskillige andre alternative rockbands og musikere, og bandet er et af de første alternative rocknavne, der formåede at slå igennem med kommerciel succes. R.E.M. har solgt over 85 millioner eksemplarer af deres studiealbums på verdensplan, hvilket gør dem til en af de bedst-sælgende grupper nogensinde.Gruppens første single var "Radio Free Europe og udkom i 1981, og året efter udkom EP'en Chronic Town. De skrev kontrakt med I.R.S. Records og udgav debutalbummet Murmur i 1983, som blev en succes. Året efter udkom Reckoning, der også fik gruppen på hitlisterne i Storbritannien, og de opbyggede kultstatur i undergrundsmiljøet og blev spillet på college radio, hvor de var kendt for deres kryptiske og mumlende tekster. Med deres tredje album, Fables of the Reconstruction fra 1984, ændrede gruppen stil og fik en ny producer. Under indspilningen var gruppen ved at gå fra hinanden. I 1984 udkom Lifes Rich Pageant, hvor Stipes vokal var mere i front, og deres musik begyndte at blive spillet på kommercielle radiostationer.Document fra 1987 blev gruppens egentlige gennembrud. Albummet indeholdt nogle meget politiske tekster, og særligt "The One I Love" var med til at bringe R.E.M. ud til en mere bred skare, og albummet solgte som det første af gruppens udgivelser over 1 millioner eksemplarer. De skrev herefter kontrakt med Warner Bros. Records og udgav Green i 1987, hvor gruppen eksperimenterede med deres lyd. Out of Time udkom i 1990 og gav R.E.M. deres internationale succes. Førstesinglen "Losing My Religion" nåede ind på hitlister over hele verden, og toppede flere af dem som nummer 1. Det blev også deres højest placerede single på Billboards singlehitliste. Gruppen modtog adskillige nomineringer ved Grammy Award for albummet. I 1992 udkom Automatic for the People, der var mere rocket en forgængerne. Singlerne "Drive", "Man on the Moon" og "Everybody Hurts" nåede alle ind på amerikanske single Top 40. Monster (1994) blev endnu en succes, mens New Adventures in Hi-Fi (1996) klarede sig markant dårligere end forventet. Berry forlod gruppen i 1997. Gruppen fortsatte som en trio, og Up udkom året, men blev en relativ fiasko. Reveal (2000) klarede sig bedre end forgængeren, og "Imitation of Life" havde succes i Storbritannien. Et opsamlingsalbum med materiale fra 1988-2003 udkom i 2003 og solgte godt i mange lande, og særligt i Storbritannien. Around the Sun (2004) havde et langsommere tempo end det forrig studiealbum, og modtog blandede anmeldelser. Accelerate (2008) skulle bevæge sig væk fra forgængeren, og modtog væsentlig bedre anmeldelser. Collapse into Now (2011) modtog hovedsageligt positive anmeldelser., og det blev gruppens sidste album, idet de i efteråret meddelte at de stoppede som band.

Radio Free Europe (sang)

Denne artikel omhandler Radio Free Europe (sang). Opslagsordet har også en anden betydning, se Radio Free Europe."Radio Free Europe" er en sang af det amerikanske alternative rockband R.E.M., der blev udgivet i 1981 som bandets første single. En genindspillet version, som udkom på debutalbummet Murmur i 1983 blev gruppens gennembrudshit.

Reckoning (R.E.M.-album)

Reckoning er det andet studiealbum fra det amerikanske alternative rockband R.E.M., der blev udgivet i 1984 på I.R.S. Records. Det blev produceret af Mitch Easter og Don Dixon, og albummet blev indspillet i Reflection Sound Studio i Charlotte, North Carolina over 16 dage i december 1983 og januar 1984. Dixon og Easter havde planlagt at indfange noget af lyden fra R.E.M.s liverkoncerter, og brugte binaural recording på adskillige numre. Sanger Michael Stipe behandlede mere dystre emner i teksterne og billedsprog med relation til vand er et tilbagevendende tema på albummet. Ved udgivelsen modtog Reckoning positive anmeldelser og nåede #27 i i USA , hvor RIAA gav det en guldplade. Det toppede som #91 i Storbritannien.

Reveal

Reveal er et studiealbum af det amerikanske alternative rockband R.E.M. udgivet i 2001.

Førstesinglen "Imitation of Life" opnåede #6 på UK Singles Chart men opnåede kun #83 på U.S. Billboard Hot 100. Samtidig opnåede den #1 på både spanske hitlister og for første fik R.E.M. også en #1 på japanske hitlister.

Åbningsnummere "The Lifting" er en prequel til sangen "Daysleeper" fra deres album Up fra 1998.Albummet blev positivt modtaget af både anmeldere og publikum. Baseret på 20 anmeldelser fra mainstream kritikere fik albummet ifølge Metacritic en score på 76 ud af 100 på en standardiseret pointskala.

Succumbs

Succumbs er det første videoalbum i fuld længde fra det amerikanske alternative rockband R.E.M.. Det blev udgivet i oktober 1987 og indeholder klip optaget af forsangeren Michael Stipe helt tilbage til midten af 1980'erne, mens bandet indspillede på pladeselskabet I.R.S. Records. Stipe samarbejdede med den lokale kunstner James Herbert på nogle spor.

Albummet blev udgivet på VHS og laserdisc. Alle videoerne er inkluderet på When the Light Is Mine-DVD'en, der blev udgivet i september 2006.

This Film Is On

This Film Is On er en video med alle promo-videoer fra det amerikanske alternative rockband R.E.M.s album Out of Time samt flere der var optaget til denne udgivelse. Den blev udgivet på VHS d. 24. september 1991 og på DVD d. 22. august 2000, begge på Warner Brothers. Titlen er en linje fra sangen "Country Feedback."

Videoen varer 50 minutter og indeholder promo-videoer fra bandets fire singler fra Out of Time ("Losing My Religion", "Shiny Happy People", "Near Wild Heaven" og "Radio Song") og videoer til numrene "Low", "Belong", "Half A World Away" og "Country Feedback"; en akustisk udgave af "Losing My Religion" fra The Late Show og en live akustisk optræden af "Love Is All Around" fra MTV Unplugged. Den inkluderer også "Endgame", der er et instrumentalnummer, der bliver spillet til rulleteksterne ,samt flere avant-garde-klip, der varer fra ti sekunder til et minut, der spiller mellem hver sang. Disse tilfældige optagelser blev instrueret af Michael Stipe.

Der er ikke noget ekstramateriale på DVD men mulighed for sangtekster i underteksterne til numrene. Lyden på DVD-5 er PCM Stereo.

Up (R.E.M.-album)

For alternative betydninger, se Up. (Se også artikler, som begynder med Up)Up er det ellevte studiealbum af det amerikanske alternative rockband R.E.M. udgivet i 1998. Det er det første album, hvor trommeslageren Bill Berry ikke medvirker. Han forlod gruppen i 1997 for at forfølge egne interesser. Som erstatning blev brugt sessionsmusikere eller trommemaskiner.

Med Berrys afgang manglede en vigtig del af gruppen, og de var tæt på at gå i opløsning under optagelserne. Ikke overraskende bliver albummet betragtet som værende mere melankolsk end deres tidligere udgivelser.

"Daysleeper" blev et top 10-hit i Storbritannien. Resten af singlerne fra albummet er "Lotus", det Beach Boys-inspirerede "At My Most Beautiful" og "Suspicion".

Modsat alle tidligere albums valgte Michael Stipe, at teksterne til alle sangene blev inkluderet i CD'ens omslag. Dette fortsatte i fremtidige udgivelser.

We All Go Back to Where We Belong

"We All Go Back to Where We Belong" er den sidste single fra det amerikanske alternative rockband R.E.M. Den blev udgivet i 2011 som førstesinglen fra gruppens sidste album, der var opsamlingsalbummet Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982–2011. Sangen blev gjort tilgængelig over internettet den 17. oktober 2011.

Medlemmer
Personel
Managere
Studiealbums
Opsamlingsalbum
EP'er
Andre albums
Singler
Andre sange
Videoalbums
Relaterede artikler

På andre sprog

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.