Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet

Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet (også blot S&D, fork. for det engelske navn The Progressive Alliance of Socialists and Democrats) er en socialdemokratisk politisk gruppe i Europa-Parlamentet, der omfatter De Europæiske Socialdemokrater og det italienske midterparti Partito Democratico. Gruppen blev dannet i sin nuværende form den 23. juni 2009 og blev med sine 184 medlemmer parlamentets næststørste gruppe ved Europa-Parlamentsvalget samme år. Gruppens formand er Martin Schulz fra Tyskland.

Gruppens historie går tilbage til 1953, hvor den første socialistiske gruppe i parlamentet blev dannet. Navnet var fra 1993 De Europæiske Socialdemokraters Gruppe, men da partiet efter valget i 2009 også omfattede Partito Democratico, blev navnet ændret til det nuværende.

Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Skal opdateres med 2014-tal
Clockimportant.svg
S&D
Gruppens logo

Medlemspartier

Listen er ikke komplet

Eksterne henvisninger

Christel Schaldemose

Christel Schaldemose (født 4. august 1967 i Odense) er cand.mag i historie og medlem af den socialdemokratiske delegation i Europa-Parlamentet.

De Europæiske Socialdemokrater

De Europæiske Socialdemokrater (Party of European Socialists, fork. PES) er et europæisk politisk parti, der består af i alt 33 socialistiske, socialdemokratiske samt arbejderpartier fra EU's medlemslande samt Norge. PES danner en parlamentarisk gruppe i Europa-Parlamentet, Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet (P&S), som er den næststørste med 184 MEP'er.

De Europæiske Socialdemokrater blev dannet i 1992. Partiets formand var fra april 2004 til 2011 Danmarks tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Der skal skelnes mellem De Europæiske Socialdemokrater og den socialistiske gruppe i parlamentet der har en historie helt tilbage til Europa-Parlamentets etablering i 1953. Indtil valget i 1999 var gruppen parlamentets største. Gruppen ledes i øjeblikket af Martin Schulz, der er valgt for tyske SPD.

Feministiskt initiativ (Sverige)

For alternative betydninger, se Feministiskt initiativ (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Feministiskt initiativ (flertydig))Feministiskt initiativ (forkortet FI eller F!) er et politisk parti i Sverige.

Partiets hjertesag er radikal feminisme. Partiet blev grundlagt den 4. april 2005, og ved det efterfølgende årsmøde i september samme år blev det vedtaget at omdanne det til et reelt politisk parti. Partiet har stillet op med kandidater ved Rigsdagsvalget 2006, Europaparlamentsvalget 2009 og Riksdagsvalget 2010, men har ikke opnået nok stemmer til at komme ind. Ved Europaparlamentsvalget 2014 vandt Feministisk Initiativ en enkelt plads i Europaparlamentet. Dette er den eneste gang at Feministisk Initiativ blev repræsenteret. Ved valget Riksdagsvalget i Sverige 2014 fik partiet 3,12% af stemmerne, og klarede dermed ikke spærregrænsen på 4%.

Blandt andet har det givet FI stor medieopmærksomhed, at partiet ønskede at afskaffe ægteskabs- og partnerskabslovgivning i Sverige, og i stedet erstatte disse med en samlivslov som ikke indeholder forudsætninger om samlivets art.

Partiet har oplevet interne stridigheder, og enkelte tidligere centrale medlemmer har meldt sig ud, fordi de mente at organisationen havde en for venstreradikal linje.

Partiet ideologiske udgangspunkt er "antiracistisk femminisme".Partiet har tre søsterpartier i Danmark, Norge, og Finland, af samme navn. Alle partier deler det samme logo og navn.

Partidul Conservator

Partidul Conservator er et konservativt politisk parti i Rumænien, der 2005-2006 var med i landets regering.

Partiet blev dannet i 1991 efter kommunstregimets fald og bar dengang navnet Partidul Umanist Român (Det rumænske humanistiske parti), men fik sit nuværende navn i 2005. Politisk går partiet ind for at fremme tradition og familieværdier, arbejder for social solidaritet, er tilhænger af obligatorisk religionsundervisning i skolerne og er modstander af f.eks. registreret partnerskab. Oprindeligt var partiet mere socialliberalt og midterorienteret, men samtidig med navneskiftet ændredes den politiske linje, så partiet i dag er mere højreorienteret.

Trods sit konservative udgangspunkt sidder partiet i Europoa-Parlamentet i Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet.

Socialistisk Parti (Portugal)

Socialistisk Parti (portugisisk: Partido Socialista, PS) er et socialdemokratisk politisk parti i Portugal. Partiet blev dannet i Vesttyskland den 19. april 1973.

Siden valget i 2011 har partiet haft 74 mandater i Portugals parlament.

På andre sprog

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.