Geografiske koordinater

Geografiske koordinater er rumlige koordinater der består af tre koordinater:

Geografi/geologiStub
Denne artikel om geografi eller geologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
WorldMapLongLat-eq-circles-tropics-non
Verdenskort med linjer for geografisk bredde og længde i Eckert-VI-projektion
Albæk-Lyngså Sogn

Albæk-Lyngså Sogn er et sogn i Frederikshavn Provsti (Aalborg Stift). Sognet ligger i Frederikshavn Kommune (Region Nordjylland). Indtil Kommunalreformen i 2007 lå det i Sæby Kommune (Nordjyllands Amt), og indtil Kommunalreformen i 1970 lå det i Dronninglund Herred (Hjørring Amt).

1. oktober 2010 blev Lyngsaa Kirkedistrikt lagt ind under Albæk Sogn med samtidig navneændring til Albæk-Lyngså Sogn.

Centerring (Nykøbing Falster)

For alternative betydninger, se Centerring. (Se også artikler, som begynder med Centerring)Centerring O er en indre ringvej, der går rundt om Nykøbing Falster Centrum.

Vejen består af Engboulevarden – Vestensborg Alle – Rosenvænget - Sundbystræde - Tømmergade - Havnepladsen - Fejøgade - Markedsgade - Voldgade - Tværgade - Nørregade - Brovejen og ender til sidst i Engboulevarden igen.

Centerring skal lede gennemkørende trafik uden om byens centrum og fungere som en alternativ rute for dem, der har ærinder inde i den indre by. Vejen er også en gevinst for de handlende[kilde mangler], så der ikke kommer så meget gennemkørende trafik ind gennem midtbyen.

Crewe Alexandra F.C.

Crewe Alexandra Football Club er en engelsk fodboldklub fra byen Crewe. Klubben spiller i landets tredjebedste række, League One.

Danmarks Statistik

Danmarks Statistik er det centrale statistikkontor i Danmark. Det opsamler alle samfundets statistiske oplysninger til brug i administrationen, samt i forskning, undervisning m.v.

Danmarks Statistik er internationalt kendt for sin meget omfattende brug af offentlige registre for på denne måde at minimere respondenternes arbejde med at udfylde spørgeskemaer.

Institutionen er i forhold til befolkningen forholdsvis lille (560 ansatte). En del af indtægterne stammer fra opgaver for brugere (2011: 28 %).

Brugere udtrækker 2 millioner tabeller årlig.

Falslev-Vindblæs Sogn

Falslev-Vindblæs Sogn er et sogn i Hobro-Mariager Provsti (Århus Stift). Sognet ligger i Mariagerfjord Kommune; indtil Kommunalreformen i 1970 lå det i Onsild Herred (Randers Amt). I Falslev Sogn ligger Assens Kirke, Falslev Kirke og Vindblæs Kirke

15. august 2011 blev sognet dannet ved sammenlægning af Falslev Sogn og Vindblæs Sogn,

I Falslev-Vindblæs Sogn findes flg. autoriserede stednavne:

Ajstrup

Assens (bebyggelse, ejerlav)

Cimbria (bebyggelse)

Falslev (bebyggelse, ejerlav)

Falslev Hede (bebyggelse)

Falslev Mark (bebyggelse)

Haderup

Hadsund Syd

Hadsundbroen (bro)

Lystrup

Nebstrup

Norup

Norup Søndermark

Norup Østermark

Simonshøj (bebyggelse)

Skarodde (areal)

Slesvig (bebyggelse)

Internet Archive

Internet Archive er et nonprofit onlinebibliotek, der har en mission om at give "universal adgang til al viden". Biblioteket opbevarer permanent digitaliseret materiale, hvor den mest kendte indgang er Wayback Machine, der giver adgang til historiske udgaver af websites.

Brewster Kahle startede Internet Archive i 1996. Internet Archive har i perioden 1996-2009 arkiveret over 150 milliarder websider..

De primære datacentre er placeret i USA, og der findes en mirror i det nye Bibliotek i Alexandria; Bibliotheca Alexandrina i Egypten.

Justitsministeriet

Justitsministeriet varetager opgaver vedrørende det samlede justitsvæsen, herunder politi og anklagemyndighed, retsvæsen og kriminalforsorg.

Justitsminister er fra juni 2019 Nick Hækkerup.Justitsministeriet er øverste ansvarlige myndighed for PET, der i konkrete sager refererer til ministeriets Politikontor og departementschef.

Under ministeriet hører endvidere den formueretlige lovgivning, fondslovgivningen, persondataloven og straffeloven.

Koordinatsystem for himmelrummet

I astronomi er et koordinatsystem for himmelrummet, et sfærisk koordinatsystem, der benyttes til at fastlægge positioner på himmelkuglen.

Der findes flere forskellige sådanne koordinatsystemer, som hver angiver nogle koordinater, der er projekteret på himmelkuglen, analogt med de geografiske koordinater, som benyttes til positionsbestemmelse på Jordens overflade. De forskellige koordinatsystemer adskiller sig fra hinanden ved deres forskellige grundplan, som deler himlen i to lige store halvkugler langs en storcirkel. Eksempelvis er grundplanet for det geografiske system Jordens ækvator. Hvert koordinatsystem er derfor navngivet ud fra det grundplan, det er baseret på.

Microformat

Et microformat (sommetider forkortet som μF eller uF) er en betegnelse der bruges om en aftalt standard for hvordan man kan tilføje metadata til eksisterende indhold på nettet ved hjælp af XHTML og HTML klasser og attributter. Formålet med microformats er at muliggøre at information der er skrevet i en læsbar form på nettet (som for eksempel kontaktinformationer, geografiske koordinater, kalender arrangementer osv.) også kan læses og indekseres automatisk af software.

Mikronesien

Mikronesien (officielt: Mikronesiens Forenede Stater, Federated States of Micronesia) er en ø-stat, beliggende i Oceanien.

Østaten ligger i det større område af Stillehavet, der ligeledes går under betegnelsen Mikronesien, som yderligere omfatter østaterne Guam, Kiribati, Marshalløerne, Nauru, Nordmarianerne og Palau.

Østaten Mikronesien omfatter størstedelen af øgruppen Carolinerne, som efter USAs erobring af øerne under 2. verdenskrig efterfølgende blev opdelt i Palau (den mindre vestlige del) samt østaten Mikronesien (den resterende og meget omfattende del).

Østaten Mikronesien omfatter godt 600 øer opdelt i en række mindre øgrupper, som befinder sig i et ca. 2000 km langt øst-vestgående bælte der er op til omkring 400 km i nord-sydlig retning, der ligger umiddelbart nord og nordøst for New Guinea. Det samlede areal er blot 702 km², hvilket svarer til blot halvdelen af Færøerne og lidt mindre end Falster og Møn tilsammen. Hovedøen Pohnpei ligger ca. 3.250 km øst for Filippinerne og ca. 2 000 km nordøst for Papua Ny Guinea. Pohnpeis geografiske koordinater er 6°51' N og 158°13' Ø.

Klimaet er tropisk, varmt og fugtig. Regntiden varer store dele af året med nedbør i alle årets måneder. Området er blandt de steder hvor der falder mest nedbør i verden.

Mount Everest

Mount Everest (sanskrit Sagarmatha, eller tibetansk Chomolungma) er verdens højeste bjerg med en tinde 8.848 moh. (målt på snedækket) og beliggende i bjergkæden Mahalangur Himal i Himalaya, på grænsen mellem Kina og Nepal. Tykkelsen på sne- og isdækket varierer, og bjerget blev derfor målt til 8.850 moh. i 1999. I 2005 målte kineserne højden til 8.848 moh. på isen og 8.844 moh. uden isen. Kina og Nepal blev herefter enige om, at den officielle højde er 8.848 moh. Det sidste store jordskælv i Nepal (2015) udløste et jordskred på Mount Everest, der kostede mindst 19 klatrere livet, mens flere hundrede andre sad fast i de ulige lejre opad bjerget.Mount Everest er ikke Jordens højeste punkt målt fra Jordens centrum; det er vulkanen Chimborazo i Ecuador.Mount Everest er opkaldt efter den britiske ingeniør, sir George Everest, der i 1841 fastlagde bjergets geografiske koordinater og højde. På grund af de stadig aktive, geologiske kræfter vokser Mount Everest med ca. 1 cm om året og flytter sig samtidig mod nordøst med ca. 6 cm om året.

Sociedade Esportiva Palmeiras

SE Palmeiras er en brasiliansk fodboldklub som blandt andet har haft spillere som Émerson Leão, Marcos, Roberto Carlos, Cafu, Djalma Santos, Mazinho, César Sampaio, Flávio Conceição, Zinho, Leivinha, Rivaldo, Vavá, Luis Artime, Jorge Valdivia, Yerry Mina, Gabriel Jesus og Faustino Asprilla

Sony Music Entertainment

Sony Music Entertainment (eller Sony Music eller blot SME) er verdens næststørste pladeselskab (efter Universal Music Group) og er ejet af Sony Corporation of America med hovedsæde i New York City. Sony Music har 44 nationale afdelinger i verden, heriblandt ét i København med dets officielle navn Sony Music Entertainment Denmark.

Spodsbjerg-Tårs

Spodsbjerg-Tårs er en færgerute, der bliver besejlet af LangelandsFærgen. Færgen sejler mellem Spodsbjerg på Langeland og Tårs på Lolland.

Stortinget

Stortinget er den norske nationalforsamling, parlament og lovgivende forsamling. Stortinget svarer til Folketinget i Danmark. Tinget har 169 medlemmer, kaldet stortingsrepræsentanter.

Stortinget ledes af en præsident og en vicepræsident, som for tiden udgøres af henholdsvis Dag Terje Andersen (Ap) og Øyvind Korsberg (FrP). Indtil 1. oktober 2009 var stortinget delt i to kamre, Odelstinget og Lagtinget.

Et valg til Stortinget kaldes et stortingsvalg, det seneste valg var Stortingsvalget 2017, det næste valg vil være Stortingsvalget 2021.

Sveriges geografi

Sverige ligger i Nordeuropa på den østlige del af den skandinaviske halvø. Landet deler landegrænser med Norge i vest, Finland i nordøst, samt Danmark i sydvest via Øresundsbroen. Landet har også maritime grænser til Estland, Letland, Litauen, Polen, Tyskland samt Rusland (Kaliningrad). De omgivende have er den Botniske Bugt og Østersøen i øst og syd, samt i sydvest Skagerrak, Kattegat og Øresund. Sverige udgør en del af det geografiske område Norden.

Sverige er en del af det Baltiske Skjold, hvilket sørger for en stabil geologi skånet for jordskælv og vulkaner. Terrænet er almindeligvis fladt eller med lave bakker, undtaget den Skandinaviske Bjergkæde langs grænsen til Norge.

Sverige har et oftest mildt tempereret klima med kolde vintre og kølige somre på trods af sin nordlige beliggenhed, hvilket skyldes varme fra Golfstrømmen. I det sydlige Sverige er løvtræer dominerende, i nord domineres landskabet af nåleskov og hårdføre birketræer. I Sveriges nordligste del, som er præget af fjelde, har landet et subarktisk klima. Nord for polarcirklen går solen ikke ned om sommeren, og midvinternætterne afbrydes kun af nogle få timers morgengry og skumring.

Øst for Sverige ligger Østersøen og den Botniske Bugt, der giver landet en lang kystlinje, hvilket også påvirket klimaet. I vest ligger den Skandinaviske Bjergkæde, der adskiller Sverige fra Norge. Siden 1700-tallet har grænsen til Norge fulgt bjergkædens vandskel nøje. Elvene i nord (de såkaldte norrlandselve) løber altså som regel mod øst, og kan ofte blive ganske brede.

Det sydlige Sverige, især den sydligste del med Skåne, er for en stor dels vedkommende landbrugsarealer, mens skove dækker større og større dele af det øvrige område. I det centrale Götaland rejser det smålandske højland sig dog. Befolkningstætheden er også større i de sydlige egne, særligt i Mälardalen og Øresundsregionen. I den sydlige del af landet løber mange vandløb ind midt i det sydsvenske højland mod alle verdenshjørner. Elvene bliver derfor lige så lange og store som i nord, hvilket også har betydning for landbrugsjorden.

Sveriges højeste bjerg er Kebnekaise i Lappland på 2.111 meter over havets overflade. De to markant største øer er Gotland og Öland i den sydøstlige del af landet og de to største søer Vänern og Vättern. Fra Treriksröset til Smygehuk er Sverige 1.572 kilometer lang.Skov, vandkraft og jernmalm er vigtige naturressourcer.

Sønder Rind Sogn

Sønder Rind Sogn er et sogn i Viborg Domprovsti (Viborg Stift). Sognet ligger i Viborg Kommune; indtil Kommunalreformen i 1970 lå det i Middelsom Herred (Viborg Amt). I Sønder Rind Sogn ligger Sønder Rind Kirke.

I Sønder Rind Sogn findes flg. autoriserede stednavne:

Middelhede (bebyggelse, ejerlav)

Rindsholm (bebyggelse, ejerlav)

Sønder Rind (bebyggelse, ejerlav)

Tjekkisk nationalbibliotek

Det nationale bibliotek i den Tjekkiske Republik (tjekkisk: Národní knihovna České republiky) er Tjekkiets nationalbibliotek.

Nationalbiblioteket blev grundlagt i 1777 og indeholder mere end 7 millioner bøger og skrifter, hvoraf omkring halvdelen findes i nationalbibliotekets hovedafdeling i det historiske bygningskompleks Klementinum i Prag.Den anden halvdel af bogsamlingerne er placeret i arkiver, der er lokaliseret i distriktet Hostivař i den sydøstlige del af Prag.

Tysklands geografi

Tyskland er et stort land i Centraleuropa med et areal på 357.021 km². Det strækker sig fra Alperne i syd, over Det nordeuropæiske lavland til Nordsøen (Nordsee) og Østersøen (Ostsee) i nord.

På andre sprog

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.