Det Europæiske Folkeparti

Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler Det Europæiske Folkeparti. Opslagsordet har også en anden betydning, se Gruppen for Det Europæiske Folkeparti.
Flickr - europeanpeoplesparty - EPP Summit 19 June 2008 (32)
Topmøde i det Europæiske Folkeparti 2008 med Wilhelm Molterer, Bendt Bendtsen, Joëlle Milquet, Cyril Svoboda og Māris Riekstiņš.

Det Europæiske Folkeparti (European People's Party, EPP) er et pro-europæisk centrum-højre politisk parti i Europa. Det er grundlagt i 1976 i Luxembourg og fører en hovedsageligt kristendemokratisk politik, men har på det seneste også optaget medlemmer med andre centrum-højre holdninger. Fra Danmark er Det Konservative Folkeparti og Kristendemokraterne medlemmer lige som Moderaterne og Kristdemokraterna fra Sverige og CDU og CSU fra Tyskland.

EPP er det største politiske parti i alle Den Europæiske Unions politiske institutioner, lige som det er det største parti i Europarådet[kilde mangler]. Medlemmer er 73 medlemspartier fra 39 stater. 265 medlemmer af Europa-Parlamentet er med i partiet inkl. 15 EU og fem ikke-EU statsoverhoveder, 13 EU-kommissærer med formanden for Europa-Kommissionen og formanden for Det Europæiske Råd.

I Europa-Parlamentet dannede EPP's medlemmer i adskillige år gruppe med medlemmerne fra den mindre, konservative gruppe ED (European Democrats). Den var kendt under navnet EPP-ED og blev ved Europa-Parlamentsvalget i 1999 den største gruppe i Parlamentet. Dets flertal var ikke absolut, så den gik sammen med parlamentets socialistiske gruppe (S&D) og skabte Den Store Koalition, for at få absolut indflydelse og udelukke de øvrige grupper fra politisk indflydelse.

EPP-ED-gruppen var dog præget af uenighed om Den Europæiske Unions fortsatte udvikling. Især de britiske konservative medlemmer af ED-undergruppen delte ikke EPP-undergruppens nogenlunde føderalistiske ideologi, og efter Europa-Parlamentsvalget i 2009 forlod ED-undergruppen samarbejdet og dannede 22. juni den ny gruppe De Europæiske Konservative & Reformister (ECR). Nu blev EPP-ED igen til EPP.

Andre medlemmer

Frankrig

Irland

Italien

Letland

Rumænien

Spanien

Tyskland

Østrig

Eksterne henvisninger

Alliancen af Europæiske Konservative og Reformister

Alliancen af Europæiske Konservative og Reformister (engelsk: Alliance of European Conservatives and Reformists, AECR) er et konservativt og anti-føderalistiskt europæiskt parti, der blev grundlagt den 1. oktober 2009. Partiets medlemmer af Europa-Parlamentet sidder i Gruppen af Europæiske Konservative og Reformister (ECR).

AECR's kerne udgøres af det britiske Konservative Parti, de tjekkiske Borgerdemokraterne og det polske parti Lov og Retfærdighed. De britiske og tjekkiske partier tilhørte tidligere samme partigruppe som Det Europæiske Folkeparti (EPP), men brød ud på grund af forskellige syn på det europæiske samarbejde.

Anna Maria Corazza Bildt

Anna Maria Corazza Bildt (født 10. marts 1963) er siden 2009 svensk medlem af Europa-Parlamentet, valgt for Moderaterne (indgår i parlamentsgruppen Gruppen for Det Europæiske Folkeparti). Hun er gift med Carl Bildt.

Borgerdemokraterne

Borgerdemokraterne (tjekkisk: Občanská demokratická strana, fork. ODS) er et tjekkisk liberalkonservativt politisk parti. Med 53 medlemmer af parlamentet (2010) er partiet landets andetstørste og det største centrum-højre-parti.

Partiet blev grundlagt i 1991 af Václav Klaus som en pro-markedsøkonomisk udbryder af Borgerforum. Baggrunden var uenighed om den politiske linje. Dissidentfløjen omkring daværende præsident Václav Havel ønskede fortsat at have rum for forskellige politiske strømninger, men de såkaldte "disponenter" med Klaus i spidsen ønskede en rendyrket liberalkonservativ profil.

Partiet vandt valget i 1992 og har siden deltaget i de fleste regeringer. Partiets daværende leder Mirek Topolánek var premierminister fra 2006 til 2009. Partiet ledes nu af Petr Nečas, der efterfulgte Topolánek som partiformand og premierminister i 2010.

Borgerdemokraterne er euroskeptisk. Frem til 2009 sad partiets medlem af Europa-Parlamentet i Gruppen for Det Europæiske Folkeparti, men forlod efter Europa-Parlamentsvalget 2009 gruppen for at indgå i De Europæiske Konservative og Reformister. Partiet er nu medlem af Alliancen af Europæiske Konservative og Reformister. På internationalt plan er partiet medlem af International Democrat Union.

CDU

CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands dansk) Tysklands Kristelig-Demokratiske Union) er et tysk konservativt-kristendemokratisk politisk parti, der siden grundlæggelsen i 1945 har været blandt de toneangivende i landets politik. Partiet har dannet regering 1949-1969, 1982-1998 og senest fra 2005.

Partiets formand fra 2018 er Annegret Kramp-Karrenbauer. CDU har et tæt samarbejde med det bayerske kristendemokratiske parti, CSU, som det danner en fraktion sammen med i Bundestag. Partierne har fælles ungdomsorganisation, Junge Union, der er landets største politiske ungdomorganisation.

Christofer Fjellner

Gustav Christofer Ingemar Fjellner (født 13. december 1976) er siden 2004 svensk medlem af Europa-Parlamentet, valgt for Moderaterne (indgår i parlamentsgruppen Gruppen for Det Europæiske Folkeparti).

Det Europæiske Folkepartis Gruppe (Kristelige Demokrater)

Denne artikel omhandler Gruppen for Det Europæiske Folkeparti. Opslagsordet har også en anden betydning, se Det Europæiske Folkeparti.

Gruppen for Det Europæiske Folkeparti (eng.: Group of the European People's Party, fork. EPP) er en centrum-højre-gruppe i Europa-Parlamentet, der består af Europæisk Folkeparti. Gruppen består af 265 medlemmer fra både konservative og kristendemokratiske partier og er således parlamentets største. Dens formand er Joseph Daul fra Frankrig.

EPP er en af de ældste partigrupper i parlamentet og har rødder tilbage til september 1952, hvor det første møde i parlamentets forgænger, EKSF-forsamlingen, blev afholdt. Gruppen var oprindeligt udtalt kristendemokratisk, men efter at dens indflydelse aftog, begyndte den i 1980'erne og 1990'erne at optage andre centrum-højre-partier. Navnet ændredes i 1978 fra Den Kristendemokratiske Gruppe til Den Kristendemokratiske Gruppe (Europæisk Folkeparti) for at understrege koblingen til Europæisk Folkeparti. Efter det første europaparlamentsvalg i 1979 ændredes navnet til det nuværende. I 1999 tilsluttede Europademokratenre sig gruppen, der sidenhen blev den største i parlamentet. Som følge af interne politiske uenigheder mellem de EU-positive og de EU-skeptiske medlemmer, brød britiske Conservatives efter valget i 2009 ud af EPP for at danne sin egen partigruppe.

EPP har skønt gruppen har været parlamentets største siden 1999 ikke absolut flertal, og har derfor traditionelt indgået i en stor koalition med den socialdemokratiske gruppe PASD for at kunne danne flertal. Dog samarbejdede man fra 1999 til 2004 fast med den liberale gruppe, ALDE.

Blandt medlemspartierne i EPP er Konservative fra Danmark, svenske Moderaterna og Kristdemokraterna, CDU og CSU fra Tyskland, franske Union pour un Mouvement Populaire, Borgerplatformen fra Polen og østrigske ÖVP.

Europa-Parlamentsvalget 1994

Europa-Parlamentsvalget 1994 var et europæisk valg afholdt på tværs af de 12 EU-medlemslande i juni 1994. Dette valg så fletningen af Det Europæiske Folkeparti og De Europæiske Demokrater , en stigning i det samlede antal pladser (567 medlemmer blev valgt til Europa-Parlamentet) og et fald i den samlede valgdeltagelse til 57%..

Valget blev afholdt i Danmark den 9. juni 1994. Danmark valgte 16 medlemmer til Europa-Parlamentet.

Europa-Parlamentsvalget 2014 i Ungarn

Europa-parlamentsvalget i Ungarn 2014 blev afholdt 25. maj 2014. Der blev valgt 21 mandater til Europa-parlamentet.

Fidesz

Fidesz – Den ungarske medborgerunion (ungarsk: Fidesz – Magyar Polgári Szövetség) er et konservativt politisk parti i Ungarn. Ved de senere parlamentsvalg har det været landets største parti. Ved valget 11. februar 2010 fik det kvalificeret flertal med 53,37% (68,13%) af stemmerne. Partiet ledes af Viktor Orbán.

Partiet blev dannet 30. marts 1988 og var oprindeligt liberalt og anti-kommunistisk og medlem af Liberal International. I 1994 ændredes den politiske linje i konservativ retning, hvilket bl.a. betød, at Gábor Fodor meldte sig ud. I dag er Fidesz medlem af Europæisk Folkeparti, ligesom partiets medlemmer af Europa-Parlamentet sidder i Gruppen for Det Europæiske Folkeparti.

Fidesz er en forkortelse for Fiatal Demokraták Szövetsége – alliancen af unge demokrater.

Formand for Det Europæiske Råd

Ikke at forveksle med Formandskabet for EU's ministerråd og Europa-Kommissionsformand.Formand for Det Europæiske Råd (til tider også benævnt "EU's præsident") er Den Europæiske Unions øverste repræsentant for fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. Formanden leder Det Europæiske Råds arbejde og bestræber sig på at fremme sammenhold og konsensus i rådet, der består af unionens stats- og regeringschefer samt Formand for Europakommissionen. Formanden skal efter ethvert møde i Det Europæiske Råd fremlægge en rapport for Europa-Parlamentet. Den nuværende formand er den tidligere polske premierminister Donald Tusk.

Fra 1975 til 2009 var lederen af Det Europæiske Råd et uofficielt embede, hvis indehaver var den medlemstats statsoverhoved eller regeringschef, der varetog det halvårligt skiftende formandskab for Rådet for Den Europæiske Union. Siden Lissabontraktaten, artikel 15 i Traktaten om Den Europæiske Union hedder det, at Det Europæiske Råd udpeger en formand på fuld tid for en to-et-halt år, med mulighed for genvalg én gang. Formanden må ikke varetage et nationalt embede på samme tid, men han må gerne varetage et europæisk embede. Der er lagt op til, at formanden for Det Europæiske Råd og formanden for Europakommissionen med tiden kan slås sammen, hvis medlemsstaterne ønsker det.Den 19. november 2009 vedtog Det Europæiske Råd, at dets første formand i overensstemmelse med Lissabontraktaten blev Herman Van Rompuy (Det Europæiske Folkeparti, Belgien). Herman Van Rompuy tiltrådte, da Lissabon-traktaten trådte i kraft den 1. december 2009 til den 31. maj 2012. Van Rompuy blev genvalgt til endnu en periode, der udløb den 30. november 2014. Han blev den 1. december 2014 afløst af [[Donald tusk, som blev genvalgt for en nye periode fra den 1. Juni 2017 til 30. November 2019.

Fædrelandsforbundet

Det alukrainske Fædrelandsforbund (ukrainsk: Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина») er det ledende parti i den ukrainske valgalliance Julia Timosjenko-blok. Fædrelandsforbundet har officielt Julia Timosjenko som partileder, dets fungerende leder er Arsenij Jatsenjuk.

Fædrelandsforbundet havde observatørstatus i Det Europæiske Folkeparti og i International Democrat Union (IDU) en international union af konservative partier, hvor også det danske Konservative Folkeparti er medlem.

Den 22. februar 2014 blev Oleksandr Turtjinov valgt som formand for Ukraines parlament og samtidigt udpeget som fungerende præsident for Ukraine og fungerende premierminister efter afsættelsen af Viktor Janukovitj.

Gruppen af Europæiske Konservative og Reformister

Gruppen Europæiske Konservative og Reformister eller engelsk: European Conservatives and Reformists (ECR) er en konservativ, anti-føderalistisk og euroskeptisk politisk gruppe i Europa-Parlamentet. Gruppen bestod 2009-14 af 57 EP-medlemmer, hvilket gjorde den til den femtestørste i Europa-Parlamentet. Gruppen havde efter Europa-Parlamentsvalget 2014 fået tilslutning af 70 nyvalgte medlemmer, hvilket gjorde den til den tredjestørste gruppe i Europa-Parlamentet.

Gruppen blev etableret efter Europa-Parlamentsvalget 2009 og er baseret på den tidligere alliance Movement for European Reform. De største partier i gruppen er Det Konservative Parti fra Storbritannien, Lov og Retfærdighed (PiS) og Et Samlet Polen (PRJG) fra Polen og Borgerdemokraterne (ODS) fra Tjekkiet. De fleste medlemmer tilsluttede sig fra De Europæiske Demokrater som var en del af Gruppen for Det Europæiske Folkeparti og fra Union for Europe of the Nations.

I medierne beskrives gruppen som en centrum-højre til højreorienteret gruppe. Den er mere euroskeptisk end de tre største grupper, men mindre euroskeptisk end den stærkt euroskeptiske gruppe EFD. Den er partner med det europæiske parti Alliancen af Europæiske Konservative og Reformister, men også med det europæiske parti ECPM.

Danmark er repræsenteret i gruppen af Dansk Folkeparti med 4 medlemmer valgt for perioden 2014-19. 2009-14 var Danmark repræsenteret gennem den partipolitiske løsgænger Anna Rosbach Andersen, som tidligere var medlem af Dansk Folkeparti.

Inese Vaidere

Inese Vaidere (3. september 1952 i Jelgava i Lettiske SSR) er en lettisk politiker og medlem af Europa-Parlamentet siden 2004.

Vaidere er tidligere viceborgmester i Letlands hovedstad Riga og parlamentsmedlem i Saeimaen. Hun blev valgt til Europa-Parlamentet i 2004 for partiet Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (For Fædreland og Frihed/LNNK); en del af EU-parlamentsgruppen Unionen for nationernes Europa. I 2009 blev Vaidere valgt til Europa-Parlamentet for partiet Pilsoniskā savienība (Medborgerunionen); en del af EU-parlamentsgruppen Gruppen for Det Europæiske Folkeparti.

Kristendemokraterne

"Kristeligt Folkeparti" omdirigeres hertil. For Kristendemokraternes norske søsterparti, se Kristelig Folkeparti.Kristendemokraterne (KD) er et politisk parti i Danmark stiftet den 13. april 1970. Til 2003 hed det Kristeligt Folkeparti.

Partiet bygger på et kristent livs- og menneskesyn kombineret med et ordoliberalt økonomisk syn og arbejder ud fra værdierne næstekærlighed, menneskets uendelige værdi, ansvar for naturen og vores børn samt decentralisering. Dets primære fokusområder er familiepolitik, social retfærdighed, den kristne kulturarv, etiske spørgsmål, det nære samfund (særligt ift. "Udkantsdanmark"), små og mellemstore erhvervsdrivendes forhold og en styrkelse af civilsamfundet.

Kristendemokraterne samarbejder med søsterpartier i andre europæiske lande via Det Europæiske Folkeparti (EPP).

Partiets ungdomsorganisation blev genetableret i oktober 2010 under navnet Kristendemokratisk Ungdomsparti (KDup) (tidligere. Unge Kristendemokrater).

Les Républicains

Republikanerne (fransk: Les Républicains forkortet LR) er det største borgerlige politiske parti i Frankrig.

Partiet opstod den 30. maj 2015, da partiet UMP skiftede navn til Republikanerne. UMP blev oprettet, da flere partier sluttede sig sammen i 2002. UMP var partiet bag præsidenterne Jacques Chirac og Nicolas Sarkozy.

Martin Schulz

Martin Schulz (født 20. december 1955 i Hehlrath (i dag Eschweiler), Nordrhein-Westfalen) er en tysk socialdemokratisk politiker. Han var medlem af Europa-Parlamentet fra 1994 til 2017 og var Formand for Europa-Parlamentet fra 2012 til 2017. I november 2016 annoncerede han at han ikke ville opstille til en tredje periode som EP-formand, men ville i stedet stille op i det tyske forbundsdagsvalg i 2017 som SPD's kandidat til kanslerposten.

Før hans formandsskab for Europa-Parlamentet, var Schulz gruppeformand for Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater. Han blev valgt til Europa-Parlamentets formand i 2012, og genvalgt den 1. juli 2014. I 2014 udpegede De Europæiske Socialdemokrater ham som kandidat til posten som Europa-Kommissionsformand. Den 17. januar 2017 blev han efterfulgt af Antonio Tajani fra Det Europæiske Folkeparti (EPP). I januar 2017 offentliggjorde Sigmar Gabriel at han ikke ville være SPD's kandidat til kanslerposten over Martin Schulz. Gabriel offentliggjorde yderligt at han ikke ville genopstille til partiformand, men i stedet anbefalet han Martin Schulz som hans afløser.I marts 2017 blev Schulz enstemmigt valgt som officiel leder af SPD. Partiet fik dog kun 20,5 % under Forbundsdagsvalget, og Schulz trak sig tilbage som partiformand i februar 2018.

Martin Schulz var borgmester i byen Würselen i delstaten Nordrhein-Westfalen fra 1987 til 1998.

Partit Nazzjonalista

Partit Nazzjonalista er et kristen-demokratisk og konservativt politisk parti på Malta. Partiet er det ene af de to partier som er repræsenteret i Maltas parlament. Partiet blev grundlagt af Fortunato Mizzi i 1880 under navnet anti-reformsk parti, som et oppositionsparti imod beskatning fra den britiske kolonimagts myndigheder og britisk indflydelse i uddannelsessystemet og retssystemerne. Partiet har 3 ud af Maltas 6 pladser i Europa-parlamentet, hvor partiets er medlem af Gruppen for Det Europæiske Folkeparti.

UMP (parti)

For alternative betydninger, se UMP. (Se også artikler, som begynder med UMP)Union pour un Mouvement Populaire (UMP), oprindelig kaldt Union pour la Majorité Présidentielle (Union for det præsidentielle flertal), var et fransk borgerligt politisk parti. Partiet blev grundlagt i 2002 ved sammenslutning af flere højre- og centrumpartier, deriblandt Jacques Chiracs nygaullistiske Rassemblement pour la République (RPR). Partiets formand var den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy. Partiet var medlem af det Europæiske Folkeparti og Europademokraterne (EPP-ED) i Europaparlamentet.

Som partiets oprindelige navn antydede, blev det oprindeligt oprettet for at støtte daværende præsident Jacques Chirac. Fra 2004 udviste partiet imidlertid en stigende grad af uafhængighed. Chiracs og skiftende premierministres voksende upopularitet førte til, at Nicolas Sarkozy opnåede kontrol over partiet. Uenigheden udsprang blandt andet af spørgsmålet om tyrkisk medlemskab af EU; noget Chirac har støttet, mens UMP er gået imod.

Den 30. maj 2015 skiftede partiet navn fra Union pour un Mouvement Populaire (UMP) til Les Républicains (Republikanerne ).

Vienotība

Vienotība (Enhed) er et liberalt-konservativt politisk parti fra Letland, grundlagt som en valgalliance mellem partierne Jaunais laiks (Ny Tid), Pilsoniskā savienība (Borgerunionen) og Sabiedrība Citai Politikai (Selskabet for en anden politik) den 6. marts 2010. Den blev efter sigende grundlagt i et forsøg på at danne en modvægt til den venstreorienterede alliance Saskaņas Centrs (Harmonicentrum), som var blevet styrket i meningsmålinger og valg, mens de andre højreorienterede partier Tautas partija (Folkepartiet), Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (For fædreland og frihed/LNNK) og Latvijas Pirmā Partija/Latvijas Ceļš (Letlands førende parti/Letlands Vej) blev under spærregrænsen på 5%.Den 6. august 2011 blev alliancen omdannet til et decideret politisk parti.

På andre sprog

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.