Berkeley

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Berkeley (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Berkeley)
Berkeleyfromclaremont800x600
Berkeley set fra Claremont Canyon Regional Preserve.

Berkeley er en amerikansk by i delstaten Californien. Den er beliggende ved San Francisco-bugten i den nordlige del af staten. Syd for byen ligger Oakland. Den vestlige del af Berkeley afgrænses af Tilden Regional Park. Berkeley ligger i amtet Alameda County.

I 2000 havde byen 102.743 indbygggere. UC Berkeley er hjemsted for den ældste campus tilknyttet University of California, som er Californiens førende offentlige universitetsstruktur med 10 campusser og mere end 190.000 studerende. Universitetet blev oprettet i 1868 og meget af Berkeleys økonomi, status og omdømme hænger sammen med denne institution.

Både byen og institutionen har længe været kendt som et sted, hvor politisk aktivitet og radikale sociale ideer blomstrede. The Free Speech Movement begyndte på campussen på universitetet. Bevægelsen krævede ytringsfrihed også på universitetets område.

Berkeley har desuden et grundstof opkaldt efter sig, Berkelium.

Eksterne henvisninger

USA's geografiStub
Denne artikel om USA's geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 37°52′N 122°16′V / 37.867°N 122.267°V

Berkeley Software Distribution

Berkeley Software Distribution – kort BSD, nogle gange kaldet Berkeley Unix – er en UNIX-variant som startede på Berkeley Universitet i Californien, USA.

Californien

Californien (tidligere på dansk Kalifornien, engelsk: California) er den mest folkerige delstat i USA og har det tredjestørste areal efter Alaska og Texas. Californien kaldes også for The Golden State (den gyldne stat) efter den californiske "guldfeber" og statsblomsten guldvalmuen.

Den danske form af navnet blev fastslået omkring 1850, da de store guldfund vakte international opsigt. Californien er den eneste amerikanske delstat der har et "dansk" navn.

Californien dækker den sydlige halvdel af den amerikanske vestkyst. Således er naboen mod syd Mexico. Mod nord ligger delstaten Oregon, og mod øst ligger indlandsstaterne Nevada og Arizona.

Californien blev erobret fra Mexico i den Mexicansk-amerikanske krig 1846-48 og optaget som USA's 31. stat 9. september 1850.

Indbyggertallet var 38.041.430 i 2012, hvilket svarer til 12 procent af USA's befolkning. Hovedstaden eller state capital er Sacramento med 460.000 indbyggere. Den er dermed langt fra én af de største byer. Mens de største byer ligger ved kysten, hvor også de fleste indbyggere bor, ligger Sacramento centralt inde i landet i en dal, der ligefrem hedder Central Valley. Los Angeles, San Diego og San Jose har alle tre over 1 millioner indbyggere. Da San Jose i 2010 kom op på over 1 million indbyggere, er Californien og Texas de eneste stater i USA, der har 3 byer med over 1 million indbyggere.

De største byer er Los Angeles, San Francisco, San Diego, San Jose, Inland Empire (Riverside–San Bernardino–Ontario), Bakersfield, Fresno og Palmdale. Andre kendte byer/forstæder er Berkeley, Hollywood og Orange County.

Der er meget imponerende natur i Californien, blandt andet Yosemite National Park, Big Sur, Death Valley National Park, the Sierra Nevadas.

Daniel McFadden

Daniel Little McFadden (født 29. juli 1937 i Raleigh, North Carolina) er en amerikansk økonometriker. Han er professor ved University of Southern California og University of California, Berkeley. I 2000 modtog han Nobelprisen i økonomi sammen med en anden amerikansk økonometriker, James Heckman. McFadden fik sin Nobelpris for "sin udvikling af teori og metoder til analyse af diskrete valg".

Donald Arthur Glaser

Donald Arthur Glaser (født 21. september 1926 i Cleveland, død 28. februar 2013 i Berkeley) var en amerikansk fysiker. Han modtog Nobelprisen i fysik 1960 for sin opfindelse af boblekammeret anvendt i subatomar partikelfysik.

Edwin McMillan

Edwin Mattison McMillan (8. september 1907 – 7. september 1991) var en amerikansk fysiker og nobelprismodtager, der var den første som fremstillede et af de transurane grundstoffer, neptunium (93). Sammen med Glenn T. Seaborg modtog han nobelprisen i kemi i 1951 for denne opdagelse.

Han dimitterede fra California Institute of Technology og blev herefter ph.d. fra Princeton University i 1933, hvorefter han blev ansat i Berkeley Radiation Laboratory. Her var han med til opdagelsen af de stabile oxygen-15- og beryllium-10-isotoper. Under 2. verdenskrig arbejdede han på radarer på MIT Radiation Laboratory, og på sonar på Navy Radio and Sound Laboratory. I 1942 blev han en del af Manhattan Project, der var et forsøg på at skabe atombomber og hjalp med at skabe projektets Los Alamos Laboratory, hvor bomberne blev designet. Han ledede grupper der arbejdede på atomhåndvåben og deltog også i atomvåben baseret på implosionsteknologi.

McMillan var med til opfinde synkrotronen med Vladimir Veksler. Han vendte tilbage til Radiation Laboratory efter krigen, og byggede dem. I 1954 blev han udnævnt til en områdedirektør for Radiation Laboratory, og blev herefter vicedirektør i 1958. Da Lawrence døde dette år blev han direktør og beholdt den titel frem til sin pension i 1973.

Glenn T. Seaborg

Glenn Theodore Seaborg (19. april 1912 - 25. februar 1999) var en amerikansk kemiker, der modtog nobelprisen i kemi i 1951 for sin del i syntetiseringen, opdagelsen og undersøgelsen af ti transurane grundstoffer. Hans arbejde på dette område ledte til at actiniderne blev tilføjet til det periodiske system.

Seaborg brugte det meste af sin karriere som underviser og forsker på University of California, Berkeley, og tjente som professor og som vicerektor mellem 1958 og 1961. Han har undervist ti amerikanske præsidenter – fra Harry S. Truman til Bill Clinton – i kernepolitik og var formand for United States Atomic Energy Commission fra 1961 til 1971, hvor han arbejde for kommerciel anvendelse af atomkraft og fredelige anvendelser af nuklear videnskab. Igennem hele sin karriere arbejdede Seaborg for mere våbenkontrol. Han var medunderskriver af Franck Report og bidrog til Limited Test Ban Treaty, Traktaten om ikke-spredning af kernevåben og Comprehensive Test Ban Treaty. Han er kendt som fortaler for naturvidenskabelige uddannelser og statsfinansieret forskning. Hen mod slutningen af Eisenhowersadministrationen var en forfatter til Seaborg Rapporten om akademisk naturvidenskab og, som medlem af præsidents Ronald Reagans National Commission on Excellence in Education, var han en vigtig bidragsyder til rapport "A Nation at Risk" fra 1983.

Seaborg var den primære eller medopdager af ti grundstoffer: plutonium (94), americium (95), curium (96), berkelium (97), californium (98), einsteinium (99), fermium (100), mendelevium (101), nobelium (102) og grundstof nr. 106, som blev navngivet seaborgium til hans ære, mens han stadig levede, Han opdagede også over 100 isotoper og er krediteret for vigtige bidrag til plutoniums kemi, der oprindeligt var en del af Manhattan Project, hvor han udviklede ekstraktionsmetoder til at isolere plutonium som sprængstof til den anden atombombe. Tidligt i sin karriere var han en pioner inden for nuklearmedicin og opdagede isotoper af grundstoffer med vigtige anvendelser inden for diagnosticering og behandling af sygdomme, særligt Jod-131, som bruges i behandling af sygdomme i skjoldbruskkirtlen. Udover sit teoretiske arbejde i udviklingen af konceptet om actinider, der blev placeret under lanthaniderne i det periodiske system, postulerede han eksistensen af supertunge grundstoffer i transactinid- og superactinid-serierne.

Efter at have modtaget Nobelprisen i kemi sammen med Edwin McMillan, modtog han omkring 50 æresdoktorater og adskillige andre priser. Listen over ting, der er blevet navngivet efter Seaborg dækker bl.a. et grundstof og en asteroide. Han var desuden produktiv forfatter, der skrev adskillige bøger og 500 videnskabelige artikler, ofte i samarbejde med andre. Han er i Guinness Rekordbog for at have det længste afsnit i Who's Who in America.

Henry Taube

Henry Taube, Ph.D, M.Sc, B.Sc., FRSC (født 30. november 1915, død 16. november 2005) var en canadisk født amerikansk kemiker, der modtog nobelprisen i kemi i 1983 for "sit arbejde med mekanismerne i elektronoverførselsreaktioner, særligt i metalkomplekser." Han var den anden canadisk fødte kemiker, der modtog denne nobelpris, og han er fortsat den eneste nobelprismodtager fra Saskatchewan. Taube blev uddannet på University of Saskatchewan, og læste herefter en Ph.D fra University of California, Berkeley. Efterfølgende arbejdede han på Cornell University, University of Chicago og Stanford University.

Udover nobelprisen modtog Taube også andre store videnskabelige hæderspriser, inklusive Priestley Medal i 1985 og to Guggenheim Fellowships tidligt i hans karriere (1949 og 1955), samt adskillige æresdoktorater. Hans forskning omhandlede primært redoxreaktioner, overgangsmetaller og brugen af isotopmærkede forbindelser til at følge reaktioner. Han havde over 600 publikationer inklusive én bog, og han var vejleder for over 200 studerende i løbet af sin karriere.

Taube og hans kone havde tre børn, og hans søn Karl er antropolog på University of California Riverside.

John Harsanyi

John Charles Harsanyi (ungarsk: Harsányi János Károly) (født 29. maj 1920 i Budapest, død 9. august 2000 i Berkeley) var en ungarsk-amerikansk økonom. Han er bedst kendt for sine bidrag til studiet af spilteori og anvendelsen heraf i økonomiske sammenhænge, og især for at udvikle en meget innovativ analyse af spil med ufuldkommen information, såkaldte Bayesianske spil. Han har også lavet vigtige bidrag til brugen af spilteori og økonomisk ræsonnering i politisk filosofi og moralfilosofi (især utilitaristisk etik) og bidraget til studiet af udvælgelse af ligevægte. I 1994 modtog han Nobelprisen i økonomi sammen med John Forbes Nash og Reinhard Selten "for deres banebrydende analyse af ligevægte inden for spilteori."

John Howard Northrop

John Howard Northrop (5. juli 1891 i Yonkers – 27. maj 1987 i Wickenburg) var en amerikansk biokemiker, som vandt Nobelprisen i kemi 1946 sammen med James Batcheller Sumner og Wendell Meredith Stanley. De modtog prisen for at isolere og krystallisere enzymer, proteiner og viruser samt deres studier af disse. Northrop var professor i bakteriologi og medicinsk fysik på University of California, Berkeley. Han døde i 1987 ved at begå selvmord i Wickenberg, Arizona.

Københavns Universitet

Københavns Universitet (fork. KU, eng.: University of Copenhagen, forkortet UCPH) er det ældste universitet og forskningsinstitution i Danmark. Det blev oprettet i 1479 som et studium generale og er den næstældste institution for højere uddannelse i Skandinavien efter Uppsala Universitet (1477). Universitetet havde i 2017 over 38.000 studerende fordelt på knap 22.000 bachelorstuderende og knap 17.000 masterstuderende samt godt 3.000 ph.d.-studerende. Der var knap 9.000 ansatte fordelt nogenlunde ligeligt mellem akademisk og administrativt personale. Universitetet har fem campusser i og omkring København, og fællesadministrationen ligger ved Frue Plads i Indre By. De fleste kurser udbydes på dansk, men mange kurser udbydes også på engelsk og nogle få på tysk. Universitetet har flere tusinde udenlandske studerende, hvoraf omkring halvdelen kommer fra Norden.

Københavns Universitet er medlem af International Alliance of Research Universities (IARU), sammen med blandt andre University of Cambridge, Yale University, Australian National University og UC Berkeley, og League of European Research Universities (LERU). Academic Ranking of World Universities rangerede i 2018 universitet som det bedste i Skandinavien og det 29. bedste i verden, på Times Higher Education World University Rankings' liste for 2019 blev det placeret som det 116. bedste i verden og på QS World University Rankings blev det placeret som det 79. bedste i verden i 2019. I oktober 2018 var der 39 personer med tilknytning til universitetet, som nuværende eller tidligere alumner, fakultetsansatte og forskere, der har modtaget en nobelpris, og én person havde modtaget Turing-prisen. KU har en YouTube-kanal.

Melvin Calvin

Melvin Ellis Calvin (født 8. april 1911, død 8. januar 1997) var en amerikansk biokemiker, der er mest berømt for at have opdaget Calvin-cyklussen sammen med Andrew Benson og James Bassham, som han hvilket han modtog nobelprisen i kemi i 1961. Han brugte det meste af sin karriere, der strakte sig over fem årtier, på University of California, Berkeley.

Oakland

Oakland, der blev grundlagt i 1852, er en amerikansk by beliggende i delstaten Californien. Nord for byen ligger Berkeley, vest for ligger San Francisco på den anden side af broen Bay Bridge.

Oakland er administrativt centrum for det amerikanske county Alameda County. I 2000 havde byen 399.484 indbyggere.

Oakland er hjemsted for det amerikanske fodboldhold Oakland Raiders, der spiller i NFL.

Oliver Williamson

Oliver Eaton Williamson (født 27. september 1932) er en amerikansk økonom. Han er professor på University of California, Berkeley. I 2009 modtog han Nobelprisen i økonomi (delt med Elinor Ostrom) for "sin analyse af økonomisk styring, specielt med hensyn til virksomheders afgrænsning".

Owen Chamberlain

Owen Chamberlain (født 10. juli 1920 i San Francisco, Californien, død 28. februar 2006 i Berkeley, Californien) var en amerikansk fysiker og nobelprisvinder. Han modtog Nobelprisen i fysik i 1959 sammen med italieneren Emilio Segrè for deres opdagelse af antiproton.

Han studerede fysik ved Dartmouth College hvor han var medlem af Theta Chi Fraternity og ved University of California, Berkeley. Han forblev på skolen frem til starten af 2. verdenskrig og blev en del af Manhattanprojektet i 1942, hvor han arbejdede sammen med Segrè, både ved Berkeley og ved Los Alamos i New Mexico. Han giftede sig med Beatrice Babette Copper (d. 1988) i 1943 og parret fik fire børn.

Rutherfordium

Rutherfordium (opkaldt efter Ernest Rutherford) er det 104. grundstof i det periodiske system, og har det kemiske symbol Rf: Dette radioaktive overgangsmetal findes ikke i naturen, men kan kun fremstilles i mikroskopiske mængder i laboratorier.

Steven Chu

Steven Chu (født 28. februar 1948 i St. Louis, Missouri, USA) er en amerikansk fysiker, politiker og Nobelprisvinder, der fungerede som USA's energiminister under præsident Barack Obama.

Chu blev født i St. Louis i delstaten Missouri, og uddannede sig som fysiker på University of Rochester og University of California. Hans arbejde har i særdeleshed drejet sig om energipolitik, hvor han har været fortaler for et større forbrug af vedvarende energi i stedet for fossile brændstoffer. I 1997 modtog Chu Nobelprisen i fysik.Efter i en årrække at have undervist i fysik på University of California i Berkeley, blev Chu efter præsidentvalget i USA 2008 udpeget af Barack Obama som den nye energiminister i hans regering. Han blev officielt indsat på posten den 21. januar 2009, dagen efter at Obama var blevet taget i ed som landets 44. præsident.

University of California

University of California (forkortet UC) er et system af offentlige universiteter i Californien, USA, der administreres samlet af en fælles bestyrelse (Regents). UC blev grundlagt i 1868 i Oakland, og består i dag af følgende universiteter

University of California, Berkeley (UC Berkeley) i Berkeley.University of California, Davis (UC Davis), i Davis.

University of California, Irvine (UCI) i Irvine.

University of California, Los Angeles (UCLA) i Los Angeles.

University of California, Merced (UC Merced) i Merced.

University of California, Riverside (UCR) i Riverside.

University of California, San Diego (UCSD) i San Diego.

University of California, San Francisco (UCSF) i San Francisco.

University of California, Santa Barbara (UCSB) i Santa Barbara.

University of California, Santa Cruz (UCSC) i Santa Cruz.De ældste af disse universiteter er oprettet som campus-områder til det oprindelige UC, som fra 1873 lå i Berkeley. De har så hen ad vejen fået status af egentlige universiteter.

University of California, Hastings College of the Law er juridisk tilknyttet UC, men har sin egen bestyrelse.

University of California, Berkeley

University of California, Berkeley er et offentligt forskningsuniversitet i Berkeley, Californien og rangerer som det bedste offentlige universitet i verden. I 2019 lå UC Berkeley samlet set på en 6. plads ifølge Times Higher Educations World Reputation Rankings, mens både Academic Ranking of World Universities og CWUR World University Rankings rangerer skolen på en 5. plads. Med 118 nobelpristagere er universitet den institution i verden efter Harvard University og University of Cambridge, der har modtaget flest nobelpriser.

Skolen blev grundlagt i 1868, og er det det først oprettede campus tilknyttet University of California (og dermed oprindeligt identisk med denne institution).

Kendte alumner og fakultet inkluderer bl.a. Steve Wozniak (Medstifter af Apple), Kronprins Haakon Magnus af Norge, Chris Pine (Skuespiller), Saul Perlmutter (Professor i Fysik) og J. Robert Oppenheimer (Direktør for Manhattan projektet).

Universitetets sportshold er kendt som California Golden Bears, eller blot Cal. Football-holdet har hjemmebane på Memorial Stadium. Basketball-holdet har hjemmebane i The Haas Pavillion. Berkeley tilhører Pac-12 divisionen under NCAA.

William Giauque

William Francis Giauque (12. maj 1895 - 28. marts 1982) var en amerikansk kemiker, som modtog Nobelprisen i kemi i 1949 for sin forskning stoffers egenskaber tæt ved det absolutte nulpunkt. Han tilbragte næsten hele sin uddannelsesmæssige og professionelle karriere på University of California, Berkeley.

På andre sprog

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.