Alternativ rock

Alternativ rock (også kaldet alternativ musik eller simpelt alternativ, eller kendt som indie i Storbritanien) er en rockgenre, der opstod i 1980'erne og blev meget populær i 1990'erne. Begrebet "alternativ" kom frem i 1980'erne for at beskrive punk-inspireret band med et uafhængig pladeselskab som ikke passede ind i mainstreamens genre på dette tidspunkt.[1] Som musikgenre bestod alternativ rock af mange forskellige genrer, som var opstået fra indie musikscenen siden de sene 1980'er, som grunge, britpop, gotisk rock, og indie pop.

Alternativ rock
Stilistisk oprindelse: Punk
Post-punk
New Wave
Kulturel oprindelse: Tidligt i 1980'erne i Storbritanien og USA
Typiske instrumenter: Guitar - Bas - Trommer
Mainstream popularitet: Begrænset i forhold til grunge og britpop i 1990'erne. Udbredt siden da, mange artister forbliver dog i undergrunden.
Undergenrer
Britpop - College rock - Dream pop - Gotisk rock - Grunge - Indie pop - Indie rock - Noise pop - Paisley Underground - Post-rock - Shoegazing - Twee pop
Fusionsgenrer
Alternativ metal - Gothabilly - Industrial rock - Madchester - Post-punk revival - Riot grrrl
Regionale scener
Massachusetts - Seattle, Washington - Illinois - Maryland - Manchester, England

Referencer

  1. ^ Popkin, Helen A.S. (2006). "Alternative to what?". MSNBC.com. Hentet 2006.
A Perfect Circle

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.A Perfect Circle (ofte betegnet APC) er en alternativ rock-gruppe, der blev dannet i 1999 af gruppens guitarist Billy Howerdel. Howerdel havde arbejdet som guitartekniker for grupper som Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins, Fishbone, Guns N' Roses og Tool. Han afspillede demoversioner af sit musik for Tools forsanger, Maynard James Keenan. Maynard tilbød at være forsanger, såfremt Howerdel dannede en gruppe. Howerdel var i begyndelsen tøvende, da han oprindeligt ønskede en kvindelig forsanger. Senere kom også trommeslageren Josh Freese med, og med forskellige andre musikere udgav gruppen tre cd'er og dvd-cd'en aMOTION fra 2004. Gruppen blev aktiv igen i 2017 og annoncerede deres fjerde cd i 2018.

Adult Top 40

Adult Top 40-hitlisten (også kendt som Adult Pop Songs) udgives ugentligt af Billboard magazine og rangerer, "de mest populære voksen top 40, baseret på radio airplay-målinger af Nielsen Broadcast Data Systemer."Det er et format hvor genren er mere rettet mod et voksent publikum, der ikke er til hård rock, hip hop, eller adult contemporary. De vigtigste genrer inden for dette format er alternativ rock og mainstreampop, der er mere voksen-orienteret. Det er ikke at forveksle med adult contemporary, hvor der snarere er mindre kendte og mere ballade-drevet sange der spilles.

Alternativ metal

Alternativt metal er en musikgenre, der blander den ofte rå metallyd med en anden genre, eksempelvis keltisk eller anden form for folkemusik. Det er meget virkningsfuldt, og kan til tider minde en smule om storslået, symfonisk orkestermusik.

Tit bliver det også beskrevet som en sammensmeltning af heavy metal og alternativ rock især indie rock fra 80'erne. Genren er meget eksperimental både med musik og lyrikker (lidt som i nu metal).

Alternativt metals popularitet voksede i starten af 1990'erne sammen med grunge. Det typiske brug af instrumenter er guitar, bas, trommer og vokal.

Alternative Songs

Alternative Songs (tidligere Modern Rock Tracks og Hot Modern Rock Tracks) er en musikhitliste i USA, som er blevet vist i tidsskriftet Billboard siden den 10. september 1988. Den opstiller en liste over de 40 mest spillede sange på moderne rock radiostrationer, hvor de fleste er under genren alternativ rock. Hitlisten blev præsenteret som en ledsager til Hot Mainstream Rock Tracks hitlisten og dens tilbliven startede en bølge af alternativ musik på amerikansk radio i slutningen af 1980'erne.

Børneradio

Børneradio var et radioprogram på DR P3, der blev sendt kl. 15-16 på hverdage fra starten af 1980'erne til 2003.

Programmets målgruppe var de 9-13-årige. Indholdet var en blanding af underholdning, telefonquizzer, gæster i studiet, debat og føjletoner, bl.a. Wikke & Rasmussens radiotegneserie Pas på varerne, Arne! og historiske fortællinger oplæst af Carsten Overskov.

Tonen var frejdig tone uden løftede pegefingre. Det kom bl.a. til udtryk ved programmets slogan "rimlig rar, rimlig rå", og programmets hjemmesideadresse, www.dr.dk/idiot.

Blandt værterne gennem tiden var Pia Røn, Lars le Dous, Oliver Zahle, Peter Engell, Sara Bro og Peter Amelung. Desuden har der været sketcher af bl.a. Anders Matthesen, Bossy Bo, Esben Pretzmann og Rune Tolsgaard.

I 1996 udgav programmet albummet Rimlig rar, rimlig rå med musik af danske hiphop- og alternativ rock-bands. I 2000 udgav Anders Matthesen albummet Hva' snakker du om? – Den ka' byttes Vol. 1 baseret på sine ugentlige satireindslag i programmet.

Coldplay

Coldplay er et engelsk band, der i genre svinger imellem pop rock og let/alternativ rock. Coldplay er af mange udråbt som et af de vigtigste bands i slutningen af 1990'erne og starten af det nye årtusinde, og nogle sammenligner endda deres status med både Radiohead og U2.

Coldplay har flere gange været i Danmark. Deres første visit var i 2002, hvor de besøgte Midtfyns Festivalen som en del af deres A Rush of Blood to the Head tour. Efterfølgende var de et af hovednavnene på Roskilde Festivalen i 2003. I 2005 lagde bandet vejen forbi København på deres Twisted Logic Tour, hvor de gav koncert i Forum for et publikum på godt og vel 10.000 mennesker. Coldplay var også et af hovednavnene på Roskilde Festival 2009, hvor de spillede som afslutningsnavn søndag aften. Senere indledte Coldplay deres europaturné 2009 i Herning på Messecenter Herning 16. august 2009. D. 28 august 2012 besøgte Coldplay igen København på deres "Mylo Xyloto Tour", hvor de gav koncert i Parken for omkring 50.000, alt udsolgt. Coldplay vendte tilbage til Parken den 5. & 6. juli 2016, for at spille 2 udsolgte koncerter på deres A Head Full Of Dreams tour.

Bandet er en forkæmper for bevaring af naturen, og kæmper bl.a. mod den globale opvarmning ved at udbrede budskabet gennem deres status. For eksempel kan det nævnes at efter "A Rush of Blood to The Head" plantede gruppen træer i Afrika, for at kompensere for det CO2-udslip produktionen af de mange cd'er havde forårsaget.

Forsangeren, Chris Martin, er derudover også meget aktiv i kampen for fair handel.

Darkness Falls

Darkness Falls er en dansk alternativ rock-pigeduo.

Darkness Falls er en dansk pop-noir duo dannet i 2009, bestående af Josephine Philip (vokal og keyboard) og Ina Lindgreen (guitar).

Duoen mødtes i det nu opløste pigeband FavelaChic.

Josephine Philip er tidligere medlem af pop duoen JaConfetti og har desuden skrevet og medvirket på numre i samarbejde med Anders Trentemøller, Kasper Bjørke m.fl.

Duoens kritikerroste debutalbum Alive In Us blev udgivet i 2011.Albummet blev produceret af Trentemøller og bandet blev det mest spillede på Danmarks Radio, godt hjulpet på vej af numrene "Before The Light Takes Us", "The Void" og ikke mindst ørehængeren "Hey!".

Entakt

Entakt er et dansk alternativ rock-band fra København. De har bl.a. lavet numrene: "Kunsten at slippe taget" og "Fyrværkeri". Debutalbummet blev udgivet i januar 2007.

De første grundsten til Entakt blev lagt på Fløng Produktionshøjskole lidt udenfor Roskilde i efteråret 2002.

Her fandt Jonas Villumsen og Kristian Martinsen sammen om en fælles musikalsk interesse, som gik så godt i spænd, at de snart besluttede at kvitte deres respektive bands og koncentrere sig om en fælles fremtid.

Hurtigt indspillede de et par demoplader. Titlerne afslørede allerede på dette tidspunkt Entakts karakteristiske smag for at lege med det danske sprog. Den første hed 'Da havet skyllede ind over byen en nat', den næste 'Forsidestof til eftertanke'.

Efter nogle koncerter som duo besluttede de at udvide besætningen til et fuldt band, og som sådan vandt de publikumsprisen ved Melody Maker Contest. I 2005 blev de desuden belønnet med årets legat fra Mymusic.dk – Danmarks væsentligste netcommunity for upcoming kunstnere.

Samme år indspillede de demo-albummet 'Kun en elektrisk summen fra en neonreklame der skulle have forestillet solen', som kunne købes via Entakts website og koncerter. Herfra kom nummeret 'Vi ville synge verden en opsang', der gav dem et hit på Det Elektriske Barometers lytterbestemte hitliste.

Samtidig lykkedes det efterhånden Entakt at bryde igennem til P3's playlister med numre som 'Fyrværkeri' og 'Modpolen'. Begge sange er at finde på gruppens debutalbum, 'Træerne vokser ind i himlen'.

I 2008 fulgte gruppen op med albummet 'På bagsiden af Europa', som blandt andet modtog en præmiering fra Statens Kunstfond.

2. november 2018 udgav Entakt 'Skymaskiner', det første nye album i ti år.

Grunge

Grunge er en musikgenre inden for alternativ rock inspireret af hardcore, heavy metal og indie. Genren blev en kommerciel succes sidst i 1980'erne og først i 1990'erne, og dens mainstreampopularitet toppede mellem 1992 og 1994. Bands fra byer beliggende i den nordvestlige del af USA, såsom Seattle, Washington, Olympia, Washington og Portland, Oregon skabte grunge og var skyld i populariteten blandt det bredere publikum. Genren forbindes ofte tæt med Generation X i USA, da de to begreber blev populære i samme periode. Grunge var et af de tidligste fænomener, der adskilte 90'erne fra 80'ernes popmusik.

Blandt de største grungebands hører Pearl Jam, Nirvana, Alice In Chains & Soundgarden.

I kølvandet på den nye musik opstod der en hel ungdomskultur, som havde sin egen tøjstil, typisk i form af skovmandsskjorter, Dr. Martens støvler, hullede bukser og lange kjoler. Kulturen tog afstand fra materialistiske værdier og havde meget tilfælles med hippie- og punkbevægelsen.

Krautrock

Krautrock (tysk: Kosmische Musik, "kosmisk musikk" eller Elektronische Musik, "elektronisk musik") er en bred musikgenre af eksperimentel rock, som blev udviklet i Tyskland i slutningen af 1960'erne. Begrebet "krautrock" blev opfundet af engelsktalende journalister som en nedladende betegnelse for en række tyske bands som var inspireret af forskellige kilder som psykedelisk musik, avantgarde musik, elektronisk musik, funk, minimalisme, jazzens improvisation, og forskellige former for verdensmusik. I stor grad adskilt fra traditionel blues og rock and roll som blev udøvet i britisk og amerikansk rock på denne tid, bidrog perioden til evolution af elektronisk musik og ambient musik foruden fødslen af post-punk, alternativ rock, og new age-musik. Betydningsfulde grupper var Can, Kraftwerk, Neu!, Ash Ra Tempel, Tangerine Dream, Popol Vuh (ikke til at forveksles med norske Popol Ace), og Faust.

Lollapalooza

Lollapalooza er en årligt musikfestival, der har alternativ rock, heavy metal, punk rock og hip-hop på programmet foruden dans og komik. Festivalen er også en platform for forskellige politiske grupper.

En lang række kunstnere har optrådt på Lollapalooza, fx Beastie Boys, Coldplay, Black Sabbath, Stone Temple Pilots, Depeche Mode, Deadmau5, Foo Fighters, Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam, The Cure, Primus, The Killers, Rage Against the Machine, Arcade Fire, Nine Inch Nails, Jane's Addiction, X Japan, Audioslave, Siouxsie & the Banshees, The Smashing Pumpkins, Muse, Alice in Chains, Björk, MGMT, Foster the People, Tool, Hole, Body Count, Ice-T, Queens of the Stone Age, The Drums, The Strokes, Arctic Monkeys, Calvin Harris, Thenewno2, Fishbone, Kanye West, Daft Punk, Butthole Surfers og Lady Gaga.

Nirvana skulle have været med på festivalen i 1994, men måtte melde afbud, da Kurt Cobain døde i april måned det år.

Michael Stipe

Michael Stipe (født 4. januar 1960) er en amerikansk sanger og grundlægger af R.E.M., som han var forsanger i til bandets opløsning i 2011. Stipe og R.E.M. beskæftigede sig primært med musik inden for alternativ rock.

No Doubt

No Doubt er et amerikansk band fra Anaheim, Californien, som spiller ska- og alternativ rock-musik. Bandet har vundet to Grammy Awards og har solgt 27 mio. albums på verdensplan.

OK Computer

OK Computer er Radioheads tredje album udgivet i 1997, og er mange betragtet som en af de vigtigste udgivelser for genren nogensinde. Desuden har det været et af de vigtigste albums for bandets personlige udvikling og succes. Genren tilhører alternativ rock, og har momenter lige fra det akustiske til det mere elektroniske. Emnerne går meget på kritik af det moderne samfund, politiske ledere og moralske problemer i verden.

Post-grunge

Post grunge (også kaldet efter grunge) er en undergenre af alternativ rock og opstod i midten af 90'erne som et derivativ af grunge genren.

Punk-rock

Punk-rock er en musikgenre, der opstod i 1974 – 1976 i USA, Storbritannien og Australien.

Punken havde rødder i 1960'ernes energiske 'british invasion' som The Who og Kinks, den vilde 'garagerock' som The Sonics og The Modern Lovers, den eksperimenterende 'art rock' som Velvet Underground – alle bands kendt under ét som 'protopunk' – samt de flabede glamrockere som David Bowie og Iggy Pop.

Punken var i opposition til 1970'ernes prætentiøse mainstream rock ved at spille hurtig og støjende rock, typisk med korte, minimalistiske sange og politiske, anarkistiske tekster. Punken omfavnede en 'gør det selv'-etik, hvor det var mindre vigtigt at spille teknisk godt, men derimod vigtigere at "komme ud over scenekanten". Mange bands producerede, indspillede og distribuerede også deres plader selv.

I slutningen af 1976 var bands som The Ramones i New York, samt Sex Pistols og The Clash i London anerkendt som en ny musikalsk bevægelse. I det efterfølgende år spredte genren sig jorden rundt, og i England blev punken et betydeligt – om end kortvarigt – kulturelt fænomen. Ofte var punken grundsat i lokale miljøer, der havde tendens til at forkaste mainstream, og punken udviklede sig derfor efterfølgende til en subkultur. Her blev punken synonym med ungdomsoprør, provokerende tøjstil og anti-autoritære ideologier.

Radio Free Europe (sang)

Denne artikel omhandler Radio Free Europe (sang). Opslagsordet har også en anden betydning, se Radio Free Europe."Radio Free Europe" er en sang af det amerikanske alternative rockband R.E.M., der blev udgivet i 1981 som bandets første single. En genindspillet version, som udkom på debutalbummet Murmur i 1983 blev gruppens gennembrudshit.

Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers er et amerikansk alternativ rockband, der blev stiftet i Los Angeles, Californien, i 1983. Gennem det meste af deres karriere har bandmedlemmerne været vokalist Anthony Kiedis, guitarist John Frusciante, bassist Michael "Flea" Balzary, og trommeslager Chad Smith. Gennem deres karriere har bandet spillet traditionel rock med varierende elementer fra punk rock, funk, alternativ rock, rap og psychedelic rock.

Rock

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.Rock er en genre inden for rytmisk musik som har sin rod i blues og 1950'ernes rock'n'roll. Rockmusik er oprindelig musik i 4/4-taktart og har traditionelt været spillet af en besætning med trommer, elektrisk guitar, elektrisk basguitar og en eller flere forsangere. Der har dog været brugt næsten alle kendte musikinstrumenter i en eller flere sammenhænge i forbindelse med rockmusik.

Genren fik en væsentlig fornyelse gennem musikscenen i Storbritannien i 1960'erne, senere kendt som 'British Invasion'. Denne bølge fostrede navne som The Shadows, The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks og The Who, der i 1965 inspirerede protestsangeren Bob Dylan til at sætte strøm til guitaren. Dette igangsatte en ny amerikansk rockepoke, hvor navne som Bruce Springsteen og Neil Young er velkendte og væsentlige repræsentanter.

Andre emner

På andre sprog

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.