Josef Laufer (herec)

Josef Laufer, původně Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes[2] de Laufer (* 11. srpna 1939 Sables d'Olonne, Francie) je český herec, zpěvák, scenárista, režisér, tlumočník, moderátor a textař.

Josef Laufer
Josef Laufer (2009)
Základní informace
Rodné jméno Don José Pedro Rodriguez de Montagnes de Laufer[1]
Narození 11. srpna 1939 (80 let)
Sables d'Olonne
Francie Francie
Žánry popmusic,
Povolání herec, zpěvák, scenárista, režisér, tlumočník, moderátor, textař
Web www.joseflaufer.cz

Život

Narodil se těsně před druhou světovou válkou otci židovského původu ze Slezska, který byl lékařem, a mamince, jež byla rodilá Španělka. Jeho rodiče se potkali ve Španělsku v době občanské války (1936–39), kde MUDr. Maxmilián Laufer působil jako interbrigadista v rámci československého lazaretu J. A. Komenského. Po porážce republikánů odešel se ženou do Francie a pobývali nedaleko španělských hranic v Argelès-sur-Mer. V lednu 1940 vstoupil MUDr. Laufer do čs. armády ve Francii (F-1985). A po porážce Francie nacistickým Německem se evakuoval s ženou a synem Josefem do Velké Británie. Své dětství prožil Josef v Anglii, kde byl jeho otec vojenským lékařem u RAF. Teprve v roce 1947 se celá rodina vrátila do Československa.

Jeho otec Maxim Laufer ve vlasti pracoval dále jako lékař – dětský ortoped, mladý Josef se nejprve vyučil a pak začal pracovat ve výzkumném ústavu. Ale již během své vojenské základní služby začínal hrát ochotnické divadlo a režírovat. Po vojně hostoval v Divadle ABC, působil i jako tlumočník a překladatel ze španělštiny. Poté studoval herectví na DAMU (absolvoval v roce 1965)[3] a založil divadelní soubor RADAR. Od té doby začal pravidelně vystupovat v různých muzikálech, vyučovat pantomimu na taneční konzervatoři, vystupovat v Československé televizi. Zahrál či zazpíval si i v několika filmech, zahájil profesionální kariéru zpěváka pop music, koncertoval s vlastní skupinou Golem. V celé své profesionální kariéře úspěšně využívá své jazykové znalosti, hovoří plynně anglicky, španělsky a německy. Působí často i jako scenárista a televizní režisér v zahraničních televizích.

Je známa jeho kontroverzní aféra kolem písně Dopis Svobodné Evropě, kterou pro někdejší komunistický režim nazpíval v roce 1976 na oslavu tajného agenta Minaříka[4] a jejíž nahrávka z archivu Českého rozhlasu údajně zmizela beze stop, ale Česká televize tento záznam má[5] a kvůli níž kdysi odmítl s Josefem Lauferem vystupovat Jan Vyčítal. Josef Laufer byl také uveřejněn na seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti, jako důvěrník StB, krycí jméno Vostrý, evidenční číslo 14 075.[6] O jeho údajně nevalných morálních kvalitách vypovídal též jeho kolega ze Semaforu Pavel Bobek.[7]

Je ženatý s kostýmní výtvarnicí Irenou Greifovou, s níž má dceru Ester.

Diskografie

  • 1968 Many Faces - Panton - LP
  • 1969 V roce 1969 - Panton (skupina Their Majesties).
  • 1972 Komediant - Panton (skupina Golem).
  • 1972 Ve 1/4 na 3 - Panton (skupina Golem).
  • 1976 Dospělým dětem - Panton
  • 1979 Průlet životem - Panton (skupina Golem).
  • 1982 Super Show With Rockin´Joe - Panton/Artia (skupina Golem).
  • 1983 Důvěrně známý - Panton (skupina Golem).
  • 1992 Ty jsi slíbil, že mi povíš - - FONTANA LP, CD
  • 1993 Největší hity - Panton (Největší hity a ještě něco navíc) -MC, CD
  • 1998 For dancing - DMC-- (Golem Orchestra and Josef Laufer for Dancing) - CD
  • 2000 Siesta - DMC (neprodejné-2000 reklamná akcie fy Orion domácí potřeby) - CD
  • 2001 Siesta- DMC -CD
  • 2003 Sbohem, lásko, já jedu dál
  • 2005 For Dancing - Multisonic -CD
  • 2006 Pop galerie - Supraphon -CD
  • 2007 Za 5. mílí - Ag Lama -CD
  • 2011 Maraton (1969 - 2008) - Supraphon -CD
  • 2012 Hamlet The rock opera - herec v muzikálu Janka Ledeckého
  • 2013 Mata Hari - herec v muzikálu Michala Davida

Kompilace

Reference

  1. http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/106500/prave-jmeno-laufera-z-jeho-vznesenosti-se-vam-zatoci-hlava.html
  2. IMPULS RÁDIO. Josef Laufer na Impulsu. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online.
  3. Absolventi DAMU 1949–2017, vyd. Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze, Praha, 2018, str. 68
  4. Dopis Svobodné Evropě - Ke stažení (mp3)
  5. Josef Laufer vs. kapitan Minarik. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online.
  6. [1] Jiří Jírovec: Jan Vyčítal, Josef Laufer a máslo na hlavě, Britské listy
  7. DĚDEK, Honza. Zuby jsem si čistil vínem: rozhovor s Pavlem Bobkem. Fotografie Tomáš Třeštík a archiv Pavla Bobka. Reflex. 2009-01-21, roč. 2009, čís. 4.

Externí odkazy

Josef Laufer

Jméno a příjmení Josef Laufer nese více osobností:

Josef Laufer (herec) (* 1939) – český herec, zpěvák a režisér

Josef Laufer (novinář) (1891–1966) – český sportovní novinář a komentátor

V jiných jazycích

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.