Xunta de Galicia

La Xunta de Galicia (en català Junta de Galícia) és l'òrgan col·legiat del Govern de Galícia, segons l'Estatut d'Autonomia de Galícia. Està formada pel president i pels vicepresidents i conselleiros (consellers),[1] que són nomenats pel president. Galícia exerceix les seves funcions administratives a través de la Xunta i de les consellerías (conselleries).

La Presidència de la Xunta de Galicia té la seva seu al Pazo de Raxoi, a Santiago de Compostel·la.

Infotaula d'organitzacióXunta de Galicia
Escudo de la Xunta de Galicia Logotipo de la Xunta de Galicia
Logotip de la Xunta
Santiago Concello 604
El pazo de Raxoi, seu de la Presidència de la Xunta de Galícia, a Santiago de Compostel·la, compartida amb l'Ajuntament de la ciutat.
Dades
Tipus govern
Forma jurídica
Creació

1528

Reinstauració: 6 d'abril de 1981
Organització i govern
Seu 
President Alberto Núñez Feijóo
Filial

Lloc web www.goberno.gal

Història

La Xunta de Galicia té el seu origen a la Junta del Regne de Galícia creada el 1528 i que funcionaria, amb algunes interrupcions, fins al 1833.

Durant la Guerra d'Independència Espanyola, el 1808, es va crear la Xunta Suprema de Galícia per dirigir la lluita contra els francesos i mantenir l'ordre públic. La Junta Suprema va assumir les funcions militars, legislatives i de relacions internacionals fins a la creació de la Junta Suprema Central.

El 1843 es va constituir una Xunta Central presidida per Xosé María Suances, oposada a la regència de Baldomero Espartero.

El 1846 es produeix l'aixecament del comandant Solís a Lugo, que dissol el Consell Provincial i la Diputació organitzant la Xunta Superior del Govern de Galícia, presidida per Pío Rodríguez Terrazo i que acabaria amb l'afusellament dels Màrtirs de Carral.

Finalmente, el Reial Decret-Llei 7/1978 i el Reial Decret 474/1978 aprovats el 16 de març de 1978 designen la Xunta de Galicia com a govern autonòmic gallec.[2]

Competències

La Xunta regula els seus propis tributs, elabora les normes per gestionar els imposts estatals i elabora i aplica el pressupost de Galícia.

També té competències exclusives, entre les quals es troben les referents a:

 • Organització de les seves institucions d'autogovern i de les comarques i parròquies rurals com entitats pròpies de Galícia
 • Ordenament del territori i del litoral, urbanisme i habitatge
 • Actuacions en relació a les institucions del dret civil gallec
 • Normes processals i procediments administratius que es derivin de l'específic Dret gallec o de l'organització dels poders públics
 • Obres públiques
 • Vies fèrries, carreteres i transport
 • Ports, aeroports i heliports
 • Aprofitaments forestals, hidràulics i relatius a l'energia elèctrica
 • Aigües minerals i termals
 • Pesca a les ries i aigües interiors
 • Fires i mercats
 • Artesania, patrimoni artístic, biblioteques, museus, conservatoris de música i serveis de Belles Arts
 • Foment de la cultura i la investigació
 • Promoció de l'ensenyament de la llengua gallega, del turisme i de l'esport
 • Assistència social
 • Creació d'una policia autonòmica
 • Règim de les fundacions
 • Casinos, jocs i apostes
 • Centres de contractació de mercaderies i valors
 • Confraries de pescadors i diferents cambres
 • Normes addicionals sobre protecció del medi ambient

Presidents de la Xunta des de la seva creació

Conselleries

Referències

 1. Pérez de Lama, Ernesto (dir.). Manual del Estado Español 1999. Madrid: LAMA, 1998, p. 539. ISBN 84-930048-0-4.
 2. Reial Decret-llei 7/1978, pel qual s'aprova el règim preautonòmic per a Galícia (BOE núm. 66, de 18.03.1978) [1] i Reial Decret 474/1978, pel qual es desenvolupa el Reial Decret-llei 7/1978 (BOE núm. 66, de 18.03.1978) [2].

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xunta de Galicia Modifica l'enllaç a Wikidata
Auditori de Galícia

L'Auditori de Galícia (en gallec: Auditorio de Galicia) és un edifici situat a Santiago de Compostel·la, dissenyat per Julio Cano Lasso i Diego Cano Pintos. Es va inaugurar el 20 d'octubre de 1989.

Enquadrat en el Programa nacional d'auditoris, l'obra va ser finançada pel Ministeri de Cultura, la Xunta de Galicia i l'ajuntament de Santiago de Compostel·la, amb la col·laboració d'entitats privades.

Des de 1996 és la seu permanent de la Real Filharmonía de Galicia.

Autopista Central Gallega

L'Autopista Central Gallega és una autopista que uneix les ciutats de Santiago de Compostel·la i Ourense, a Galícia. La via es divideix en dos trams:

AP-53, entre Santiago, on enllaça amb l'AP-9, i l'Alt de Santo Domingo, a Dozón. Aquest tram és de peatge i depèn del Ministeri de Foment.

AG-53, entre Dozón i Ourense, on enllaça amb l'A-52. Aquest tram depèn de la Xunta de Galicia i és lliure de peatge.

Certificado de estudos de lingua galega

El Certificado de estudos de lingua galega (CELGA, en català: Certificat d'estudis de llengua gallega) és aquell que acredita el coneixement de gallec. Constitueix la prova de certificació adaptada al Marc europeu comú de referència per a les llengües (MCER). Els exàmens CELGA estan organitzats per la "Secretaría Xeral de Política Lingüística", entitat dependent de la Xunta de Galicia. Aquesta entitat, a més d'organitzar periòdicament convocatòries d'examen per a la certificació de l'idioma gallec, ofereix cursos formatius de preparació que, no obstant això, no posseeixen validesa oficial.

L'any 2012 es van presentar a l'examen CELGA 3.863 persones. Aquest sistema CELGA es realitza des de l'any 2007, d'acord amb els criteris de la Association of Language Testers in Europe (ALTE), organització avaluadora dels nivells de coneixement lingüístic.

Conselleria de Cultura de la Xunta de Galícia

La Conselleria de Cultura i Turisme fou una conselleria de la Xunta de Galicia amb competències en la gestió i promoció de la cultura i del turisme, així com de la protecció del patrimoni. També s'encarregà durant algun temps del foment de l'esport. El seu últim titular fou Roberto Varela, quan en 2012 fou fusionada amb la conselleria d'Educació.

Conselleria de Sanitat de la Xunta de Galícia

La Conselleria de Sanitat de la Xunta de Galícia (en gallec Consellería de Sanidade) és una conselleria de la Xunta de Galícia. D'ella depèn el Servei Gallec de Salut (SERGAS), entitat que administra la xarxa de centres públics sanitaris de Galícia.

Continental (pel·lícula)

Continental és una pel·lícula galega dirigida per Xavier Villaverde el 1989 i protagonitzada per Eusebio Poncela, Héctor Alterio, Marisa Paredes, Cristina Marcos i Jorge Sanz entre altres, i que ha estat subvencionada per la Conselleria de Cultura de la Xunta de Galicia.

Delegació del govern (Catalunya)

Una delegació del govern de la Generalitat de Catalunya o delegació del govern és un organisme públic que representa el govern de Catalunya a l'exterior. Té com a finalitat representar, defensar i promoure els interessos generals de Catalunya. Aquesta mena d'entitats depenen orgànicament del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya. Altrament anomenades com “ambaixades” en la premsa d'àmbit espanyol, per bé que en la Constitució Espanyola de 1978 la competència exclusiva de relacions internacionals depèn per exclusivament al govern d'Espanya. Tanmateix el mateix Estatut de Miravet, fins i tot després de la revisió dels recursos d'inconstitucionalitat, conté i descriu una sèrie de competències d'acció exterior, amb col·laboració amb les altres institucions de l'Estat que desenvolupin les competències que té assignades per aquest. Altres comunitats autonòmiques, a banda de Catalunya, disposen també d'oficines de promoció econòmica incloent la Comunitat de Madrid, Galícia, les Canàries o el País Basc, per bé que algunes d'elles usen denominacions críptiques com la Fundación Galícia Europa de la Xunta de Galicia.La Generalitat manté la delegació permanent davant de la Unió Europea. A l'empara de l'article 155 de la Constitució, el govern espanyol va decretar la suspensió de les delegacions a Alemanya, EUA, Àustria, Croàcia, Dinamarca, França, Itàlia, Portugal, Regne Unit i davant les organitzacions internacionals amb seu a Ginebra, Estrasburg, París i Viena.

No s'han de confondre amb les 39 oficines de l'agència ACCIÓ, que promocionen l'activitat econòmica i comercial de Catalunya, i inscrites al Departament d'Empresa i Coneixement.

Fernando Méndez

Fernando Méndez (1964) és un periodista i escriptor gallec. Ha treballat en els àmbits de la comunicació judicial, sanitària i empresarial. Té un màster en drogodependències i SIDA, i està especialitzat en comunicació d'organitzacions, gestió i estratègies de comunicació. Com a periodista va treballar als diaris Faro de Vigo i La Región i a la Televisión de Galicia. Va col·laborar amb altres mitjans de comunicació com El Observador, Cambio 16, Interviú, Radio Minuto, Tiempo i RNE.Va ser cap de premsa de la Consellaría de Agricultura de la Xunta de Galicia i director de Comunicació del Parque Tecnolóxico de Galicia.

Galicia Hoxe

Galicia Hoxe és un diari gallec que es publica a Santiago de Compostel·la, editat per l'Editorial Compostela, que també edita El Correo Gallego. És el primer diari en llengua gallega. Va aparèixer el 6 de gener del 1994 amb la capçalera O Correo Galego, i al maig del 2003 va canviar al nom actual. El darrer número va sortir el 28 de juny de 2011. Les raons, segons el propi mitjà, fou el retall de les ajudes econòmiques que rebia de la Xunta de Galicia. Nogensmenys manté l'edició digital.

Giuseppe Tavani

Giuseppe Tavani (Roma, 21 de març de 1924 - 22 de març de 2019) fou un filòleg italià, especialitzat en llengües romàniques.

Fou catedràtic de filologia romànica de la universitat La Sapienza de Roma. Ha estat vicepresident (1979-1985) i president (1988-1994) de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes; fou soci fundador i vicepresident de l'Associazione Italiana di Studi Catalani i director de les col·leccions filològiques Romanica Vulgaria i Quaderni di Romanica Vulgaria. Ha investigat temes de poesia medieval, poesia moderna italiana, catalana, portuguesa i hispanoamericana i ha treballat en l'elaboració i les aplicacions del mètode ritmètic per a la lectura dels texts poètics romànics medievals de Raimbaut de Vaqueiras, Ramon Vidal de Besalú, Folquet de Lunel, Marcabru, Pèire d'Alvernha, Andreu Febrer, Jordi de Sant Jordi, Lluís Pons d'Icart, Airas Nunes i altres. També ha participat en el Llibre blanc sobre la unitat de la llengua, del Segon Congrés Internacional de Llengua i Literatura Catalanes de 1986.

És doctor honoris causa per les universitats de Barcelona, Santiago de Compostel·la i Lisboa. Des del 1992 és membre corresponent de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, així com de l'Academia das Ciências de Lisboa.

Entre altres guardons, el 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2004 el Premi Internacional Ramon Llull, així com la Medalla Castelao de la Xunta de Galicia l'any 1988.

Museu del Poble Gallec

El Museu del Poble Gallec (en gallec: Museo do Pobo Galego) és un museu amb seu a Santiago de Compostel·la que es va construir com a organisme al servei de la comunitat el 1977 per tal de vetllar per mantenir les tradicions i els costums que sovint varen ser oblidats o apartats de la història tot i que són l'essència identitària del poble.

En virtut d'allò que li antecedeix, la Xunta de Galicia pel decret 111/1993 del 22 de maig reconegué al Museu del Poble Gallec com a "centre sintetitzador dels museus i col·leccions antropològiques de Galícia", tot considerant que "no tan sols actua com a referent i estímul per a la creació d'altres museus i col·leccions de caràcter semblant a tot Galícia, sinó que també pot ésser considerat com a capçalera espiritual i simbòlica de la xarxa de museus antropològics de Galícia".

L'any 2008 se li atorgà el Premi Nacional de Cultura Tradicional i de Base, un dels premis que integren els Premis Nacionals de la Cultura Gallega.

Parròquia (civil)

Parròquia és la denominació d'algunes entitats subnacionals en diferents països.

Perbes

San Pedro de Perbes és una parròquia i localitat del municipi gallec de Miño, a la província de la Corunya.

L'any 2013 tenia una població de 622 habitants agrupats en 26 entitats de població: Allares, A Amieira, Bermaño, Berrugueiras, Bollo, Caldeviñas, O Couto, O Covo, Os Currás, O Curro, O Fondal, A Fonte da Leira, A Fonte, A Granxa, A Leira, Nigrofe, O Pedregal, Perbes, A Picota, O Quinteiro, Río de Bañobre, Sambollo, O Terrón, A Torre, A Vesada i As Viñas.

Entre el seu patrimoni cal destacar l'església de San Pedro. En el seu cementiri parroquial hi estan enterrats l'expresident de la Xunta de Galicia Manuel Fraga Iribarne i la seva esposa Carmen Estévez, que estiuejaven a la localitat.

Portos de Galicia

Portos de Galicia és un ens públic gallec adscrit a la Conselleria del Mar que administra els ports que depenen de la Xunta de Galicia.

Va començar les seves activitats el 1996 i gestiona, conserva i explota el desenvolupament dels 122 ports i instal·lacions portuàries de Galícia, en els quals es desenvolupen activitats pesqueres, marisqueres, comercials i esportives.A Galícia existeixen sis ports d'interès general que són gestionats per cinc autoritats portuàries: Ferrol-San Cibrao, la Corunya, Marín, Vigo i Vilagarcía, que depenen directament del Ministeri de Foment.Pablo Crespo va ser vocal de Portos de Galicia i va renunciar al càrrec el 2003, però només va ser apartat d'aquesta administració el 2006. Des de juliol de 2011, el president del consell d'administració n'és Jose Juan Durán Hermida, exvicepresident de la Diputació de Pontevedra i exsecretari d'Organització del PP. És el successor de José Manuel Álvarez Campana.

Premi Otero Pedrayo

El Premi Otero Pedrayo és un premi honorífic que concedeixen des de 1977 les diputacións provincials de Galícia, amb suport de la Xunta de Galicia.

Ramón Díaz del Río Jáudenes

Ramón Díaz del Río Jaudenes (Vigo, 11 de desembre de 1940) és un polític i enginyer naval gallec. El 1968 es llicencià a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Navals de Madrid i durant molts anys treballà a diverses empreses del sector naval. Militant d'Alianza Popular (després Partit Popular) fou conseller de pesca (1982) i d'indústria, energia i comerç (1984) a la Xunta de Galicia. Fou elegit diputat a les eleccions al Parlament de Galícia de 1985, però deixà el seu escó el 1987 quan fou elegit diputat a les eleccions al Parlament Europeu de 1987. De 1988 a 1989 fou vicepresident de la delegació per a les relacions amb els països del Magreb del Parlament Europeu. El 1996 fou nomenat director gerent de la Fundació Provigo.

Retegal

Retegal, acrònim de Redes de Telecomunicación Galegas S.A, és una empresa pública propietat de la Xunta de Galicia amb seu a Santiago de Compostela. En 2015 el seu director era Miguel Rodríguez Quelle.L'empresa pública fou creada pel Decret 58/1997, de 20 de desembre. Retegal gestiona i explota les infraestructures de telecomunicacions de la Xunta de Galicia.

Retegal distribueix el senyal de la CRTVG a Galícia. Les seves infraestructures també son llogades per ser usades per altres operadors de telecomunicacions. Funciona amb tecnologia HP NNMI.

Retegal ten més de 140 centres de radiodifusió.

Vigo

Vigo és un municipi i una ciutat situada al sud-oest de Galícia, a la província de Pontevedra. És el municipi més poblat d'aquesta comunitat autònoma amb 292.986 habitants (2017), així com el catorzè d'Espanya, sent la ciutat més poblada sense rang de capital provincial. Situada a les Rías Baixas i capital de la comarca de Vigo, és coneguda com la "ciutat olívica".Vigo és un dels motors econòmics de Galícia, amb gran tradició industrial, turística i de serveis. Destaquen el sector automobilístic, les seves drassanes, el port i també el turisme, amb les seves platges i les illes Cíes, que pertanyen al municipi.

Xacobeo Galicia

El Xacobeo Galicia va ser un equip ciclista professional espanyol que competí entre el 2007 i 2010. L'equip tenia la categoria d'equip professional continental, per la qual cosa participava en les curses dels Circuits continentals, principalment l'UCI Europa Tour, però també en les curses de categoria Mundial a les quals era convidat.

L'equip es va crear el 2007 amb l'impuls de la Xunta de Galicia i l'ajuda econòmica de l'exfutbolista Valeri Karpin.

Conselleries actuals
Conselleries desaparegudes

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.