Xemaià

Xemaià (en hebreu שְׁמַעְיָה Schəma‘jāh) va ser un profeta hebreu col·laborador del rei Roboam (1 Reis 12: 22-24). Es venera com a sant en el calendari litúrgic de l'Església Ortodoxa Oriental el dia 8 de gener.

Segons el Primer llibre dels Reis i el Segon llibre de les Cròniques, la intervenció de Xemaià va impedir una guerra entre Roboam i Jeroboam quan aquest últim va revoltar les tribus del Nord per fundar el Regne d'Israel i es va separar de les tribus de Judà i Benjamí, seguidors de la Casa de David, que al seu torn van fundar el Regne de Judà. El Rei Roboam havia reunit 180.000 soldats per forçar les deu tribus rebels a sotmetre's a ell. Xemaià, que ja era conegut com a "home de Déu" pels hebreus, va transmetre les paraules de Jehovà: "aquest fet és obra meva", i recomanà que no hi havia d'haver confrontació entre les tribus germanes. Les paraules de Xemaià van ser obeïdes i els exèrcits van tornar a casa.

El Llibre de les Cròniques afirma que Xemaià va profetitzar la mort de Roboam a mans de Sheshonq, faraó d'Egipte.[1]

Infotaula personatgeXemaià
Tipus ésser humà
Dades
Ocupació profeta

Referències

  1. Montero, Santiago. Diccionario de adivinos, magos y astrólogos de la antigüedad. Valladolid: Trotta, 1997, p. 265. ISBN 8481641618.
Arca de l'Aliança

L'Arca de l'Aliança (en hebreu modern: ארון הברית) (en hebreu antic: אֲרוֹן הַבְּרִית) (transliterat: Aron HaBrit) era un objecte sagrat de la tradició jueva, que apareix a la Bíblia; i és present igualment com objecte sagrat a l'Església Ortodoxa Etíop.

Zorobabel

Segons la Bíblia, Zorobabel (en hebreu זְרֻבָּבֶל בן-שְׁאַלְתִּיאֵל Zərubbāvel ben Shə’altî’ēl) fou el líder del poble jueu que va retornar a Jerusalem després de la deportació a Babilònia per part de Nabucodonosor II.

En l'evangeli segons sant Mateu, Zorobabel és el fill de Salatiel i el pare d'Abihud. En canvi, Cròniques (3:19) el fa fill de Pedaià, germà de Salatiel. Alguns estudiosos de la Bíblia opinen que la confusió prové d'un matrimoni levirat, tal com era costum en l'antiguitat, un home es casava amb la viuda el seu germà. Així, Pedaià es casaria amb la viuda del seu germà Salatiel i adoptaria Zorobabel com a fill seu.

Sigui com sigui, Zorobabel era nét del rei de Judà Jeconies i va dirigir la tribu de Judà i la tribu de Benjamí durant el seu retorn a Judea, després de la deportació a Babilònia. Després d'instal·lar-se a Jerusalem va començar la direcció de les obres de reconstrucció del Temple de Jerusalem.

Els descendents de Zorobabel serien:

Meixul·lam

Hananià, al seu torn pare de:

Pelatià

Jeixaià

Refaià

Arnan

Obadià

Xecanià, que va tenir:

Xemaià

Hatuix

Igal

Baríah

Nearià, pare de:

Elioenai, que fou pare de:

Odaviahu

Eliaxib

Pelaià

Acub

Johanan

Delaià

Ananí

Ezequies

Azricam

Xafat

Haixubà

Óhel

Berequià

Hassadià

Juixab-Hèssed

Xelomit, l'única filla.

Abihud, no esmentat a l'Antic Testament però sí a la Genealogia de Jesús de l'Evangeli segons sant Mateu. Així, sembla que Abihud seria un descendent de Zorobabel més que no pas un fill seu.Existeix un llibre apòcrif anomenat Apocalipsi de Zorobabel suposadament dictat per ell.

Comuns
No jueus
Judaisme
Cristianisme

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.