Vicealmirall

Vicealmirall és un rang naval equivalent a Tinent General. Normalment és superior a Contraalmirall i inferior a almirall. En moltes marines és un rang de 3 estrelles.

Austràlia

A la Marina Reial Australiana, el rang de Vicealmirall és el del Cap de la Marina i, quan el càrrec és exercit per un oficial naval, el del Vicecap de la Força de Defensa, el Cap d'Operacions Conjunta i/o el Cap de l'Oficina de Desenvolupament.

El Vicealmirall és equivalent al Mariscal de l'Aire a la Reial Força Aèria Australiana i al Tinent General a l'Exèrcit australià.

Canadà

A la Marina Canadenca, el rang de Vicealmirall (VAdm o Vam en francès) és equivalent a Tinent General de l'Exèrcit canadenc o a la Força Aèria Canadenca. Un Vicealmirall és un oficial de bandera, l'equivalent naval d'Oficial General. Un Vicealmirall és superior a Contraalmirall o a Major General, i inferior a Almirall o a General.

La insígnia del rang de Vicealmirall són 3 fulles daurades, amb una espasa i un bastó creuats, tot a sota de la Corona de Sant Eduard, portant-se a les espatlleres. A més llueix una ampla franja daurada a la bocamàniga. A la visera de la gorra de servei porta dues fileres de fulles de roure daurades.

Als Vicealmiralls se'ls dirigeix pel rang i el nom, i poden portar cotxe oficial, el qual llueix una bandera blau marí amb 3 fulles daurades, distribuïdes en triangle.

Un Vicealmirall normalment ocupa només els comandaments o nomenaments administratius més alts, sent superat només pel Cap de l'Estat Major de la Defensa, càrrec ocupat per un Almirall o per un General.

Espanya

Vicealmirall és un rang equivalent a general de divisió de l'Exèrcit de terra o l'aviació i es correspon amb el OF-7 de l'OTAN.

França

A França, vice-amiral és el rang màxim dins de la Marina Francesa, i els rangs superiors (vice-amiral d'escadre i amiral) són funcions permanents, d'estil i posició donats a un oficial de rang vicealmirall. El rang vice-amiral era un rang OF-8 dins les distincions de l'OTAN, però actualment ha passat a ser un OF-7.

El rang de vice-amiral d'escadre (literalment, Vicealmirall d'Esquadró o, amb més precisió, Vicealmirall de la Flota) equival a un rang OTAN OF-8

Marque VA

Estendard d'un vice-amiral francès

Grade-Vice-Amiral

Insígnia d'espatlla

Itàlia

A Itàlia, l'equivalent a Vicealmirall és Ammiraglio di Squadra.

Regne Unit

A la Royal Navy, el rang de Vicealmirall s'ha de distingir de l'ofici de Vicealmirall del Regne Unit, que és un càrrec de l'Almirallat, càrrec habitualment ocupat per un Almirall retirat, i del de Vicealmirall de la Costa, un ofici avui obsolet que s'ocupava de l'administració naval en cadascun dels comptats marítims.

És equivalent a Tinent genaral de l'exèrcit de terra (codi OTAN OF-8)

Generic-Navy-O10

Insígnia de bocamàniga de la Royal Navy

UK-Navy-OF8-Flag

Estendard de Vicealmirall de la Royal Navy

Estats Units

21 d'octubre

El 21 d'octubre és el dos-cents noranta-quatrè dia de l'any del calendari gregorià i el dos-cents noranta-cinquè en els anys de traspàs. Queden 71 dies per finalitzar l'any.

Almirall

Almirall és el grau militar, o part del nom del rang, amb què es coneixen els caps d'una flota o marina de guerra. Equival al general a l'exèrcit de terra. Quan es considera el rang Almirall, equival a un rang de 4 estrelles, que se situa per damunt de Vicealmirall i per sota d'Almirall de la Flota. Normalment s'abreuja Adm. ó ADM.

Batalla de Trafalgar

La Batalla de Trafalgar va ser una batalla naval que va tenir lloc el 21 d'octubre de 1805, en el marc de la Tercera Coalició iniciada pel Regne Unit, l'Arxiducat d'Àustria, l'Imperi Rus, el Regne de Nàpols i Suècia per intentar enderrocar Napoleó Bonaparte del tron imperial i dissoldre la influència militar francesa existent a Europa. Va tenir lloc prop del cap Trafalgar (província de Cadis), on es van enfrontar els aliats Primer Imperi francès i Regne d'Espanya (al comandament del vicealmirall francès Pierre-Charles Villeneuve, sota el comandament estava per part espanyola el tinent general de la mar Federico Gravina) contra la Royal Navy al comandament del vicealmirall Horatio Nelson.

La batalla de Trafalgar va significar la derrota definitiva d'un estol combinat del Primer Imperi Francès i del Regne d'Espanya, que va esdevenir el 21 d'octubre de 1805 a prop del cap Trafalgar, a les costes de Barbate, Província de Cadis contra l'armada del Regne Unit, en la batalla naval més important de les Guerres Napoleòniques.

L'armada britànica, composta per 27 navilis va destruir una armada francesa i espanyola de 33 navilis. Els francesos i espanyols van perdre 22 vaixells, mentre que els britànics no en van perdre cap. Lord Nelson, l'almirall de l'estol britànic va morir poc després.

Els esdeveniments històrics que van precedir a aquesta batalla s'han de trobar en l'intent frustrat per part de Napoleó d'envair les illes Britàniques, en què l'esquadra franco-espanyola havia de distreure la flota britànica i allunyar-la del Canal de la Mànega per dirigir-la cap a les seves possessions a les Índies Occidentals. Aquest pla de distracció va fracassar, i es va agreujar amb la consegüent derrota de Finisterre el 22 de juliol de 1805. Després d'aquesta derrota, la flota es va dirigir al port de Cadis, d'on salparia el 19 d'octubre cap a Trafalgar.

La flota franco-espanyola es va veure bloquejada a Cadis per Nelson, i al setembre Napoleó va ordenar a Villeneuve navegar a Nàpols per alleugerir el Mediterrani de la fustigació dels bucs anglesos, però no va obeir aquesta ordre, romanent en port. A mitjan octubre, coneixent les intencions de Napoleó de substituir-lo i enviar-lo a París per demanar-l'hi comptes per les seves accions, es va avançar a l'arribada del seu reemplaçament i va partir de Cadis amb la flota combinada el 18 d'octubre. El total de 34 vaixells es va trobar llavors amb la flota de Nelson prop del cap Trafalgar, i el 21 d'octubre va tenir lloc el major combat naval de la història: la batalla de Trafalgar, on la flota franco-espanyola va ser definitiva i aclaparadorament derrotada per la superioritat tècnica i tàctica de la Royal Navy. Nelson va ser ferit de mort durant la batalla, convertint-se en un dels més grans herois de guerra de Gran Bretanya. Villeneuve i el seu vaixell insígnia, el Bucentaure, van ser capturats pels anglesos juntament amb molts altres vaixells espanyols i francesos. L'almirall espanyol Federico Gravina es va escapar amb part de la flota però va sucumbir mesos més tard per les ferides sofertes durant la batalla.

Contraalmirall

Contraalmirall és un grau militar de dels oficials de l'Armada, equivalent a General de Brigada a l'Exèrcit de terra i les Forces aèries. És un grau d'oficial general que està per sobre de capità de navili, i immediatament per sota del grau de vicealmirall. A Espanya, les divises de contraalmirall són un entorxat i damunt d'ell, un galó de 14 mil·límetres. A l'Armada Argentina els contraalmiralls porten un galó de 28 mm i un galó de 14 mm. A la Marina dels Estats Units existeixen dos graus de contraalmirall: Rear Admiral-lower half (un estel), equivalent al grau O-6 de l'OTAN, i Rear Admiral (dos estels) equivalent al grau O-7 de l'OTAN. A Xile, els contraalmiralls porten galons daurats en la bocamàniga, un galó de 45 mm i un galó de 16 mm i sobre ells un estel daurat. A l'Armada peruana, els contraalmiralls porten 2 sols daurats i per damunt d'ells una ancora daurada. A Panamà, porten un galó de 28 mm, un galó de 14 mm i un estel de cinc puntes.

El terme deriva del francès contre-amiral.Els graus de l'almirallat en l'Armada Espanyola són:

Contraalmirall

Vicealmirall

Almirall

Almirall general

Capità general de l'Armada

Escala Douglas

L'Escala Douglas és una escala que classifica l'estat de la mar en 10 categories o graus prenent com a referència la grandària de les onades. Va ser creada pel vicealmirall anglès Henry Percy Douglas el 1917, quan dirigia el Servei Meteorològic de l'Armada Britànica. L'escala té dos codis, un per a valorar l'estat de la mar i un altre per a descriure l'alçada de les onades. Aquesta escala es va adoptar internacionalment recorrent, a la majoria dels països, als noms tradicionals que descrivien els diversos estats del mar.

Galceran Marquet

Galceran Marquet (mort el 1360 o abans) fou un vicealmirall i cronista català.Fill de Bernat Marquet, pertanyia al llinatge dels Marquet, comerciants barcelonins que ocuparen càrrecs navals i de polítics del segle XIII al XVI. El 1331, el 1333 i el 1334 fou un dels caps de la flota catalana que participava en la guerra contra Gènova (el 1331 compartint el comandament amb dos caps més, després com a capità únic). El 1340 fou nomenat vicealmirall i participà en la intervenció a l'estret de Gibraltar per impedir el pas dels benimerins al regne de Granada, en guerra amb Castella. Va ser conseller de Barcelona i com a cronista escriure una continuació de la crònica de Ramon Muntaner.

Grau militar

El grau militar o graduació militar indica el rang (la posició jeràrquica) que ocupa el militar a la jerarquia de comandament (l'escalafó) de l'exèrcit. Per exemple, el grau de capità té rang superior al grau de tinent i rang inferior al grau de major, també conegut com a comandant. Un altre exemple: el grau de capità de fragata (propi de l'Armada) té el mateix rang que el grau de tinent coronel (propi de l'Exèrcit i de la Força Aèria). El terme català grau militar o graduació militar equival a l'anglès military rank; a l'espanyol grado militar; al francès grade militaire; a l'italià grado militare; al portuguès grau militar; al romanès grad militar.

El grau militar es representa visualment mitjançant les divises fixades a l'uniforme; normalment, a les muscleres, mànigues, coll o pit, o en una combinació entre alguns d'aquests elements; sovint, també a la lligadura. El disseny de les divises varia molt segons el grau i d'exèrcit en exèrcit: angles (galons en xebró), estels, galons en barra...

Cada Estat i cada exèrcit té sistema propi de graus i divises, però en general els graus es classifiquen en cinc grans categories: generals, oficials superiors (o caps), oficials subalterns (o. simplement, oficials), sotsoficials i tropa. A l'Armada, l'equivalent de les categories de generals (generalat) i de tropa són almiralls (almirallat) i marineria.

Hans-Erich Voss

Hans-Erich Voss (o Voß, vegeu ß) (30 d'octubre de 1897 - Berchtesgaden, 18 de novembre de 1969) va ser un Vicealmirall alemany i un dels últims ocupants del Führerbunker durant la batalla de Berlín el 1945. Va estar entre les últimes persones en veure tant Adolf Hitler com Joseph Goebbels amb vida abans que es suïcidessin.

Horatio Nelson

Horatio Nelson, 1r Vescomte Nelson, 1r Baró Nelson del Nil, de Burham Thorpe i d'Hilborough (Burnham Thorpe, Norfolk 1758 - Barbate, Andalusia 1805), fou un contraalmirall anglès.

Fill d'un pastor anglicà, la seva carrera naval començà de fet el 1793 durant la guerra contra la república francesa. Almirall el 1798, fou destinat a blocar la flota francesa al setge de Toló. Una tempesta escampà els seus vaixells i Napoleó Bonaparte pogué desembarcar un exèrcit a Egipte. Un cop refeta l'esquadra, Nelson sorprengué i destruí la francesa a la Batalla del Nil l'1 d'agost de 1798, fet que va comportar el canvi de nom d'una estratègica illa durant la guerra a la Badia d'Abu Qir, que passà a ser coneguda com a Illa Nelson.

El 1800 rebé el comandament d'un estol que s'uní al de l'almirall Sir Hyde Parker per combatre la coalició entre Dinamarca, Suècia, Rússia i Prússia anomenada la neutralitat armada. Nelson atacà i destruí la flota danesa a la Primera Batalla de Copenhaguen l'abril del 1801, i la coalició es desféu immediatament.

El 1803 fou nomenat almirall de la flota anglesa a la Mediterrània, en el moment que Napoleó preparava la invasió de les illes Britàniques. Al començament del 1805 l'esquadra francesa de Toló s'uní a l'espanyola i navegà fins a les Antilles amb la intenció d'allunyar la flota anglesa d'Europa. Això no obstant, la flota combinada tornà aviat i es refugià a Cadis, on fou assetjada per Nelson. Sortí sobtadament el 21 d'octubre de 1805 i fou destruïda per l'esquadra anglesa a la batalla de Trafalgar. Ferit greument durant el combat, Nelson morí al pont del seu vaixell.

Quatre lleons esculpits per Edwin Henry Landseer envolten una columna rematada amb la seva figura a Trafalgar Square, Londres.

Illa de Thurston

L'illa de Thurston és una illa coberta de glaç de 215 km de llarg, 90 km d'ample i 15.700 km² d'extensió, situada arran de l'extrem nord-occidental de la Terra d'Ellsworth, a l'Antàrtida. És la tercera illa antàrtica més gran, després de les d'Alexandre I i Berkner. L'illa està separada del continent per l'estret de Peacock, ocupat per la part occidental de la barrera d'Abbot.

L'illa fou descoberta des de l'aire pel vicealmirall Richard E. Byrd el 27 de febrer del 1940, que la va batejar en honor de W. Harris Thurston, un industrial tèxtil de Nova York creador de teixits resistents al fred i patrocinador de les expedicions antàrtiques. L'illa de Thurston està separada del continent per Peacock Sound, que està ocupada per la porció occidental d'Abbot Ice Shelf. Divideix el Mar de Bellingshausen de l'est del Mar d'Amundsen de l'oest.

Originàriament cartografiat com una península, la seva forma real no es va reconèixer fins al 1960.

José Ferrándiz y Niño

José Ferrándiz y Niño (Sevilla, 12 de març de 1847 - Madrid, gener de 1918) va ser un militar i polític espanyol, vicealmirall de l'Armada Espanyola.

Juan Bautista Antequera y Bobadilla

Juan Bautista Antequera y Bobadilla (San Cristóbal de la Laguna, Tenerife, l'1 de juny de 1823 i mort a Alhama de Múrcia, Múrcia, 1890) va ser un militar i polític espanyol, vicealmirall de l'Armada Espanyola.

Mariscal de l'Aire

Mariscal de l'Aire (anglès: Air Marshal; abreujat Air Mshl o AM) és un rang d'oficial de la RAF, així com a diverses forces aèries més de països de la Commonwealth. Els oficials entre Mariscal en Cap de l'Aire i Vicemariscal de l'Aire se'ls considera genèricament com a Mariscals de l'Aire).

Pere de Palou

Pere de Palou, President de la Generalitat de Catalunya, nomenat el juliol de 1434.Fill d'una família de la noblesa del Vallès, el seu pare havia estat conseller de la ciutat de Barcelona, procurador general del Regne de Sardenya amb Ferran I i vicealmirall de Catalunya (1397).

Canonge de la seu de Barcelona des de 1412, participà com a procurador a les Corts Catalanes de 1431, 1436 i 1440.

El 1432 va ser rector de Santa Maria del Mar.

A les Corts de Montsó (1435-1436), la reina Maria de Castella demana fons per pagar el rescat de 30.000 ducats exigit per Nàpols a canvi dels presoners nobles -entre els quals es trobava el rei Alfons i el seu germà Joan- capturats a la batalla de l'illa de Ponça i que és considerada la primera derrota d'una armada catalana.

Gran amant dels llibres, les darreres informacions que consten d'ell són del 1440.

Ramon Marquet Rubí

Ramon Marquet (Barcelona, 1235 - 1302) fou un mercader, armador i militar català. Vicealmirall de Catalunya. Amb Roger de Llúria i Berenguer Mallol, aconseguí el domini marítim de la Mediterrània.

Roger de Flor

Rutger von Blum (conegut pels catalans com a Roger de Flor) (pels bizantins, Rontzerius) (Brindisi, Itàlia; 1267 - Adrianòpolis, Imperi Bizantí; 30 d'abril del 1305); d'origen italo-germànic, va ser monjo templer i capità de la nau templera "el Falcó", vicealmirall de la flota de Sicília, almirall de la flota de Bizanci (Megas Doux), i comandant en cap de la Companyia Catalana d'Orient. Havent deixat l'Orde del Temple es convertí en mercenari de fortuna i lluità al mar a les ordres de Frederic II de Sicília. Finalitzada la Guerra de Sicília creà la Companyia Catalana d'Orient per servir a l'emperador bizantí i de la qual fou comandant en cap fins que fou assassinat en un complot ordit per Xor Miquel Paleòleg, fill de l'emperador bizantí Andrònic II Paleòleg, i Girgan, comandant en cap de la Companyia de mercenaris alans.

Tinent General

Tinent general o general de divisió és un grau militar emprat en diversos països. El seu origen es troba a l'edat mitjana, quan el títol de tinent general era usat pel segon en comandament al camp de batalla, normalment subordinat al capità general.

Als exèrcits moderns, el tinent general normalment se situa per sota del de General i per sobre del de Major General; és equivalent al grau naval de vicealmirall. A les Forces Aèries amb una estructura de grau separada, és equivalent al mariscal de l'aire.

El terme Major General és una versió abreujada de l'antic terme de Sergent Major General, que es trobava subordinat al de tinent general. Aquest és el perquè un tinent general és superior a un Major General, quan un Major és superior a un tinent.

En molts països, el grau de General de Cos ha reemplaçat a l'anterior grau de tinent general (com per exemple, França o Itàlia); però per conveniència, normalment són citats per l'anglès Lieutenant General

A més, el general de divisió d'alguns països de l'Amèrica Llatina, com Brasil i Xile, és equivalent a tinent general.  També, el tinent general en països com el Japó és una classe de comandant de divisió.

Washington Shirley

Vicealmirall Washington Shirley, 5è Comte Ferrers, FRS (26 de maig de 1722 – 1 d'octubre de 1778) va ser un oficial de la Royal Navy, parell, maçó i astrònom aficionat britànic.

Willis Augustus Lee

Willis Augustus Lee (Natlee, Estats Units 1888 - Portland 1945) fou un vicealmirall de la marina dels Estats Units durant la Segona Guerra Mundial.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.