Uries l'hitita

Uries l'hitita és un personatge de l'Antic Testament, que apareix al segon llibre de Samuel. Uries, apodat l'hitita, va ser un soldat de l'exèrcit del rei David, en particular un dels anomenats herois de David. Pertanyia al poble hitita, en una època al qual aquesta era una minoria ètnica a l'actual Palestina i Jordània.

Uries es va enamorar de Betsabé quan va veure-la, des del terrat de palau, banyant-se al pati de casa seva. Poc després es van casar. El rei David va seduir l'esposa d'Uries, la va deixar prenyada i després va ordenar els altres soldats que s'apartessin d'Uries a la batalla perquè l'enemic el matés.

El profeta Natan va reprendre durament David per haver fet això, i va predir que el fill de Betsabé i David moriria, com efectivament va ser així set dies després del part. Més tard, David tidria un altre fill amb Betsabé, el futur rei Salomó, últim de la seva dinastia.

Infotaula de personaUries l'hitita
King David Handing the Letter to Uriah 1611 Pieter Lastman
Nom original (he) הַחִתִּי
Biografia
Grup ètnic Hetites
Família
Cònjuge Betsabé
Folio 67v - David Entrusts a Letter to Uriah
El rei David amb el seu soldat Uries, manuscrit del segle XV

La paràbola de l'home ric i l'home pobre

Folio 65v - David and Nathan
El profeta Natan repren el rei David pel mal que ha fet a Uries.

En retreure al rei David el seu comportament envers Uries i, abans de fer-li saber que el fill que esperava moriria, Natan li va explicar una paràbola d'un home ric i d'un home pobre per fer-li entendre el mal que havia fet.

La paràbola parla de dos homes, un home ric i un home pobre, el ric tenia moltes ovelles mentre que el pobre només en tenia una, a la que s'estimava molt. Al lloc on vivien va arribar un dia un viatger, que va visitar l'home ric per demanar-li si li podia oferir alguna cosa per menjar, i l'home ric li va dir que sí, va prendre l'ovella de l'home pobre i la va fer cuinar per a oferir-la al viatger.

En sentit això, el rei David va saltar: "Qui ha fet això mereix la mort! Li faré pagar quatre vegades el preu de l'ovella!" i el profeta Natan li va haver d'explicar que era de David de qui parlava: "Tu ets aquest home! Vaig donar-te el palau del teu amo i vaig posar moltes dones als teus braços. I tú vas matar Uries per apoderar-te de la seva esposa!"

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Uries l'hitita Modifica l'enllaç a Wikidata
Betsabé

Betsabé (en hebreu בַּת שֶׁבַע Bat Xéva) segons la Bíblia fou l'esposa del rei David i la mare de Salomó. Abans de casar-s'hi, però, David va cometre adulteri amb ella, quan era l'esposa d'un dels seus millors guerrers. D'aquesta relació adúltera n'esperaven un fill. Davant això, els amants intentaren ocultar la identitat del pare de la criatura i alhora tapar el seu pecat: Per això, David posà en perill de mort el marit de Betsabé , per d'aquesta manera quedar-se amb ella quan enviudés. La història apareix a l'Antic Testament, en el Segon llibre de Samuel i el Primer Llibre dels Reis.

Betsabé era filla d'Eliam i estava casada amb un dels herois de David, de nom Uries l'hitita. El Rei David va enamorar-se d'ella i la va portar a palau. Després de jeure amb ella es va quedar embarassada. Aleshores, David va fer portar-li alguns presents al marit i després el va posar a primera línia de l'exèrcit d'Israel, donant ordre a la resta de soldats de l'exèrcit que se n'allunyessin perquè l'enemic el pogués matar més fàcilment. Un cop Uries fou mort, David va poder casar-se amb Betsabé.

El fill que havia engendrat va morir pocs dies després de néixer, segons el profeta Natan com a càstig diví pel comportament menyspreable de David. Més tard, Betsabé i David tingueren un altre fill, de nom Salomó, que succeiria David i seria l'últim dels reis d'Israel de la història. Aquest episodi bíblic va inspirar la cançó Hallelujah de Leonard Cohen, que ha estat molt versionada posteriorment.

David

Segons la Bíblia, David (en hebreu, דוד בן-ישי David ben Yishay) va ser el més gran rei d'Israel. Durant el seu regnat la nació jueva va arribar a la seva màxima esplendor. Va ser rei de Judà durant set anys i sis mesos i rei d'Israel durant trenta-tres anys.

David i Betsabé

David i Bethsabée (títol original en anglès:David and Bathsheba) és un pèplum estatunidenc dirigit per Henry King, estrenat el 1951. Ha estat doblada al català.

El rei David

El rei David (títol original: King David) és una pel·lícula dramàtica estatunidenca del 1985 sobre el segon rei de la Terra d'Israel, David. Va ser dirigida per Bruce Beresford i protagonitzada per Richard Gere en el paper del títol. Ha estat doblada al català.

Herois de David

Els herois de David, també coneguts com els guerres del rei David, els laureats de David o els valents de David, van ser una tropa de trenta soldats d'elit, sota el comandament del rei David, mencionada al segon llibre de Samuel i la llista completa dels quals apareix al capítol 23 del mencionat libre. Al llibre de Samuel de vegades es parla dels Trenta per a referir-se a tots ells, i d'altres a els Tres, per a referir-se a una selecció de tres dels trenta formada per Josep-Basebet el tacmonita (anomenat però Jasobeam, l'hacmonita al llibre segon de les Cròniques; és el cap dels herois), Eleazar l'ahohita i Sammà l'hararita.

Aquests guerrers eren professionals directament vinculats amb el rei, potser des de l'època en la qual aquest va estar amb els filisteus. Al capítol 11 del llibre segon de les Cròniques s'afegeixen alguns noms més als trenta anteriors, probablement dels últims temps del rei. Aquests guerrers especials són anomenats pels seus llinatges i no pel seu lloc d'origen, cosa que alguns antropòlegs interpreten com a que pertanyien a tribus no completament sedentàries.

Llibres de Samuel

El llibre de Samuel (en hebreu: שְׁמוּאֵל Shmuel) és un dels llibres històrics de l'Antic Testament de la Bíblia cristiana i el vuitè llibre de la Tanakh jueva. A l'Antic Testament es va considerar convenient dividir el llibre, per la seva gran extensió, en dos rotlles o parts, conegudes com a primer i segon llibre de Samuel.

Cap dels dos llibres no contenen històries completes, ja que l'objectiu és presentar la història del regne i el seu desenvolupament, i no pas els esdeveniments dels regnats dels governants.

Llista de personatges bíblics

El següent article mostra una llista dels personatges amb nom que apareixen en la Torà o Antic Testament.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.