Sergent

Sergent és un grau militar de la categoria dels sotsoficials. Alguns cossos de policia i forces de seguretat del món, com els Mossos d'Esquadra, han adoptat aquest grau.[1] Com a grau militar apareix per primera vegada en els antics sergents majors dels terços espanyols d'infanteria. Les funcions del sergent, com a esglaó intermedi entre els oficials i la tropa, solen consistir en la instrucció, ensinistrament, coordinació i supervisió dels efectius subordinats al seu càrrec, tant en àmbits instructius com operatius o tècnics, assumint el comandament i lideratge d'unitats de tipus escamot, sent a més el principal responsable de la disciplina d'aquests davant els seus superiors, i el primer element de la cadena de comandament davant de qui pot el soldat buscar consell o mostrar inquietuds personals..[2][3]

Cadena de comandament
Latvian platoon at Camp Lejune
Núm. de tropes Comandant usual
Esquadra 4 Sotsoficial
Escamot 8–13 Cap d'escamot - Sergent
Secció 26–55 Tinent
Companyia 80–225 capità/major
Batalló 300–1.300 Tinent coronel - Coronel
Regiment/Brigada 3.000–5.000 Coronel - General de Brigada
Divisió 10.000–15.000 General de Divisió
Cos d'exèrcit 20.000–45.000 Tinent General
Grup d'exèrcits 400.000–1.000.000 Capità general
Regió militar 1.000.000–3.000.000 Capità general
Teatre d'operacions 3.000.000–10.000.000 Capità general
Sergeant Tommy Prince Private Morris Prince Buckingham Palace
El Sergent Tommy Prince i el Soldat Morris Prince de l'exèrcit canadenc

Referències

  1. Llei 2/2008, de l’11 d’abril, de modificació de la Llei 10/1994, de l’11 de juliol, de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra
  2. Diccionario militar español-francés, Federico Moretti, 1828
  3. Sergeant a dictionary.com

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sergent Modifica l'enllaç a Wikidata
Bundeswehr

El mot Bundeswehr ( escoltar (?·pàg.), «Defensa Federal» en alemany) inclou el conjunt de les forces armades unificades d'Alemanya i la seva administració civil. La Llei fonamental per a la República Federal d'Alemanya no permet als Estats d'Alemanya (Lands) mantenir les seves pròpies forces armades i estableix que les tasques de defensa són responsabilitat exclusiva del Govern federal.La Bundeswehr està dividida en una part militar amb les Forces Armades (Streitkräfte) i una part civil amb l'Administració de la força de defensa (Wehrverwaltung), l'Oficina federal de Tecnologia de defensa i Adquisicions (Bundesamt für Wehrtechnik und Beschaffung) i l'Oficina federal per a Gestió de la Informació i Tecnologia de la Informació de la Bundeswehr (Bundesamt für Informationsmanagement und Informationstechnik der Bundeswehr, de vegades abreujada com a It-AmtBw). La part militar de la força de defensa federal està formada per les branques d'Exèrcit (Heer), Armada (Marine), Forces aèries (Luftwaffe), el Servei de suport conjunt (Streitkräftebasis) i el Servei mèdic Central (Zentraler Sanitätsdienst).

En temps de pau, l'administració està sota les ordres del Ministre de Defensa (actualment Thomas de Maizière) i el Canceller (actualment Angela Merkel), el qual és a més comandant en cap en estat de guerra.

El soldat amb rang més alt és el Generalinspekteur der Bundeswehr (Inspector General de la Bundeswehr) i té alhora el grau de General o Almirall, encara que no és el comandant en cap militar, càrrec que no hi ha en l'estructura de la Bundeswehr.

A mitjan 2007 la Bundeswehr tenia 250.000 soldats; el Heer amb 105.000, la Luftwaffe amb 45.000 i la Deutsche Marine amb 19.000, el Zentraler Sanitätsdienst amb 19.000 i la Streitkräftebasis amb 56.000, d'ells 7,500 formaven part de diverses forces internacionals de pacificació en llocs com els Balcans, l'Afganistan i el Líban. A més, la Bundeswehr comptava amb més de 90.000 oficials civils.

Caporal

Caporal és un grau militar de tropa o marineria immediatament superior al de soldat de primera classe i inferior al de sergent. Essent el grau més baix dins la jerarquia militar. En moltes forces armades es distingeix entre caporal de primera classe i, subordinat en aquest, caporal simple. El codi de grau OTAN per al caporal és OR3 (caporal) i OR4 (caporal de primera classe). Segons els exèrcits, aquest grau el poden ocupar soldats de lleva, o bé estar reservat a militars professionals. Caporal és el 3r grau a les Forces Armades d'Espanya (Exèrcit de Terra, Armada, Exèrcit de l'Aire i Guàrdia Civil) per damunt del soldat i soldat primer; i per davall del caporal primer i el caporal major.

El sergent York

El sergent York (títol original en anglès Sergeant York) és una pel·lícula biogràfica sobre la vida del sergent Alvin York, el soldat americà més condecorat de la Primera Guerra Mundial, dirigida l'any 1941 per Howard Hawks i protagonitzada per Gary Cooper, Walter Brennan i Joan Leslie. Va ser la pel·lícula més taquillera de l'any.

La pel·lícula va obtenir 2 Oscars: Gary Cooper es va emportar l'oscar al millor actor pel seu paper de soldat de profundes conviccions religioses; i millor muntatge.

Ha estat doblada al català.

El sergent de ferro

El sergent de ferro (títol original: Heartbreak Ridge) és una pel·lícula estatunidenca dirigida per Clint Eastwood, estrenada l'any 1986. Ha estat doblada al català.

El sergent negre

El sergent negre (títol original en anglès: Sergeant Rutledge) és una pel·lícula estatunidenca dirigida per John Ford i estrenada l'any 1960.

Escamot

L'escamot és una unitat militar tàctica dins els exèrcits de terra existent a múltiples exèrcits arreu del món. A Espanya està comandat per un Sotsoficial, sigui caporal 1r, caporal major, sergent o sergent primer, sumant uns efectius de 8 a 14 homes. Sol estar format per dues esquadres i està subordinat a una patrulla.

Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica

L'exèrcit dels Estats Units és el principal cos de les Forces Armades dels Estats Units d'Amèrica. La seva principal responsabilitat són les operacions militars terrestres. L'any 2007 hi havia 1.055.734 soldats en actiu, que es repartien en 519.472 soldats en actiu a l'exèrcit regular, 346.288 a la Guàrdia Nacional de l'Exèrcit (Army National Guard) i 189.975 a la Reserva de l'Exèrcit (United States Army Reserve).Aquest exèrcit permet el reclutament de dones i fins i tot nenes soldat.

General Major

General major, major general, major-general, general de divisió, o general de brigada és un grau militar que es fa servir en molts països. Deriva de l'antic grau de Sergent Major General. Un Major General és un oficial d'alta graduació, normalment subordinat al grau de Tinent General i superior al grau de Brigadier i Brigadier General. A l'OTAN el Major General té un codi d'OF-7, i es considera que té un grau de 2 estrelles. A més, el general de brigada d'alguns països de l'América Lltina, com Brasil i Xile, és equivalent a major general. També, Japo, Taiwan, és una grau de comandant de brigada en països com Portugal.

Grau militar

El grau militar o graduació militar indica el rang (la posició jeràrquica) que ocupa el militar a la jerarquia de comandament (l'escalafó) de l'exèrcit. Per exemple, el grau de capità té rang superior al grau de tinent i rang inferior al grau de major, també conegut com a comandant. Un altre exemple: el grau de capità de fragata (propi de l'Armada) té el mateix rang que el grau de tinent coronel (propi de l'Exèrcit i de la Força Aèria). El terme català grau militar o graduació militar equival a l'anglès military rank; a l'espanyol grado militar; al francès grade militaire; a l'italià grado militare; al portuguès grau militar; al romanès grad militar.

El grau militar es representa visualment mitjançant les divises fixades a l'uniforme; normalment, a les muscleres, mànigues, coll o pit, o en una combinació entre alguns d'aquests elements; sovint, també a la lligadura. El disseny de les divises varia molt segons el grau i d'exèrcit en exèrcit: angles (galons en xebró), estels, galons en barra...

Cada Estat i cada exèrcit té sistema propi de graus i divises, però en general els graus es classifiquen en cinc grans categories: generals, oficials superiors (o caps), oficials subalterns (o. simplement, oficials), sotsoficials i tropa. A l'Armada, l'equivalent de les categories de generals (generalat) i de tropa són almiralls (almirallat) i marineria.

Howard Hawks

Howard Hawks (Goshen, Indiana, 30 de maig de 1896 - Palm Springs, Califòrnia, 26 de desembre de 1977) fou un director, guionista i productor de cinema estatunidenc. En la seva àmplia filmografia, que va incloure cinema negre, westerns i comèdies, entre d'altres, hi ha nombroses pel·lícules premiades amb premis Oscar, entre altres guardons. Tanmateix, només va obtenir una nominació per El sergent York i un Oscar honorífic el 1975.

Director amb una rica i eclèctica producció, cal destacar-lo com el director de Scarface, Quina fera de nena!, El son etern, Els senyors prefereixen les rosses i Rio Bravo. Cineasta de la moral, els seus personatges són sovint caracteritzats per un gran rigor d'esperit i un fort sentit del deure.

Oscar al millor actor secundari

L'Oscar al millor actor secundari és una de les categories dels Premis Oscar que anualment entrega l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques a Los Angeles, Califòrnia. El premi reconeix a l'actor que ha efectuat la millor interpretació de suport de tota la indústria cinematogràfica. Els actors són nominats pels membres de l'Acadèmia que també són actors però, els guanyadors surten elegits dels vots de tots els membres de l'Acadèmia. Amb el sistema actual, un actor és nominat per una representació específica d'una sola pel·lícula i tals nominacions estan limitades a cinc per any.

Premis Oscar de 1941

Els Premis Oscar de 1941 (en anglès: 14th Academy Awards) foren presentats el 26 de febrer de 1942 en una cerimònia realitzada al Biltmore Hotel de Los Angeles. La cerimònia presentada per Bob Hope.

Sotsoficial

Un sotsoficial és una categoria de membres de les forces armades d'un estat situats en rang per sota de l'oficialitat i per damunt de la tropa (o marineria). Els sotsoficials es diferencien entre si pel grau, és a dir, pel rang que ocupen dins l'escalafó jeràrquic; els graus més típics de sotsoficial són (per ordre de rang) el de brigada i els diversos de sergent (sergent major, sergent...). El català sotsoficial equival a l'espanyol suboficial; al francès sous-officier; a l'italià sottufficiale; al portuguès suboficial; a l'anglès non-commissioned officer o NCO; a l'alemany Unteroffizier; al rus унтер-офицер (únter-ofitsier); etc., etc. Aquest mot constitueix un bon exemple de l'ús del prefix sots- per tal d'especificar inferioritat jeràrquica; la forma "suboficial", que se sent a voltes, és un barbarisme. Els sotsoficials (juntament amb els caporals, ja al si de la tropa) constitueixen l'"espina dorsal" de les forces armades: comanden directament la tropa; l'entrenen, enquadren i cohesionen; i són els responsables directes de l'execució de les ordres superiors. Anàlogament hi ha sotsoficials als cossos policials.

Tazmamart

La presó de Tazmamart (en àrab سجن تازمامرت, sijn Tāzmāmart; en amazic ⵜⴰⵣⵎⴰⵎⴰⵔⵜ) va ser una presó secreta al sud-est del Marroc, a l'Atles, on hi foren tancats presos polítics. La presó es va convertir en un símbol de l'opressió de la història política contemporània del Marroc. És a prop de la ciutat d'Er-Rich, entre Er Rachidia i Midelt. Va ser dirigida pel comandant Feddoul i per Hamidou Laanigri, ambdós funcionaris de la Gendarmeria Reial del Marroc.

Tinent

Tinent o tinenta és el grau d'oficial de les forces armades immediatament inferior al de capità i immediatament superior al de sotstinent (o, en alguns casos, alferes). Per norma general el tinent comanda una secció.

Dins l'escala de l'OTAN està classificat com a OF-1.

Tinent coronel

Un tinent coronel és un grau militar que en la majoria d'exèrcits designa el successor del comandant i antecessor del coronel. Aquest grau existeix en l'exèrcit de terra i també en la força aèria, per bé que el seu equivalent en l'armada és capità de fragata. Les funcions del tinent coronel solen ser comandar batallons o estar al comandament de casernes i comissaries (a la policia equival al comissari). A la Guàrdia Civil, un tinent coronel té sota el seu comandament una província i està sota l'obediència del coronel que mana la comunitat autònoma. L'ascens de comandant a tinent coronel es realitza per selecció, per antiguitat, per la superació del curs de formació o per mèrits militars.

Tinent general

Tinent general o general de divisió és un grau militar emprat en diversos països. El seu origen es troba a l'edat mitjana, quan el títol de tinent general era usat pel segon en comandament al camp de batalla, normalment subordinat al capità general.

Als exèrcits moderns, el tinent general normalment se situa per sota del de General i per sobre del de Major General; és equivalent al grau naval de vicealmirall. A les Forces Aèries amb una estructura de grau separada, és equivalent al mariscal de l'aire.

El terme Major General és una versió abreujada de l'antic terme de Sergent Major General, que es trobava subordinat al de tinent general. Aquest és el perquè un tinent general és superior a un Major General, quan un Major és superior a un tinent.

En molts països, el grau de General de Cos ha reemplaçat a l'anterior grau de tinent general (com per exemple, França o Itàlia); però per conveniència, normalment són citats per l'anglès Lieutenant General

A més, el general de divisió d'alguns països de l'Amèrica Llatina, com Brasil i Xile, és equivalent a tinent general.  També, el tinent general en països com el Japó és una classe de comandant de divisió.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.