Segle XVI aC

El segle XVI aC comprèn els anys inclosos entre el 1600 aC i el 1501 aC i està marcat pel declivi temporal de Babilònia i la recuperació del poder per part d'Egipte després de l'expulsió dels hikses per part d'Amosis.

segle xvii aC - segle xvi aC - segle xv aC
Dècades:
1590 aC·1580 aC·1570 aC·1560 aC·1550 aC
1540 aC·1530 aC·1520 aC·1510 aC·1500 aC
Mil·lenni II aC

Política

Els hurrites arriben fins a Babilònia en la seva expansió. A Creta es posen els fonaments de la civilització micènica, que dominarà l'illa i tota Grècia en períodes posteriors. A Europa s'estén la cultura dels túmuls. Sorgeix la primitiva cultura olmeca. La dinastia XVIII d'Egipte recupera l'esplendor d'aquest poble i el seu rol com a potència central de la zona després de l'expulsió dels monarques hikses. Es desenvolupa la cultura dels talaiots a les Balears (data discutida).

Economia i societat

Es comencen a introduir més àmpliament els productes de vidre, complicat de treballar per les altes temperatures que exigeixen els seus forns.

Invencions i descobriments

Els egipcis milloren el calendari, marcat per les aparicions regulars dels astres. S'usa la ceba marina per tractar inflamacions, segons un document d'un escriba.

Art, cultura i pensament

Es crea el disc de Nebra (data aproximada), que dibuixa completament la volta del cel, el document d'aquestes característiques més antic encara conservat. El segle XVI aC hauria estat el del regnat del mític Cècrops. Comencen els treballs a la Vall dels Reis.

En literatura, els escribes de Nippur comencen a compilar el cànon mesopotàmic, expressant per primer cop preocupació per la font original enmig de les versions orals divergents, essent un dels primers procediments de crítica textual.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Segle XVI aC Modifica l'enllaç a Wikidata
Antef VI

Antef VI fou rei de la dinastia XVII de l'Antic Egipte.

Fou probablement el fill i successor de Sobekemsaf I. La seva mare es deia Nubkhas.

Fou rei vers 1570 aC amb un regnat de pocs anys.

La seva piràmide està a la riba oest del Nil, prop del temple de Karnak a Dra Abu al-Naga. Es conserva la pedra de coronació. La tomba fou excavada a la roca i les piràmides no tenen subestructures, i la resta de la família reial té les seves pròpies tombes de mesura similar a les del faraó. La tradició de les tombes al llit de pedra es va transferir a la següent dinastia.

El seu nom de regne fou Sekhemre Wepmaat i Antef el seu Sa Ra o nom personal. El seu nom d'Horus fou Wepmaat.

El suposa que fou el pare o el germà d'Antef VII.

Antef VIII

Antef VIII fou faraó de la dinastia XVII d'Egipte. El seu nom de tron o Nesut-Bity fou Sekhemre-Horhormaat; el seu Sa Ra fou Antef (o Intef).

Va succeir probablement a Antef VII però es desconeix la relació familiar que els unia. La seva dona podria ser Haankhes i almenys hauria tingut un fill de nom Ameni.

La seva tomba és a Dra Abu al-Naga

Dinastia XVII d'Egipte

La dinastia XVII fou una dinastia de l'antic Egipte que va governar l'Alt Egipte segurament vers el 1580 aC, quan es va fer independent dels hikses (abans era la dinastia XVI) i fins a una data propera a la meitat del segle XVI aC. En són coneguts més de 20 reis, però la majoria correspondrien a la dinastia XVI o a la dinastia d'Abidos, si no el termini de 30 anys resulta curt.

Aquesta dinastia va haver de ser independent dels hikses i va conquerir Abidos vers el 1570 aC.

Els seus reis van construir els seus monuments funeraris a Dra Abu al-Naga, consistents en petites piràmides d'entre 8 i 15 metres de base.

La part que podria contenir els noms del faraons en el papir de Torí no existeix i les úniques fonts són aquí arqueològiques i algunes d'altres com la llista de Karnak o algunes esteles.

Llista de reis de què hi ha constància que foren de la dinastia:

Sekhemre Wahkhau Rehotep

Sobekemsaf I

Antef VI

Antef VII

Antef VIII

Sobekemsaf II

Sanakhtenre (Tao I)

Sekhenenre Tao II

KamoseLlista amb els anteriors i altres possibles reis:

Sekhemre Wahkhau Rehotep

Sekhemre Sementawy Thuty (posició i dinastia incerta)

Netmaatre (posició i dinastia incerta)

Sobekemsaf I

Antef VI

Mentuhotep VI (possible dinastia XVI)

Djehuti (possible dinastia XVI)

Mentuhotep VII (possible dinastia XVI)

Nebiryraw I (Nebirau I, possible dinastia XVI)

Nebiryraw II (Nebirau II, possible dinastia XVI)

Semenre (Semenenre, possible dinastia XVI)

Bebiankh (Seusenre, possible dinastia XVI)

Sekhemre-Shedwaset (Shedwast, possible dinastia XVI)

Antef VII

Antef VIII

Sobekemsaf II

Sanakhtenre (Tao I)

Sekhenenre Tao II

Kamose

Khamudi

Khamudy fou un faraó de la dinastia XV no esmentat per Manetó com a darrer faraó (acaba la seva llista amb Apofis), sinó com a Arkhles o Assis o Aseth. El seu nom de tron (Nesut biti) fou Aqenenre ('L'esperit de Ra'). Manetó diu que va regnar 49 anys, però modernament es considera que va tenir un regnat més aviat curt, de 10 a 12 anys (vers 1560 a 1550 aC). Un obelisc prop d'Avaris correspon a aquest rei.

Fou atacat pel faraó Amosis I (Ahmosis I) de Tebes, amb el qual estava en guerra, durant el seu onzè any de regnat. Els tebans van conquerir Heliòpolis; després d'unes negociacions i com que no s'arribava a un acord de retirada, els tebans van atacar Avaris i van vèncer a Taqemt (al sud d'Avaris) i al llac Zedku (prop també d'Avaris) assetjant la ciutat, que fou ocupada després de tres atacs i Khamudy es va haver de retirar d'Egipte cap a Canaan, i fou perseguit pels egipcis, que van assolar el territori per evitar la tornada dels hikses; els hikses foren assetjats a Sharuhen, a Canaan (d'altres es van refugiar a Jericó i en altres llocs, on es van fer forts, però els egipcis els van conquerir), i després de tres anys foren aniquilats. La sort del faraó és desconeguda.

Nebiryraw II

Nebiryraw II fou un faraó egipci de la dinastia XVI, que va governar a Tebes. Alguns suposen que fou fill de Nebiryraw I, però això és molt dubtós i més aviat podria ser un germà. El seu nom vol dir "Ra senyor de tot". El seu nom de regne fou Neferkare.

Va succeir a Nebiryeaw I segons l'ordre en què són esmentats al Papir de Torí. Segons aquest va regnar 3 mesos (vers 1600 aC) i el va succeir Semenre (o Smenre) probable fill de Nebiryraw I. Es desconeix on és enterrat.

Un sarcòfag d'Osiris, atribuït a aquest rei, descobert a la tomba de Djer a Abidos i un segell descobert a l'illa Uronarti a Núbia, podrien correspondre en realitat al faraó Khendjer.

Qareh Khawoserre

Qareh Khawoserre fou probablement el tercer faraó de la Dinastia XIV d'Egipte. Va succeir a Yaammu Nubwoserre. El seu regnat va durar uns 10 anys. El seu nom Qareh o Qar o Qur, sembla indicar un origen asiàtic (hikse). El va succeir Ammu Ahotepre.

El seu nom és esmentat a un escarabat, única prova de la seva existència.

Sakir Har

Sakir Har fou un rei hikse descobert al final del segle XX a la inscripció de la canillera d'una porta a Tell al-Daba (ara al Museu d'Antiguitats Egípcies del Caire TD-8316), i Ryholt, especialista del segon període intermedi, ha identificat la inscripció com referida a Sakir Har i com un dels tres primers reis de la Dinastia XV. Probablement el seu successor fou el faraó Khyan, el més poderós de la dinastia, però això encara no ha quedar establert. No està identificat amb cap dels llistats per Manetó.

Sant Càndid (Ayne Bru)

Sant Càndid és un quadre d'Ayne Bru pintat el 1502-1507. Actualment, forma part de la col·lecció permanent del Museu Nacional d'Art de Catalunya i va ser adquirit de la col·lecció Muntadas el 1956.

Semenre

Semenre o Smenre o Semenenre fou un faraó egipci de la dinastia XVI, que va governar a Tebes. Es suposa que era fill de Sewadjenre Nebiryraw I

Va succeir a Nebiryraw II, segons l'ordre en què són esmentats al Papir de Torí. Segons aquest va regnar 1 any (vers 1600 aC) i el va succeir Sewoserenre Bebiankh, probablement el seu germà. Es desconeix on és enterrat.

Hi ha constància d'aquest faraó només pel Papir de Torí i per una destral avui a Londres.

Shalatiwara

Shalatiwara o Salatiwara fou un regne hitita que existia cap al 1800 aC. Al segle XVII aC va conquerir Kanish, i uns anys després fou sotmès a vassallatge per Kushara. Amb el nom de Sattiwara apareix revoltada contra el rei hitita Ammunas a mitjan segle XVI aC.

Sobekemsaf II

Sobekemsaf II (El que el protegeix és Sobek) fou rei de la dinastia XVII de l'Antic Egipte. V agovernar vers 1570 aC

El seu nom de tron fou Sekhemre Shedtawy (Poderós Ra el restaurador de les dues terres). El seu nom d'Horus fou Hotepneteru; el nebti Aseskheperu; i l'Hortus d'or Ineqtawy; Sobekemsaf sou el seu Sa Ra.

Abans es pensava que era fill de Sobekemsaf I i la reina Nubemhat, però darrerament aquesta és considerada la seva dona. Fill seus serien Ameni (dubtós), Sobekemheb i Sobekemsaf.

La seva tomba és a Tebes i segons documents de la dinastia XX fou saquejada per dos lladres 750 anys després i fins llavors va restar intacta. Va regnar uns cinc anys del 1565 al 1560 aC

A més d'altres objectes es conserva una estàtua del faraó i una estela i algunes inscripcions a la roca. Els escarabats són nombrosos. També hi ha dos obeliscs, un d'ells al dia d'avui perdut en mans probablement d'un col·leccionista privat i l'altra al Museu d'Antiguitats Egípcies del Caire.

Yaammu Nubwoserre

Yaammu Nubwoserre fou probablement el segon faraó de la Dinastia XIV d'Egipte. Va succeir a Yakbim Sekhaenre. El seu regnat va durar uns 10 anys. El seu nom sembla indicar un origen asiàtic (hikse). El va succeir Qareh Khawoserre.

Yakbim Sekhaenre

Yakbim Sekhaenre fou un faraó probablement fundador de la Dinastia XIV d'Egipte amb seu a Xois. El seu regnat va durar uns 25 anys. El seu nom sembla indicar un origen asiàtic (hikse). El seu nom de tron o nesut biti, Sekhaenre, vol dir "Ra el que entronitza".

Apareix el seu nom a alguns escarabats.

El va succeir Yaammu Nubwoserre.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.