Saül

Saül (en hebreu שאול בן-קיש Sha'ul ben Qysh) va ser, segons els Llibres de Samuel de la Bíblia, el primer dels reis d'Israel.[1] La seva història apareix en el Primer llibre de Samuel, a partir del capítol 9.[2]

Infotaula de personaSaül
Saul Rejected as King (Bible Card)
Nom original (he) שָׁאוּל
Biografia
Naixement 1079 aC
Gibeah
Mort 1010 aC (68/69 anys)
Guilboa
  Rei d'Israel
Ixbóixet (Regne d'Israel), David (Regne de Judà) →
Activitat
Ocupació Polític i monarca
Família
Fills Malquixua, Abinadab, Ixbóixet, Merab i Mical

Escollit com a rei

En temps del jutge d'Israel Samuel hi havia un benjaminita de Gibeah anomenat Quix, fill d'Abiel o Ner, fill de Seror o Jeiel, fill de Becorat, fill d’Afíah, descendent de Matrí, que tenia un fill anomenat Saül.

Un dia, mentre buscava unes someres del seu pare, Saül va arribar a la ciutat de Ramà. Allà va conèixer el jutge d'Israel d'aquell temps, Samuel.

Poc després, Samuel va reunir tots els israelites a Mispà. Per tal d'escollir un rei va decidir fer-ho a sorts, que es considerava una elecció divina. La sort recaigué sobre la tribu de Benjamí, després sobre la família de Matrí i, finalment, sobre el jove Saül, que fou coronat com a rei d'Israel.

Saül, rei d'Israel

Després d'ésser coronat, Saül igual que tots els fills de les tribus d'Israel, va tornar a casa del seu pare a seguir amb la seva vida de sempre.

Quan feia dos anys que regnava, es va decidir a posar-se al capdavant d'un exèrcit israelita i va anar a lluitar contra els filisteus juntament amb el seu fill Jonatan.

Durant la batalla, Saül va prohibir que ningú mengés res per tal d'estar més centrats en la guerra. El jove Jonatan però, no va sentir l'avís del seu pare i fou condemnat a mort. Els soldats, però, van demanar clemència al rei i aquest es va veure obligat a amnistiar-lo.

Saül va dirigir durant anys combats contra els moabites, els ammonites, els idumeus, els amalequites, els reis de Sobà i contra els filisteus. Com a cap dels exèrcits israelites, Saül va nomenar el seu cosí Abner, fill de Ner (germà del seu pare).

Una vegada, en una expedició contra els amalequites, Samuel va ordenar-li a Saül que no deixessin cap persona ni animal viu. Després de guanyar la batalla, Saül va perdonar la vida la rei enemic Agag, ja que era rei com ell.

Samuel es va disgustar amb Saül i van tenir una discussió. Llavors el profeta va dir-li al rei d'Israel que el seu regne estava destinat a fracassar.

Saül i David

Julius Kronberg David och Saul 1885
David i Saul, de Julius Kronberg (1885)

Saül estava pertorbat durant les nits i va pensar que el millor era envoltar-se de música per estar tranquil. Un ajudant seu li va dir que coneixia un jove pastor que sabia tocar molt bé la lira, així fou com David va entrar al servei del rei Saül.

Poc després, els filisteus van atacar Israel. Quan els dos exèrcits estaven ben a prop, d'entre les files filistees en va sortir un home de dos metres i mig anomenat Goliat que va desafiar a qualsevol valent israelita. Ningú volia enfrontar-s'hi fins que el seu músic David va demanar-li permís per fer-ho. El rei no s'ho podia creure però finalment acceptà. Amb una fona, aquell jove vailet va matar Goliat. Després, l'exèrcit israelita va derrotar els filisteus.

Després d'aquests fets, Saül va donar un rang alt a David dins l'exèrcit israelita i sempre es feia acompanyar pel jove. El fill de Saül, Jonatan va quedar admirat per David i se l'estimava com a si mateix (1Sam, 18:3).

La reputació de David va anar augmentant i Saül començà a sentir-se gelós. Un dia, mentre David estava tocant l'arpa, Saül, que estava enfurismat, va llençar-li una llança que va passar prop del músic i va clavar-se a la paret. Aleshores Saül va nomenar David comandant dels exèrcit reials perquè estigués al capdavant de les batalles i hi hagués més possibilitats que morís. Però David tornava de totes les guerres, i tornava vencedor.

Saül va pensar una altra manera de desfer-se de David. Va prometre-li la mà de la seva filla gran Merab si matava cent filisteus. David va tornar amb els prepucis de dos-cents filisteus però Saül va canviar d'idea i va donar-li en matrimoni la filla petita Mical.

L'odi de Saül envers David anava creixent. Un cop fou Jonatan, el primogènit de Saül, qui va convèncer el monarca de no intentar matar-lo i poc després, la filla de Saül i esposa de David va ajudar-lo a escapar-se per la finestra de casa seva, ja que el monarca el volgué matar a la nit.

El final de Saül

Saül s'assabentà que David havia anat a buscar protecció a casa de Samuel. Al cap d'uns dies va enviar uns soldats al poble del profeta amb l'ordre de detenir David. A l'entrar al poble els soldats van començar a profetitzar. Això es va repetir fins a tres vegades. Després, el mateix Saül en persona va presentar-se allà i li va passar el mateix; el Senyor el va torbar, es va despullar, es va estirar a terra i va començar a profetitzar. Poc temps després, Saül va assassinar un grup de sacerdots perquè havien sojornat David durant la seva fugida.

Saül va continuar la guerra contra els filisteus i un dia es va topar amb David, que s'havia convertit en el cap d'una quadrilla de bandolers. En aquella ocasió David hagués pogut matar-lo però es va fer enrere i li va presentar els seus respectes. Un altre dia, David agafà la llança i la gerra d'aigua de la capçalera del llit de Saül, dins el campament de l'exèrcit israelita que estava en lluita amb els filisteus. Quan ho va saber, Saül va deixar de perseguir David i es van perdonar mútuament.

Bataille de Gelboé
La Batalla de Guilboa, de Jean Fouquet

Al cap d'un temps, Saül va tenir una visió on el profeta Samuel li explicava des del més enllà que la seva corona passaria a David. Poc després, l'exèrcit israelita i el filisteu es van trobar a la muntanya de Guilboa. Els filisteus van aniquilar els hebreus i van matar Jonatan, Abinadab i Malquixua, fills de Saül. El rei va quedar ferit i mentre fugia de la batalla, es va suïcidar per no donar opció als enemics a matar-lo.

Situació després de Saül

Els filisteus van decapitar el cadàver del rei d'Israel i van penjar el seu cos a la muralla de Betxean. Els jueus van organitzar-se i van robar el cos del difunt rei, van portar-lo a Jabeix i el van incinerar amb honors de rei.

Quan es va conèixer la notícia de la mort del rei, les tribus d'Israel es va dividir en dues faccions:

La Casa de Saül

Els fills de Saül amb la seva esposa Ahinòam foren:

Saül també va tenir una concubina anomenada Rispà, filla d'Aià, que li va donar fills:

Després de la mort de Saül, es va unir amb Abner, cosí de Saül.

Precedit per:
Samuel
Jutge d'Israel
Rei d'Israel
Succeït per:
Divisió del regne:
Ixbóixet
(Rei d'Israel)
i
David
(Rei de Judà)

Música

El compositor italià Giovanni Antonio Speranza l'any 1844 va compondre una òpera dedicada a aquest profeta.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Saül Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Saül | enciclopèdia.cat». [Consulta: 10 maig 2019].
  2. «Saul | king of Israel» (en anglès). [Consulta: 10 maig 2019].
Ananies de Damasc

Ananies de Damasc (Damasc, Síria, s. I aC - Eleuteròpolis, Palestina, s. I) fou un deixeble de Crist, que tornà la visió a Pau de Tars i l'inicià en la doctrina cristiana. És venerat com sant a tota la cristiandat. La informació que tenim d'ell prové dels Fets dels Apòstols.

Catalunya Ràdio

Catalunya Ràdio és l'emissora de ràdio convencional pública catalana, propietat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de la Generalitat de Catalunya. És la que dóna el nom al grup d'emissores de la Generalitat anomenat Catalunya Ràdio SRG SA. Actualment, aquest grup està format per la mateixa Catalunya Ràdio i tres emissores més de caràcter temàtic: Catalunya Música (continguts de música clàssica i contemporània), Catalunya Informació (dedicada les vint-i-quatre hores del dia a la informació) i iCat (continguts culturals i música independent). Des de gener de 2016, el seu actual director és Saül Gordillo.

Consagració reial

La consagració reial és una cerimònia religiosa que confereix a un sobirà un caràcter sagrat (a vegades fins i tot diví) desmarcant-se així de la resta de les persones. És una cerimònia diferent a la coronació. Al llarg de la història han estat consagrats Pipí el Breu, durant l'edat mitjana, Wamba, rei visigot de Toledo, i Saül i David, reis hebreus durant l'edat antiga. Precisament, l'acte de consagració reial és una cerimònia que prové del judaisme i que s'inicià amb aquests dos reis hebreus.

David

Segons la Bíblia, David (en hebreu, דוד בן-ישי David ben Yishay) va ser el més gran rei d'Israel. Durant el seu regnat la nació jueva va arribar a la seva màxima esplendor. Va ser rei de Judà durant set anys i sis mesos i rei d'Israel durant trenta-tres anys.

Esguard

Esguard és una revista digital generalista per a tauletes tàctils i telèfons intel·ligents, llançada l'11 de setembre de 2012. Representa la primera revista en català nadiua per a dispositius electrònics, tant d'Apple com d'Android. De publicació setmanal, la revista Esguard està editada per Germà Capdevila i compta amb la col·laboració dels columnistes Gemma Aguilera, Najat El Hachmi, Joan-Lluís Lluís, Saül Gordillo, Salvador Macip, Pau Canaleta, Pere Mas, Vicent Partal, Rita Marzoa, Joan Ramon Resina, Quim Torra, Rosa Calafat i Francesc-Marc Álvaro. Toni Aira, Txe Arana, Màrius Serra i Matthew Tree es combinen a cada número per fer l'entrevista central. Amb més de 10.000 subscriptors, el 2013 els editors van llançar Sentits, una altra publicació per a tauletes tàctils dedicada al món de la gastronomia i els vins. El 26 de març de 2013 va ser distingida per l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català com a la millor nova revista de l'any. El 2014 havia rebut 15.000 descàrregues setmanals i més d'un milió de descàrregues acumulades des del primer número.

Glockenspiel

El glockenspiel (terme alemany que significa 'joc de timbres'), també anomenat lira campana i campana lira (tot i que cal no confondre'l amb la lira de corda), és un instrument de percussió de so determinat, format per làmines metàl·liques afinades.

És un instrument de la mateixa família que el xilòfon, el vibràfon o la marimba.

El glockenspiel pot emetre notes de diferent altura, fins a una extensió sonora de dues octaves i mitja, des del la greu al do 8, tot i que també hi ha models que parteixen del fa greu. Es toca horitzontalment amb dues baquetes dures.

Ha estat utilitzat a l'orquestra. Händel presenta l'instrument a Saül i Mozart l'utilitza a La flauta màgica. A partir del segle XIX, el glockenspiel s'incorpora ja habitualment a l'orquestra.

Una versió simplificada, només amb l'escala diatònica (sense semitons), s'utilitza al mètode Orff.

Jessè

Segons la Bíblia, Jessè (en hebreu, ישי בן-עובד Yishay ben Oved) fou el fill d'Obed i el pare del Rei David.

Jessè era un home de la tribu de Judà que vivia a Betlem amb els seus deu fills, vuit nois i dues noies:

Eliab, el primogènit. Va anar a la guerra amb el rei Saül. La seva filla Abihail tingué un fill amb el Rei David.

Abinadab. Va anar a la guerra amb el rei Saül

Ximà. Va anar a la guerra amb el rei Saül

Netanel

Radai

Óssem

Rei David, el fill petit i futur rei d'Israel

Seruià, la germana gran. Mare d'Abisai, Joab i Assahel

Abigail, qui es casà amb un ismaelita anomenat Jèter i infantà AmassàUn dia va rebre la visita del profeta Samuel qui volia conèixer els seus fills. Després de conèixer-los a tots, va ungir el fill més petit de Jessè, David.Poc després, un missatger del rei d'Israel Saül va arribar a casa seva i es va endur el jove David cap a la Cort reial, ja que el monarca se n'havia assabentat que el benjamí de Jessè tocava molt bé la lira.

Al cap d'un temps, Jessè va ordenar al seu fill petit David que anés al camp de batalla a veure com estaven els seus tres germans més grans. Uns dies més tard, van arribar notícies a Betlem que David havia mort el gegant filisteu Goliat i que havia entrat a la guàrdia personal de Saül.

Temps després va anar a veure el seu fill a la cova d'Adul·lam, on s'havia refugiat del rei d'Israel Saül, que volia matar-lo per enveja.

Llista de personatges bíblics

El següent article mostra una llista dels personatges amb nom que apareixen en la Torà o Antic Testament.

Primer llibre de Samuel

El Primer llibre de Samuel és la primera part de Llibres de Samuel, un dels llibres de l'Antic Testament que, per raons pràctiques, fou dividit en dos rotlles o volums més manejables. Es considera que fou escrit principalment pel profeta Samuel, el darrer dels jutges, tot i que fou acabat pels profetes Gad i Natan.

El primer i el segon llibre de Samuel, que reuneixen una sèrie de tradicions heterogènies (no totes contemporànies al moment de l'escriptura), s'apleguen dins dels llibres històrics de la Bíblia, ja que es refereixen als fets que van des del naixement del profeta Samuel (1070 aC, aproximadament) fins a la successió del rei David (970 aC). Concretament, el Primer de Samuel abraça des del naixement del profeta fins a la mort del rei Saül, passant per la crida divina del profeta i la instauració de la monarquia jueva. També inclou, al capítol 17, el famós duel entre David i Goliat.

La crítica textual considera que el primer text va ser redactat cap al VIII aC però que va patir diverses reescriptures i addicions fins a la forma actual, essent les principals durant el segle VI aC. S'observa la barreja de diverses fonts amb narracions sobre fragments de la història del poble d'Israel, algunes orals i altres compilades per altres autors previs.

Racó Català

Racó Català és un mitjà de comunicació íntegrament digital i exclusivament en català editat per Tirabol Produccions, posat en funcionament el 4 de març de l'any 1999 pels llavors estudiants Joan Camp, Oriol Morell i Guillem Sureda. La seva orientació és de base independentista i no està associat a cap partit polític. Tracta temes culturals, socials o d'actualitat dels Països Catalans. També ha estat responsable de moltes campanyes online en la defensa de la llengua catalana. A primers del 2013 tenia més de 20.000 usuaris registrats i als seus fòrums interactius s'hi havien publicat prop de 5 milions de missatges al llarg de la seva història. El febrer de 2013 es trobava en la sisena posició dels diaris digitals en català que disposen de mesurament via OJD Interactiva amb més de 330.000 usuaris únics mensuals. El setembre de 2015 va rebre 418.747 navegadors únics segons l'OJD.Arran dels atemptats d'ETA a Burgos i Mallorca de l'estiu del 2009, el Racó Català va sofrir una campanya de desprestigi i denúncies des de diversos mitjans i fòrums digitals, vinculant l'independentisme d'aquest portal amb l'apologia del terrorisme.L'entitat ha rebut subvencions del Departament de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. És membre de l’àrea digital de l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta (ACPG).

El periodista digital Saül Gordillo va publicar a Racó Català les principals entrades del seu blog en un espai anomenat 'Bloc sense fulls' des del 23 de maig de 2006 fins al juny de 2009. L'any 2007 va rebre el Premi Jaume I de la Institució Cultural de la Franja de Ponent, l'abril de 2013 va rebre el Premi Joan Coromines de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana., i el juny de 2019 va rebre el XXXè Premi Comte d'Urgell que atorga l'Ajuntament de Balaguer pel foment de la idea dels Països Catalans.

Regne d'Israel

El Regne d'Israel (en hebreu, מַמְלֶכֶת יִשְׂרָאֵל, Mamlékhet Yisra'el) d'acord amb la Bíblia, fou el regne proclamat pels israelites quan les tribus van demanar al jutge Samuel que designés un successor seu amb el títol de rei, sembla que a la segona meitat del segle XI aC.

Regne de Judà

El Regne de Judà (en hebreu מַלְכוּת יְהוּדָה Malekhot Yəhûdāh) era un antic regne d'Orient pròxim, assentat a Palestina que va existir del segle X aC al VI aC.

Salomó d'Israel

El rei Salomó (en hebreu, שלמה בן-דוד Shelomoh ben David i en àrab, سليمان Sulayman ibn Dàüd) fou una de les principals figures de l'època dels reis a l'Antic Testament. Els tres reis més importants foren en aquest ordre: Saül, David i Salomó.

Samuel (profeta)

A l'Antic Testament de la Bíblia, Samuel —en hebreu שְׁמוּאֵל; en àrab صموئيل, Ṣamūʾīl; en grec Σαμουήλ; en llatí Samuel— fou l'últim jutge d'Israel. Profeta, és venerat com un sant del cristianisme i com un profeta del judaisme i de l'islam.

Saul (Händel)

Saul (HWV 53) és un oratori compost per Georg Friedrich Händel a partir d'un llibret de Charles Jennens. El va compondre entre juliol i setembre de 1738, i es va estrenar el 16 de gener de 1739 al King's Theatre de Londres.Inspirat en el «Primer llibre de Samuel», aquest oratori narra el darrers anys de la vida de Saül, primer rei d'Israel i l'ascensió del seu successor, el rei David. L'obra es centra essencialment en el dilema de Saül que reconeix les qualitats de David i, alhora, sent gelosia. En comparació amb altres obres de Händel, la dimensió teatral a Saul és més essencial. Aquest tema ja havia sigut tractat per altres compositors com, per exemple, Roger Boyle l'any 1703 a The Tragedy of King Saul

Saúl Ñíguez

Saúl Ñíguez Esclápez (Elx, Baix Vinalopó, 21 de novembre de 1994) és un futbolista valencià que juga de migcampista a l'Atlètic de Madrid de la primera divisió espanyola.

De família de futbolistes, el seu pare José Antonio Ñíguez i els seus germans Aaron Ñíguez i Jonathan Ñíguez també han estat professionals. Va ser format en les categories inferiors de l'Atlètic de Madrid, club amb el qual ha estat campió de l'Europa League el 2012, de la Copa del Rei el 2013 i de la Supercopa d'Espanya el 2014.

Saül (Guaiana Francesa)

Saül és un municipi francès, situat a la regió d'ultramar de la Guaiana Francesa. L'any 2006 tenia 158 habitants. Limita al nord amb Mana, al sud amb Maripasoula a l'est amb Régina i Saint-Élie i a l'oest amb Papaichton i Grand-Santi. Es troba al cor de la selva amaçònica i la població és formada per creolés, hmongs i brasilers. La màxima alçària és la Montagne Continent, amb 640 metres.

Saül Gordillo i Bernàrdez

Saül Gordillo i Bernàrdez (Calella, 1 d'abril de 1972) és un periodista català, que exerceix el càrrec de director de Catalunya Ràdio des del 12 de gener de 2016.

Tribus d'Israel

Les Dotze Tribus d'Israel varen ser, tal com diu la Bíblia, les tribus dels dotze fills del patriarca Jacob, els descendents d'Abraham, Isaac, i Jacob, a qui Déu va prometre la Terra de Canaan.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.