Quilòmetre per hora

El quilòmetre per hora (símbol: km/h) és una unitat derivada del SI de velocitat escalar i vectorial. Un objecte que viatja a 1 km/h es mouria 1 quilòmetre al cap d'una hora sempre que la velocitat es mantingués constant durant aquest període.

Infotaula d'unitatQuilòmetre per hora
Unitat de celeritat
Conversions d'unitats
A unitats del SI 0,27777777777778 m/s

Exemples de velocitat en km/h

5 km/h Velocitat mitjana d'un ésser humà caminant
20 km/h Velocitat mitjana d'una bicicleta sense fer gaire esforç
50 km/h Velocitat límit de trànsit en zones residencials
80-90 km/h Velocitat límit en determinats vials com algunes avingudes
110-120 km/h Velocitat límit en la majoria de vies interurbanes
300 km/h Velocitat que agafen alguns trens. Velocitat que pot arribar un Falcó pelegrí
1 000 km/h Velocitat que agafen alguns avions de passatgers
2 000 km/h Velocitat que agafen alguns avions de combat
40 320 km/h Velocitat d'escapament de la Terra

Equivalències i conversió

Malgrat l'ús freqüent que en fem, cal assenyalar que el quilòmetre per hora no és una unitat del Sistema Internacional (SI), ja que l'hora tampoc no n'és. Per això, quan parlem de velocitat, és molt comú també l'ús del metre per segon, que és la unitat reconeguda pel SI.

Per tot plegat, resulta molt útil la conversió de quilòmetre per hora a metre per segon i viceversa. La conversió és molt senzilla; n'hi ha prou amb recordar que 1 km = 1000 m i que 1 h = 3600 s. D'aquesta manera:

Així, per passar de quilòmetre per hora a metre per segon cal dividir per 3,6. En canvi, per passar de metre per segon a quilòmetre per hora cal multiplicar per 3,6:

Exemples:

  • 10 km/h = 2,78 m/s
  • 50 m/s = 180 km/h

D'acord amb el que s'ha dit, i comptant amb altres unitats, hom pot establir les següents equivalències:

  • 1 km/h = 0,278 m/s
  • 1 m/s = 3,6 km/h
  • 1 km/h = 0,621 mph
  • 1 km/h = 0,911 peus per segon
  • 1 nus = 1,852 km/h

Enllaços externs

Concertina

La concertina és un tipus de filferro d'arç que serveix com a sistema de defensa, es fabrica en grans bobines, que es poden desplegar com un acordió. Els primers a fer aquest material van ser els soldats de la Primera Guerra Mundial era fabricat a mà. La tanca comprenia doble obstacle format per dos filferros en diagonal. La concertina eren elements de seguretat molt útil, però la seva construcció demorava molt temps. Aquest sistema de defensa és elaborat amb múltiples línies d'estaques, que són les encarregades de fer la defensa. Les concertines de transporten fàcilment en embalums compactes, aquest es desplega més fàcil que un filferro d'arç convencional

Els soldats que són els fundadors d'aquest mètode de defensa tenen més facilitat de desplegar una concertina, ho fan a un ritme d'un quilòmetre per hora. Actualment es fabriquen en forma industrial i està disponible en formats que permeten el seu ràpid desplegament.

Metre per segon

El metre per segon (símbol: m/s) és una unitat derivada del Sistema Internacional d'Unitats per a mesurar la velocitat, definida com la distància en metres dividida pel temps en segons.

Alguns exemples de velocitats en m/s:

0.013 m/s = 1.3 cm/s — velocitat d'un cargol de jardí

1 m/s — la velocitat típica d'un humà al caminar. Per sota de 2 m/s, és més eficient caminar que córrer, per sobre d'aquesta velocitat és més eficient córrer

1 m/s — la velocitat del senyals que viatgen pels axons en el còrtex humà

28 m/s — Un cotxe viatjant a 100 kilòmetres per hora (km/h); també és la velocitat que un guepard pot mantenir.

120 m/s — la màxima velocitat dels impulsos nerviosos, viatjant per fibres nervioses mielíniques a la columna vertebral

343 m/s — aproximadament la velocitat del so

3 × 108 m/s — aproximadament la velocitat de la llum1 metre per segon = 3.2808 peus per segon = 2.2369 milles per hora = 3.6 km/h

El quilòmetre per segon, equivalent a mil metres per segon, és una unitat emprada en astrometria per a mesurar la velocitat radial d'estrelles i galàxies.

Milla per hora

La milla per hora (l'abreviatura de la qual és mph) és una unitat de velocitat del sistema imperial i expressa el nombre de milles terrestres que recorreria un objecte al cap d'una hora sempre que la velocitat es mantingués constant durant aquest període. Generalment s'abrevia als Estats Units, el Regne Unit i altres parts del món com a mph o MPH, per bé que en determinades publicacions tècniques hom pot trobar-la referenciada com a mi/h.

La mph no és una unitat del Sistema Internacional (SI), ja que ni la milla ni l'hora ho són. Per això, quan parlem de velocitat, és molt comú també l'ús del metre per segon, que és la unitat reconeguda pel SI.

Tot i l'ús freqüent que se'n fa, cal dir que a Europa, Austràlia o Amèrica del Sud s'utilitza molt més, quan parlem de velocitat, una altra unitat: el quilòmetre per hora.

Nus (unitat)

El nuc o nus és una unitat de velocitat igual a una milla marina per hora. No és una unitat del Sistema Internacional d'Unitats, però sí que «se n'accepta l'ús». De fet utilitzada arreu del món tant en la navegació marítima com aèria. Sovint s'utilitza també en meteorologia per mesurar la velocitat del vent.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.