Oest

L'oest és un dels quatre punts cardinals. També rep el nom d'occident o ponent, ja que és a l'oest on es pon el Sol. El meridià de Greenwich divideix la terra en dos hemisferis, l'hemisferi oest o hemisferi occidental i l'hemisferi est o hemisferi oriental.

Hemisferio Oeste
L'hemisferi oest

El nom oest ve de l'anglès antic west, que al seu torn deriva de la paraula de l'alemany antic westar. Possiblement aquesta paraula estigui relacionada amb la paraula llatina vesper o amb la paraula grega hesperos que significa vespre.

Punts cardinals
Windrose hg
Nord-est
Sud-est
Sud-oest
Oest
Nord-oest

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oest Modifica l'enllaç a Wikidata

Amerindis dels Estats Units

Els amerindis dels Estats Units, també coneguts popularment com a indis, són les ètnies ameríndies que viuen als Estats Units i que parlen llengües ameríndies, caracteritzades per la seva diversitat i nombre.

Anatòlia

Anatòlia (del grec Anatolē, ανατολή, que significa literalment 'orient' o 'llevant') (en català medieval: Natolí), també coneguda com a Àsia Menor, que era com l'anomenaven els romans (del llatí Asia Minor), és una península del sud-oest d'Àsia. És la part asiàtica de l'estat de Turquia, on, en idioma turc s'anomena Anadolu. La península ocupa una superfície de 779.452 km² i topogràficament està formada per un altiplà central, l'altitud del qual augmenta d'oest a est fins a arribar, a l'extrem oriental, al voltant dels 2.000m. Limita al nord amb la mar Negra, a l'est amb les serralades del Taure, al sud amb la mar Mediterrània i a l'oest amb la mar Egea i la mar de Màrmara. L'estret del Bòsfor separa la península de la part europea de Turquia.

Camerun

El Camerun és una república unitària de l'Àfrica Central. Limita amb Nigèria al nord-oest, amb el llac Txad a l'extrem nord, amb el Txad i la República Centreafricana a l'est, amb la República del Congo al sud-est i al sud, amb el Gabon i la Guinea Equatorial al sud i amb el golf de Guinea a l'oest. La capital és Yaoundé, tot i que la ciutat més poblada és Douala; totes dues passen del milió d'habitants.

La major part del país és muntanyós, i hi destaquen les muntanyes d'Adamaua, a l'oest i el centre. La màxima altitud és el mont Camerun (4.070 m), volcà actiu situat prop del golf de Guinea. Al nord destaquen els rius Benoué i Logone, i el Sanaga i el Nyong a la regió meridional. Al Camerun hi ha la riba meridional del llac Txad. Se l'ha anomenat "Àfrica en miniatura" per l'enorme diversitat paisatgística que conté.

L'antic Camerun francès i una part del Camerun britànic van formar, l'any 1961, la República Federal del Camerun, que el 1972 va esdevenir la República Unida del Camerun. Des de 1984 el seu nom oficial és simplement República del Camerun, en francès (République du Cameroun) i anglès (Republic of Cameroon), les llengües oficials de l'estat, deutores de les antigues potències colonials. El Camerun generalment ha gaudit d'estabilitat, cosa que ha permès el desenvolupament de l'agricultura, les carreteres i el ferrocarril, igual com de la indústria petroliera. Malgrat els recents moviments cap a una reforma democràtica, el poder polític roman de manera ferma a les mans d'una oligarquia de base ètnica.

Colúmbia Britànica

La Colúmbia Britànica (en anglès British Columbia, en francès Colombie-Britannique) és una de les províncies que constitueixen la confederació del Canadà. Està situada a la costa oest del país, tocant al Pacífic. Limita al nord-oest amb l'estat estatunidenc d'Alaska, al nord amb el territori del Yukon i els Territoris del Nord-oest, a l'est amb Alberta i al sud amb els estats nord-americans de Washington, Idaho i Montana. La capital és Victòria, a l'illa de Vancouver.

EDT

El Temps Estàndard de l'est (en anglès Eastern Time Zone) de l'hemisferi occidental correspon al fus horari oficial que cobreix la costa oriental d'Amèrica del Nord (17 estats dels Estats Units i Canadà) i la costa oest de Sud-amèrica. El seu temps oficial respecte al temps universal coordinat (UTC) és UTC-5, i en horari d'estiu, UTC-4. L'hora en aquesta zona està basada en el temps solar mitjà de 75 graus de meridià oest de l'Observatori de Greenwich.

Als Estats Units i Canadà, tots els fusos horaris són generalment anomenats en temps de l'est. Particularment, és l'hora oficial de l'est (EST, sigles en anglès de Eastern Standard Time) quan s'està a l'hivern, i horari d'estiu de l'est (EDT, sigles en anglès de Eastern Daylight Time) quan comença l'horari d'estiu.

Est

L'est, orient, naixent o llevant és un dels quatre punts cardinals. La perpendicular a la meridiana talla l'horitzó en els punts est i oest, i el meridià de Greenwich divideix la terra en dos hemisferis, l'hemisferi est, o oriental, i l'hemisferi oest, o occidental. L'est es correspon amb el punt de l'horitzó des d'on ix el sol en els equinoccis, d'ací el nom de llevant. Això és degut al fet que la Terra gira sobre el seu eix en direcció est.

Per convenció, la part dreta d'un mapa és l'est.

Per extensió, l'Est (amb majúscula) també fou emprat per a designar els països pertanyents al bloc comunista al llarg de la Guerra Freda (països de l'Est o bloc de l'Est). S'emprava en contraposició amb Oest, que simbolitzava als Estats Units. Actualment, l'est d'Europa comprèn els països que se situen en la part oriental d'Europa.

Finlàndia

La República de Finlàndia (en finès: Suomen Tasavalta o Suomi; en suec: Republiken Finland o Finland) és un estat del nord-est d'Europa, a Escandinàvia, voltat per la mar Bàltica al sud-oest, pel golf de Finlàndia al sud-est (que la separa d'Estònia) i pel golf de Bòtnia a l'oest. Finlàndia té fronteres per terra amb Suècia al nord-oest, amb Noruega al nord i amb Rússia a l'est. La capital, i ciutat més important del país, és Hèlsinki. Les illes Åland, a la costa sud-occidental, estan sota sobirania de Finlàndia, tot i que estan poblades per parlants suecs, i disposen d'una àmplia autonomia. De fet, el país és oficialment bilingüe arran del poblament per parlants suecs de certes àrees costaneres.

Ghana

Ghana és una república de l'Àfrica occidental. Confronta a l'oest amb la Costa d'Ivori, al nord-oest i al nord amb Burkina Faso, a l'est amb Togo i al sud amb el golf de Guinea.

Hemisferi occidental

L'hemisferi occidental és un terme geogràfic per referir-se a la meitat de la Terra localitzada a l'oest del Meridià de Greenwich, en contraposició a l'hemisferi oriental. També se'n fa ús per referir-se a Amèrica (o el Nou Món) i les mars adjacents. Tot i així, sovint se'n fa ús per referir-se al Món Occidental que, tanmateix, és una construcció geopolítica que inclou Europa.

Mauritània

Mauritània, oficialment la República Islàmica de Mauritània, és un estat situat al nord-oest de l'Àfrica. Limita al sud-oest amb el Senegal, a l'est i el sud-est amb Mali, al nord-est amb Algèria i al nord-oest amb el territori del Sàhara Occidental annexionat pel Marroc. A l'oest, té una extensa costa banyada per l'oceà Atlàntic. La capital i ciutat més poblada n'és Nouakchott, localitzada a la costa atlàntica.

Missouri

Per informació sobre el riu Missouri vegeu Mississipí-MissouriMissouri és un estat dels Estats Units d'Amèrica situat a la regió del mig-oest. Anomenat en honor a la tribu Siouan. La seva capital és Jefferson City.

En aquest estat conflueixen els dos principals rius d'Amèrica del nord, el Mississipí i el Missouri.

NBA

L'NBA (National Basketball Association, traduït al català: Associació Nacional de Basquetbol) és la principal lliga professional de bàsquet als Estats Units. Se la considera habitualment la lliga més competitiva del món. La lliga es va fundar a la ciutat de Nova York el 6 de juny de 1946 com a Basketball Association of America (BAA). Va canviar el seu nom per la National Basketball Association el 3 d'agost de 1949, després de fusionar-se amb la competència de la National Basketball League (NBL). L'NBA va ser fundada per 11 equips, i després de diverses ampliacions, reduccions i trasllats, actualment la formen 30 equips: 29 dels Estats Units i un del Canadà.

Normandia (regió administrativa)

Normandia és una regió situada al nord-oest de França creada per la fusió d'Alta Normandia i de Baixa Normandia arran de la reforma territorial del 2014 adoptada el 17 de desembre del 2014, operativa després de les eleccions regionals de desembre 2015, i efectiva des de l'1 de gener de 2016.

La capital administrativa es troba a Ruan i la capital política és a Caen, seu del Consell regional, i s'estén 29.906 km², amb un total de 3.322.756 habitants segons la població municipal de l'1 de gener de 2012.

Reprodueix en gran manera els límits territorials de l'antiga província de Normandia.

Nou Mèxic

Nou Mèxic (New Mexico, en anglès; Nuevo México, en castellà) és un estat dels Estats Units d'Amèrica, està situat al sud-oest del país. Fa frontera amb Mèxic al sud, Texas al sud-est i l'est, Oklahoma al nord-oest, Colorado al nord i Arizona a l'oest, a més de Utah, puntualment al nord-oest (Four Corners).

Com que abans de formar part dels Estats Units havia estat una província de Mèxic té una gran part de la seva població de parla hispana.

Occitània (regió administrativa)

Occitània (en francès i oficialment: Occitanie; en occità: Occitània) és una regió del sud-est de França, creada per la reforma territorial de 2014 per la fusió de les antigues regions de Llenguadoc-Rosselló i de Migdia-Pirineus. Comprèn 72.724 km² -una desena part del territori nacional- i té 5.626.858 habitants (població municipal de l'1 de gener de 2012). La seva entrada en vigor va ser prevista per l'1 de gener de 2016, després de les eleccions regionals de desembre de 2015.

La regió és la tercera més extensa de França (després de Nova Aquitània i la Guaiana Francesa) i la segona metropolitana. La seva ciutat més gran i àrea urbana més poblada és Tolosa (la quarta àrea urbana del país), així com la seva prefectura regional, mentre que la segona capital de la regió, Montpeller, reté diverses administracions.

Amb una façana marítima sobre la mar Mediterrània, reuneix territoris de la conca aquitana a l'oest -Gers, nord d'Alts Pirineus i de l'Arieja, centre i nord d'Alt Garona, centre i oest del Tarn i Garona, oest del Tarn, sud d'Òlt-, dels Pirineus al sud-sud d'Alts Pirineus, Alta Garona i l'Arieja, oest de Pirineus Orientals-, del Massís Central al nord -Avairon i Losera, centre i nord d'Òlt, est de Tarn i Garona i del Tarn, nord de l'Aude, d'Erau i de Gard- i de la conca mediterrània a l'est -aquest dels Pirineus Orientals, sud de l'Aude, d'Erau i del Gard.

Aquesta nova regió forma part el 2015 de les tres regions franceses que compten amb dues intercomunitats que tenen l'estatus de metròpoli creada per la llei MAPTAM, un altre component de la reforma territorial: Tolosa Métropole i Montpeller Méditerranée Métropole. Aquesta llei ha reduït a 250 000 habitants el llindar requerit per a l'obtenció de la condició d'una comunitat urbana, una altra intercomunidad de la regió, i tindran accés a ella l'1 gener 2016: la de Perpinyà Méditerranée. La regió també té un altre entre més de 200 000 habitants: la communauté d'agglomération Nimes Métropole.

Aquesta nova regió administrativa reagrupa les regions culturals i històriques del Llenguadoc (Alt i Baix Llenguadoc), de la Catalunya Nord (incloent el Rosselló, l'Alta Cerdanya, el Vallespir, el Conflent i el Capcir), i el comtat de Foix, així com les parts occidentals de l'antiga Gascunya (Armanac, Comenge, Bigorra, Condomès, Nebosan, Rivière-Verdun) i Guiena (Carcí, Roergue). Culturalment, aquesta nova regió és íntegrament de tradició llatina (occitana i catalana), que connecta en la seva immensa majoria a Occitània.

Pennsilvània

Pennsilvània (en anglés, Pennsylvania), denominada oficialment Mancomunitat de Pennsilvània (en anglés, Commonwealth of Pennsylvania), és un estat dels Estats Units d'Amèrica, a la regió de l'Atlàntic Mitjà. Travessada pels Apalatxes, la Mancomunitat limita amb els estats estatunidencs de Nova York al nord, Nova Jersey a l'est, Delaware al sud-est, Maryland al sud, Virgínia de l'Oest al sud-oest, Ohio a l'oest, el llac Erie i la província canadenca d'Ontàrio al nord-oest.

Encara que els suecs i els neerlandesos van ser els primers colons europeus, el rei Carles II d'Anglaterra li va fer concessió del territori al quàquer anglès William Penn en 1681, que va fundar la colònia. L'origen del nom "Pennsylvania", va ser creat a partir del cognom Penn i de sylvania, (del llatí medieval, derivat del llatí silva, 'selva, bosc' i el grec ia, 'país'). El nom de l'estat significa "el país boscós de Penn". A la regió de l’Atlàntic (119 283 km², amb població de 12 702 379 habitants 2010).

La seva capital és Harrisburg, i les dues ciutats més grans de l'estat són:

Filadèlfia, lloc d'esdeveniments importants durant la Revolució Americana i una àrea metropolitana pròspera en l'època contemporània.

Pittsburgh, un port interior situat en les ribes de tres rius.Pennsilvània és un dels estats històrics de la nació, en què els fundadors del país van elaborar la Declaració de la Independència i la Constitució.

Wyoming

Wyoming és un estat de l'oest dels Estats Units d'Amèrica, situat al nord de les Muntanyes Rocalloses. La seva capital és Cheyenne. Amb 493.782 habitants és l'estat menys poblat dels Estats Units.

Fa frontera amb Montana al nord; Dakota del Sud i Nebraska a l'est; Colorado al sud; Utah a la seva cantonada sud-oest i Idaho a la resta de l'oest.

Al nord-oest de l'estat s'hi troben els parcs nacionals de Yellowstone i Grand Teton.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.