Mefibóixet

Segons l'Antic Testament, Mefibóixet o Merí-baal (en hebreu אשבעל בן-יְהוֹנָתָן Meriba'al ben Yəhônātān) era el fill de Jonatan, primogènit del primer rei d'Israel Saül.

Mefibóixet tenia cinc anys quan el seu pare i el seu avi van morir a la Batalla de Guilboa en les lluites entre israelites i filisteus.

El seu oncle Ixbóixet, únic fill del rei Saül supervivent, va proclamar-se rei d'Israel i va començar una guerra civil contra la tribu de Judà, que havia proclamat rei a David. D'aquesta manera, Mefibóixet no va ser perseguit per la guerra i un criat de Saül, anomenat Sibà el va portar secretament a casa de Maquir, fill d’Ammiel, de Lodebar.

Allà, Mefibóixet va dur una vida tranquil·la i normal. Es va casar i va tenir un fill anomenat Micà. Poc després del naixement del seu fill, es va haver de presentar al rei David. Mefibóixet va anar cap a Jerusalem temerós per la seva vida, ja que ell era l'hereu de la Casa de Saül. David féu retornar-li totes les propietats del seu avi Saül i a ell el va convidar a quedar-se al Palau Reial i viure com un fill més de David.

Quan Absalom va rebel·lar-se contra David i aquest va marxar de Jerusalem, Mefibóixet va quedar-se a la ciutat perquè va pensar que la gent li donaria suport a ell com a descendent de Saül. Un cop mort Absalom, David va retornar a Jerusalem però Mefibóixet, en lloc d'enfrontar-s'hi, li va suplicar perdó i es va poder quedar a la capital del regne.

Infotaula personatgeMefibóixet
Mephibosheth kneels before David
Il·lustració de la Bíblia Morgan de Mefibóixet presentant-se al Rei David
Context
Present a l'obra Segon de Samuel
Dades
Naixement 1015 aC
Mort segle X aC
Família
Pare Jonatan

Descendents de Mefibóixet

La Casa de Mefibóixet va ser molt nombrosa, segons la Bíblia, l'únic fill del príncep fou Micà qui al seu torn fou pare de Piton, Mèlec, Tarea i Ahaz. Ahaz fou pare de Jehoadà, qui tingué 3 fills; Alèmet, Azmàvet i Zimrí. Aquest últim seria el rebesavi (a través del seu fill Mossà, el seu nét, Binà, el seu besnét Rafà) del ric i benestant Elassà.

El noble Elassà va repartir les possessions entre els seus dos fills, Assel i Éixec. Mentre que Assel va tenir sis fills (Azricam, Bocrú, Ixmael, Xearià, Obadià i Hanan), Éixec en va tenir tres; Jeuix, Elifèlec i el primogènit Ulam, cap d'una extensa família de més de cent cinquanta persones.

Absalom

Al Segon Llibre de Samuel de la Bíblia, Absalom (en hebreu, אַבְשָׁלוֹם בן-דוד Avšālôm ben David) és un fill del Rei David d'Israel i Judà amb Maacà, la filla de Talmai, rei de Gueixur. Va usurpar-li el tron d'Israel al seu pare durant un breu període.

Absalom va néixer a Hebron però al cap de pocs anys es va traslladar a Jerusalem, la nova capital del Regne d'Israel. Segons 2Sam, 14:26-26, En tot Israel no hi havia ningú com Absalom, tan ben plantat i digne d'admiració; de la planta dels peus a la punta del cap, no tenia cap defecte. I quan es rapava els cabells (que això era en acabar l'any, perquè els cabells li pesaven massa i se'ls havia de tallar), la seva cabellera solia arribar a pesar uns dos-cents sicles del pes oficial (uns dos quilos).

L'Antic Testament explica que va matar el seu germanastre Amnon perquè havia violat la seva germana Tamar. Aleshores es va exiliar per por del càstig del seu pare David. En fugir de Jerusalem se'n va anar a casa del seu avi matern Talmai, a Gueixur i s'hi va instal·lar durant tres anys.

Al passar aquest temps, el Rei David va permetre-li tornar a Jerusalem però li va prohibir anar-lo a visitar al palau. Aquesta situació es mantingué durant dos anys en els quals Absalom va tenir tres fills i una filla, a qui va posar de nom Tamar.

Quan la situació es va normalitzar, Absalom va començar a criticar el seu pare d'amagat i va començar a posar la gent en contra del rei i a favor seu. La gent involucrada en la conspiració d'Absalom anava creixent fins que en un viatge a Hebron, Absalom es va autoproclamar rei d'Israel.

Aleshores, David, per evitar un bany de sang, va abandonar Jerusalem i va deixar dues concubines al palau reial perquè el cuidessin.

En arribar Absalom a la capital, es va instal·lar al palau, va cohabitar amb les concubines del seu pare, va acceptar Mefibóixet (el nét i hereu de Saül) i va començar a regnar.

Poc després, els exèrcits de David i d'Absalom es van trobar a prop de Mahanaim, a Galaad. La batalla va tenir lloc prop del bosc d'Efraïm i hi van morir vint mil homes. Els seguidors de David van guanyar.

Absalom veient-se perdut, va agafar una mula que hi havia per allà i va començar la fugida. De sobte, en passar sota una alzina, va enganxar-se-li els cabells a les branques i es va quedar penjat a l'arbre, ja que la mula va continuar corrent.

Joab, general de David, en assabentar-se'n, va córrer cap allà i va clavar-li tres llances a Absalom. Els seus escuders van rematar-lo. Després, van llençar el seu cos a un clot del bosc i van abocar-hi un munt de pedres al damunt. David va plorar amargament la mort del seu fill i va retornar a Jerusalem

Viccionari

David

Segons la Bíblia, David (en hebreu, דוד בן-ישי David ben Yishay) va ser el més gran rei d'Israel. Durant el seu regnat la nació jueva va arribar a la seva màxima esplendor. Va ser rei de Judà durant set anys i sis mesos i rei d'Israel durant trenta-tres anys.

Ixbóixet

Segons l'Antic Testament, Ixbóixet o Ixbaal (en hebreu איש-בשת בן-שאול Ishba'al ben Sha'ul) fou el fill i successor de Saül al regne d'Israel. El seu regnat va durar dos anys.

Ixbóixet pertanyia a la tribu de Benjamí i era fill del rei d'Israel Saül i la seva esposa Ahinòam. En aquells temps els israelites estaven en guerra amb els filisteus. A la batalla de Guilboa, van morir-hi Saül i tres dels seus fills: el primogènit Jonatan, Abinadab i Malquixua.

Després de la batalla, el general de Saül, Abner, va proclamar Ixbóixet de 40 anys rei d'Israel però a Hebron, la tribu de Judà va coronar rei de Judà a David, cunyat d'Ixbóixet. D'aquesta manera el regne d'Israel es va dividir en dues parts.

Al cap de poc, es van trobar a una font de Gabaon dotze benjaminites favorables a Ixbóixet i dotze seguidors de David. Tots van morir, aleshores l'exèrcit de David i l'exèrcit d'Abner, general d'Ixbóixet, van lliurar una duríssima batalla en què van morir dinou homes de David i tres-cents setanta fidels a Ixbóixet.

La guerra civil va durar dos anys en què la Casa de Saül s'anava debilitant i la Casa de David anava guanyant adeptes.

Un dia, Ixbóixet va saber que el seu general Abner havia estat mort per homes de David en estranyes circumstàncies a Hebron on havia anat en secret. Aleshores es veia que ho tenia tot perdut.

Aleshores van quedar com a caps de l'exèrcit d'Ixbóixet, Recab i Baanà, fills del beerotita Rimmon, que van entrar a la cambra del rei d'Israel mentre feia la migdiada. El van decapitar i es van endur el cap dins una gerra cap a Hebron, on vivia el rei de Judà David. Aquest, en veure-ho, els va fer executar i va enterrar el cap d'Ixbóixet al sepulcre del general Abner.

El següent membre de la Casa de Saül a reclamar el tron d'Israel fou Mefibóixet, fill de Jonatan i nebot d'Ixbóixet, que va aprofitar la sublevació d'Absalom contra el seu pare David. En fracassar la revolta, però, va demanar perdó al Rei David i va tornar al seu costat.

Jonatan

Segons l'Antic Testament, Jonatan (en hebreu יְהוֹנָתָן בן-שאול Yəhônātān ben Sha'ul) era el fill primogènit de Saül, el primer rei d'Israel. Príncep d'Israel, no va arribar a succeir el seu pare, ja que van morir ambdós a la Batalla de Guilboa.

Llibres de Samuel

El llibre de Samuel (en hebreu: שְׁמוּאֵל Shmuel) és un dels llibres històrics de l'Antic Testament de la Bíblia cristiana i el vuitè llibre de la Tanakh jueva. A l'Antic Testament es va considerar convenient dividir el llibre, per la seva gran extensió, en dos rotlles o parts, conegudes com a primer i segon llibre de Samuel.

Cap dels dos llibres no contenen històries completes, ja que l'objectiu és presentar la història del regne i el seu desenvolupament, i no pas els esdeveniments dels regnats dels governants.

Llista de personatges bíblics

El següent article mostra una llista dels personatges amb nom que apareixen en la Torà o Antic Testament.

Saül

Saül (en hebreu שאול בן-קיש Sha'ul ben Qysh) va ser, segons els Llibres de Samuel de la Bíblia, el primer dels reis d'Israel. La seva història apareix en el Primer llibre de Samuel, a partir del capítol 9.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.