Malaquies (profeta)

Malaquies (en hebreu מַלְאָכִי, "el meu missatger") és un profeta hebreu que es considera el redactor bíblic d'un dels llibres de l'Antic Testament - el Llibre de Malaquies - l'últim llibre de la bíblia hebrea, a les bíblies modernes.

De Malaquies se sap que va viure entre la comunitat jueva després de l'exili, ja que els Israelites eren administrats per un governador. El Llibre de Malaquies segurament va ser escrit després del 515 aC, ja que el Temple de Jerusalem havia estat reconstruït. Conté la declaració de Jehovà, adreçada a Israel, per la mediació d'aquest profeta. Denuncia sobretot les negligències aportades al culte a Déu. Al cànon jueu és un dels dotze profetes menors. Les Escriptures no ens expliquen res sobre la seva vida i sobre els seus avantpassats. Resulta del seu llibre que era un home molt gelós. Una de les seves profecies parla del retorn del profeta Elies, que apareixerà just abans del "gran i terrible" succés. Una antiga tradició diu que Elies, que va ser emportat al cel en un carro de foc, ha de tornar a la terra abans del dia del judici final.

El llibre que porta el seu nom parla de diversos oracles més: el càstig dels sacerdots per descuidar els sacrificis, les calamitats pels matrimonis"mixtos", les plagues de llagosta, la sequera. Diu que les calamitats desapareixeran quan es paguin degudament tots els delmes.[1]

Infotaula de personaMalaquies
Malachi
Activitat
Ocupació Profeta
profeta
Festivitat 18 de desembre
Esdeveniment significatiu Autor del Llibre de Malaquies

Referències

  1. Montero, Santiago. Diccionario de adivinos, magos y astrólogos de la antigüedad. Valladolid: Trotta, 1997, p. 192. ISBN 8481641618.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Malaquies Modifica l'enllaç a Wikidata
14 de gener

El 14 de gener és el catorzè dia de l'any del calendari gregorià. Resten 351 dies per a acabar-se l'any i 352 en els anys de traspàs.

18 de desembre

El 18 de desembre és el tres-cents cinquanta-dosè dia de l'any del calendari gregorià i el tres-cents cinquanta-tresè en els anys de traspàs. Queden 13 dies per finalitzar l'any.

Llibre de Malaquies

El llibre de Malaquies és un llibre profètic de l'Antic Testament escrit entre el segle V aC i el segle IV aC. El nom "Malaquies" significa àngel o missatger i per tant no apunta cap a una persona en concret, tot i que la tradició l'ha entès com a nom propi i s'atribueix al profeta Malaquies (profeta). L'objectiu principal del llibre és alertar dels perills que poden patir els jueus en el moment que ja s'han instal·lat a casa després de l'exili i que estan relaxant els costums i el zel religiós. Les advertències són més dures amb els sacerdots, guardians naturals de l'ortodòxia.

El llibre s'estructura com una sèrie de diàlegs o debats amb diferents grups socials que acaben amb un oracle o profecia. S'aborden temes com el divorci, la gestió del temple, el delme o la vinguda del Messies, entre d'altres. Els cristians hi veuen també l'anunci de la vinguda de Joan Baptista. Un dels oracles anuncia el "dia de Jehovà", quan explica que Déu prepara un dia per perdonar els homes i llavors els israelites sabran discernir entre els justos i els impius. Els que obrin amb impietat seran cremats per una calor abrasadora que Ell enviarà. Un altre oracle que potser és una addició tardana, parla sobre el retorn del profeta Elies, que precedirà "un dia gran i terrible". Una antiga tradició deia que Elies, emportat al cel per un carro de foc, tornaria a la terra abans del dia del judici final. El llibre incorpora diversos oracles que parlen del càstig als sacerdots que descuiden els sacrificis, les plagues de llagostes, la sequera i l'esterilitat, que desapareixeran quan tothom pagui els delmes.

Malaquies

«Malaquies» té aquests significats:

Biografies:

Malaquies (profeta) profeta venerat pel judaisme i pel cristianisme

Malaquies d'Armagh, sant del segle XII

Obres:

Llibre de Malaquies de l'Antic Testament (Bíblia)

Profecia de Sant Malaquies, llarga llista de lemes escrits en llatí

Toponímia: Malaquies (Israel) ciutat del districte del Sud d'Israel

Comuns
No jueus
Judaisme
Cristianisme

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.