Maacà

«Maacà» té aquests significats: En l'Antic Testament apareixen tres dones anomenades Maacà:

Maacà, neboda d'Abraham

La primera és Maacà, filla de Nahor (germà d'Abraham) i la seva concubina Reüma. Els seus germans foren Tèbah, Gàham i Tàhaix i els seus germanastres Us, Buz, Quemuel, Quèssed, Hazó, Pildaix, Idlaf i Betuel.

Maacà, mare d'Absalom

Una altra Maacà és una filla del rei de Gueixur, Talmai, que vivia a Hebron. Allà va mantenir relacions amb el Rei David fruit de les quals van tenir dos fills:

Maacà, reina de Judà

  • Una tercera Maacà fou l'esposa de Roboam, rei de Judà, i mare del següent rei, Abies. Era néta d'Absalom, el fill rebel del Rei David. Quan va morir el seu fill Abies, va pujar al tron el seu nét Asà qui li va fer treure la dignitat reial perquè Maacà havia ordenat construir un ídol al déu Astarte.
Abies

Segons la Bíblia, Abies (en hebreu אבים בן-רחבעם Aviyam ben Rehav'am) fou Rei de Judà.

El seu pare era el rei Roboam, de la Casa de David, i la seva mare es deia Maacà i era néta d'Absalom, fill del Rei David.

Abies, segons el Primer Llibre dels Reis, va regnar només tres anys, en els quals va continuar la guerra iniciada pel seu pare contra Jeroboam, rei del Regne d'Israel. Va aconseguir ocupar les ciutats de Betel, Jeixanà i Efron i àmplies franges de terreny límitrof entre ambdós regnes.

Segons l'Antic Testament, Abies va tenir catorze mullers i va engendrar vint-i-dos fills i setze filles.

Va ser succeït pel seu fill Asà.

Absalom

Al Segon Llibre de Samuel de la Bíblia, Absalom (en hebreu, אַבְשָׁלוֹם בן-דוד Avšālôm ben David) és un fill del Rei David d'Israel i Judà amb Maacà, la filla de Talmai, rei de Gueixur. Va usurpar-li el tron d'Israel al seu pare durant un breu període.

Absalom va néixer a Hebron però al cap de pocs anys es va traslladar a Jerusalem, la nova capital del Regne d'Israel. Segons 2Sam, 14:26-26, En tot Israel no hi havia ningú com Absalom, tan ben plantat i digne d'admiració; de la planta dels peus a la punta del cap, no tenia cap defecte. I quan es rapava els cabells (que això era en acabar l'any, perquè els cabells li pesaven massa i se'ls havia de tallar), la seva cabellera solia arribar a pesar uns dos-cents sicles del pes oficial (uns dos quilos).

L'Antic Testament explica que va matar el seu germanastre Amnon perquè havia violat la seva germana Tamar. Aleshores es va exiliar per por del càstig del seu pare David. En fugir de Jerusalem se'n va anar a casa del seu avi matern Talmai, a Gueixur i s'hi va instal·lar durant tres anys.

Al passar aquest temps, el Rei David va permetre-li tornar a Jerusalem però li va prohibir anar-lo a visitar al palau. Aquesta situació es mantingué durant dos anys en els quals Absalom va tenir tres fills i una filla, a qui va posar de nom Tamar.

Quan la situació es va normalitzar, Absalom va començar a criticar el seu pare d'amagat i va començar a posar la gent en contra del rei i a favor seu. La gent involucrada en la conspiració d'Absalom anava creixent fins que en un viatge a Hebron, Absalom es va autoproclamar rei d'Israel.

Aleshores, David, per evitar un bany de sang, va abandonar Jerusalem i va deixar dues concubines al palau reial perquè el cuidessin.

En arribar Absalom a la capital, es va instal·lar al palau, va cohabitar amb les concubines del seu pare, va acceptar Mefibóixet (el nét i hereu de Saül) i va començar a regnar.

Poc després, els exèrcits de David i d'Absalom es van trobar a prop de Mahanaim, a Galaad. La batalla va tenir lloc prop del bosc d'Efraïm i hi van morir vint mil homes. Els seguidors de David van guanyar.

Absalom veient-se perdut, va agafar una mula que hi havia per allà i va començar la fugida. De sobte, en passar sota una alzina, va enganxar-se-li els cabells a les branques i es va quedar penjat a l'arbre, ja que la mula va continuar corrent.

Joab, general de David, en assabentar-se'n, va córrer cap allà i va clavar-li tres llances a Absalom. Els seus escuders van rematar-lo. Després, van llençar el seu cos a un clot del bosc i van abocar-hi un munt de pedres al damunt. David va plorar amargament la mort del seu fill i va retornar a Jerusalem

Viccionari

Asà

Segons la Bíblia, Asà (en hebreu אסא בן-אבים Asa ben Aviyam) fou el tercer Rei de Judà.

El seu pare era el rei Abies, pertanyent a la tribu de Judà i a la Casa de David.

Asà, segons el Primer Llibre dels Reis, va regnar quaranta-un anys. Féu destruir tots els ídols de déus pagans construïts pel seu pare Abies i els seus avis Roboam i Maacà.Tot i que Asà va mantenir la tradicional guerra entre Israel i Judà, durant trenta-cinc anys no es produí ni un sol enfrontament armat excepte en el període de dos anys de regnat de Baixà d'Israel, quan va pactar una aliança amb Benadad, nét d'Hezion, rei d'Assíria, que residia a Damasc, i junts van atacar Baixà.

Ja vell, va agafar una malaltia als peus que li va provocar la mort dos anys després. Va ser succeït pel seu fill Josafat.

Caleb

Caleb (també anomenat Carmí), segons l'Antic Testament, pertanyia a la tribu de Judà. Era fill d'Hesron, nét de Peres i besnét del patriarca Judà.

Caleb va néixer durant el període a Egipte dels fills d'Israel. Segons el Llibre de les Cròniques de la Bíblia, Caleb fou el pare d'una família molt nombrosa; ell mateix es va casar fins a quatre vegades i tingué nombroses concubines.

La primera esposa fou Azubà que li va donar una filla:

Jeriot, que fou mare de:

Jèixer

Xobab

ArdonEn enviudar, Caleb es casà amb una dona anomenada Efà o Efrata, qui li donà:

Hur. Aquest va aguantar els braços de Moisès juntament amb Aaron a la batalla de Josuè contra els amalequites. Hur fundaria posteriorment la ciutat d'Etam. Fou pare de:

Xobal, fundador de Quiriat-Jearim i antecessor dels itrites, els putites, els xumateus, la meitat dels manahatites, els mixraïtes, els soraïtes i els eixtaolites. El seu fill es deia:

Haroé o Reaià, que fou pare de:

Jàhat, l'antecessor dels soraïtes i pare de:

Ahumai

Làhad

Salmà, fundador de Betlem. Els seus descendents formarien les tribus dels netofatites, Atrot-Betjoab, l'altra meitat dels manahatites, els soraïtes, els 55 i les famílies dels escribes soferites que habitaven Jabés, els tiratites, els ximatites i els sucateus. Aquests eren els quenites descendents d'Hammat, pare de la casa de Recab.

Haref, fundador de Betgader

Urí, pare de:

Bessalel

Jizreel

Ixmà

Idbaix

Selelponí, una filla d'Hur

Peniel, que fou el fundador de Guedor

Ézer, qui fundà HuixàQuan va morir el seu pare Hesron, Caleb va unir-se amb la seva viuda Efrata amb qui tingué:

Aixhur, pare de:

Tecoa, que es casà dues vegades i va engendrar:

Ahuzam, fill de Naarà

Héfer, fill de Naarà

Temní, fill de Naarà

Ahaixtarí, fill de Naarà

Sèret, fill d'Helà

Sóhar, fill d'Helà

Etnan, fill d'Helà

Cos, fill d'Helà, i pare de:

Anub

Sobebà

Harum, que fou pare de:

AharhelEfà, concubina de Caleb, li va infantar:

Haran

Mossà

GazezCaleb va mantenir relacions també amb la seva concubina Maacà, que li va infantar:

Xèber

Tirhanà

Xàaf, que va ser pare de:

Madmannà

Xevà, pare de:

Macbenà

Guibà.Altres fills de Caleb són:

Meixà, el primogènit. Meixà fou pare de:

Zif

Mareixà, pare de:

Hebron, pare de:

Córah

Tapúah

Rèquem, que fou pare de:

Xammai, pare de:

Maon, que fou pare de:

Betsur

Xema, pare de:

Ràham, que fou pare de:

Jorqueam

Acsà, filla de Caleb

David

Segons la Bíblia, David (en hebreu, דוד בן-ישי David ben Yishay) va ser el més gran rei d'Israel. Durant el seu regnat la nació jueva va arribar a la seva màxima esplendor. Va ser rei de Judà durant set anys i sis mesos i rei d'Israel durant trenta-tres anys.

El rei David

El rei David (títol original: King David) és una pel·lícula dramàtica estatunidenca del 1985 sobre el segon rei de la Terra d'Israel, David. Va ser dirigida per Bruce Beresford i protagonitzada per Richard Gere en el paper del títol. Ha estat doblada al català.

Llista de dones al Heritage Floor

La llista compila les 999 biografies de dones rellevants que apareixen escrites al Heritage Floor com a part de l'obra d'art The Dinner Party, una instal·lació artística de Judy Chicago de 1979 que es conserva actualment a l'Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art del Museu de Brooklyn, a Nova York.

Llista de personatges bíblics

El següent article mostra una llista dels personatges amb nom que apareixen en la Torà o Antic Testament.

Nahor (fill de Tèrah)

Nahor o Nacor (en hebreu נָחֹור בן-תָּרַח Nahor ben Térah i en àrab Nakhour ibn Tarikh) és un personatge del Gènesi que és fill de Tèrah (i per tant nét de l'anterior Nahor), germà d'Abraham i Haran, i casat amb la seva neboda Mildà filla d'Haran amb qui fou pare de:

Us, el seu primogènit

Buz

Quemuel

Quèssed

Hazó

Pildaix

Idlaf

Betuel, pare de Rebeca, l'esposa del patriarca Isaac i mare d'Esaú i Jacob.Amb la seva concubina anomenada Reüma, va infantar:

Tèbah

Gàham

Tàhaix

Maacà

Roboam

Segons la Bíblia, Roboam (en hebreu רחבעם בן-שלמה Rehav'am ben Shelomoh) va ser el primer Rei de Judà succeint el seu pare, el rei Salomó d'Israel.Roboam era fill del Rei Salomó i l'ammonita Naamah, per tant, era nét del Rei David i pertanyent a la tribu de Judà.

Tamar (filla de David)

Segons el Segon Llibre de Samuel, Tamar era una filla que havia tingut a Hebron el Rei David amb Maacà, la filla de Talmai, rei de Gueixur. Després de la proclamació del seu pare com a rei d'Israel va anar amb tota la família a viure al palau reial la nova capital del regne, Jerusalem. Un dia el Rei David va demanar-li que anés a cuidar el seu germanastre Amnon que estava malalt. Quan ella va arribar, el jove la va violar. Després, ella va marxar i li ho va explicar al seu germà Absalom. Dos anys després, el seu pare va enviar alguns dels seus fills a una expedició. Allà Absalom es va venjar per la seva germana i va assassinar Amnon.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.