Lira (instrument musical)

La lira[1] és un instrument musical cordòfon que es toca pinçant o polsant les cordes.[2] La seva morfologia consisteix en una caixa de ressonància de la qual surten dos braços, paral·lels o més sovint divergents, que es troben units per un travesser al qual es lliguen les cordes.

La lira (del llatí lyra, i aquest del grec λύρα) és un instrument de corda puntejada o polsada que té un origen remot, en forma d'àbac. Els egipcis van atribuir el seu origen a Dyehuty, déu de la saviesa, l'escriptura, la música i de la Lluna, en la mitologia egípcia. Segons els grecs, Hermes la va construir amb la closca d'una tortuga i unes canyes. Va ser l'instrument d'Orfeu i el que acompanya a Apol·lo com a símbol de l'Estat ciutadà, de la cultura i de la música. Possiblement fos també l'instrument que tocava el rei David tot acompanyant el cant dels salms.

Malgrat un ús força estès en cultures antigues, a l'antic Egipte, la Grècia clàssica i l'Imperi Romà, les lires foren poc utilitzades en la cultura europea.[3] Probablement el crwth emprat a les illes britàniques i més concretament en contextos de fort rerefons celta, sigui l'única lira practicada de forma més o menys estesa a Europa. En canvi, sí que hi ha força mostres de lires en diverses cultures africanes.

No s'ha de confondre amb altres instruments amb nom "lira", però amb una morfologia ben diferent, com és el cas de la lira de Creta, instrument tradicional de Creta, o la lira d'arc nòrdica, originària dels països Escandinaus.

La lira ha sigut una icona de referència per al moviment cultural neoclassicista, que torna la mirada cap a la cultura grecoromana com a font d'inspiració per a les arts. Al tombant del segle xviii i al segle xix molts lutiers van firmar instruments fruits de la hibridació de la lira amb altres instruments. Alguns exemples en són la guitarra-lira, la Lira d'Apol·lo o la Lira Francesa.

Infotaula d'instrument musicalLira
Mousai Helikon Staatliche Antikensammlungen Schoen80 n1
Classificació Hornbostel-Sachs 321.21-5

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lira Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «lira». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «lira». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  3. «Skye cave find western Europe's 'earliest string instrument'» (en anglès). BBC News, 17-09-2012. [Consulta: 28 març 2012].

Aristides Quintilià

Aristides Quintilià (Aristeides Quintilianus, Αριστείδης Κοϊντιλιανός) fou un músic grec, autor d'un tractat en tres volums sobre música. Va viure probablement al segle I aC o després, ja que en la seva obra és esmentat Ciceró. El seu tractat és el més valuós dels antics tractats de música: el primer llibre tracta de l'harmonia i el ritme; el segon dels efectes morals i l'educació musical; i el tercer de les proporcions numèriques dels intervals musicals. A la seva obra només esmenta un músic: Aristoxen.

Arpa làser

L'arpa làser és un instrument musical electrònic, en el qual les cordes d'una arpa convencional són substituïdes per un feix làser. El terme arpa làser, així com el seu primer disseny funcional, van ser inventats per Bernard Szajner el 1981.

A dia d'avui, segueix sent un instrument poc conegut, tot i que està augmentant la seva popularitat.

Lira

«Lira» té aquests significats:

Lira (constel·lació), constel·lació de l'hemisferi boreal.

Lira (moneda), unitat monetària de diversos estats del món.

Lira (Salvaterra), parròquia del municipi de Salvaterra de Miño (Província de Pontevedra, Espanya)

Lira (instrument musical) és un antic instrument musical de corda pinçada.

Lira de Bizanci és un antic instrument musical de corda fregada.

Lira (glockenspiel) és un instrument musical de percussió.

Lira (poesia), estrofa pròpia de la poesia castellanaViccionari

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.