Judà (fill de Jacob)

Segons el Gènesi, Judà (en hebreu יְהוּדָה בן-יַעֲקֹב Yəhûdāh ben Yahăqōb) era el quart fill del patriarca Jacob i la seva primera esposa Lia. Fou el patriarca i cap de la Tribu de Judà, la més important, ja que el seu pare Jacob s'enemistà amb Rubèn i cedí els drets de lideratge del poble a Judà.

Judà va viure els primers anys de la seva infantesa a Aram-Naharaim (Mesopotàmia) a casa del seu oncle Laban, on vivia tota la seva família. Temps després emigraren a Canaan i s'instal·laren prop de la ciutat de Siquem, on el príncep hivita Siquem va raptar i violar la seva germana Dina. A continuació, el pare de Siquem anà a trobar Jacob i li demanà la mà de la filla per al jove príncep així com donar les seves filles als fills de Jacob, a fi d'unir-se en un sol poble.

Els israelians els digueren que no podien donar les seves dones a persones incircumcises. Així, tota la població es circumcidà. Dos dies més tard, però, Leví i Simeó, entraren a la ciutat i mataren tots els homes i s'apropiaren dels seus ramats i les seves dones i fills. Tot seguit, tota la família de Jacob abandonà aquell lloc per evitar el conflicte.

La família va retornar per fi a Hebron, on Judà va poder conèixer el seu avi Isaac.

Un dia mentre pasturava amb els seus germans, per evitar un homicidi, Judà proposà vendre el seu germà Josep a un mercader d'esclaus. Aleshores esquinçaren la túnica de Josep, l'embrutaren de sang i la portaren al seu pare Jacob explicant-li que Josep havia estat mort per una fera.

Al cap de poc, Judà se n'anà de casa del seu pare i s'instal·la amb un amic seu anomenat Hirà, a Adul·lam. Allà es casà amb la filla d'un cananeu que es deia Xua de la qual en el Gènesi no en diu el nom, però s'anomenava Batxuà segons el Llibre dels Jubileus o Il·lit segons el Llibre de Jasher, i tingué tres fills:

El fill gran, Er, es casà amb una cananea anomenada Tamar. Poc després, la dona enviudà i es casà amb Onan, germà del seu espòs, però també morí prematurament. Llavors s'havia de casar amb el germà petit Xelà, però aquest encara no tenia l'edat suficient, i se n'anà a viure a casa del seu pare.

Van passar els anys i Judà es quedà vidu. Un dia, va anar de viatge i va mantenir relacions amb la seva nora, que es va disfressar de prostituta per jaure amb ell. De resultes van tenir bessonada:

Quan arribaren temps de sequera, baixà amb els seus germans a Egipte per comprar aliments. Allà es toparen amb el regent del país, qui els confessà que era el seu germà Josep i els perdonà a tots. Aleshores Judà s'endugué la seva família a Egipte: els seus fills (Xelà, Peres i Zèrah) i els seus néts (Hesron i Hamul) i les seves respectives dones i esclaus. Va morir amb 119 o 129 anys, segons les versions.

Infotaula de personaJudà
Emile Jean Horace Vernet 001
Biografia
Es coneix per patriarca i cap de la Tribu de Judà
Família
Fills Er, Onan, Xelà, Zèrah i Fares
Pares Jacob i Lia
Germans Dina, Josep, Neftalí, Simeó, Leví, Benjamí, Dan, Zabuló, Rubèn, Issacar i Gad
Parents Rubèn, Simeó, Leví, Dan, Neftalí, Gad, Aser, Issacar, Zabuló, Dina, Josep i Benjamí (germans)

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Judà Modifica l'enllaç a Wikidata
Judà

«Judà» té aquests significats:

Judà (fill de Jacob), personatge bíblic fill del patriarca Jacob

Tribu de Judà, una de les tribus d'Israel

Regne de Judà, regne que va néixer en proclamar-se David rei de la tribu de Judà després de la mort del rei d'Israel Saül

Jueus

Els jueus (en hebreu: יְהוּדִים, Yëhûdim; i en jiddisch: ייִד, Yid), també coneguts com a poble jueu són una nació i un grup etnoreligiós que es van originar en els israelites o hebreus de l'antic proper orient. L'etnicitat, nacionalitat i religió jueva està estretament interrelacionada, ja que el judaisme és la confessió religiosa tradicional de la nació jueva. Al llarg del temps s'ha assimilat als conversos a la fe judaica i que no pertanyien al poble o nació jueva i han passat a formar part d'aquest grup humà.

Els membres del poble jueu s'anomenen ells mateixos am yisrael o poble d'Israel.

El nombre total de jueus és controvertit en gran part per raó de la comptabilització o no dels fills de matrimonis mixtos. Hi ha uns 13 milions de jueus. 5.393.000 viuen a Israel i 5.275.000 als Estats Units. Altres estats amb presència important de jueus són França (490.000), Canadà (374.000), el Regne Unit (295.000), Rússia (225.000), Argentina (184.000), Alemanya (120.000), Austràlia (104.000) i el Brasil (96.000). A l'Estat espanyol hi ha uns 12.000 jueus.El nom de jueu (יהודי - yëhûdí en hebreu) deriva del nom de la província romana de Judea hereva del Regne de Judà després del retorn de l'exili de Babilònia. Aquest nom al seu torn prové del patriarca bíblic "Yehudà" = Judà fill de Jacob que va donar lloc a la tribu de Judà d'on sortí la dinastia real d'Israel que establí la capital a Jerusalem.

Segons la tradició jueva, els orígens jueus són traçats des dels patriarques bíblics, Abraham, Isaac i Jacob, al segon mil·lenni aC. Actualment els jueus gaudeixen d'autonomia política a l'estat d'Israel, un estat localitzat en el lloc que ells consideren la seva llar d'origen, la Terra d'Israel. Aquesta es defineix a si mateixa com un estat jueu en les seves fonamentals, i és l'únic estat del món en què els jueus constitueixen una majoria de la població. A més a més, els jueus també han gaudit d'autonomia política dues vegades més durant la seva història antiga. La primera fou del 1350 al 586 aC, a l'època dels Jutges, durant la monarquia unida i la monarquia dividida dels regnes d'Israel i Judà, que es va acabar amb la destrucció del Temple de Salomó. La segona vegada fou el període del Regne d'Asmoneus, entre el 140 i el 37 aC des de la destrucció del Temple de Salomó, la diàspora jueva ha estat la llar de la majoria dels jueus. Excepte en l'estat modern d'Israel, els jueus han estat una minoria en tots els països en què han viscut i tot sovint han patit persecucions al llarg de la història, cosa que ha provocat canvis en la seva població segons les èpoques.

Pel que fa a la consideració religiosa d'un jueu aquest és qui viu sota els costums del Regne de Judà dictats per Déu (déu únic, monoteisme) al profeta Moisès i consignades segons la radició religiosa a la Torà i la llei oral recollida sobretot al Talmud.

Des de l'antiguitat la diàspora repartí els jueus en gran part del món molts d'ells adoptaren la llengua dels països on es trobaven però no pas els costums ni la religió.

Llista de personatges bíblics

El següent article mostra una llista dels personatges amb nom que apareixen en la Torà o Antic Testament.

Tamar (nora de Judà)

Segons el Gènesi, Tamar era la nora i fou mare d'alguns dels fills del patriarca Judà, fill de Jacob.

Tamar vivia a Adul·lam (Canaan) i es va casar amb un jove de la tribu dels israelites anomenat Er, fill de Judà (fill de Jacob). Poc després, Tamar enviudà i es casà amb Onan, germà del seu espòs, però també morí prematurament. Llavors s'havia de casar amb el germà petit Xelà, però aquest encara no tenia l'edat suficient i se n'anà a viure a casa del seu pare.

Passaren els anys i el pare dels seus esposos Judà es negava a acceptar el matrimoni de Tamar amb Xelà, ja que pensava que també moriria com els altres dos fills seus. Un dia, Tamar s'assabentà que el seu sogre estava de viatge. Ella es va disfressar de prostituta i anà a trobar Judà. Van passar la nit junts i, abans que ell es despertés, la jove va agafar-li el cinturó a l'home.

Nou mesos després, Tamar va parir dos bessons:

Zèrah

FaresQuan el seu promès Xelà i el seu pare Judà se n'assabentaren van anar a buscar Tamar per rebutjar-la formalment. Aleshores, Tamar els va dir que el pare dels bessons era l'amo d'un cinturó que tenia guardat. Va anar a buscar-lo i va treure la prenda de Judà. Llavors, avergonyit, va reconèixer els dos infants com a fills seus.

Tanakh: genealogia des d'Adam fins a David
De la Creació al Diluvi
Origen dels Patriarques
De les Tribus al Regne

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.