Jehú (profeta)

Jehú (en hebreu יֵהוּ "[home] de Déu") va ser un profeta que anomena la Bíblia i que va viure entre els segles X i IX aC.

Era fill del també profeta Hananí. Va maleir i atacar al rei d'Israel Baixà "i a la seva casa"[1] per haver arrossegat el seu poble cap a la idolatria, tal com havia fet Jeroboam. El profeta va dir: "Has marxat pel camí de Jeroboam i has induït al pecat al meu poble d'Israel [...] decideixo el que passarà amb Baixà i la seva família i deixaré casa teva com la de Jeroboam, fill de Nebab. El que de la família de Baixà mori a la ciutat serà menjat pels gossos, i a qui mori al camp se'l menjaran les aus del cel".

Les seves paraules es van complir durant el regnat d'Elà, el fill de Baixà, quan el traïdor Zimrí va assassinar-lo a ell i a tota la seva família.

Jehú també va desafiar Josafat, rei de Judà. La seva aliança amb Acab, rei d'Israel, va portar a la mort d'aquest últim a la batalla de Ramoth-Gilead. Josafat va tornar indemne al seu palau, però Jehú l'acusà per haver-se aliat amb el "malvat rei Acab". Però també va agrair Jehovà per boca del profeta la bona acció que Josafat havia dut a terme, erradicar el Pal d'Aixerà de la terra, un arbre sagrat dels cananeus, i buscar la reconciliació amb Déu.[2]

Infotaula personatgeJehú
Context
Dades
Ocupació profeta
Naixement segle IX aC
Mort segle IX aC
Família

Referències

  1. Primer llibre dels Reis. 16:7
  2. Montero, Santiago. Diccionario de adivinos, magos y astrólogos de la antigüedad. Valladolid: Trotta, 1997, p. 318. ISBN 8481641618.
Jehú

.

Segons la Bíblia, Jehú (en hebreu, יהוא בן-יהושפט Yəhû ben Yehoshafat) va ser el desè rei del Regne d'Israel.

Jehú era fill de Jehoixafat, fill de Nimxí. Va entrar a l'exèrcit reial i va assolir el rang de capità sota el regnat de Jehoram d'Israel.

Un dia va rebre la visita d'un sabi que venia en nom del profeta Eliseu. Van tancar-se en una cambra i l'home el va ungir rei del Regne d'Israel. Aleshores Jehú, després de rebre el suport de tots els generals de l'exèrcit, va sublevar-se contra Jehoram, qui es trobava amb el rei Ahazià de Judà lluitant contra Assíria.

Aleshores van enfrontar-se, davant la sorpresa de l'exèrcit sirià, les tropes israelites que donaven suport a Jehoram i les tropes jueves d'Ahazià de Judà contra les tropes israelites que donaven suport a Jehú. Aquest va assassinar Jehoram i va ferir Ahazià al camp de batalla, després es presentà a Jizreel i va matar tota la família reial; la reina mare Jezabel, els setanta fills del rei Acab i tots els seus familiars.

La primera decisió com a rei fou la d'executar tots els profetes del déu Baal i enrunar tots els temples i altars en honors de déus estrangers.

El rei d'Assíria, Hazael, va aprofitar l'estat de violència extrema que es vivia al Regne d'Israel per envair-lo. D'aquesta manera, el govern de Samaria va perdre les terres de l'est del Jordà, tot el territori de Galaad, de Gad, de Rubèn i de Manassès, Aroer i Basan, quedant com un regne molt marginal del Pròxim Orient.

Després de vint-i-vuit anys de regnat, Jehú va morir i fou succeït pel seu fill Joahaz d'Israel.

Llista de personatges bíblics

El següent article mostra una llista dels personatges amb nom que apareixen en la Torà o Antic Testament.

Comuns
No jueus
Judaisme
Cristianisme

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.