Israel Finkelstein

Israel Finkelstein (nascut el 1949 a Pétah Tiqvà, Israel), és un arqueòleg i acadèmic jueu. En l'actualitat és professor d'Arqueologia (Edat de Bronze i Edat del Ferro) a la Universitat de Tel Aviv i és també el codirector de les excavacions a Meguidó al nord d'Israel. Anteriorment va exercir com a Director de la Sonia i Marco Nadler Institut d'Arqueologia de la Universitat de Tel Aviv 1996-2002. El 2005 va rebre el Premi Dan David.

Nascut a Pétah Tiqvà, va completar els seus estudis a la Universitat de Tel Aviv, per escriure la seva tesi doctoral sobre les excavacions d'Izbet Sartah, pel que va ser també el director de camp.

Finkelstein i Neil Asher Silbermann són els autors de l'obra "La Bíblia desenterrada: una nova visió arqueològica de l'antic Israel i dels orígens dels seus textos sagrats", i de "David i Salomó: a la recerca dels reis sagrats de la Bíblia i de les arrels de la tradició occidental".

Infotaula de personaIsrael Finkelstein
Israël Finkelstein-2007
Biografia
Naixement 1949 (69/70 anys)
Pétah Tiqvà (Israel)
Activitat
Camp de treball Arqueologia
Ocupador Universitat de Tel Aviv
Obra

Lloc web Lloc web
IMDB: nm2295688

Obra

  • David y Salomón : en busca de los reyes sagrados de la Biblia y de las raíces de la tradición occidental. 2007
  • The quest for the historical Israel :debating archaeology and the history of Early Israel : invited lectures delivered at the Sixth Biennial Colloquium of the International Institute for Secular Humanistic Judaism, Detroit, October 2005. 2007
  • La Biblia desenterrada :una nueva visión arqueológica del antiguo Israel y de los orígenes de sus textos sagrados. 2003
  • Highlands of many cultures :the southern Samaria survey : the sites. 1997
  • Living on the Fringe. Archaeology and History of the Negev, Sinai and Neighbouring Regions in the Bronze and Iron Ages. 1995
  • Shiloh :the archaeology of a biblical site. 1993
  • The archaeology of the Israelite settlement. 1988
  • Izbert Sartah :an early iron age site near Rosh Hacayin, Israel. 1986

Enllaços externs

Aixera

Aixerà (hebreu: אֲשֵׁרָה o, per bé que menys usual, אֲשֵׁירָה) era la dea de la terra, la prosperitat i la fertilitat en el panteó cananeu i fenici, entre d’altres, i tenia un temple a Tir. Fou la mare dels déus, representada als santuaris de Canaan com a un arbre ornamentat. El seu culte fou durament reprimit pel rei de Judà, Josies.

Hom l'identifica amb:

Astarte: divinitat fenícia de la fecunditat -que també apareix esmentada en la Bíblia amb les formes עַשְׁתֹּרֶת (Aixtoreth) i עַשְׁתָּרוֹת (Aixtaroth)-.

Athar: divinitat de la fecunditat i la pluja a Aràbia del sud.

Athirat (o ˀAtirat): divinitat d'Ugarit.

Ixtar: divinitat de Mesopotàmia.

Astar: divinitat d'Abissínia (actual Etiòpia).

Qeteix: divinitat egípcia d'origen semític.

Al-Lubban ash-Sharqiya

Al-Lubban ash-Sharqiya —en àrab اللبّن الشرقية, al-Lubban ax-Xarqiyya— és un vila palestina de la governació de Nablus, a Cisjordània, al nord de la vall del Jordà, 20 kilòmetres al sud de Nablus. Segons l'Oficina Central Palestina d'Estadístiques tenia una població de 2.465 habitants en 2007. La vila té una àrea de 12.075 dúnams dels quals 200 dúnams són edificats. La vila es troba al nord de l'històric caravanserrall de Khan al-Lubban. La població es reparteix en dos clans principals, Daraghmeh i Awaysa.

Donald B. Redford

Donald B. Redford (nascut el 2 de setembre del 1934) és un influent egiptòleg i arqueòleg canadenc, professor d'Estudis Antics i Clàssics Mediterranis a la Universitat Estatal de Pennsilvània

Redford ha dirigit diverses excavacions importants a Egipte, principalment a Karnak i Mendes. Juntament amb la seva dona, és director de l'Akhenaten Temple Project.

Redford també és autor d'algunes polèmiques teories pel que fa a la Bíblia i la Història. Exposa que les vivències dels hikses a Egipte, constitueixen el nucli central dels mites de la cultura cananea, portats a la història de Moisès. Argumenta que molts dels detalls de la història de l'Èxode són més coherents en el segle VII aC, molt temps després de l'època de rei David, i abans de quan és descrit l'esdeveniment. Aquesta visió va ser exposada a The Bible Unearthed, escrita per Israel Finkelstein i Neil Silberman.

Habiru

Habiru és un poble que apareix esmentat a les inscripcions de l'Antic Egipte.

Generalment són assimilats als hebreus o es creu que poden ser els seus avantpassats i fins i tot hi ha historiadors que creuen que podrien haver pres el seu monoteisme de l'Akhenaton, si bé una altra teoria els fa hurrites.

Història de l'antic Israel

La història de l'antic Israel abasta des del segle XX aC fins a l'expulsió i Diàspora al primer segle de nostra era, en una àrea compresa entre el Mediterrani, el desert del Sinaí, les muntanyes del Líban i el desert. Es concentra especialment en l'estudi dels hebreus o israelites durant aquest període, i de forma secundària dels altres pobles que amb ell van conviure, com filisteus, fenicis, moabites, hittites, madianites, amorrites i ammonites. Les fonts sobre aquest període són principalment els escrits bíblics la Bíblia hebrea o Tanakh, coneguda pels cristians com a Antic Testament, el Talmud, el llibre etíop Kebra Nagast i escrits de Nicolau Damascè, Artaban d'Alexandria, Filó d'Alexandria i Flavi Josep. Així mateix, una altra font principal d'informació són els descobriments arqueològics a Egipte, Moab, Assíria o Babilònia, així com els vestigis i inscripcions al propi territori d'estudi de les regions.

Jebuseu

Els jebuseus segons el relat bíblic eren una tribu canaanea que habitava la regió de Jerusalem i en van ser els fundadors, primer aquesta ciutat va rebre el nom de Jebus (cap al 3000 aC) i uns 500 anys més tard el seu nom canvià a Ur-Salem.

Moses I. Finley

Sir Moses I. Finley (20 de maig de 1912, Nova York - 23 de juny de 1986, Cambridge, Regne Unit) va ser un historiador d'origen estatunidenc, després nacionalitzat britànic, especialitzat en l'Antiga Grècia. El seu treball més notable va ser L'economia antiga (1973), on argumenta que l'estatus i la ideologia civil van governar l'economia en l'Antiguitat més que les motivacions racionals econòmiques.

Porc

El porc (Sus scrofa domestica) és una subespècie domèstica del senglar. També se li sol donar el nom científic Sus scrofa scrofa, encara que alguns taxonomistes utilitzen el terme Sus domestica, reservant el de Sus scrofa pel porc senglar.

La majoria dels porcs domèstics tenen el pèl més aviat escàs que cobreix en la seva pell, tot i races de pèl llanut són coneguts (porc Mangala) i alguns foren molt populars en el passat. Quan els porcs domèstics s'escapen es converteixen en senglars en moltes parts del món (per exemple, a Nova Zelanda) i causen danys ambientals de consideració.El porc aparegué a finals del Quaternari a l'Àsia Menor i la regió del Turquestan. Els senglars ja es trobaven en associació amb els humans entre el 13.000 a 12.700 aC. Després s'anà estenent per l'Àsia sencera abans d'establir-se a Àfrica i Europa.

Els porcs es crien primàriament per al consum de la carn. Els ossos, el cuir i les cerres de l'animal se'ls transforma en articles com pinzells. Algunes races, com la del porc vietnamita, també són mascotes.

Ètica

L'ètica, com a doctrina, és una branca de la filosofia que estudia la naturalesa del que es considera bo, adequat o moralment correcte. L'estudi de l'ètica està subdividit en diferents temes, entre els quals destaquen: la teoria del valor, la metaètica, la teoria de la conducta i l'ètica aplicada. El dilema sobre com s'ha d'actuar sorgeix de l'existència de la llibertat de l'ésser humà, a diferència dels animals que només actuen per instint i responent a estímuls, tot i que alguns filòsofs i biòlegs creuen que hi ha una continuïtat evolutiva entre els animals i els humans que difumina aquesta separació taxativa també en l'àmbit de l'ètica.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.