Illes Ryūkyū

Les Illes Ryūkyū (琉球列島, Ryūkyū-rettō) són un arxipèlag que comprèn la part sud-oest de les illes Nansei. Estan situades a l'Oceà Pacífic occidental, on fan de frontera entre el mar de la Xina Oriental i el mar de les Filipines. El territori que les comprèn varia segons les fonts consultades, però segons la Guardia Costera del Japó[1] la formen les terres al sud de les illes Amani (les quals són considerades a voltes com a part de les Ryūkyū) i al nord de Taiwan. L'arxipèlag de les Ryūkyū s'estenen uns 1.000 kilòmetres, tot formant un gran arc que rep així mateix el nom de Ryūkyū. Són 83 illes, 48 de les quals deshabitades. Administrativament, les Illes Ryūkyū constitueixen tota la Prefectura d'Okinawa, al Japó, amb l'única excepció de les illes Daitō. La ciutat més important és Naha, a l'illa d'Okinawa, la qual és també l'illa més gran.

Infotaula de geografia políticaIlles Ryūkyū
琉球諸島

Localització
Location of the Ryukyu Islands
 26° 19′ 58″ N, 127° 44′ 56″ E / 26.332807°N,127.749023°E
EstatJapó
Prefecturaprefectura d'Okinawa

Capital Naha
Illa més gran Illa d'Okinawa
Població
Total 1.318.218 hab. (2005)
• Densitat 283,97 hab/km²
Idioma oficial japonès i llengua d'Okinawa
Geografia
Part de Illes Nansei
Superfície 4.642,11 km²
Banyat per mar de la Xina Oriental
Altitud 1.936 m ..Feather-arrows-chevrons-up.svg:503 m.

Geografia física

L'arxipèlag de les Illes Ryūkyū està format dos arxipèlags principals:

  • Les illes Okinawa (沖縄諸島, Okinawa shotō): amb les illes principals d'Okinawa, Kume-jima, Ie-jima, Iheya-jima, Izena-jima i les illes Kerama.
  • Les illes Sakishima (先島諸島, Sakishima shotō): amb les illes Miyako, les illes Yaeyama i les illes Senkaku.

La majoria de les illes grans són volcàniques (hi ha 15 volcans actius) i les petites, coral·lines. El clima és subtropical humit.

Biologia

Des del punt de vista de la fitogeografia aquestes illes constitueixen una regió florística. La flora i la fauna tenen a veure més amb Taiwan, les Filipines i el sud-est d'Àsia i són part de l'ecozona indomalaia. Hi ha els boscos de fulla persistent subtropicals de les illes Nansei. Hi ha coralls amenaçats per la sedimentació, l'eutrofització i la pesca.

Població

La població de l'arxipèlag és resultat de migracions prehistòriques des del Japó i des de la Xina, presenta caràcters somàtics diferents dels japonesos. Llur llengua, coneguda com a llengua d'Okinawa (amb nombrosos dialectes), és classificada com una llengua japònica, però en difereix força del japonès i, de fet, no hi ha comprensió mútua. La importància donada al parentiu ha condicionat llurs poblaments i llur religió, centrada en el culte als avantpassats, associat al budisme i a pràctiques ancestrals anàlogues a les japoneses.

Economia

Hi ha conreus de canya de sucre, moniato, arròs, i pinya tropical. S'exporta sucre i pinya. També hi ha indústria tèxtil, i darrerament, turisme.

Història

Jp ryukyu1950
Proposta de bandera nacional del govern de Ryukyu el 1950

Antigament fou un regne independent, però fou ocupat per la Xina en el segle VII aC. Va restar sotmesa als xinesos fins al 1609, quan fou envaïda pels japonesos i el 1879 foren annexades definitivament al Japó dins la Prefectura d'Okinawa i s'abolí la monarquia. Quan acabà la Segona Guerra Mundial, de la qual en fou teatre d'operacions, l'arxipèlag fou ocupat militarment pels Estats Units el 1945, que l'administraren fiduciàriament d'acord amb el tractat de San Francisco de 1951, i feren d'Okinawa una poderosa base militar. Prèviament, el 25 de gener del 1950 el govern de les illes havia proposat la independència i una bandera nacional, que no fou acceptada pels Estats Units. El 1953 la part septentrional (Amami) va ser retornada al Japó, i la resta el 1972.

Referències

  1. http://www1.kaiho.mlit.go.jp/GIJUTSUKOKUSAI/KENKYU/report/tbh27/tbh27-02.pdf

Articles relacionats

Coord.: 26° 30′ N, 128° 00′ E / 26.5°N,128°E

Apodemus

Apodemus és un gènere de rosegadors miomorfs de la família Muridae. Està format per 20 espècies vivents i una espècie extinta, que es troben distribuïdes per Euràsia i el nord d'Àfrica.

Arxipèlag Okinawa

L'arxipèlag Okinawa (沖縄諸島, Okinawa shotō), o illes Okinawa, és un arxipèlag situat a l'oceà Pacífic. Forma part Illes Ryūkyū i, administrativament, de la Prefectura d'Okinawa, al Japó. Limita al nord amb les Illes Amami (Prefectura de Kagoshima) i al sud amb les Illes Sakishima (Prefectura d'Okinawa).

Assemblea Prefectural d'Okinawa

L'Assemblea Prefectural d'Okinawa (沖縄県議会, Okinawa ken Gikai) és l'organ legislatiu de la Prefectura d'Okinawa.

Els seus 48 membres són elegits mitjançant un sistema de vot únic no transferible en 13 demarcacions electorals.

L'assemblea és responsable de redactar i aprovar les lleis prefecturals, d'aprovar els presupostos i de votar importants nomenaments del governador, inclosos els vice-governadors.

Castell Katsuren

El castell Katsuren és un gusuku, castell o fortalesa de les illes Ryūkyū, situat a Uruma, prefectura d'Okinawa, al Japó. En llengua d'Okinawa se'l coneix com a Kacchin Gushiku.

Diplothrix legata

Diplothrix legata és una espècie de rosegador de la família dels múrids. És endèmica de les Illes Ryūkyū (Japó), on viu a altituds d'entre 300 i 400 msnm. El seu hàbitat natural són els boscos montans. Està amenaçada per la desforestació, així com per la depredació per gossos i gats ferals i mangostes de Java introduïdes. El seu nom específic, legata, significa 'ambaixadora' en llatí.

Illes Nansei

Les illes Nansei (南西諸島, Nansei shotō) o arxipèlag Nansei són un arxipèlag situat a l'Oceà Pacífic occidental, paral·lel a la Fossa de Ryūkyū, fent de frontera entre el mar de la Xina Oriental i el mar de les Filipines. Segons la Guàrdia Costera del Japó l'arxipèlag Nansei està format per totes les illes al sud de l'illa de Kyūshū i al nord de Taiwan, incloent-hi les illes Daitō. Són 198 illes en total. Administrativament, les illes Nansei estan dividides entre les prefectures japoneses de Kagoshima i Okinawa. La ciutat més important és Naha, a l'illa d'Okinawa, la qual és també l'illa més gran. No s'han de confondre amb les illes Ryūkyū, les quals formen part de les illes Nansei.

Illes Satsunan

Les illes Satsunan (薩南諸島, Satsunan shotō) o arxipèlag Satsunan és un arxipèlag que compren la part nord de les illes Nansei. Estan situades a l'Oceà Pacífic occidental, on fan de frontera entre el mar de la Xina Oriental i el mar de les Filipines. Depenent de les fonts, les illes Amani poden ser considerades com a part d'aquest arxipèlag o de les illes Ryūkyū, en part pel fet que el territori de l'antic Regne de Ryūkyū les incloïa. D'accord amb Guardia Costera del Japó les illes Amani són part de les Satsunan, pel que el territori inclou totes les illes situades al sud de l'illa de Kyūshū i al nord de l'illa d'Okinawa. Administrativament, les illes Satsunan formen part la Prefectura de Kagoshima. L'illa d'Amami Ōshima és la més gran i poblada, mentre que Amami és l'única ciutat de l'arxipèlag. L'illa de Yakushima és la segona més gran i Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1993.

Illes Senkaku

Les Illes Senkaku (en japonès:尖閣諸島|Senkaku-Shotō o Diaoyutai, en xinès: 釣魚台及其附屬島嶼 釣魚台列島 Diàoyútái Lièdǎo) són un grup d'illes situades en l'extrem occidental de l'arxipèlag japonès que estan disputades entre el Japó, la Xina i Taiwan des de fa desenes d'anys.

Illes Yaeyama

Les illes Yaeyama (en japonès: 八重山諸島 Yaeyama-shotō; yaeyama: Yaima; okinawense: Ēdt.) És un arxipèlag en la prefectura de Okinawa, al sud del Japó.

Les illes són la part més remota entre els principals arxipèlags del Japó i contenen l'illa habitada més al sud (Hateruma) i la més occidental (Yonaguni).

Les illes formen la parteix sud de l'arxipèlag volcànic de les Illes Ryūkyū. La divisió administrativa del districte de Yaeyama abasta totes les illes Yaeyama excepte Ishigaki i les disputades Illes Senkaku.

Ishigaki

Ishigaki (石垣島, , Ishigaki-jima?, yaeyama i okinawenc: Ishigachi), també coneguda com a Ishigakijima és una illa de les illes Yaeyama, al Japó. És la segona illa més gran del grup d'illes Yaeyama. Està inclosa dins de la ciutat d'Ishigaki, a la prefectura d'Okinawa. La ciutat funciona com a centre de negocis i transport de l'arxipèlag. L'Aeroport d'Ishigaki és el més gran de les illes Yaeyama, i l'aeroport de tercera classe més gran del Japó.

L'illa d'Ishigaki, com la resta de les illes d'Okinawa, té influències culturals del Japó i la Xina degut a la seva ubicació entre la Xina continental i el Japó.

Un tsunami de gran alçada afectà l'illa d'Ishigaki el 1771.

Japonès

El japonès o japonés (日本語 nihongo o nippongo, en japonès) és una llengua parlada per uns 130 milions de persones al Japó, les comunitats d'emigrants japonesos, especialment al Perú i al Brasil i a l'illa d'Angaur a la República de Palau. Un tret característic del japonès és el seu complex sistema honorífic de cortesia (keigo, 敬語 literalment "llengua de respecte") que reflecteix la naturalesa de la societat japonesa, i que compta amb formes verbals i un vocabulari particular per indicar l'estatus relatiu del parlant, l'interlocutor i les persones esmentades a la conversa.

El japonès és un idioma de difícil filiació, forma part de les llengües japòniques però la seva relació amb altres llengües és discutida, se n'han proposat algunes classificacions però cap no ha estat acceptada unànimement. Per a alguns lingüistes el japonès està relacionat amb el coreà (aquesta hipòtesi està àmpliament reconeguda) i el manxú, d'altres lingüistes mantenen una teoria que relacionaria el japonès amb les llengües altaiques, i alguns pocs la consideren emparentada amb les llengües austronèsies. Actualment acostuma a ser classificada com a llengua aïllada. És una llengua aglutinant amb un nombre relativament petit de sons i un sistema d'accent tonal amb significat lèxic. El japonès té una estructura basada en mores.

Llengües d'Àsia

Les llengües d'Àsia és un terme geogràfic per designar les llengües històricament parlades a Àsia, en particular les llengües autòctones d'Àsia encara que de vegades s'inclouen llengües al·lòctones instal·lades durant el període colonial. Hi ha una gran varietat de llengües parlades arreu d'Àsia, abastant un gran nombre de famílies i algunes llengües aïllades.

Mushindo Kempo

El Mushindo Kempo és un estil de karate que neix de l'espiritualitat de la Xina i les arts marcials d'Okinawa.

Okinawa

«Okinawa» té aquests significats:

Prefectura d'Okinawa, prefectura al sud del Japó, que comprèn més de cent illes.

Arxipèlag Okinawa, arxipèlag geogràficament dins de les Illes Ryūkyū i administrativament dins de la Prefectura d'Okinawa.

Illa d'Okinawa, illa principal de l'arxipèlag Okinawa.

Okinawa (ciutat), ciutat japonesa situada a l'illa d'Okinawa.

Placa d'Okinawa, placa tectònica de la litosfera del planeta Terra.

Llengua d'Okinawa, llengua parlada a diverses illes de l'arxipèlag d'Okinawa.

Batalla d'Okinawa, enfrontament lliurat a l'illa d'Okinawa durant la Segona Guerra Mundial.

Volta a Okinawa, cursa ciclista per etapes que es disputa a l'illa d'Okinawa, al mes de novembre.

Partit Socialista d'Okinawa

El Partit Socialista d'Okinawa o Partit de les Masses Socials d'Okinawa (沖縄社会大衆党, Okinawa Shakai Taishū-tō) és un partit polític local de la Prefectura d'Okinawa. El partit és d'ideologia socialdemòcrata i pacifista. No s'ha de confondre amb el partit del mateix nom que va actuar com a secció local del Partit Socialista del Japó a principis de la dècada dels 60.

Placa d'Okinawa

La placa d'Okinawa és una placa tectònica de la litosfera del planeta Terra. La seva superfície és de 0,00802 estereoradiants. Generalment està associada a la placa eurasiàtica.

Se situa al sud-est de l'Àsia. Cobreix el Sud-est de la mar de la Xina oriental, les illes Ryūkyū i l'extrem Sud de l'illa de Kyūshū.

La placa d'Okinawa està en contacte amb les plaques del Iang-tsé, Filipines i de l'Amur.

Les seves fronteres amb les altres plaques estan formades per la fossa de Ryukyu sobre la costa Est de l'arxipèlag d'Okinawa.

El desplaçament de la placa d'Okinawa es fa a una velocitat de rotació de 2,853° per milió d'anys segons un pol d'Euler situat a 48°35' de latitud Nord i 142°42' de longitud Est. (Referència: placa pacífica).

La placa d'Okinawa obté el seu nom de l'arxipèlag d'Okinawa.

Províncies del Japó

Abans de ser establert el modern sistema de prefectures, les illes del Japó estaven dividides en desenes de kuni (国, condats), el que es podria traduir com a províncies. Cada província estada dividida en gun (郡, districte, que passaren a mencionar-se kōri).

Shaku (bastó ritual)

Shaku (en japonès, 笏 / しゃく) o Hu (en xinès, 笏) és un bastó ritual o ceptre pla d'origen xinès, que s'utilitza al Japó i també actualment o històricament a la Xina, Corea, Vietnam i a les Illes Ryūkyū.

L'hu va ser usat originalment a la cort per prendre notes i normalment era de bambú o de paper. Els funcionaris podien escriure les notes a l'hu abans de l'audiència i registrar les instruccions de l'Emperador durant l'audiència. De la mateixa manera, l'emperador podia usar-lo per llegir les notes durant les cerimònies. Finalment es va convertir en una eina ritual. També es va fer habitual que els funcionaris es fiquessin el seu hu a la boca quan parlaven amb l'emperador.

L'hu estava fet de material diferent segons el rang del titular: els sobirans utilitzaven el jade (similar, però no el mateix que el ceptre cerimonial de jade (圭, gui)), els nobles usaven el vori, i els funcionaris judicials usaven bambú. El shaku japonès sol estar fet de fusta com el teix japonès, el grèvol, el cirerer, el sakaki o el cedre japonès.També es va convertir en un instrument religiós en el taoisme i el xintoisme. El déu budista Yama, jutge del món subterrani, es representa sovint amb l'hu. L'hu o shaku es veu sovint en retrats de mandarins xinesos, shōguns japonesos, emperadors i nobles, però actualment és utilitzat principalment per sacerdots taoistes i sacerdots xintoistes (el kannushi).

Tanegashima

Tanegashima, en japonès種子島, és una illa del Japó que es troba a l'extrem occidental de les illes Ōsumi, una part del grup de les illes Ryūkyū, i que forma part de la prefectura de Kagoshima. La seu de l'Agència Japonesa d'Exploració Aeroespacial, el Centre Espacial de Tanegashima, es troba a l'extrem sud-est de l'illa i fou construït el 1969, constituint un dels indrets més importants de llançament de cohets al país.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.