Horta de Múrcia

L'Horta de Múrcia (en castellà Huerta de Murcia) és una comarca de la Regió de Múrcia amb 477.134 habitants i capital a Múrcia. Està formada pels municipis d'Alcantarilla, Beniel, Múrcia i Santomera. Es troba entre el Segura Mitjà i el Baix Segura, aquesta última ja al País Valencià. Es dedica als serveis, l'administració, la indústria conservera i l'agricultura de regadiu al voltant de les hortes del riu Segura. La població està dispersa en nombroses poblacions i el nucli principal de Múrcia té uns 175.000 habitants, encara que el seu municipi té més de 400.000 i la seva àrea urbana més de 550.000 habitants. Els seus productes agrícoles són molt coneguts i tenen reputació internacional. Sempre s'ha dit que només hi ha dues hortes: la de València i la de Múrcia.

Horta de Múrcia (2004)
Municipi     Població     Extensió     Densitat
la Cantarella 44.056 16,1 2750,20
Beniel 7.717 10,00 704,70
Ciutat de Múrcia 402.028 881,3 456,2
Santomera 14.532 44,5 314,60
Total 477.134 951,7 501,34
Infotaula de geografia políticaHorta de Múrcia

Localització
 37° 59′ 00″ N, 1° 08′ 00″ O / 37.983333°N,1.133333°O
EstatEspanya
AutonomiaMúrcia

Història

Reconquistada als àrabs pels castellans, aviat es va incorporar a la Corona d'Aragó per a passar definitivament de nou a Castella mitjançant la Sentència de Torrellas de 1305. Va ser repoblada amb un gran nombre d'aragonesos, cosa que explica avui la gran presència de cognoms aragonesos en aquesta comarca. De llengua castellana en l'actualitat, s'hi va parlar el murcià, en franca reculada per l'ensenyament del castellà normatiu a les escoles.

Economia

Tradicionalment agrícola, i seu de la major productora d'hortalisses de tota Europa, actualment la vegueria murciana ha adoptat un paper decisiu en el sector industrial i de serveis murcians. Destaca el polígon oest, on es troben localitzades gran part d'aquestes indústries.

Poblacions com Alcantarilla són seu de grans empreses que exporten conserves a l'estranger. A Santomera i Beniel destaca la producció de cítrics, especialment la llimona, el que ha dut a Santomera a ser coneguda com "el llimonar d'Europa".

Coord.: 37° 59′ 00″ N, 1° 08′ 00″ O / 37.983333°N,1.133333°O

Alcantarilla

Alcantarilla (antigament en català la Cantarella), és un municipi i ciutat de la Regió de Múrcia, situat a la comarca de l'Horta de Múrcia i localitzat a 5 quilòmetres de la capital. Té una població de 44.381 habitants i un terme municipal d'uns 10 km². Recentment el municipi va ampliar el seu terme municipal a costa del de Múrcia.

Destaca la seva indústria conservera i un ample teixit empresarial que abasta els més diversos sectors.

Comarques de la Regió de Múrcia

Encara que la Regió de Múrcia és una terra bastant definida naturalment quant a la seva comarcalització, aquesta mai ha estat duta a la pràctica de manera continuada. Han existit diversos intents de comarcalització que englobaven a municipis diversos al llarg dels últims 100 anys. Actualment no existeix cap poder atorgat a les comarques, i per tant, el paper d'aquestes és gairebé purament anecdòtic.

Consell d'Hòmens Bons de l'Horta de Múrcia

El Consell d'Hòmens Bons de l'Horta de Múrcia és un tribunal mil·lenari encarregat de resoldre els conflictes que sorgeixen a l'entorn de l'ús comú de l'aigua de reg entre els llauradors de les comunitats de regants de les séquies que en formen part. Els jutges no són professionals de la justícia sinó agricultors elegits democràtica i periòdicament d'entre els mateixos agricultors regants. El tribunal es caracteritza per l'oralitat, la rapidesa i l'equitat: no genera documents escrits, les seves sentències s'elaboren el mateix matí del judici oral i es comuniquen directament de paraula als interessats.

Està reconegut per la llei de l'Estat Espanyol, integrat al seu sistema judicial i amb les mateixes garanties i valor jurídic que qualsevol tribunal civil.El Consell d'Hòmens Bons de l'Horta de Múrcia i l'anàleg Tribunal de les Aigües de València són Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des de 2009. Es consideren les institucions de justícia més antigues d'Europa i actualment és un tipus d'institució judicial pràcticament única al món. Tenen un lèxic judicial especialitzat propi heretat per transmissió oral.

Contraparada

La Contraparada o Assut Major, és un assut construït entre els segles segle ix i x, durant la dominació musulmana de la península Ibèrica. Distribueix l'aigua per la Vega Mitjana del Segura, entre les pedanies de Javalí Nuevo i Javalí Viejo en el municipi de Múrcia. Va ser declarada Bé d'Interès Cultural (BIC) per la Comunitat Autònoma de Múrcia en 2002.La Contraparada acumula l'aigua del riu Segura fent pujar el nivell de l'aigua, i permet així que en sorgeixin les dues séquies principals: l'Aljufia que distribueix l'aigua per la zona nord de l'Horta i l'Alquibla que ho fa per la zona sud.

Després de la fundació de Múrcia en el 825 per Abderramán II, es va crear una infraestructura de reg per tota la Vega Mitjana del Segura que va possibilitar la creació de l'Horta de Múrcia. L'element principal de tota aquesta estructura és la Contraparada, que aprofita un estretament que sofreix el riu entre conglomerats de roca que facilita el control de les aigües. S'han trobat restes d'obra romana que indiquen que podria ser més antiga que l'actual d'origen àrab.La construcció es va realitzar usant carreus de pedra calcària units per cues d'oreneta amb vora de plom. En les posteriors reparacions que se li han anat realitzant, es va cobrir amb una capa de formigó per evitar que l'aigua arrossegués les pedres i es produís el trencament en la presa.

Horta

«Horta» té aquests significats:

Horta o hort, camp de cultiu irrigat

Unió Atlètica d'Horta, club de futbol del barri d'Horta de Barcelona

Horta (mitologia), deessa etrusca

HORTA (mineria), tecnologia de posicionament geogràfic subterrani utilitzada en la mineria.

Horta (amanida), amanida grega a base de verdures bullides

Toponímia:

Horta-Guinardó, districte de la ciutat de Barcelona

Horta de Múrcia, comarca de la Regió de Múrcia

l'Horta de València, comarca del País Valencià

Horta de Sant Joan, poble de la Terra Alta

Horta de Lleida, sector eminentment rural del municipi de Lleida

Horta (antic municipi)

Horta (Açores), ciutat de Portugal

Horta (llatí) o Orte (italià), ciutat italiana

Barri d'Horta, barri del districte d'Horta-Guinardó a la ciutat de Barcelona

Estació d'Horta, estació de la Línia 5 del metro de Barcelona al barri d'Horta

Estació d'Horta (FBG), estació de ferrocarril de la línia Barcelona-Granollers-Girona al municipi de Sant Andreu de Palomar

Riera d'Horta

Horta d'Avinyó, poble del municipi d'Avinyó i antic municipi de la comarca del Bages

Santa Maria d'Horta, Església parroquial d'Horta d'Avinyó d'origen romànic i antic municipi del Bages

Librilla

Librilla és una vila i municipi de la Regió de Múrcia, comarca del Baix Guadalentí. És limítrof amb el terme municipal de Múrcia (Horta de Múrcia). Té una població de 4.028 habitants en una extensió de 56,3 km². Té una densitat de població de 80,23 hab/km².

Murcià

El murcià és un dialecte del castellà propi de la regió de Múrcia i de la conca del riu Segura. Comparteix molts llaços lingüístics principalment amb el català, l'aragonès, el mossàrab i l'andalús, i en menor mesura amb l'occità. Sovint se l'anomena panotxo perquè n'és la varietat més representativa entre els diferents parlars.

Alguns moviments locals, al voltant de L'Ajuntaera, defensen l'especificitat del murcià com a llengua.

Santomera

Santomera és un municipi de la Regió de Múrcia (Espanya). Té una població de 13.417 habitants (INE 2005)

Tercera divisió espanyola de futbol 2011-12

La temporada 2011/12 és la 75a edició de la Tercera Divisió. Començà el 20 d'agost de 2011 (molts grups ho van fer una setmana més tard) i finalitzarà el 13 de maig de 2012.

Aquest torneig està organitzat per les diferents federacions autonòmiques de futbol, coordinats per la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF). La disputen un total de 363 equips, dividits per comunitats autònomes en 18 grups de 20 equips cadascun, tot i que alguns grups tenen 19, 21 o 22 equips.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.