Herois de David


Els herois de David, també coneguts com els guerres del rei David, els laureats de David o els valents de David, van ser una tropa de trenta soldats d'elit, sota el comandament del rei David, mencionada al segon llibre de Samuel i la llista completa dels quals apareix al capítol 23 del mencionat libre. Al llibre de Samuel de vegades es parla dels Trenta per a referir-se a tots ells, i d'altres a els Tres, per a referir-se a una selecció de tres dels trenta formada per Josep-Basebet el tacmonita (anomenat però Jasobeam, l'hacmonita al llibre segon de les Cròniques; és el cap dels herois), Eleazar l'ahohita i Sammà l'hararita.

Aquests guerrers eren professionals directament vinculats amb el rei, potser des de l'època en la qual aquest va estar amb els filisteus. Al capítol 11 del llibre segon de les Cròniques s'afegeixen alguns noms més als trenta anteriors, probablement dels últims temps del rei. Aquests guerrers especials són anomenats pels seus llinatges i no pel seu lloc d'origen, cosa que alguns antropòlegs interpreten com a que pertanyien a tribus no completament sedentàries.

Clans

Alguns clans mencionats són: jacamonites, jaradites, ajojites, paltrites, jetrites, arbatites i belmites.

Herois de David

Alguns dels herois de David són els següents:

  • Adina, fill de Siza de Ruben, un dels que apareix al llibre segon de les Cròniques.
  • Josep-Basebet el tacmonita, cap dels herois de David, va matar 300 homes segons el llibre primer de les Cròniques. (1 Cròniques 11:11)
  • Uries l'hitita, marit de Betsabé, David va robar-li l'esposa i el va fer matar per a quedar-se amb ella. Apareix al segon de Samuel i al segon de les Cròniques.
Betsabé

Betsabé (en hebreu בַּת שֶׁבַע Bat Xéva) segons la Bíblia fou l'esposa del rei David i la mare de Salomó. Abans de casar-s'hi, però, David va cometre adulteri amb ella, quan era l'esposa d'un dels seus millors guerrers. D'aquesta relació adúltera n'esperaven un fill. Davant això, els amants intentaren ocultar la identitat del pare de la criatura i alhora tapar el seu pecat: Per això, David posà en perill de mort el marit de Betsabé , per d'aquesta manera quedar-se amb ella quan enviudés. La història apareix a l'Antic Testament, en el Segon llibre de Samuel i el Primer Llibre dels Reis.

Betsabé era filla d'Eliam i estava casada amb un dels herois de David, de nom Uries l'hitita. El Rei David va enamorar-se d'ella i la va portar a palau. Després de jeure amb ella es va quedar embarassada. Aleshores, David va fer portar-li alguns presents al marit i després el va posar a primera línia de l'exèrcit d'Israel, donant ordre a la resta de soldats de l'exèrcit que se n'allunyessin perquè l'enemic el pogués matar més fàcilment. Un cop Uries fou mort, David va poder casar-se amb Betsabé.

El fill que havia engendrat va morir pocs dies després de néixer, segons el profeta Natan com a càstig diví pel comportament menyspreable de David. Més tard, Betsabé i David tingueren un altre fill, de nom Salomó, que succeiria David i seria l'últim dels reis d'Israel de la història. Aquest episodi bíblic va inspirar la cançó Hallelujah de Leonard Cohen, que ha estat molt versionada posteriorment.

Llista de personatges bíblics

El següent article mostra una llista dels personatges amb nom que apareixen en la Torà o Antic Testament.

Tuqu'

Tuqu', també Teqoa —en àrab تقوع, Tuqūʿ— és un municipi palestí en la governació de Betlem al centre de Cisjordània, situat 12 kilòmetres al sud-est de Betlem. Segons l'Oficina Central d'Estadístiques de Palestina (PCBS), tenia una població de 11.177 habitants en 2016. Inclou tres localitats: Khirbet Ad Deir, Al Halkoom, i Khirbet Tuqu’. El municipi forma part del nucli d'Arab al-Ta'amira village cluster, amb Za'atara, Beit Ta'mir, Hindaza, Khirbet al-Deir i al-Asakra. Tuqu té una jurisdicció municipal sobre 191,262 dúnams, però l'àrea urbanitzada és de 590 dúnams, i el 98.5% de la terra de la vila és classificat per Israel com a Àrea C o Reserves Naturals, and i l'1.5% com aArea A. Està situada prop de l'assentament israelià de Tekoa.

Uries l'hitita

Uries l'hitita és un personatge de l'Antic Testament, que apareix al segon llibre de Samuel. Uries, apodat l'hitita, va ser un soldat de l'exèrcit del rei David, en particular un dels anomenats herois de David. Pertanyia al poble hitita, en una època al qual aquesta era una minoria ètnica a l'actual Palestina i Jordània.

Uries es va enamorar de Betsabé quan va veure-la, des del terrat de palau, banyant-se al pati de casa seva. Poc després es van casar. El rei David va seduir l'esposa d'Uries, la va deixar prenyada i després va ordenar els altres soldats que s'apartessin d'Uries a la batalla perquè l'enemic el matés.

El profeta Natan va reprendre durament David per haver fet això, i va predir que el fill de Betsabé i David moriria, com efectivament va ser així set dies després del part. Més tard, David tidria un altre fill amb Betsabé, el futur rei Salomó, últim de la seva dinastia.

Antic
Testament
Nou
Testament

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.