Hananí

Hananí (en hebreu חנני) va ser un vident i profeta hebreu, pare del també profeta Jehú, que va viure cap al segle IX aC.

Cap a l'any 875 aC va amonestar durament el rei Asà de Judà[1] perquè havia intentat una aliança amb Ben-Jadad, rei d'Aram per enfrontar-se al rei d'Israel Baixà, abans de posar la seva confiança amb Jehovà que li hauria portat la pau i la victòria.[2] El seu atac al rei li va valdre la presó.[3]

Infotaula personatgeHananí
Tipus ésser humà
Dades
Ocupació profeta
Naixement segle IX aC
Mort segle IX aC

Referències

  1. 1 Reis 16, 1 i 7
  2. 2 Cròniques 16, 10
  3. Montero, Santiago. Diccionario de adivinos, magos y astrólogos de la antigüedad. Valladolid: Trotta, 1997, p. 177. ISBN 8481641618.
Corè

Segons la Bíblia i l'Alcorà, Corè o Corah (en hebreu קֹרַח בן-יִצְהָר Qōrah ben Yizəhār i en àrab قارون Qarun) era un israelita que es va rebel·lar contra Moisès durant l'Èxode del poble hebreu pel desert després de la sortida d'Egipte.

Jehú (profeta)

Jehú (en hebreu יֵהוּ "[home] de Déu") va ser un profeta que anomena la Bíblia i que va viure entre els segles X i IX aC.

Era fill del també profeta Hananí. Va maleir i atacar al rei d'Israel Baixà "i a la seva casa" per haver arrossegat el seu poble cap a la idolatria, tal com havia fet Jeroboam. El profeta va dir: "Has marxat pel camí de Jeroboam i has induït al pecat al meu poble d'Israel [...] decideixo el que passarà amb Baixà i la seva família i deixaré casa teva com la de Jeroboam, fill de Nebab. El que de la família de Baixà mori a la ciutat serà menjat pels gossos, i a qui mori al camp se'l menjaran les aus del cel".

Les seves paraules es van complir durant el regnat d'Elà, el fill de Baixà, quan el traïdor Zimrí va assassinar-lo a ell i a tota la seva família.

Jehú també va desafiar Josafat, rei de Judà. La seva aliança amb Acab, rei d'Israel, va portar a la mort d'aquest últim a la batalla de Ramoth-Gilead. Josafat va tornar indemne al seu palau, però Jehú l'acusà per haver-se aliat amb el "malvat rei Acab". Però també va agrair Jehovà per boca del profeta la bona acció que Josafat havia dut a terme, erradicar el Pal d'Aixerà de la terra, un arbre sagrat dels cananeus, i buscar la reconciliació amb Déu.

Comuns
No jueus
Judaisme
Cristianisme

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.