Ezequiel

Segons la Bíblia Ezequiel (en hebreu: יְחֶזְקֵאל [jəħɛzəˈqeːl]; en hebreu modern [jəħezˈqel]. Significat: "Déu enfortirà"; en àrab حزقيال, Ḥizqiyāl; llatí: Ezechiel -elis; grec: ᾿Ιεζεκιήλ) va ser un sacerdot i profeta jueu exiliat a Babilònia. Les seves profecies avisen de la destrucció imminent de Jerusalem, també féu oracles sobre la condemnació de les nacions estrangeres, i la restauració d'Israel. Els musulmans el consideren un profeta sota el nom de Dhul Kifl.

Infotaula de personasant Ezequiel
Ezekiel
Fresc de Miquel Àngel (Roma, Capella Sixtina)
Nom original (hbo) יְחֶזְקֵאל
Biografia
Naixement Hebreu:יְחֶזְקֵאל (Y'khizquel, "Déu enfortirà")
ca. 622 aC.
Palestina
Mort ca. 560 aC.
Babilònia, prop de l'actual Bagdad (Iraq)
Lloc d'enterrament Dezful (Iran) o Al Kifl (Iraq) 
Activitat
Ocupació Profeta
profeta
Celebració Església Catòlica, Església Ortodoxa, esglésies orientals, esglésies protestants, Islam
Canonització Antiga
Festivitat 10 d'abril (catòlics); 5 d'agost (ortodoxos, correspon al 23 de juliol del calendari julià)
Esdeveniment significatiu Autor del Llibre d'Ezequiel; tercer dels profetes majors
Iconografia Amb un rotlle, com a profeta

Història

La seva història es coneix només pels seus escrits profètics. Segons aquests fou elegit per Déu per dur a terme la seva labor profètica. A diferència d'altres profetes, Ezequiel va tenir importants revelacions a través de visions profètiques, la primera de les quals quan tenia trenta anys, quan en feia quatre de l'exili a Babilònia (Ezequiel, I, 1). D'aquí es dedueix que Ezequiel degué néixer vers l'any 622 aC, en els principis de la reforma de Josies, i que tenia uns 25 anys quan el 597, Nabucodonosor va anar per segon cop a Jerusalem i prengué la ciutat emportant-se captius al rei Joiaquim o Jeconies, a la seva mare, als prínceps i senyors, als eunucs i servidors de palau i, en fi, a la flor de la noblesa i de l'exèrcit, i no deixà només que els pobres del poble (4, Reg. XXIV, 10-16). Un dels captius fou Ezequiel, jove en aquell temps d'uns 25 anys, que amb els altres va ser portat a Babilònia, a Tell-Abid (que la Vulgata tradueix Acervus novarum frugum), i que devia estar situada prop de Nippur, junt al riu Chobar, anomenat en assiri Naru Kabarse, llarg canal navegable, que passava prop de Nippur, el nom del qual encara es llegeix en alguns contractes relatius a aquella ciutat babilònica.

Se sap a més, d'Ezequiel que era fill de Buzi, sacerdot, i sacerdot ell mateix (Ez, I, 1-3). Que va estar casat i la pèrdua de la seva esposa fou per a ell i per al poble on vivia un símbol o senyal de la destrucció de la ciutat i del Temple (Ez, XXIV, 16-18). Això és el que de la vida d'Ezequiel ens diu el text sagrat; altres autors per cert no gaire dignes de crèdit com el Pseudo-Epifani Devitis prophet,9 (P.G., 43, 401), conten d'ell alguns miracles.

Quelcom més creïble és la tradició que sembla indicar ja San Atanasi,[1] i expressa el Pseudo-Crisòstom,[2] i que recollida per altres escriptors antics va quedar consignada en el martirologi romà el 10 d'abril, on es diu que el profeta havia retret la seva idolatria a un jutge del poble d'Israel i va ser mort a Babilònia i sepultat en el sepulcre d'Em i Arfaxad, progenitors d'Abraham.

S'ignora l'edat en què va morir; però se sap que el seu últim vaticini contra Egipte és de l'any 570 i després d'aquest any és de suposar que encara va tenir temps de recollir les seves profecies i d'acabar el seu llibre.

Ezequiel exercí el seu ministeri profètic en mig dels israelites captius a Babilònia, junt al riu Chobar, on emetia les profecies, bé oralment, o també mitjançant accions simbòliques, o per mitjà de l'escriptura.

Més tard reuní totes les seves prediccions formant un llibre, que fou anomenat llibre d'Ezequiel o profecia d'Ezequiel i que conté dues classes de profecies, unes d'amenaces, altres de promeses messiàniques.

Ezekiel-icon

Icona russa del s. XVIII

Revers Poganovo Icon

Visió d'Ezequiel, de Déu i el Tetramorf; icona grega del s. XIV

Ezekial's-Tomb-at-Kifel

Jueus a la tomba d'Ezequiel d'al-Kifel (Iraq), foto de 1923

Rudband2

Dezful, lloc de la tomba iraniana d'Ezequiel

Llibre d'Ezequiel

Per l'estudi del llibre se sol dividir aquest en dues parts, la primera fins al capítol XL i la dita segona part d'Ezequiel des del capítol XL fins al final. Altres el divideixen en quatre seccions, a més de la introducció, i en aquesta divisió el llibre es reparteix com segueix:

  • Introducció. Visió inaugural. El carro de la glòria de Déu. Vocació i missió del profeta (Ez., I, 1 III, 27).
  • Primera secció. Profecies d'amenaça contra Jerusalem i el poble d'Israel (fins al XXIV).
  • Tercera secció. Profecies messiàniques (fins al XXXIX).
  • Quarta secció. Profecies del nou temple (fins al final).

L'estil del profeta és obscur, segons ja ho advertí Sant Jeroni, qui el compara amb les catacumbes negres; però la foscor prové principalment del freqüent ús que es fa de figures i de símbols. El llenguatge no és l'hebraic pur i castís del temps d'Isaïes, sinó de l'època posterior, el del temps de la captivitat babilònica mesclada amb arameu. El text en el seu estat actual és força incorrecte i presenta moltes variants.[3]

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ezequiel Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. (Or. De incarn. Verbi. 37, P.G., 25, 160)
  2. (Op. Imperf. in Matth. hom., 46, P.G., 56, 895)
  3. Tom núm. 22, pàg. 1524, de l'Enciclopèdia Espasa
Club d'Escacs Mollet

El Club d'Escacs Mollet és una entitat esportiva d'escacs de Mollet del Vallès, fundat el 12 d'abril de 1931. És funda originalment amb el nom Penya d'Escacs Mollet fins que el 1973 s'inscriví a la Federació Catalana d'Escacs amb el nom actual. Des del 2008 organitza anualment l'Obert Internacional Ciutat de Mollet, també conegut com a Memorial Internacional Ezequiel Martín. El president actual del club és Ramón Caro.

Ezequiel Garay

Ezequiel Marcelo Garay (Rosario, 10 d'octubre de 1986) és un futbolista professional argentí. Actualment juga al València CF.

Ezequiel Iván Lavezzi

Ezequiel Lavezzi (Villa Gobernador Gálvez, Argentina, 3 de maig de 1985), és un futbolista professional argentí que ocupa la posició de davanter. Actualment juga a l'Hebei Xina Fortune xinès, a més de ser internacional per la selecció argentina.

Ezequiel Mosquera Míguez

Ezequiel Mosquera Míguez (Cacheiras, Teo, La Corunya, 19 de novembre de 1975) és un ciclista gallec, que fou professional del 1999 al 2011.

Bon escalador, els seus millors resultats esportius els ha aconseguit a la Volta a Espanya, en què ha aconseguit acabar tres vegades entre els cinc primers.

El 30 de juliol de 2010, l'UCI va anunciar que havia donat positiu en un control realitzat durant la Volta a Espanya d'aquell any. En un principi el contra-anàlisis van exculpar el ciclista, però finalment el 2011 va ser sancionat amb 2 anys i la pèrdua dels seus resultats des del 12 de setembre de 2010. Així perdia la segona posició a la general en l'edició de la Volta a Espanya de 2010 i la victòria d'etapa aconseguida. Amb tot, el gener de 2015 l'Audiència Nacional va acabar donant la raó al ciclista i va anul·lar totes les sancions efectuades per la Federació Espanyola de Ciclisme i li va retornar la segona posició a la Volta a Espanya del 2010 i la victòria d'etapa.

Ezequiel Schelotto

Ezequiel Matías Schelotto (eseˈkjel maˈti.as eskeˈloto, skeˈlɔtto; 23 de maig de 1989) és un futbolista professional argentinoitalià que juga de lateral o carriler per el Brighton & Hove Albion anglés.

Ezequiel Ávila

Luis Ezequiel "Chimy" Ávila (6 de febrer de 1994) és un futbolista professional argentí que juga de davanter per el CA Osasuna.

Llibre d'Ezequiel

El llibre d'Ezequiel és un llibre bíblic de l'Antic Testament que forma part dels llibres profètics. Pels jueus està en el Tanakh entre els Neviïm ("Profetes"), en la Bíblia Protestant s'ubica entre les Lamentacions i el llibre de Daniel, en la Bíblia Catòlica es troba entre Baruc i Daniel. El seu missatge va dirigit sobretot als exiliats, encara que a l'autor també li preocupa la situació de Judea i de Jerusalem, ciutat a la que el profeta va visitar moltes vegades en visions extàtiques segons explica el llibre.

S'ha discutit la data en què es va escriure, i es considera que en essència conté els escrits d'Ezequiel. S'acostuma a dividir en dues, tres o quatre parts, segons els comentaristes. La divisió en tres parts presenta:

a) Entre el 593 i el 587 aC, des de la crida per Jehovà d'Ezequiel, fins a la caiguda de Jerusalem i el captiveri de Babilònia. Són profecies amb les quals el profeta intenta que els deportats per Nabucodonosor no perdin la fe en Déu i que no la facin dependre de l'existència de Jerusalem i del seu temple.

b) Entre el 586 i el 585 aC, on anuncia la salvació dels deportats si es converteixen a Déu.

c) Del 585 en endavant, on profetitza la salvació dels jueus i vaticina el culte futur a Jehovà.

Llibre de Baruc

El llibre de Baruc és un llibre deuterocanònic de l'Antic Testament, del grup dels Llibres profètics i dins dels anomenats "profetes menors" per motiu de la seva poca extensió. En les bíblies catòliques es troba entre les Lamentacions i Ezequiel. En les bíblies catòliques conté també la Carta de Jeremies, que forma el capítol sisé (aquesta carta és un llibre a part en la bíblia de l'església ortodoxa).

Llibre de Jeremies

El llibre de Jeremies és el segon llibre profètic de la Bíblia. Forma part de l'Antic Testament i del Tanakh jueu i és considerat, junt amb Isaïes, Ezequiel i Daniel, un dels quatre Profetes Majors.

El missatge principal de Jeremies és simple: ja és massa tard per evitar la disciplina de Déu, de manera que accepteu-la i alluneu-vos dels vostres pecats. Malgrat tot, després d'un període de càstig, Déu restaurarà a Judà.

Jeremies amb freqüència usa accions figuratives per comunicar el seu missatge, com trencar una gerra de fang per mostrar com Déu destruirà a Jerusalem.

Llibre de les lamentacions

El llibre de les Lamentacions (איכה, ʾēḫā(h), Eikha) és un llibre bíblic de l'Antic Testament i del Tanakh hebreu on el profeta lamenta la destrucció de Jerusalem i el Temple al segle sisè abans de Crist.

Forma part dels llibres profètics, en les edicions catòliques i ortodoxes es troba entre Jeremies i Baruc i en les bíblies protestants entre Jeremies i Ezequiel.

Matías Ezequiel Vargas

Martín Matías Ezequiel Vargas (nascut el 8 de maig 1997), amb el malnom del Monito (en català: "Mico petit") és un futbolista professional argentí que juga de volant esquerre o mitjapunta per l'RCD Espanyol de La Liga.

Néstor Ortigoza

Néstor Ezequiel Ortigoza (7 d'octubre del 1984 a San Antonio de Padua, Argentina) és un futbolista paraguaià que juga de centrecampista pel San Lorenzo de Almagro a la primera divisió argentina de futbol.

Ordoñezita

L'ordoñezita és un mineral de la classe dels òxids. El seu nom fa honor a Ezequiel Ordóñez Aguilar (1867-1950), destacat geòleg mexicà, director de l'Institut Geològic de Mèxic.

Selecció de futbol de l'Argentina

La selecció de futbol de l'Argentina representa l'Argentina a les competicions internacionals de futbol. És controlada per l'Associació del Futbol Argentí.

Tetramorf

Un tetramorf (del grec τετρα, tetra, «quatre»", i μορφη, morfe, «forma») és una representació iconogràfica composta per quatre elements.

La més estesa d'aquestes representacions és la cristiana, que identifica els quatre elements amb els Quatre Evangelistes: Mateu, Marc, Lluc i Joan.Les fonts d'aquesta iconografia cristiana es remunten a l'Antic Testament, al llibre del profeta Ezequiel el qual descriu en una de les seves visions quatre criatures alades d'aparença humana, una amb la cara d'home, l'altra amb la cara semblant a un lleó, la següent amb aspecte de toro i l'última amb aspecte d'àguila (Ezequiel, 1:5-14).

Al Nou Testament un passatge del llibre de l'Apocalipsi (Apocalipsi, 4:6-9) i al Llibre d'Ezequiel (Ezequiel, 1:4-12) descriuen quatre éssers que envolten el tron del Pantocràtor: "quatre vivents plens d’ulls davant i darrere. El primer vivent era semblant a un lleó; el segon vivent era semblant a un toro; el tercer vivent tenia aspecte d’home, i el quart vivent era semblant a una àguila en ple vol. Cada un dels quatre vivents tenia sis ales, i estaven plens d’ulls que miraven tot al voltant i cap al tron".

A partir de les interpretacions de Sant Ireneu (segle ii) i de Sant Jeroni (segles IV-V) en el seu comentari al llibre d'Ezequiel, aquests quatre éssers vivents han estat identificats amb els autors dels quatre evangelis canònics:

L'àngel, o l'home alat s'associa a Mateu, ja que el seu Evangeli comença fent un repàs a la genealogia de Crist, el Fill de l'Home. Representa també l'amor diví, enviat als humans amb els seus àngels (missatgers)

El lleó s'identifica amb Marc (evangelista), perquè el seu Evangeli comença parlant de Joan Baptista, Veu que clama al desert, l'esmentada veu seria com la del lleó, un animal que s'associa també la força i la noblesa, atributs de Jesús

El bou seria Lluc, ja que el seu Evangeli comença parlant del sacrifici que va fer Zacaries a Déu i, en el bestiari popular, el bou és el signe del sacrifici.

L'àliga ha estat associada a la figura de Joan, ja que el seu Evangeli és el més abstracte i teològic dels quatre i per tant el que s'eleva sobre els altres en saviesa.El tetramorf és un tema molt habitual en l'art cristià, especialment en el d'època medieval, romànic i gòtic. Rarament es representa de forma autònoma, si no que habitualment es troba envoltant la representació de la Maiestas Domini en llocs preeminents de les portades de les esglésies, absis, cúpules, altars, llibres manuscrits, etc. També és habitual trobar-lo als quatre extrems dels braços de les creus monumentals o d'argenteria, complementant simbòlicament la representació de Crist crucificat.

El Tetramorf en el Llibre de Durrow (Trinity College)

Volta a Espanya de 2009

La 64a edició de la Volta a Espanya es va disputar entre el 29 d'agost i el 20 de setembre de 2009. La sortida es va fer a Assen, als Països Baixos, sent la segona vegada en la història que la cursa comença fora d'Espanya. L'espanyol Alejandro Valverde fou el vencedor de la classificació general, per davant de Samuel Sánchez i l'australià Cadel Evans. David Moncoutié guanyà la classificació de la muntanya i André Greipel, vencedor de quatre etapes, la classificació dels punts.

Volta a Espanya de 2010

La Volta a Espanya de 2010, 65a edició de la Volta a Espanya, és una cursa ciclista per etapes que es disputarà entre el 28 d'agost i el 19 de setembre de 2010. Aquesta és la 23a prova del Calendari Mundial UCI 2010.

Enguany hi ha la novetat del canvi de color de primer classificat de la general, passant del mallot d'or al mallot vermell. Vuit poblacions veuran una sortida d'etapa per primera vegada en la història de la Vuelta: Alcalá de Guadaira, Caravaca de la Cruz, Villena, Vilanova i la Geltrú, Rincón de Soto, Solares, Peñafiel i Piedrahíta; mentre que també seran final inèdits d'etapa Valdepeñas de Jaén, Oriola, Vilanova i la Geltrú, Cotobello, Peñafiel i Bola del Mundo.

Xacobeo Galicia

El Xacobeo Galicia va ser un equip ciclista professional espanyol que competí entre el 2007 i 2010. L'equip tenia la categoria d'equip professional continental, per la qual cosa participava en les curses dels Circuits continentals, principalment l'UCI Europa Tour, però també en les curses de categoria Mundial a les quals era convidat.

L'equip es va crear el 2007 amb l'impuls de la Xunta de Galicia i l'ajuda econòmica de l'exfutbolista Valeri Karpin.

Comuns
No jueus
Judaisme
Cristianisme

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.