Coordenades geogràfiques

Les coordenades geogràfiques permeten determinar la posició de cada punt a la Terra mitjançant tres coordenades, utilitzen un sistema de coordenades esfèriques. Les dues primeres coordenades corresponen a la latitud i a la longitud del punt, la tercera a l'altitud sobre un nivell de referència.

La longitud d'un punt P de la superfície terrestre és l'arc d'equador comprès entre el punt d'intersecció del meridià de Greenwich amb l'equador i el punt d'intersecció del meridià local de P amb l'equador.

La latitud de P és l'arc del meridià local de P comprès entre l'equador i P, mesurat de 0° a 90° a cada hemisferi a partir de l'equador.

La Terra no és esfèrica, sinó que té una forma irregular que s'aproxima a un el·lipsoide de revolució. D'aquesta manera, l'extensió d'un grau de longitud o de latitud és diferent en diferents punts geogràfics, per la qual cosa cal fer correccions sobre el sistema de coordenades per tal que cada punt quedi determinat de forma no ambigua pels tres valors de coordenades.[1]

La latitud i la longitud poden mostrar-se en tres formats equivalents (sigles en anglès):

  • Graus Decimals Decimal Degree (DD) exemple 41.333- 106.500
  • Graus:Minuts Degree:Minute (DM) exemple 41:20- 106:30
  • Graus:Minuts:Segons Degree:Minute:Second (DMS) exemple 41:20:00- 106:30:00

Les línies d'igual longitud s'anomenen meridians i les d'igual latitud, s'anomenen paral·lels.

WorldMapLongLat-eq-circles-tropics-non
Mapa de la Terra mostrant els meridians i els paral·lels, segons la projecció Eckert VI; versió més gran (Noia 64 mimetypes pdf.pngPDF, 3.4MB)

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Coordenades geogràfiques Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. A Guide to coordinate systems in Great Britain (anglès)

Vegeu també

Bayárcal

Bayárcal és una localitat de la província d'Almeria, Andalusia.

L'any 2006 tenia 277 habitants. La seva extensió superficial és de 37 km² i té una densitat de 7,5 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 37° 02′ N, 2° 59′ O. Està situada a una altitud de 1258 metres i a 84 kilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Benizalón

Benizalón és un municipi de la província d'Almeria, Andalusia. L'any 2005 tenia 308 habitants. La seva extensió superficial és de 32 km² i té una densitat de 9,6 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 37° 12′ N, 2° 14′ O. Està situada a una altitud de 936 metres i a 60 quilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Bentarique

Bentarique és un municipi de la província d'Almeria, Andalusia. L'any 2005 tenia 275 habitants. La seva extensió superficial és d'11 km² i té una densitat de 25,0 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 36° 59′ N, 2° 37′ O. Està situada a una altitud de 324 metres i a 32 quilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Bédar

Bédar és una localitat de la província d'Almeria, Andalusia.

L'any 2006 tenia 777 habitants. La seva extensió superficial és de 46 km² i té una densitat de 16,9 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 37° 11′ N, 1° 58′ O. Està situada a una altitud de 404 metres i a 88 kilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Canjáyar

Canjáyar és un municipi de la província d'Almeria, Andalusia. L'any 2006 tenia 1.561 habitants. La seva extensió superficial és de 67 km². Les seves coordenades geogràfiques són 37° 00′ N, 2° 44′ O. Està situada a una altitud de 618 metres i a 47 kilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Chercos

Chercos és una localitat de la província d'Almeria, Andalusia. L'any 2005 tenia 295 habitants. La seva extensió superficial és de 14 km² i té una densitat de 21,1 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 37° 15′ N, 2° 16′ O. Està situada a una altitud de 805 metres i a 79 quilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Enix

Enix és una localitat de la província d'Almeria, Andalusia. L'any 2006 tenia 335 habitants. La seva extensió superficial és de 67 km² i té una densitat de 5 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 36° 52′ N, 2° 36′ O. Està situada a una altitud de 723 metres i a 25 quilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Felix

Felix és una localitat de la província d'Almeria, Andalusia. L'any 2005 tenia 534 habitants. La seva extensió superficial és de 81 km² i té una densitat de 6,6 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 36° 52′ N, 2° 39′ O. Està situada a una altitud de 815 metres i a 26 quilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Fines

Fines és una localitat de la província d'Almeria, Andalusia. L'any 2005 tenia 2.032 habitants. La seva extensió superficial és de 236 km² i té una densitat de 88,3 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 37° 21′ N, 2° 15′ O. Està situada a una altitud de 456 metres i a 101 quilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Graella palestina

La graella palestina (anglès Palestine grid) va ser un sistema de coordenades geogràfiques usat en el Mandat Britànic de Palestina

El sistema va ser escollit pel Departament d'Agrimensura del Govern de Palestina el 1922. La projecció usada fou la projecció de Cassini-Soldner. El meridià central (la línia de longitud al llarg del qual no hi ha distorsió local) escollit va ser el que passa per un marcador al turó del monestir de Mar Elias al sud de Jerusalem. L'origen fals (punt zero) de la graella es va situar 100 km al sud i a l'oest del turó Ali el-Muntar que té vistes a la ciutat de Gaza. La unitat de longitud de la graella era el quilòmetre; les unitats britàniques ni tan sols eren considerades.En el moment en què es va establir la graella no hi havia cap intenció de cartografiar els baixos abrics del desert del Nègueb, però això no es va mantenir real. El fet que aquestes regions del sud tinguessin un caràcter negatiu coordenades nord-sud es va convertir en una font de confusió, que es va resoldre afegint 1000 a la coordenada septentrional en aquest cas. Per a propòsits militars, es va afegir 1000 a les coordenades nord-sud per a totes les ubicacions, de manera que van variar de forma uniforme d'aproximadament 900 a aproximadament 1300.

Durant la Segona Guerra Mundial, es va utilitzar una Graella Militar Palestina que era similar a la Graella Palestina però que utilitzava la projecció transversal Mercator. La diferència entre les dues projeccions era només d'uns pocs metres..Després de l'establiment de l'Estat d'Israel, la graella Palestina es va seguir utilitzant sota el nom de Graella Israeliana o la graella ICS, ara anomenada "Antiga graella Israeliana", amb 1000 km afegits al component septentrional per fer el rang nord-sud continu. Va ser reemplaçada per la graella de transversal Mercator israeliana en 1994. La graella Palestina encara s'utilitza sovint per especificar localitzacions en la literatura històrica i arqueològica.

Huércal-Overa

Huércal-Overa és una localitat de la província d'Almeria, Andalusia. L'any 2006 tenia 16.170 habitants. La seva extensió superficial és de 318 km² i té una densitat de 50,85 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 37° 23′ N, 1° 56′ O. Està situada a una altitud de 280 metres i a 115 quilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Lanteira

Lanteira és un municipi espanyol pertanyent a la província de Granada, en la comunitat autònoma d'Andalusia. En l'any 2006 tenia 528 habitants. La seva extensió superficial és de 53 km² i té una densitat de 9,96 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 37° 10′ N, 3° 8′ O. Està situada a una altitud de 1.278 metres.

Meridià

Un meridià (o línia de longitud) és una línia imaginària que fa la volta a la Terra passant pels pols i serveix per mesurar la longitud com a part del sistema de coordenades geogràfiques. Un d'aquests meridians es pren de referència: és el meridià de Greenwich, primer meridià o meridià 0°, i determina l'origen de les longituds, és a dir, el punt 0. La longitud es mesura en graus (º), minuts (') i segons (") cap a l'est (hemisferi oriental) o l'oest (hemisferi occidental) del meridià de Greenwich, i pot anar des del 0° als 180° E (est), o des del 0° als 180° O (oest).

El meridians defineixen línies d'igual longitud, amb una mateixa distància angular que un meridià de referència, com ara el meridià de Greenwich. Els meridians no són, doncs, cercles màxims, sinó la meitat d'un cercle màxim: semicercles. Els meridians i els paral·lels es tallen sempre en angles rectes.

La intersecció del meridià i l'horitzó determina una línia sobre el pla horitzontal anomenada meridiana; la seua intersecció amb l'esfera celeste determina els punts cardinals nord i sud. La seva perpendicular talla l'esfera celeste en els punts cardinals est i oest.

Nacimiento

Nacimiento és una localitat de la província d'Almeria, Andalusia. L'any 2005 tenia 467 habitants. La seva extensió superficial és de 81 km² i té una densitat de 5,8 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 37° 06′ N, 2° 38′ O. Està situada a una altitud de 809 metres i a 52 quilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Pol geogràfic

Un pol geogràfic és qualsevol dels dos punts fixes a la superfície d'un cos en rotació o planeta, a noranta graus de l'equador, basant-se en l'eix de rotació sobre el qual gira el cos. Dins l'àmbit de la cartografia, els pols geogràfics serveixen de punt de mesura absolut. No se'ls ha de confondre amb els pols magnètics, que també poden existir en un planeta.

A la Terra, els pols geogràfics són:

el Pol Nord

el Pol Sud

Porto Alegre

Porto Alegre és una de les ciutats principals del Brasil, capital de l'estat del Rio Grande do Sul. Amb una població d'1.481.019 habitants el 2016(4.200.000 a l'àrea metropolitana), és la quarta ciutat més gran del Brasil i la desena de l'Amèrica del Sud. Les coordenades geogràfiques són 30° 01′ 59″ S i 51° 13′ 48″ O.

La ciutat està situada en un delta resultant de la confluència de cinc rius, que formen el llac de Guaíba (popularment conegut també com a riu). Si bé els seus orígens daten de mitjan segle XVIII, que és quan els immigrants de les Açores es van establir a la regió, la ciutat es va fundar oficialment el 1809.

Porto Alegre és el nucli industrial més important del sud del Brasil. També és el centre històric i cultural del poble gaúcho (nom amb què són coneguts la gent de l'estat), famós pel churrasco (carn a la graella) i el chimarrão (una beguda equivalent a la infusió de mate dels veïns argentins i uruguaians). És la seu d'importants centres universitaris.

Per la seva situació estratègica (Porto Alegre és la metròpoli del sud del Brasil), la ciutat és un important punt de trobada de viatgers i homes de negocis de l'Amèrica del Sud, especialment dels països del Mercosul.

És una de les ciutats més pròsperes de l'Amèrica Llatina, amb una població d'origen molt divers, fruit de les diverses migracions d'arreu del món, amb gent provinent sobretot de Portugal, Alemanya, Itàlia, Espanya i Polònia, i un nombre significatiu d'origen àrab, jueu i afrobrasiler.

Punts 45x90

Els punts 45×90 són els quatre punts de la terra que es troben a mig camí entre els pols geogràfics, l'Equador, el primer meridià i el meridià 180.

Rágol

Rágol és una localitat de la província d'Almeria, Andalusia. L'any 2005 tenia 367 habitants. La seva extensió superficial és de 27 km² i té una densitat de 13,6 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 36° 59′ N, 2° 40′ O. Està situada a una altitud de 425 metres i a 39 quilòmetres de la capital de la província, Almeria.

Vícar

Vícar és una localitat de la província d'Almeria. L'any 2006 tenia 20.220 habitants. La seva extensió superficial és de 64 km² i té una densitat de 313,6 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 36° 60′ N, 1° 2′ O. Està situada a una altitud de 287 metres i a 20 quilòmetres de la capital de la província, Almeria.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.