Carena de muntanya

Una carena de muntanya o aresta[1] en geomorfologia és, en general, la línia divisòria entre dos vessants en una serralada. Els vessants de la carena s'estenen pendent avall a partir de la part superior més estreta formada pels punts més alts de la línia.

Tsubakurodake from Otenshodake 2002-8-22
Una carena de muntanya al Japó
Bristol tenn ridgelines2
Una carena estratigràfica a les Apalatxes
The Table1
Les vores de volcans tuyes poden formar carenes.

Tipus

Hi ha diversos tipus de carenes:

 • Xarxa de drenatge: En els terrenys típics d'altiplà disseccionat, les valls de drenatge d'aigua creen carenes. Aquestes són les carenes de drenatge més comunes i normalment, però no sempre, estan formades per roques lleugerament més resistents a l'erosió. Sovint hi apareixen perquè hi hi havia més diàclasi allà on les valls es van formar. Aquest tipus de carenes té generalment una orientació una mica aleatòria, canviant de direcció freqüentment, sovint amb intervals de protuberàncies en la part superior de la carena.
 • Carena estratigràfica: En llocs com a la zona Ridge-and-Valley de les Apalatxes, carenes llargues i rectes es formen a partir de les vores no-erosionades restants dels estrats més resistents dels pendents que van ser plegats lateralment. Carenes similars s'han format en llocs com els Black Hills, on formen cercles concèntrics al voltant del nucli igni. De vegades aquestes carenes són anomenades "hogback".
 • Dorsal oceànica: En zones d'extensió tectònica arreu del món, com a la dorsal mesoatlàntica, l'activitat volcànica a la frontera entre noves plaques forma carenes volcàniques a la zona d'extensió. L'assentament isostàtic i l'erosió redueixen gradualment les elevacions que s'allunyen de la zona.
 • Carena de cràter de meteoritː Gran col·lisions de meteorits típicament formen grans cràters d'impacte bordejats per carenes circulars.
 • Carena de cràter volcànic: Grans volcans sovint deixen darrere un cràter central/caldera bordejat per carenes circulars.
 • Carena de falla: Les falles sovint formen cingles. De vegades, les parts superiors d'aquests escarpaments no creen altiplans sinó que es pleguen de tal manera que les vores formen carenes.
 • Carena de duna: En àrees de gran activitat de dunes, certs tipus de dunes formen carenes de sorra.
 • Morrenes i eskers: L'activitat glacial pot deixar carenes en forma de morrenes i eskers. Una aresta és una carena prima de roca formada per erosió glacial.
 • Carena subglacial volcànica: Molts volcans subglacials creen formacions de carenes quan la lava esclata a través d'una glacera gruixuda o d'un Indlandsis.
 • Carenes d'obturador: Una carena d'obturador és una cresta que s'ha mogut al llarg d'una línia de falla, bloquejant o desviant el drenatge. Típicament, un obturador crea una vall corresponent a l'alineació de la falla que la produeix.

Vegeu també

Referències

 1. «aresta». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
Carena

«Carena» té aquests significats:

Carena de muntanya, línia que divideix dos vessants en una serralada

Carena (nàutica), volum limitat pel buc i per la superfície de flotació en un vaixell

Carena (geografia), línia imaginària que fa de frontera hidrogràfica entre dues conques hidrogràfiques

Editorial Carena

Coll Nadilla

El Coll Nadilla és una collada de carena de muntanya situada a 1.693,2 m d'altitud situat en el terme municipal d'Abella de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà.

Està situat al costat de ponent mateix del Cap de Carreu, a la carena de la Serra de Carreu.

Per aquest pas circulava un dels camins de muntanya que travessaven la Serra de Carreu, entre Abella de la Conca i Carreu.

Coll des Eres

El Coll des Eres és una collada de carena de muntanya situada a 1.388,4 m d'altitud situat en el terme municipal d'Abella de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà.

Està situat a la part alta de la vall del barranc de la Vall. De fet, aquest barranc es forma al vessant de ponent del coll. També s'hi forma un altres barranc: al vessant meridional, el barranc del Coll des Eres. És al sud-oest de la Borda de Jarret i al capdamunt -nord-oest- del Serrat de Cal Calafí.

Pas de Castellnou

El Pas de Castellnou és una collada de carena de muntanya situada a 1.690,6 m d'altitud situat en el terme municipal d'Abella de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà.

Està situat al costat de llevant del Cap de Carreu, a la mateixa carena de la Serra de Carreu.

Per aquest pas circulava un dels camins de muntanya que travessaven la Serra de Carreu, entre Abella de la Conca i Carreu.

Pas de la Ce

El Pas de la Ce és una collada de carena de muntanya situada a 1.574,6 m d'altitud situat en el terme municipal d'Abella de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà.

Està situat al costat de ponent del Cap de Carreu, a la mateixa carena de la Serra de Carreu.

Per aquest pas circulava un dels camins de muntanya que travessaven la Serra de Carreu, entre Abella de la Conca i Carreu.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.