Armada Reial Australiana

L'Armada Reial Australiana (en anglès: Royal Australian Navy, abreujada RAN) és la branca naval de les Forces Armades d'Austràlia. S'encarrega de la defensa naval de les aigües territorials australianes, i dóna suport a les altres branques de les Forces Armades Australianes que són les encarregades de la defensa del territori nacional australià.

Infotaula unitat militarRoyal Australian Navy
Naval Ensign of Australia
Bandera de l'Armada Reial Australiana
Tipus armada
Fundació 1911
País Austràlia
Branca Forces Armades
Mida 16.000 homes[1]
53 vaixells[1]
Comandants
Comandant Vicealmirall
Guerres i batalles
Primera Guerra Mundial
Segona Guerra Mundial
Guerra del Pacífic
Guerra de Corea
Guerra de Vietnam
Guerra del Golf
Guerra d'Afganistan
Guerra de l'Iraq
Lloc web Lloc web oficial

Història

Fundació

Després de la creació de la Federació d'Austràlia el dia 1 de gener de l'any 1901, les naus i els recursos de les armades colonials independents es van integrar en una força nacional. La Força Naval Australiana es va establir l'1 de març de 1901. El 10 de juliol de 1911, el rei Jordi V del Regne Unit va concedir a la flota el títol de Royal Australian Navy.[2] Originalment fou concebuda per a la defensa local, tanmateix la Marina va anar adquirint cada vegada més responsabilitat en la defensa de la nació.

Primera Guerra Mundial

Durant la Primera Guerra Mundial, la RAN va estar encarregada inicialment de conquerir moltes de les colònies alemanyes del Pacífic Sud i de protegir els vaixells d'Austràlia dels atacs de l'Esquadra Alemanya de l'Est d'Àsia. En perllongar-se la guerra, la majoria dels vaixells més importants de la RAN van operar com a part de les forces de la Royal Navy en el Mediterrani i el Mar del Nord. Després de la Primera Guerra Mundial, la RAN es va anar modernitzant i ampliant.

Segona Guerra Mundial

HMAS Tobruk Success 2008
Dos vaixells de l'Armada Australiana, el HMAS Success en primer pla i el HMAS Tobruk l'any 2008.

La Royal Navy britànica va donar suport a l'Armada Reial Australiana en el teatre bèl·lic de l'Oceà Pacífic durant la Segona Guerra Mundial, la ràpida expansió de la guerra va motivar l'adquisició de grans vaixells de superfície i la construcció de molts vaixells de guerra i llanxes patrulleres. Durant Segona Guerra Mundial, els vaixells australians van donar suport a la Royal Navy, servint molts d'ells en el Mediterràni, la Mar Roja, davant de les costes de Dakar, el Golf Pèrsic i l'Oceà Índic. Després de l'esclat de la Guerra del Pacífic i la destrucció de la Royal Navy britànica al sud-est asiàtic, la Royal Australian Navy va seguir lluitant contra l'Armada Imperial Japonesa, juntament amb les forces dels Estats Units. Cap al final de la guerra, la RAN es va convertir en la cinquena força naval del món.

Guerra Freda

Després de la Segona Guerra Mundial, la Royal Australian Navy va fer servir portaavions. La RAN va participar en molts conflictes de la Guerra Freda a la regió d'Àsia-Pacífic i va operar al costat de la Royal Navy i l'Armada dels Estats Units a Corea, Malàisia i Vietnam. Des del final de la Guerra Freda, la RAN ha format part de forces de la coalició en el Golf Pèrsic i l'Oceà Índic i s'ha convertit en un element crític en les operacions d'Austràlia a Timor Oriental i a les Illes Salomó.

Segle XXI

Avui dia, la RAN és una de les forces navals més grans i sofisticades a la regió del Pacífic, amb una presència significativa en l'Oceà Índic, efectuant operacions a tot el món en suport de les campanyes militars i les missions de manteniment de la pau. L'actual comandant en cap de l'armada és el vicealmirall Tim Barrett.

Estructura de comandament

El quarter general de la Royal Australian Navy és a la capital del país, Canberra. El cap de l'Armada té el grau de Vicealmirall. L'Estat Major Naval és el responsable d'implementar les decisions polítiques dictades des del Departament de Defensa, i de dur a terme la supervisió de qüestions tàctiques i operatives, que són competència dels comandaments subordinats.

Des de l'any 2009, la flota de la RAN consisteix en 51 vaixells, que inclouen fragates, submarins, llanxes patrulleres i vaixells auxiliars. La RAN té la tasca de defensar les aigües d'Austràlia i dur a terme els desplegaments navals a l'exterior. Els actuals desplegaments de la RAN inclouen: les contribucions per a la força multinacional a l'Iraq, el suport a la missió de l'ONU a Timor Oriental, i una missió d'assistència regional conjunta amb la marina de Nova Zelanda a les Illes Salomó. La RAN disposa de diverses bases per a la seva flota.

La RAN posseeix una flota aèria per realitzar tasques aeronàutiques. Les fragates de la Royal Australian Navy porten a bord helicòpters Sikorsky Seahawk.

Flota

Imatge Classe Tipus Unitats Any Informació
HMAS Canberra (LHD 02).
Classe Canberra Vaixell d'assalt amfibi 1 2014 Vaixell d'assalt amfibi construït el 80% a les drassanes de l'empresa Navantia, i el 20% a l'empresa BAE Systems Austràlia. Una segona unitat en construcció.
HMAS Toowoomba, setè vaixell de la Classe Anzac Classe Anzac Fragata 8 1996 Fragata de defensa antisubmarina i antiaèria segons el disseny alemany MEKO amb un helicòpter Sikorsky Seahawk. Dues més van ser construïdes per a l'Armada Reial de Nova Zelanda.
HMAS Sydney, tercer vaixell de la Classe Adelaide Classe Adelaide Fragata 4 1985 Fragata de defensa antisubmarina i antiaèria amb dos helicòpters Sikorsky Seahawk, està basada en el disseny de la classe Oliver Hazard Perry. Dos vaixells van ser donats de baixa en els anys 2005 i 2008.
HMAS Armidale Classe Armidale Patruller 14 2005 Defensa de costa, fronteres marítimes i protecció de la pesca.
HMAS Huon Classe Huon Dragamines 6 1997 Guerra contra les mines.
HMAS Sheean, cinquè submarí de la classe Collins Classe Collins Submarí 6 2000 Anti-vaixell, recol·lecció d'informació, Diésel-elèctric.
HMAS Manoora, segon vaixell de la classe Kanimbla Classe Kanimbla Transport amfibi 2 1994 Transport de tropes, helicòpters Westland Sea King i Sikorsky Black Hawk. Modificació de la Classe Newport
HMAS Balikpapan Classe Balikpapan Vaixell de desembarcament amfibi 6 1971 Transport de desembarcament lleuger. Dos més van ser transferits a les Forces de defensa de Papua Nova Guinea l'any 1975.
HMAS Leeuwin
Classe Leeuwin Vaixell de vigilància 2 2000 Vaixell hidrogràfic.
HMAS Benalla, quart vaixell de la classe Paluma
Classe Paluma Vaixell de vigilància 4 1989 Vaixell hidrogràfic.
HMAS Tobruk
HMAS Tobruk Vaixell de desembarcament amfibi 1989 Barcassa de desembarcament i transport. Modificació de la Classe Round Table.
HMAS Success
HMAS Success Vaixell de subministrament. 1986 Vaixell de subministrament. Classe Durance modificat.
HMAS Sirius
HMAS Sirius Petrolier de flota 2006 Petrolier de flota

Referències

  1. 1,0 1,1 www.navy.gov.au
  2. «The R.A.N. – A Brief History». Royal Australian Navy. [Consulta: 19 setembre 2008].

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Armada Reial Australiana Modifica l'enllaç a Wikidata
Classe Canberra

La Classe Canberra és una classe de vaixell de guerra del tipus Landing Helicopter Dock (LHD) que es construeixen per a l'Armada Reial Australiana (RAN). Com a planificació de l'actualització de la flota amfíbia de l'Armada iniciada en 2000, basades en experiències australianes, en liderar una força internacional per a l'operació de manteniment de la pau a Timor-Leste. En 2004, la companyia francesa Adreça de Construccions Navals (DCN) i l'espanyola Navantia van ser convidades a realitzar propostes per a la licitació, amb les empreses oferint el vaixell d'assalt amfibi classe Mistralenca i el disseny del "Vaixell de Projecció Estratègica" (dau d'alta més tard com Juan Carlos I (L-61)) respectivament. El disseny espanyol va ser seleccionat en 2007, amb Navantia responsable de la construcció dels vaixells des de la quilla a la coberta de vol, després de la qual cosa els cascos seran transportats a Austràlia per a la terminació per BAE Systems Austràlia.

La construcció de la primera nau, el HMAS Canberra, va començar a la fi de 2008, i el casc es va iniciar a principis de 2011. Els treballs en el segon vaixell el HMAS Adelaide, van començar a principis de 2010. S'espera que els vaixells passin a entrar en servei en 2014 i 2015, per reemplaçar a la classe Kanimbla (LPA) i al vaixell de desembarcament pesat Tobruk. Amb un desplaçament de més de 27 851 tones (27 411 tones llargues; 30 700 tones curtes), seran els vaixells de guerra més grans mai operats per la RAN.

Forces Armades d'Austràlia

La Força de Defensa Australiana (en anglès Australian Defence Force o ADF) és l'organització militar responsable de la defensa d'Austràlia. Està composta per la Armada Reial Australiana, l'Exèrcit de Terra d'Austràlia, i la Reial Força Aèria Australiana i una sèrie d'unitats dels tres cossos.2019El servei militar australià es caracteritza per tindre un límit d'edat als 17 anys, que baixa a 16 en casos extraordinaris.

HMAS Adelaide (L01)

El HMAS Adelaide (L01) és un vaixell d'assalt amfibi tipus LHD de la Classe Canberra de l'Armada Australiana parcialment construït a Espanya a les drassanes de Navantia a Ferrol, i finalitzat per les drassanes de BAE Systems Austràlia en Williamstown.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.