Arma de destrucció massiva

Les armes de destrucció massiva (ADM; en anglès WMD, weapons of mass destruction) són armes dissenyades per a matar moltes persones de manera indiscriminada.

Actualment, es consideren armes de destrucció massiva les nuclears, les biològiques i les químiques. Quan l'expressió va ser encunyada el 1937, es referia més aviat als bombardejos aeris de la Luftwaffe nazi que donaven suport a l'exèrcit revoltat a la Guerra Civil espanyola, sent el cas més tristament cèlebre el de Gernika.

Tradicionalment, el terme emprat per a referir-se conjuntament a aquesta mena d'armes era armes no convencionals. L'ús actual de l'expressió armes de destrucció massiva com a designació conjunta d'armes nuclears, biològiques i químiques va ser creat en la resolució núm. 687 del Consell de Seguretat de Nacions Unides el 1991. Aquesta resolució es refereix a l'«amenaça que totes les armes de destrucció massiva suposen per a la pau i la seguretat», i esmenta en particular les nuclears, biològiques i químiques, així com els tres tractats rellevants per a aquestes armes:

L'ús d'aquesta expressió és motiu de controvèrsia. Es va popularitzar sobretot durant la crisi de desarmament iraquià el 2002 i va servir com pretext per a la Guerra de l'Iraq, encara que finalment no es van trobar armes de destrucció massiva en poder del govern iraquià.

Per contra, els exèrcits invasors estatunidenc i britànic sí que van utilitzar durant l'atac bombes brutes d'urani empobrit.

En general, armes de destrucció massiva és un terme usat amb funció propagandística, utilitzat per a fer referència a les armes nuclears, biològiques i químiques de què suposadament disposa un enemic.

Castle Bravo 003
Explosió nuclear.

Altres armes de destrucció massiva

Malgrat el consens en els tres tipus d'armes abans esmentats, hi ha un altre tipus d'armes àmpliament condemnades per la comunitat internacional, però d'ús encara avui dia, que igualment poden eliminar a un elevat nombre de persones de manera indiscriminada. Entre aquest tipus d'altres armes estarien:

  • Mines antipersona: es compleixen les dues premisses bàsiques d'una arma de destrucció massiva: mata indiscriminadament i en gran nombre, amb l'excepció que les morts es produeixen al llarg de molts anys.
  • Bombes de dispersió: usades en bombardejos sobre les ciutats, poden ser letals per a moltíssimes persones, ja que es divideixen en múltiples ogives que cauen aleatòriament destruint tot el que hi ha en una certa àrea. També estan prohibides per l'ONU.
  • Munició d'urani empobrit: l'urani empobrit, usat en la fabricació de municions per la seva alta densitat i alt punt de fusió. Malgrat el seu nivell baix de radioactivitat, en ser usat amb la suficient freqüència sobre una zona de conflicte amb abundant població civil pot provocar a curt i mitjà termini un increment substancial dels casos de càncer i malformacions congènites. S'han documentat casos a Kosovo i Sèrbia, i sobretot a l'Iraq on l'exèrcit americà les va usar intensament. Els projectils d'urani empobrit, en impactar, alliberen i polvoritzen la seva càrrega radioactiva pel que els pot considerar com bombes brutes.

Vegeu també

Enllaços externs

ADM

ADM té els següents significats:

Archer Daniels Midland, conglomerat empresarial de la indústria alimentària amb seu a Illinois

ADM-Aeolus (del nom llarg en anglès, Atmospheric Dynamics Mission Aeolus), satèl·lit artificial de l'ESA

Arma de destrucció massiva, arma dissenyada per a matar moltes persones de manera indiscriminada

ADM o Assyrian Democratic Movement en anglés Moviment Democràtic Assiri, partit polític assiri de l'Iraq

Arxiu Ducal de Medinaceli, arxiu històric de la Casa de Medinaceli

AdM o Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau, entitat per a l'estudi del món del teixit amb seu a Sabadell

Add/Drop Multiplexor, un multiplexor de la xarxa de telecomunicacions SONET

Associació de Dirigents de Màrqueting, associació d'empreses de màrqueting de l'Uruguai

Association des Douanes Marocains, antic nom del club de futbol marroquí Racing Athlétic Club de Casablanca

Adm també és l'abreviatura d'almirall

Agent nerviós

Un agent nerviós o gas nerviós és una classe de compost orgànic químic que conté àcid fosfòric (organofosfats) capaç de col·lapsar el mecanisme mitjançant el qual el sistema nerviós envia missatges als òrgans del cos. Aquest col·lapse és causat pel bloqueig d'un enzim (Acetilcolinesterasa) que normalment disminueix l'activitat de l'acetilcolina que és un neurotransmissor; quan es bloqueja aquest enzim augmenta de manera descontrolada l'activitat de l'acetilcolina, la qual origina espasmes musculars que poden causar la mort. Com armes químiques els agents nerviosos estan classificats com arma de destrucció massiva per les Nacions Unides d'acord amb la Resolució 687 i la seva producció i emmagatzematge està prohibit per la Convenció sobre Armes Químiques de 1993, convenció que es va fer oficial el 29 d'abril de 1997.

Borg

Els borgs són una pseudo-espècie de l'univers fictici de Star Trek. A part de ser els enemics de la pel·lícula First Contact també tenen un paper important com a antagonistes a La nova generació i a Voyager.

Els borgs són ciborgs humanoides millorats en molts sentits, organitzats a través d'una ment col·lectiva; les seves decisions es prenen des del cub (nau estel·lar dels borgs) que està lligat pel subespai als altres cubs. Habiten en una vasta regió de més de 9000 anys llum del quadrant Delta del qual són originaris. Operen exclusivament amb l'objectiu d'aconseguir nova tecnologia i drons (cadascun dels individus borgs) per així aconseguir la perfecció. Aquest objectiu el realitzen a través de la força, motiu pel qual pràcticament sempre actuen amb la sistemàtica d'entrar dient: Som els borgs, la vida tal com la coneixeu s'ha acabat, afegirem les vostres característiques biològiques i tecnològiques a les nostres, resistir-se és inútil, i seguidament atacar.

Els borgs apareixen per primera vegada a mans d'en Q durant la segona temporada de La nova generació, aleshores i durant un temps pràcticament no es va donar informació sobre ells i se'ls presentava com a uns éssers sense ús de raó, sentiments o emocions, i amb l'únic objectiu d'assimilar-ho tot.

Tenen un ràpida capacitat per adaptar-se a qualsevol atac; per lluitar contra els borgs s'han d'anar canviant la freqüència dels phaser (pistolers làsers), ja que es tronen immunes al segon o tercer tret (depenent del temps que passi entre els trets). Per aquest seguit de motius, els borgs són una de les principals amenaces de la Federació Unida de Planetes i de tota la galàxia en general. Anys més tard, van aparèixer els conceptes de la Reina borg i el control central que representa tot el col·lectiu.

Degut al gran nombre d'espècies que han assimilat, els borgs són unes de les espècies amb una tecnologia més avançada de l'univers conegut, gràcies a això poden fer front a pràcticament totes les espècies que es troben: fins al moment, només l'espècie 8472 ha mostrat ser capaç de vèncer els borgs sense gaires dificultats.

Comissió de l'Espai de les Nacions Unides

La Comissió Espai de les Nacions Unides, posada en marxa l'any 1959 i denominat correctament COPUOS (Committee on the Peaceful Uses Of Outer Space; en català: Comitè per a Usos Pacífics de l'Espai Extra atmosfèric de Nacions Unides) és un òrgan subsidiari de l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides.

Té dos comitès: un científic i un altre jurídic, que treballen en reunió plenària o en grups de treball per a assumptes particulars. Les proposicions que sustenten tant els debats del Comitè com els dels subcomités, emanen d'un Estat o d'un grup d'ells. Cadascun dels dos subcomités transmet el seu informe al Comitè de l'Espai, el qual sotmet les seves proposicions a l'Assemblea General de Nacions Unides. Aquesta última es pronuncia i adopta al mateix temps la resolució fixant els mandats del Comitè i dels dos subcomités per al següent any.

L'Assemblea General de Nacions Unides pot, d'altra banda, adoptar resolucions o recomanacions que incloguin textos de convenis internacionals oberts a la signatura dels Estats. En aquest marc, és en el qual han estat negociats cinc acords internacionals i llocs a la signatura dels Estats.

El Comitè de l'Espai ha conegut una contínua expansió, passant de 18 membres el 1958, a 24 el 1959, 28 el 1961, 37 el 1974 i finalment 53 membres des de 1980.

Convenció sobre Armes Químiques

La Convenció sobre armes químiques és un tractat internacional de control d'armament que il·legalitza la producció, emmagatzematge i ús d'armes químiques.

El seu nom complet és Convenció sobre la Prohibició del Desenvolupament, Producció, Emmagatzematge i Ús d'Armes Químiques i sobre la seva destrucció.

Darth Vader

Darth Vader és l'antagonista principal de la saga de pel·lícules Star Wars. El seu nom original era Anakin Skywalker, fill de la Shmi Skywalker, que el va concebre sense pare. Darth Vader és un dels Senyor Fosc dels Sith, i un fidel servent de l'Emperador Palpatine, Mestre dels Senyor Sith. Les primeres tres pel·lícules de la sèrie relaten l'aparició heroica i la caiguda tràgica d'Anakin Skywalker, l'antiga identitat de Vader.

En la trilogia original, era el malvat Sith interpretat per David Prowse i una sèrie d'actors dobles, més notablement Bob Anderson, mentre que la seva veu era feta per James Earl Jones (en la versió doblada al català va ser l'actor de teatre, de cinema i de doblatge Joan Borràs i en castellà, la veu era del locutor català Constantino Romero). En la nova trilogia era interpretat per Hayden Christensen en l'Episodi III. Vader és un dels malvats més icònics i destacats de la història del cinema i del món. Va ser elegit per l'American Film Institute's 100 Heroes and Villains en la posició tercera del rànquing de l'esmentat institut.

George Walker Bush

George Walker Bush ( pronúncia en anglès (?·pàg.); 6 de juliol de 1946) és un polític estatunidenc, el 43è president dels Estats Units, ostentant el càrrec entre 2001 i 2009. Va ser també Governador de Texas entre 1995 i 2000. És membre del Partit Republicà, i generalment és considerat conservador.

Invasió de l'Iraq de 2003

La Invasió de l'Iraq de 2003 (també anomenada Guerra de l'Iraq, Segona Guerra del Golf o Tercera Guerra del Golf) és una guerra entre l'Iraq i una coalició de països liderats pels Estats Units que va causar la caiguda del govern de Saddam Hussein i va suposar l'ocupació d'Iraq per part de tropes nord-americanes i de la coalició.

Llista de personatges de One Piece

Aquesta és una llista de personatges de One Piece. Per a l'argument de la sèrie vegeu l'argument de One Piece.

Míssil balístic

Un míssil balístic és un míssil, generalment sense ales ni estabilitzadors, amb una trajectòria predefinida que no pot ser modificada després que el míssil ha acabat el seu combustible, i que segueix per tant a partir d'aquest punt una trajectòria balística. Per obtenir llargs abast dels míssils balístics han de ser llançats a altures molt elevades i en general òrbites de baixa altitud. Els míssils balístics solen estar dissenyats per dur caps nuclears perquè la seva càrrega és molt limitada com per portar caps convencionals i perquè la reentrada produeix tanta calor que danyaria una càrrega química o biològica. Els míssils balístics moderns tenen diverses fases de coet si el seu rumb es pot canviar lleugerament entre una etapa i la següent. El primer míssil balístic usat va ser la V-2, desenvolupat per l'Alemanya Nazi en els 40, que va fer el seu primer vol el 3 d'octubre de 1942 i es va usar per primera vegada contra un objectiu el 8 de setembre de 1944.

Ogiva nuclear

Una ogiva nuclear (també anomenada cap nuclear) és una arma de destrucció massiva que forma part dels míssils nuclears. Conté com a element explosiu plutoni o urani si és de fissió, o hidrogen (per això el nom de "bomba H") si és de fusió.

La seva fabricació va escalar i es va témer la seva utilització massiva durant la guerra freda, a causa de la contínua amenaça entre els dos eixos liderats pels Estats Units i la Unió Soviètica. Està prohibida la seva venda internacional i per tant els països que les produeixen només poden fer-ho amb materials d'origen nacional.

Els països que posseeixen ogives nuclears són Estats Units, alguns dels Estats de l'extinta URSS, França, el Regne Unit, Índia, Pakistan, Xina, Corea del Nord i possiblement Israel.

Resolució 1441 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

La Resolució 1441 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 8 de novembre de 2002, oferint a l'Iraq sota Saddam Hussein "una última oportunitat per complir amb les seves obligacions de desarmament que s'havia establert en diverses resolucions anteriors" (resolucions 660, 661, 678, 686, 687, 688, 707, 715, 986 i 1284).La resolució 1441 va declarar que l'Iraq violava de manera significativa els termes d'alto el foc presentats en els termes de la Resolució 687. Les infraccions de l'Iraq es referien no sols a les armes de destrucció massiva, sinó també a la construcció coneguda de tipus prohibits de míssils, la compra i importació d'armaments prohibits i la negativa contínua de l'Iraq a indemnitzar Kuwait pels saqueigs generalitzats efectuats per les seves tropes durant la invasió i ocupació de Kuwait en 1990-1991. També va declarar que "... declaracions falses o omissions en les declaracions presentades per l'Iraq d'acord amb aquesta resolució i el fracàs de l'Iraq en tot moment de complir i cooperar plenament en l'aplicació de la present resolució, constituiran una infracció material addicional de les obligacions de l'Iraq".

Resolució 707 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

La Resolució 707 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, adoptada per unanimitat el 15 d'agost de 1991 després de recordar la Resolució 687 (1991) i les representacions d'audiències de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) i la Comissió Especial de les Nacions Unides, el Consell, en virtut del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, va condemnar l'Iraq per violacions i incompliment de la Resolució 687 (1991) i va ampliar els poders a la Comissió Especial i l'AIEA.En aquest sentit, el Consell va fer diverses demandes al Govern de l'Iraq, que li exigien:

(a) proporcionar "divulgació completa, definitiva i completa" de tots els aspectes dels seus programes per desenvolupar arma de destrucció massiva i míssils balístics amb un rang de més de 150 km, inclosos els seus components, ubicacions, instal·lacions de producció i tots els altres programes nuclears;

(b) permetre a l'OAIEA i a la Comissió Especial accés sense restriccions a les àrees que vulguin inspeccionar, fins i tot a aquelles a les quals se'ls va denegar l'accés;

(c) cessar els intents d'ocultar, eliminar o destruir les seves armes nuclears, químiques o biològiques o programes de míssils balístics;

(d) permetre que la Comissió Especial i l'AIEA realitzin reconeixement aeri i vols d'inspecció a tot el país, també a efectes d'aerofotogrametria;

(e) aturar les activitats nuclears de qualsevol tipus, excloses aquelles per a finalitats agrícoles, industrials o mèdiques;

(f) garantir la seguretat i la immunitat de la fiscalitat internacional de tots els representants de la Comissió Especial i de l'AIEA, proporcionant-los transport quan sigui necessari;

(g) respondre a totes les preguntes o peticions de l'AIEA i de la Comissió Especial.La resolució 707 va declarar que l'Iraq ha de complir sense demora les disposicions anteriors i amb les del Tractat de No Proliferació Nuclear que actualment estava violant.

Sarín

El gas sarín, amb el seu codi militar GB, és un compost organofosforat quiral amb la fórmula (CH3)2CHO]CH3P(O)F o (2-(Fluor-metilfosforil) oxipropà) i un agent nerviós extremament tòxic.És un líquid incolor, inodor, usat com arma química per la seva extrema potència com a agent nerviós. Ha estat classificat com arma de destrucció massiva per la Resolució 687 de l'ONU. La producció i emmagatzematge està prohibida per la Chemical Weapons Convention de 1993.

El sarín es va descobrir el 1938 a Wuppertal-Elberfeld a Alemanya per científics de la companyia química IG Farben quan tractaven de crear millors plaguicides. És el més tòxic de quatre agents nerviosos fets a Alemanya. El sarín va rebre el nom fet amb lletres dels cognoms dels seus descobridors: Gerhard Schrader, Otto Ambros, Gerhard Ritter i Van der Linde. Fou emprat en els atacs terroristes al metro de Tòquio perpetrats per la secta religiosa Aum Shinrikyō i possiblement va ser usada a la Guerra civil siriana de 2013 i durant la guerra Iran-Iraq, l'any 1988.

The Day of the Doctor

The Day of the Doctor (El dia del Doctor) és un episodi especial de la longeva sèrie de televisió britànica Doctor Who que celebra el 50è aniversari de la primera emissió de la popular ficció.

Steven Moffat, show runner de la sèrie des de 2010, és l'autor de l'episodi, Nick Hurran és el director. Té una durada similar a la d'un telefilm i es va emetre el 23 de novembre de 2013 en 2D i 3D pel canal de televisió britànic BBC One, i a diversos cinemes al Regne Unit i la resta del món.La trama de l'episodi narra com l'Onzè Doctor es reuneix amb la seva desena encarnació i una altra situada entre la vuitena i la novena en una aventura que els portarà a enfrontar-se a un fet terrible que ha despertat a la National Gallery de Londres l'any 2013, així com a lluitar contra un complot assassí a l'Anglaterra isabelina i a l'espai exterior, on una antiga batalla arriba a la seva conclusió. Tot això alhora que el perillós passat del mateix Doctor torna per perseguir-lo.Tot i ser un breu cameo d'un segon sense diàleg, va suposar la primera aparició de Peter Capaldi com el Dotzè Doctor abans del seu debut oficial al següent episodi. A més va completar el cicle de regeneracions en mostrar l'inici de la regeneració del Doctor Guerrer cap al Novè Doctor i es va canviar retroactivament la continuïtat de la sèrie pel que fa a Gallifrey i els senyors del temps.

L'episodi va ser emès simultàniament en 94 països, aconseguint un rècord Guiness gràcies a això, a més de ser projectat a més de 1.500 sales de cinema de tot el món.

Timothy McVeigh

Timothy James McVeigh (23 d'abril de 1968 - 11 de juny de 2001) va ser un terrorista domèstic nord-americà que va perpetrar l'atemptat de la Ciutat d'Oklahoma el 1995, que va matar 168 persones i en va ferir més de 680 persones. El bombardeig va ser l'acte de terrorisme més mortífer dins dels Estats Units abans dels atacs de l'11 de setembre i segueix sent l'acte de terrorisme intern més mortal en la història dels Estats Units d'Amèrica.

El 1987 va ingressar al servei militar i va entrenar primer a Fort Benning. Durant el seu servei, McVeigh va radicalitzar el seu amor per les armes afiliant-se al Partit Republicà i a l'Associació Nacional del Rifle, i va fer amistat amb Terry Nichols, qui també detestava al Govern.

Va ser arrestat poc després del bombardeig i acusat d'onze ofensos federals, incloent l'ús d'un arma de destrucció massiva. Va ser considerat culpable per tots els càrrecs el 1997 i condemnat a mort.Va recitar el poema "Invictus" com les seves últimes paraules abans de complir la seva sentència.

Titanfall 2

Titanfall 2 és un videojoc d'acció en primera persona, desenvolupat per Respawn Entertainment i distribuït per EA Games. És una seqüela de Titanfall i es va publicar a tot el món el 28 d'octubre del 2016 per a Microsoft Windows, PS4 i Xbox One. A Titanfall 2, els jugadors controlen un pilot, extremadament àgil i capaç de camuflar-se, i el seu tità, un robot de tipus meca equipat amb armament pesant. Ambientat en un univers de ciència-ficció, la campanya per a un jugador segueix la història de Jack Cooper, un fuseller de la milícia fronterera, que s'acaba fent amic del seu tità, en BT-7274, després d'un accident. Plegats, s'embarquen en una gran aventura per aturar el desplegament d'una arma de destrucció massiva de l'empresa que intenta controlar la Frontera, la Interstellar Manufacturing Corporation (IMC).

Toxina botulínica

La toxina botulínica també nomenada "botulina", és una neurotoxina elaborada pel bacteri Clostridium botulinum. És agent d'intoxicació o enverinament (botulisme) que pot ser mortal, essent el verí més potent que es coneix (0,12 μg són mortals per a l'home). També és usada com a medicament, com cosmètic i arma biològica.

La ingestió d'aliments contaminats per la toxina botulínica preformada produeix botulisme, una malaltia que es caracteritza pel desenvolupament d'alteracions vegetatives (sequedat de boca, nàusees i vòmits) i paràlisi muscular progressiva. Es tracta d'una de les metzines més poderoses que existeixen i, a vegades, la ingestió de mínimes quantitats de toxina pot ser fatal i provocar la mort del pacient per paràlisi del múscul respiratori.

Com a arma química o biològica és considerada extremadament perillosa i arma de destrucció massiva, prohibida per les Convenció de Ginebra i la Convenció sobre armes químiques.

La capacitat que té la toxina botulínica per produir paràlisi muscular per denervació química s'aprofita per usar-la com a medicament en el tractament de certes malalties neurològiques i com a producte cosmètic per a tractament estètic de les arrugues facials.

Wangari Maathai

Wangari Maathai (Tetu , 1 d'abril de 1940 – Nairobi, 25 de setembre de 2011) va ser una activista política i ecologista kenyana, d'ètnia kikuyu. El 2004 va rebre el Premi Nobel de la Pau per "les seves contribucions al desenvolupament sostenible, a la democràcia i a la pau". Era la primera dona africana que rebia aquest guardó i la primera dona que va ser catedràtica en el seu país. La doctora Maathai era, a més a més, membre electa al Parlament i ministra de Medi Ambient i Recursos Naturals dintre del govern presidit per Mwai Kibaki.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.