Amnon

Segons l'Antic Testament, Amnon (en hebreu, אַמְנוֹן בן-דוד Amnon ben David) fou el primogènit del rei David d'Israel.

Jan Steen 001
Amnon i Tamar, de Jan Steen
Traversi Ermordung Amnons
L'assassinat d'Amnon a la festa d'Absalom

Amnon fou el primer fill del Rei David i la seva segona esposa Ahinóam de Jizreel. Així doncs, pertanyia al tribu de Judà. Nasqué a Hebron, on el seu pare va instal·lar-se mentre era rei de Judà en guerra amb el fill del rei Saül, Ixbóixet, que s'havia proclamat rei d'Israel.

Després de la proclamació del seu pare com a rei d'Israel va anar amb tota la família a viure al palau reial la nova capital del regne, Jerusalem.

Amnon es va enamorar de la seva gemanastra Tamar i volgué prendre-la; es va fer el malalt al llit i quan va venir el seu pare a veure'l va suplicar-li que enviés la seva germanastra Tamar per cuidar-lo. Quan la noia va arribar, Amnon la va violar.

Dos anys després, el Rei David va enviar alguns dels seus fills a una expedició, entre ells hi havia Amnon i el germà de Tamar, Absalom. Quan va tenir l'oportunitat, Absalom va assassinar Amnon en venjança per la violació de la seva germana.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amnon Modifica l'enllaç a Wikidata
Infotaula de personaAmnon
Amnon and Tamar by an unknown artist, oil on canvas, ca. 1650-1700, High Museum of Art
Biografia
Naixement segle XI aC
Hebron
Mort segle X aC
Jerusalem
Família
Pares David i Ahinóam de Jizree
Germans Salomó d'Israel
Absalom

Al Segon Llibre de Samuel de la Bíblia, Absalom (en hebreu, אַבְשָׁלוֹם בן-דוד Avšālôm ben David) és un fill del Rei David d'Israel i Judà amb Maacà, la filla de Talmai, rei de Gueixur. Va usurpar-li el tron d'Israel al seu pare durant un breu període.

Absalom va néixer a Hebron però al cap de pocs anys es va traslladar a Jerusalem, la nova capital del Regne d'Israel. Segons 2Sam, 14:26-26, En tot Israel no hi havia ningú com Absalom, tan ben plantat i digne d'admiració; de la planta dels peus a la punta del cap, no tenia cap defecte. I quan es rapava els cabells (que això era en acabar l'any, perquè els cabells li pesaven massa i se'ls havia de tallar), la seva cabellera solia arribar a pesar uns dos-cents sicles del pes oficial (uns dos quilos).

L'Antic Testament explica que va matar el seu germanastre Amnon perquè havia violat la seva germana Tamar. Aleshores es va exiliar per por del càstig del seu pare David. En fugir de Jerusalem se'n va anar a casa del seu avi matern Talmai, a Gueixur i s'hi va instal·lar durant tres anys.

Al passar aquest temps, el Rei David va permetre-li tornar a Jerusalem però li va prohibir anar-lo a visitar al palau. Aquesta situació es mantingué durant dos anys en els quals Absalom va tenir tres fills i una filla, a qui va posar de nom Tamar.

Quan la situació es va normalitzar, Absalom va començar a criticar el seu pare d'amagat i va començar a posar la gent en contra del rei i a favor seu. La gent involucrada en la conspiració d'Absalom anava creixent fins que en un viatge a Hebron, Absalom es va autoproclamar rei d'Israel.

Aleshores, David, per evitar un bany de sang, va abandonar Jerusalem i va deixar dues concubines al palau reial perquè el cuidessin.

En arribar Absalom a la capital, es va instal·lar al palau, va cohabitar amb les concubines del seu pare, va acceptar Mefibóixet (el nét i hereu de Saül) i va començar a regnar.

Poc després, els exèrcits de David i d'Absalom es van trobar a prop de Mahanaim, a Galaad. La batalla va tenir lloc prop del bosc d'Efraïm i hi van morir vint mil homes. Els seguidors de David van guanyar.

Absalom veient-se perdut, va agafar una mula que hi havia per allà i va començar la fugida. De sobte, en passar sota una alzina, va enganxar-se-li els cabells a les branques i es va quedar penjat a l'arbre, ja que la mula va continuar corrent.

Joab, general de David, en assabentar-se'n, va córrer cap allà i va clavar-li tres llances a Absalom. Els seus escuders van rematar-lo. Després, van llençar el seu cos a un clot del bosc i van abocar-hi un munt de pedres al damunt. David va plorar amargament la mort del seu fill i va retornar a Jerusalem

Viccionari

Apiònids

Els apiònids (Apionidae) són una família de coleòpters polífags de la superfamília dels curculionoïdeus. La seva posició taxonòmica és controvertida, molts taxonomistes la consideren una subfamília dins la família Brentidae. Se n'han descrit unes 1900 espècies.Són coleòpters menuts amb una llargada del cos d'entre 1 a 4 mm. El cos d'alguns té la forma d'una pera i d'aquí el seu nom científic (ἃπιον, Apion, en grec: "pera"). Algunes espècies s'alimenten de cultius i es consideren plagues agrícoles. Altres espècies, com Apion ulicis s'han fet servir als Estats Units i Nova Zelanda per combatre la planta invasora Ulex europaeus, de la qual se n'alimenta.

David

Segons la Bíblia, David (en hebreu, דוד בן-ישי David ben Yishay) va ser el més gran rei d'Israel. Durant el seu regnat la nació jueva va arribar a la seva màxima esplendor. Va ser rei de Judà durant set anys i sis mesos i rei d'Israel durant trenta-tres anys.

Geshur

Geshur o Gesur o Gessur fou un petit regne a la regió del Golan (Síria) al nord de Gilead, entre el mont Hermon i el llac Tiberíades; era poblat per la tribu beduïna coneguda com a geshurites (gessurites). Probablement ocupaven la zona rocallosa d'Argob, la moderna Lejah, al nord-oest del Bashan, propera al regne d'Aram. La població era cananea però la classe dominant eren els arameus.

El rei David es va casar amb la filla del rei Talmai de Geshur. Aquesta filla fou la mare d'Absalom, que va fugir a Geshur després de la mort del seu germà Amnon, i hi va romandre tres anys. El regne de Geshur ocupava la plana de Lejah, al Hauran. El rei Ammihud, vers el 1000 aC i després Talmai foren clients d'Israel. Va passar a Damasc durant el segle vers el 920 aC

Jan Steen

Jan Havicksz. Steen (Leiden 1625 o 1626 - enterrat a Leiden, el 3 de febrer de 1679) fou un pintor barroc neerlandès (Províncies Unides) de l'Edat d'Or Holandesa. Figura entre els pintors de gènere neerlandès més importants de la seva època. Va pintar alguns centenars de quadres, de qualitats desiguals, però caracteritzats, sobretot, pel coneixement del cor humà, l'humor, i una utilització exuberant del color. Representa freqüentment valors morals en escenes quotidianes, recorrent a imatges plenes de simbologia.

Llibres de Samuel

El llibre de Samuel (en hebreu: שְׁמוּאֵל Shmuel) és un dels llibres històrics de l'Antic Testament de la Bíblia cristiana i el vuitè llibre de la Tanakh jueva. A l'Antic Testament es va considerar convenient dividir el llibre, per la seva gran extensió, en dos rotlles o parts, conegudes com a primer i segon llibre de Samuel.

Cap dels dos llibres no contenen històries completes, ja que l'objectiu és presentar la història del regne i el seu desenvolupament, i no pas els esdeveniments dels regnats dels governants.

Medalla Nacional de Ciència

La Medalla Nacional de Ciència dels Estats Units (en anglès "National Medal of Science") és un premi atorgat pel president nord-americà a persones que han fet importants contribucions en l'avanç de la ciència o l'enginyeria. Els premis es lliuren en sis camps, ciències socials i de la conducta, biologia, química, enginyeria, matemàtiques i ciències físiques. El Comitè de la Medalla Nacional de Ciència, està sota la Fundació Nacional de Ciència (en anglès National Science Foundation, NSF) que és responsable de recomanar els candidats al president.

Mirabilis (empresa)

Mirabilis és l'empresa de programari israelià responsable de la creació del servei de missatgeria instantània ICQ, el qual va ser immensament popular en la dècada dels 90. Mirabilis va ser creada en 1996 per Arik Vardi, Yair Goldfinger, Sefi Vigiser, i Amnon Amir, i va ser comprada dos anys més tard per l'empresa nord-americana AOL. L'actual propietari de Mirabilis és Time Warner.

Ramatcal

El Ramatcal (en hebreu: רמטכ"ל ) també anomenat (en hebreu ראש המטה הכללי ) és el Comandant en Cap de les Forces de Defensa d'Israel, és el grau màxim de les FDI. Aquest és un càrrec equivalent a Cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD) de les Forces Armades d'Espanya. La posició del Ramatcal es defineix en les Lleis Bàsiques d'Israel.

El Ramatcal es designa formalment per a un període de tres anys, ampliat sovint fins a quatre anys i ocasionalment fins i tot cinc. El Ramatcal actual és Aviv Kochavi.

El càrrec màxim de les Forces de Defensa d'Israel és el del Comandant en Cap;

El Comandant en Cap està sota l'autoritat del Govern d'Israel i subordinat al Ministre de Defensa;

El Comandant en Cap ha de ser designat pel govern, segons la recomanació del Ministre de Defensa.

Regne de Kaffa

El Regne de Kaffa (vers 1390–1897) fou un estat localitzat al sud del que és ara Etiòpia, amb capital a Bonga. El riu Gojeb formava la seva frontera nord, més enllà del qual hi havia els regne de la regió del Gibe; a l'est el territori dels pobles Konta i Kullo que ocupaven el territori entre Kaffa i el riu Omo; al sud les nombreses tribus del poble de Gimira, i a l'oest les terres del poble Majangir. La llengua nativa, també coneguda com a kaffa, és una de les del grup Omòtic de llengües.

Kaffa es dividia en quatre subtribus, que parlaven una llengua comú, el kefficho del grup Gonga/Kefoid de la família de l'Omòtic; un cert nombre d'estrangers, comerciants musulmans i membres de l'Església Etiòpica, també vivien al regne. Hi havia un cert nombre de grups de gent, "però amb l'estatus de submergits (una mena de sistema de castes), que també vivien al regne; aquests incloïen els Manjo, o caçadors; els Manne, o treballadors de la pell; i el Qemmo, o ferrers. El Manjo fins i tot tenien el seu propi rei, designat pel rei de Kaffa, i tenien les obligacions de vigilar els quarters reials i les portes del regne.La terra on era aquest antic regne és muntanyosa amb extensions de bosc. La terra és molt fèrtil, capaç de tres recol·leccions a l'any.

SL (Complexitat)

En teoria de la complexitat, la classe de complexitat SL és el conjunt dels problemes de decisió que poden ser resolts amb una màquina de Turing no determinista en espai log(n) tal que:

si la resposta és SI, existeix algun camí de còmput que accepta l'entrada

si la resposta és NO, tots els canins han rebutjat l'entrada

si la màquina pot fer una transició no determinista entre una configuració A i una configuració B, també pot fer la transició simètrica (fer una transició entre la configuració B a la configuració A).Aquesta màquina es coneix com a màquina de Turing simètrica.

Salomó d'Israel

El rei Salomó (en hebreu, שלמה בן-דוד Shelomoh ben David i en àrab, سليمان Sulayman ibn Dàüd) fou una de les principals figures de l'època dels reis a l'Antic Testament. Els tres reis més importants foren en aquest ordre: Saül, David i Salomó.

Segon de Samuel

El Segon llibre de Samuel és la segona part de Llibres de Samuel, un dels llibres de l'Antic Testament que, per raons pràctiques, fou dividit en dos rotlles o volums més manejables. Es considera que fou escrit principalment pel profeta Samuel, el darrer dels jutges, tot i que fou acabat pels profetes Gad i Natan.

El primer i el segon llibre de Samuel, que reuneixen una sèrie de tradicions heterogènies (no totes contemporànies al moment de l'escriptura), s'apleguen dins dels llibres històrics de la Bíblia, atès que es refereixen als fets que van des del naixement del profeta Samuel (1070 aC, aproximadament) fins a la successió del rei David (970 aC). El Segon de Samuel està dedicat enterament a la figura del rei David: des de la seva consagració com a rei i la seva conquesta de Jerusalem, els seus aspectes com a guerrer, com a adúlter, la violació de la seva filla Tamar per part del seu germanastre -també fill de David- Amnon, la venjança del seu tercer fill, Absalom, contra el seu germà per a restaurar l'honor de la seva germana, la posterior rebel·lió d'Absalom contra el seu pare i la consecució del tron de Jerusalem. Els darrers cinc capítols estan dedicats a altres successos durant el regne del rei David.

Talmud de Babilònia

El Talmud és un cos literari d'importància i autoritat màxima pel judaisme rabínic que conté diverses discussions rabíniques de la llei jueva, de l'ètica jueva, tradicions, llegendes i històries. És una font fonamental de la legislació, de les tradicions i de les exhortacions morals. N'existeixen dues compilacions, el Talmud de Babilònia (en hebreu: תלמוד בבלי), (transliterat: Talmud Babli, ca. 400-500), fou compilat per la diàspora jueva de Babilònia, i el Talmud de Jerusalem (ca. 300), va ser redactat a l'escola rabínica de Tiberíades.

Tamar (filla de David)

Segons el Segon Llibre de Samuel, Tamar era una filla que havia tingut a Hebron el Rei David amb Maacà, la filla de Talmai, rei de Gueixur. Després de la proclamació del seu pare com a rei d'Israel va anar amb tota la família a viure al palau reial la nova capital del regne, Jerusalem. Un dia el Rei David va demanar-li que anés a cuidar el seu germanastre Amnon que estava malalt. Quan ella va arribar, el jove la va violar. Després, ella va marxar i li ho va explicar al seu germà Absalom. Dos anys després, el seu pare va enviar alguns dels seus fills a una expedició. Allà Absalom es va venjar per la seva germana i va assassinar Amnon.

Teoria de la música

La teoria de la música és la branca de les ciències de la música que es dedica a l'estudi del llenguatge musical. Aquest camp d'estudi involucra la investigació dels diversos elements musicals, entre ells el desenvolupament i la metodologia per a analitzar, escoltar i compondre música. Això implica identificar i comprendre els patrons i les tècniques pròpies de la composició musical. En un sentit més concret, la teoria de la música es dedica a l'estudi dels elements principals d'aquest llenguatge, que són el ritme, la melodia, l'harmonia i l'estructura musical.Mentre que la musicologia pot incloure qualsevol declaració, creença o concepció del que és la música, la teoria musical està limitada a les discussions concernents als esdeveniments sincrònics (o diacrònics) d'una composició específica (o diverses composicions), i als capítols musicoteòrics abstractes (per exemple teoria de conjunts, teoria de grups, teoria de la tensió tonal, etc.).

Una persona que practica la teoria musical és un teòric musical. Un d'aquests teòrics va ser Miquel Coma i Puig, l'obra del qual fou representativa de la teoria musical tradicional.Alguns teòrics musicals proven d'explicar l'ús de les tècniques compositives pels compositors establint normes i patrons. Altres, donen forma a l'experiència de l'audició o interpretació de la música. Considerant-hi l'extremada diversitat dels seus interessos i propòsits, molts teòrics musicals occidentals pensen que els actes de compondre, interpretar, i escoltar música poden ser explicats amb un alt nivell de detall (això, oposat a una concepció d'expressió musical com fonamentalment inefable, excepte en sons musicals). Generalment, els treballs de teoria musical són tant descriptius com prescriptius, doncs amb tots dos es procura definir la pràctica i influir a la pràctica posterior. D'aquesta manera, la teoria musical es queda darrere de la pràctica, però també marca la futura exploració i interpretació.

Els intèrprets estudien teoria musical per a ser capaços d'entendre les relacions que un compositor desitja que siguin enteses a la notació, i els compositors estudien teoria musical per a poder entendre com produir efectes i com estructurar les seves pròpies obres. Els compositors haurien d'estudiar teoria musical per a guiar el seu procés precomposicional i les decisions composicionals. En general, la teoria musical és la tradició occidental. Se centra en l'harmonia i el contrapunt, i les utilitza per a explicar les estructures a gran escala i la creació de melodies.

Testimoni en zona de guerra

Testimoni en zona de guerra (títol original: Deadline) és una pel·lícula germano-israeliana-estatunidenca realitzat per Nathaniel Gutman, estrenada l'any 1987. Ha estat doblada al català.

Xinnuy

Xinnuy (hebreu שינוי Canvi, nom original: Tenuà le-Xinnuy ve-Yozmà, després Xinnuy-Mifléget ha-Merkaz, Moviment pel canvi Democràtic) és un partit polític sionista, secular i liberal d'Israel. És membre de la Internacional Liberal.

En hebreu, la paraula Xinnuy vol dir "reforma" o "canvi". A les eleccions legislatives d'Israel de 2003, va obtenir 15 dels 120 seients del parlament, posicionant-se com el tercer partit més gran del país darrere del Likkud i del Partit Laborista Israelià. Però només tres anys més tard, a les eleccions de 2006, va desaparèixer pràcticament del mapa polític. El partit va patir una dura divisió l'any 2006 que va veure la partida del seu líder Tommy Lapid. Actualment el seu cap per Ron Levintal.

Entre les seves propostes es troben:

Separar la religió de l'Estat, sense renunciar al perfil judeo-sionista d'Israel.

Continuar amb el procés de pau amb els palestins, basat en el "Full de ruta".

Propiciar una economia de lliure mercat. La revolució cívica a la qual aspirava Xinnuy es basava en diversos temes, sent el primer dels quals la separació entre religió i Estat.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.