Adonies

Segons la Bíblia, Adonies (en hebreu, אדוניהו בן-דוד Adoniyyāhû ben David) va ser el quart fill del Rei David d'Israel, la seva mare era Haguit, una de les concubines del rei a Hebron. Va intentar ser escollit successor a la mort del seu pare.

Adonies va passar gairebé tota la vida al palau reial del seu pare, primer a Hebron i després a Jerusalem. Quan s'acostava la mort del Rei David, es van formar dos grups de poder al seu voltant per mirar de trobar un successor, cadascú segons els seus interessos:

  • Adonies, en aquell moment el fill més gran del rei, tenia el suport de Joab, general en cap de l'exèrcit de David, del sacerdot Abiatar, de tots els seus germans excepte Salomó i tots els homes de la tribu de Judà que servien el rei.
  • Salomó, fill de l'esposa preferida del rei, tenia el suport del sacerdot Sadoc, de Benaiahu, del profeta Natan, Ximí, Reí i de part de l'exèrcit de David.

El rei David es decidí per Salomó i aquest fou ungit com a rei d'Israel. Aleshores Adonies va anar cap al Tabernacle on era l'Arca de l'Aliança, es va agafar a un altar i va dir que no es deixaria anar fins que Salomó li prometés que no el mataria. Així els dos germans van fer les paus. Al cap de poc, el Rei David va morir.

Un dia Adonies va demanar la mà d'Abisag, l'última concubina del seu pare difunt al Rei Salomó. Salomó es va enutjar amb el seu germà i el va fer matar.

Infotaula personatgeAdonies
Context
Present a l'obra Segon de Samuel, Primer dels Reis i Primer de les Cròniques
Dades
Naixement Hebron, segle X aC
Mort segle X aC
Família
Pare David
Germans Salomó d'Israel
Abisag

Abisag (en hebreu, אֲבִישָׁג Avixag) és una donzella esmentada a la Bíblia, al Primer Llibre dels Reis a l'Antic Testament, com la més bella d'Israel durant els regnats de David i Salomó.

Nascuda a la ciutat de Shunem. Fou serventa del rei David al final de la vida del monarca, que amb setanta anys es trobava malalt i afeblit. Els metges no aconseguien resoldre el fred que patia el rei, a pesar dels nombrosos intents d'abrigar-lo, determinaren finalment donar-li calor amb el cos d'una jove sana i robusta, que pogués dormir amb el rei. Fou escollida Abisag, al instant fou conduïa a palau, on cuidà dia i nit al rei David amb molta cura. S'explicita que Abisag no mantingué relacions sexuals amb el rei, s'esmenta que fou casta i guardà sempre gran continència. Segons Sant Jeroni, a través del text se'ns transmet una imatge d'una dona sàvia, companya fidel d'un home just i ancià.

A la mort de David, Adonies, el primogènit intentà casar-se amb Abisag, i demanà la seva mà al seu germà, el nou rei, Salomó, que veié la petició com una manifestació de no reconèixer la seva legitimitat com a nou rei i un intent d'usurpar-li el tron. Adonies era una persona ambiciosa i desornada, havia estat proclamat rei pels seus amics durant un banquet abans de la mort de David i, a causa d'això havia causat desconfiances a la reina Betsabé, advertida pel tercer fill de David, Natan. La reina comptava amb la promesa de David de que la successió recauria en Salomó, que havia advertit al seu germà prudència en els seus actes. D'aquesta forma, Salomó ho contemplà com un nou atac, doncs era costum que tot allò que havia pertangut o servit al rei anterior no podia passar a un altre monarca, pel que va veure de forma indirecta d'Adonies de declarar-se hereu legítim, pel que finalment Salomó n'ordenà la seva execució.

David

Segons la Bíblia, David (en hebreu, דוד בן-ישי David ben Yishay) va ser el més gran rei d'Israel. Durant el seu regnat la nació jueva va arribar a la seva màxima esplendor. Va ser rei de Judà durant set anys i sis mesos i rei d'Israel durant trenta-tres anys.

Història de l'antic Israel

La història de l'antic Israel abasta des del segle XX aC fins a l'expulsió i Diàspora al primer segle de nostra era, en una àrea compresa entre el Mediterrani, el desert del Sinaí, les muntanyes del Líban i el desert. Es concentra especialment en l'estudi dels hebreus o israelites durant aquest període, i de forma secundària dels altres pobles que amb ell van conviure, com filisteus, fenicis, moabites, hittites, madianites, amorrites i ammonites. Les fonts sobre aquest període són principalment els escrits bíblics la Bíblia hebrea o Tanakh, coneguda pels cristians com a Antic Testament, el Talmud, el llibre etíop Kebra Nagast i escrits de Nicolau Damascè, Artaban d'Alexandria, Filó d'Alexandria i Flavi Josep. Així mateix, una altra font principal d'informació són els descobriments arqueològics a Egipte, Moab, Assíria o Babilònia, així com els vestigis i inscripcions al propi territori d'estudi de les regions.

Llista de personatges bíblics

El següent article mostra una llista dels personatges amb nom que apareixen en la Torà o Antic Testament.

Regne d'Israel

El Regne d'Israel (en hebreu, מַמְלֶכֶת יִשְׂרָאֵל, Mamlékhet Yisra'el) d'acord amb la Bíblia, fou el regne proclamat pels israelites quan les tribus van demanar al jutge Samuel que designés un successor seu amb el títol de rei, sembla que a la segona meitat del segle XI aC.

Regne de Judà

El Regne de Judà (en hebreu מַלְכוּת יְהוּדָה Malekhot Yəhûdāh) era un antic regne d'Orient pròxim, assentat a Palestina que va existir del segle X aC al VI aC.

Salomó d'Israel

El rei Salomó (en hebreu, שלמה בן-דוד Shelomoh ben David i en àrab, سليمان Sulayman ibn Dàüd) fou una de les principals figures de l'època dels reis a l'Antic Testament. Els tres reis més importants foren en aquest ordre: Saül, David i Salomó.

Salomó i la reina de Saba

Salomó i la reina de Saba (títol original en anglès: Solomon and Sheba) és una pel·lícula estatunidenca dirigida per King Vidor i estrenada el 1959. Ha estat doblada al català.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.