Abiatar

Segons la Bíblia, Abiatar (en hebreu, אֶבְיָתָר בן-אֲחִימֶלֶךְ Eviatar ben Ahimélekh) fou Summe Sacerdot d'Israel en temps del Rei David però fou deposat per Salomó d'Israel.

Abiatar era un levita descendent del fill petit d'Aaron, Itamar. La seva família s'havia anat traspassant el Summe Sacerdoci d'Israel; el seu pare Ahimèlec, el seu avi Ahià i el seu besavi Ahitub (nét d'Elí, també jutge d'Israel) havien ocupat aquest càrrec abans que ell.

El seu pare era una sacerdot que ajudà David durant el seu exili. En assabentar-se'n Saül, l'assassinà. Aleshores Abiatar s'uní al grup de rebels de David que lluitaven contra el rei d'Israel Saül.

Infotaula de personaAbiatar
  Summe Sacerdot d'Israel 

Activitat
Ocupació Summe Sacerdot d'Israel
Família
Adonies

Segons la Bíblia, Adonies (en hebreu, אדוניהו בן-דוד Adoniyyāhû ben David) va ser el quart fill del Rei David d'Israel, la seva mare era Haguit, una de les concubines del rei a Hebron. Va intentar ser escollit successor a la mort del seu pare.

Adonies va passar gairebé tota la vida al palau reial del seu pare, primer a Hebron i després a Jerusalem. Quan s'acostava la mort del Rei David, es van formar dos grups de poder al seu voltant per mirar de trobar un successor, cadascú segons els seus interessos:

Adonies, en aquell moment el fill més gran del rei, tenia el suport de Joab, general en cap de l'exèrcit de David, del sacerdot Abiatar, de tots els seus germans excepte Salomó i tots els homes de la tribu de Judà que servien el rei.

Salomó, fill de l'esposa preferida del rei, tenia el suport del sacerdot Sadoc, de Benaiahu, del profeta Natan, Ximí, Reí i de part de l'exèrcit de David.El rei David es decidí per Salomó i aquest fou ungit com a rei d'Israel. Aleshores Adonies va anar cap al Tabernacle on era l'Arca de l'Aliança, es va agafar a un altar i va dir que no es deixaria anar fins que Salomó li prometés que no el mataria. Així els dos germans van fer les paus. Al cap de poc, el Rei David va morir.

Un dia Adonies va demanar la mà d'Abisag, l'última concubina del seu pare difunt al Rei Salomó. Salomó es va enutjar amb el seu germà i el va fer matar.

Bisbat de Molfetta-Ruvo-Giovinazzo-Terlizzi

El bisbat de Molfetta-Ruvo-Giovinazzo-Terlizzi (italià: diocesi di Molfetta-Ruvo-Giovinazzo-Terlizzi; llatí: Dioecesis Melphictensis-Rubensis-Iuvenacensis-Terlitiensis) és una seu de l'Església catòlica, sufragània de l'arquebisbat de Bari-Bitonto, que pertany a la regió eclesiàstica Pulla. El 2013 tenia 132.513 batejats d'un total de 133.530 habitants. Actualment està regida pel bisbe Luigi Martella.

Catedral d'Urbnisi

La catedral d'Urbnisi o també coneguda com la Catedral Urbnisi de Sant Esteve protomàrtir (en georgià:ურბნისის წმიდა სტეფანე პირველმოწამის სახელობის საკათედრო ტაძარი), comunament coneguda com l'església Sioni d'Urbnisi(ურბნისის სიონი), és una catedral de l'Església Ortodoxa Georgiana situada al poble d'Urbnisi, a la regió de Xida Kartli, al centre-est de Geòrgia. És una basílica de tres naus relativament gran, construïda originàriament en el segle VI i reconstruïda als segles X i XVII. Les parets de l'església tenen diverses inscripcions, algunes de les quals es troben entre les més antigues realitzades en l'alfabet georgià. Està inscrita en la llista de Monuments Culturals destacats de Geòrgia.

Cresques Abnarrabí

Cresques Abnarrabí (Lleida, Segrià, segle XV — segle XV) fou un oftalmòleg i cirurgià jueu. Va estudiar medicina a Saragossa i el 1459 obtingué la llicència d’exercir. S'establí a Lleida, on s’especialitzà en cirurgia ocular. El 1468 va operar amb èxit de cataractes a Joan II de Catalunya-Aragó. El seu germà Dolç Abnarrabí obtingué el 1456 la llicència d’exercir; es fixà a l’aljama de Saragossa, on assolí una gran fortuna.

David

Segons la Bíblia, David (en hebreu, דוד בן-ישי David ben Yishay) va ser el més gran rei d'Israel. Durant el seu regnat la nació jueva va arribar a la seva màxima esplendor. Va ser rei de Judà durant set anys i sis mesos i rei d'Israel durant trenta-tres anys.

Llibres de Samuel

El llibre de Samuel (en hebreu: שְׁמוּאֵל Shmuel) és un dels llibres històrics de l'Antic Testament de la Bíblia cristiana i el vuitè llibre de la Tanakh jueva. A l'Antic Testament es va considerar convenient dividir el llibre, per la seva gran extensió, en dos rotlles o parts, conegudes com a primer i segon llibre de Samuel.

Cap dels dos llibres no contenen històries completes, ja que l'objectiu és presentar la història del regne i el seu desenvolupament, i no pas els esdeveniments dels regnats dels governants.

Llista de personatges bíblics

El següent article mostra una llista dels personatges amb nom que apareixen en la Torà o Antic Testament.

Salomó d'Israel

El rei Salomó (en hebreu, שלמה בן-דוד Shelomoh ben David i en àrab, سليمان Sulayman ibn Dàüd) fou una de les principals figures de l'època dels reis a l'Antic Testament. Els tres reis més importants foren en aquest ordre: Saül, David i Salomó.

Seder Olam Zutà

Seder Olam Zutà (hebreu: סדר עולם זוטא) és una crònica anònima de 804 a. C., anomenada "Zuṭta" (= "més petit," o "més jove") per distingir-lo del més vell Seder Olam Rabbah. Aquest treball està basat en el més antic, i en certa manera, continua i completa la crònica més vella. Consta de dues parts principals: la primera, que comprèn aproximadament tres cinquenes parts de la totalitat, tracta la cronologia de les 50 generacions des d'Adam fins a Joaquim (qui, segons aquesta crònica, era el pare del exilarca babilònic); el segon tracta 39 generacions de exilarques, començant amb Joaquim.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.