Abdon

Segons la Bíblia, Abdon va ser un dels jutges d'Israel en els temps entre la conquesta de Canaan per part dels israelites i l'època dels reis.

Apareix solament en tres versets del Llibre dels Jutges 12:13-15, on es cita que era fill d'Hil·lel, el piratonita.

Tenia quaranta fills i trenta néts i cadascun muntava el seu pollí, per tant, era d'una família acomodada. Va governar Israel durant vuit anys.

El van enterrar a la serralada dels amalequites, dins la regió d'Efraïm.

Precedit per:
Elon
Jutge d'Israel
Succeït per:
Samsó
Infotaula de personaAbdon
Biografia
Activitat
Ocupació Jutge

Vegeu també

50 quilòmetres marxa

Els 50 quilòmetres marxa són una prova d'atletisme, dins de la modalitat de la marxa. Es tracta de la cursa més llarga en distància i temps de les que es disputen a l'atletisme, a banda de l'única (juntament amb el Decatló) exclusivament masculina.

Abdon Llabour

Abdon Llabour i Bouche (Sant Marçal (Rosselló), 12 de juny del 1797 - 1848) va ser un professor universitari i propagandista catòlic, fundador de l'avinyonesa Societé de la Foi el 1836.

Abdon Robert Casso

Abdon Robert Casso (Vallmanya, 27 d'agost del 1912 - París, 25 de febrer del 2002) va ser un militar nord-català nascut a la comarca del Conflent.

Abdó Poggi

Abdó Poggi, Abdon Poggi en francès, (Serrallonga, finals del segle xix - 1982) va ser un espardenyer i intel·lectual nord-català, poeta tant en francès com en català.

Arrels mortes

Arrels mortes és un drama en tres actes, original de Joan Puig i Ferreter, estrenada al teatre Romea de Barcelona, la nit del 2 d'octubre de 1906.

L'acció passa durant l'estiu, en un poble del Camp de Tarragona.

Atletisme als Jocs Olímpics d'estiu de 1960

Als Jocs Olímpics d'estiu de 1960 celebrats a la ciutat de Roma (Itàlia) es disputaren 34 proves atlètiques, 24 en categoria masculina i 10 en categoria femenina. Les proves es realitzaren a l'Estadi Olímpic de Roma entre els dies 23 de novembre i 1 de desembre de 1956.

Respecte als Jocs anteriors s'introudí una nova prova en categoria femenina en la modalitat de 800 metres llisos. Participaren un total de 1.016 atletes de 73 comitès nacionals diferents.

Atletisme als Jocs Olímpics d'estiu de 1964

Als Jocs Olímpics d'estiu de 1964 celebrats a la ciutat de Tòquio (Japó) es disputaren 36 proves atlètiques, 24 en categoria masculina i 12 en categoria femenina. Les proves es realitzaren a l'Estadi Olímpic de Tòquio entre els dies 14 i 21 d'octubre de 1964.

En aquesta edició s'introduïren dues noves proves en categoria femeina: els 400 metres llisos i el pentatló. Participaren un total de 1018 atletes, 728 homes i 236 dones, de 80 comitès nacionals diferents.

Carpesa

Carpesa és un poble de València (antigament dit pedania), inclosa en el districte de Pobles del Nord. Limita pel nord amb Benifaraig, Alfara del Patriarca i Vinalesa, a l'est amb Bonrepòs i Mirambell i Tavernes Blanques, al sud amb Poble Nou i a l'oest amb Borbotó. La seua població censada el 2009 era de 1.293 habitants (INE). Va ser un municipi independent fins al 1898, en què va ser annexionat a València.

Cubelles

Cubelles és una vila i municipi de la comarca del Garraf, situada a 50 km de Barcelona, l'última població de la zona costanera de la província i de la comarca per la part del sud. Hi passa i desemboca al Mediterrani el riu Foix.

Elon

Segons la Bíblia, Elon va ser un dels jutges d'Israel en els temps entre la conquesta de Canaan per part dels israelites i l'època dels reis.

Apareix solament en dos versets del Llibre dels Jutges 12:11-12, on se cita que pertanyia a la tribu de Zabuló, que va governar durant deu anys i que fou enterrat a Aialon.

Henri-Pierre Castelnau

Henri-Pierre Jean Abdon Castelnau, nat el 30 de juliol del 1814 a Prada (Conflent) i mort l'1 de novembre del 1890 a París, fou un general de divisió català de l'exèrcit francès.

Jofre VII de Rocabertí

Jofre de Rocabertí i de Montcada fou vescomte de Rocabertí des de 1454 a 1479.

Joseph Bocamy

Joseph Bocamy (Sant Andreu de Sureda, 25 de maig del 1823 - Perpinyà, 16 de juny del 1886) va ser un metge perpinyanenc que descrigué diverses epidèmies que afectaren el Rosselló entre 1854 i 1871.

Marie-Abdon Santaner

Marie-Abdon Santaner (Ribesaltes, 29 de gener de 1921 - Lió, 15 de març de 2012) va ser un religiós caputxí i teòleg nord-català. Professor a l'Institut Catòlic de París, va desenvolupar, sobre la base d'una antropologia bíblica, una espiritualitat de compromís solidari, d'inspiració franciscana, que va acompanyada d'una avaluació crítica de la societat i de l'Església del segle XX.

Messac (Ille i Vilaine)

Messac (en bretó Mezeg, en gal·ló Meczac) és un municipi francès, situat a la regió de Bretanya, al departament d'Ille i Vilaine. L'any 2006 tenia 2.544 habitants.

Montalbà del Castell

Montalbà, dit tradicionalment Montalbà de la Frontera (en francès oficialment Montalba-le-Château, en occità Montalban) és un municipi de la comarca de la Fenolleda, al departament dels Pirineus Orientals. Es troba actualment a la zona de llengua catalana de transició cap a l'occità (com Bellestar de la Frontera), al límit amb el Rosselló i geogràficament en la conca de la Tet.

La dita diu: Fort com el sol de Montalbà que fa suar les pedres.

Samsó

Segons la Bíblia, Samsó va ser un dels més importants i coneguts jutges d'Israel de l'antiguitat.

Sant Marçal (Rosselló)

Sant Marçal (['samməɾ'sal], en francès Saint-Marsal) és un poble, cap de la comuna del mateix nom, de 93 habitants el 2013, de la comarca del Rosselló, a la Catalunya del Nord.

Està situat al límit amb el Vallespir i el Conflent, cosa que fa que a vegades s'assigni a aquestes altres comarques. El nom prové del primer propietari i fundador de la vila, Marçal. Més tard es consagrà l'església a Sant Marçal i la família senyorial del lloc prengué el cognom de Santmarçal.

Juntament amb les viles d'Arles, Prats de Molló i la Presta, Sant Llorenç de Cerdans, del Vallespir, i Vinçà, del Conflent, i els pobles del Conflent de Castell de Vernet, Cornellà de Conflent, Espirà de Conflent, Estoer, Fillols, Finestret, Fullà, Glorianes, Jóc, Marqueixanes, Mentet, Pi de Conflent, Rigardà, Rodès, Saorra, Taurinyà, Vallestàvia, Vallestàvia i Vernet, els del Rosselló de la Bastida, Bula d'Amunt, Bulaternera, Casafabre, Prunet i Bellpuig, Sant Miquel de Llotes, Tellet i Teulís, i els del Vallespir dels Banys i Palaldà, Cortsaví, Costoja, la Menera, Montboló, Montferrer, Reiners, Serrallonga i el Tec forma part del cantó número 2, del Canigó (nou agrupament de municipis fruit de la reestructuració cantonal feta amb motiu de les eleccions cantonals 3i departamentals del 2015), amb capitalitat als Banys d'Arles.

Aquest terme és conegut a tot el Rosselló mercès a una cançó popular. Cançó tradicional rossellonesa : "A Sant Marçal a prop de la Bastida vivia un pobre capellà. Menjava poc, de tant en tant un crostó de pa. Un bon dia prop de l'ermitatge una gallina va passar. Li va torcir el coll, la va fer bullir i se la menjar. Llamp que te fot que es millor que trumfes. Llamp que te fot que es millor que pa per sopar."

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.