12 de setembre

El 12 de setembre és el dos-cents cinquanta-cinquè dia de l'any del calendari gregorià i el dos-cents cinquanta-sisè en els anys de traspàs. Queden 110 dies per finalitzar l'any.

<< Setembre 2019 >>
dl dt dc dj dv ds dg
1r
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Tots els dies

Esdeveniments

Països Catalans
Resta del món

Naixements

Països Catalans
Resta del món

Necrològiques

Països Catalans
Resta del món

Festes i commemoracions

Santoral

Referències

  1. «Title: Maps of Nicaragua, North and Central America: Population and Square Miles of Nicaragua, United States, Mexico, British and Central America, with Routes and Distances; Portraits of General Walker, Colonel Kinney, Parker H. French, and Views of the Battle of New-Orleans and Bunker Hill» (en anglès). www.wdl.org. [Consulta: 1r desembre 2013].
  2. «Diada de Mallorca? Quina Diada?». Ara, 13-09-2013. [Consulta: 4 desembre 2013].
Alemanya Occidental

L'Alemanya Occidental o de l'Oest, en alemany Westdeutschland o West-Deutschland, coneguda també com a República Federal d'Alemanya (RFA) era un país de l'Europa central que formava part de la Unió Europea (UE). Limitava al nord amb la mar del Nord, Dinamarca i la mar Bàltica; a l'est amb la República Democràtica Alemanya i Txecoslovàquia; al sud amb Àustria i Suïssa, i a l'oest amb França, Luxemburg, Bèlgica i els Països Baixos. Va ser proclamada el 23 de maig de 1949, amb Bonn com a capital, i incloïa les zones d'ocupació britànica, nord-americana i francesa un cop acabada la Segona Guerra Mundial. El 12 de setembre de 1990, segons el tractat per totes dues parts es restablí oficialment la sobirania i unió de la RDA i la RFA per formar l'actual estat d'Alemanya.

L'Alemanya Occidental va ser declarada estat sobirà 5 de maig de 1955, tot i que les antigues potències ocupants hi van mantenir tropes, igual com l'exèrcit soviètic es va mantenir a l'Alemanya Oriental.

L'RFA es va integrar a l'OTAN el 9 de maig de 1955 i va esdevenir un dels focus principals de la Guerra Freda pel seu veïnatge amb l'RDA, que va esdevenir membre del Pacte de Varsòvia, creat arran de la fundació de l'organització militar occidental. L'antiga capital alemanya, Berlín, també fou dividida en el Berlín Est i el Berlín Oest, però la part occidental va quedar completament envoltada per l'Alemanya Oriental.

Konrad Adenauer en fou canceller des dels inicis fins a 1963; durant el seu mandat, la RFA va ser membre cofundador de les comunitats europees. Dirigida des de 1969 pel socialdemòcrata Willy Brandt, s'inicià un procés d'acostament cap a la RDA (coneguda com a Ostpolitik). El 1983 fou elegit canceller Helmut Kohl, que aconseguiria la reunificació amb l'Alemanya oriental.

Després de la caiguda del mur de Berlín el 9 de novembre de 1989, es va dur a terme ràpidament la unificació de les dues Alemanyes: formalment, l'estat alemany occidental creixia amb l'annexió de la part oriental i avui es coneix simplement com a Alemanya. La reunificació va tenir lloc el 3 d'octubre de 1990 i les quatre potències ocupants van abandonar el país oficialment el 15 de març de 1991. L'exèrcit nord-americà, això no obstant, hi va mantenir bases militars, com ara Ramstein, Baumholder i Grafenwöhr.

Christus, der ist mein Leben, BWV 95

Christus, der ist mein Leben, BWV 95 (Crist és la meva vida), és una cantata religiosa de Johann Sebastian Bach per al setzè diumenge després de la Trinitat, estrenada a Leipzig el 12 de setembre de 1723.

Francesc I de França

Francesc I de França, Francesc I d'Angulema o Francesc de Valois i d'Angulema (Cognac, 12 de setembre de 1494 - Rambouillet, 31 de juliol de 1547) fou comte d'Angulema (1496-1515), duc de Valois (1498-1515), duc de Milà (1515-1521) i rei de França (1515-1547).

IOS

iOS (anteriorment iPhone OS), és un sistema operatiu per a mòbils desenvolupat i distribuït per Apple Inc. Originalment llançat el 2007 per a l'iPhone i l'iPod Touch, s'ha ampliat per suportar altres dispositius d'Apple com l'iPad i l'Apple TV. A diferència de Windows Phone de Microsoft (Windows CE) i de l'Android de Google, Apple iOS no concedeix llicències per a la instal·lació en maquinari no Apple. A 12 de setembre de 2012 la botiga d'aplicacions d'Apple contenia més de 700.000 aplicacions per iOS, que en conjunt s'han instal·lat més de 30 milions de vegades. Va tenir una participació de 14,9% de les unitats mòbils de telèfons intel·ligents del sistema operatiu venudes en el tercer trimestre del 2012, només per darrere d'Android de Google. El juny del 2012, va representar el 65% del consum d'Internet mòbil de dades (incloent l'ús tant de l'iPod Touch com de l'iPad). A la segona meitat del 2012, hi havia 410 milions de dispositius activats. D'acord amb l'esdeveniment de premsa especial celebrada per Apple el 12 de setembre de 2012, 400.000.000 dispositius s'han venut fins al juny de 2012.

Llista de ministres d'Afers Exteriors d'Espanya

Aquesta és la llista de ministres d'afers exteriors d'Espanya des del regnat de Josep I Bonaparte fins a l'actualitat

Llista de ministres de Foment d'Espanya

Aquesta és la llista dels ministres de Foment d'Espanya, en qualsevol de les seves denominacions històriques (Obres Públiques, Urbanisme, Comunicacions, etc) des del regnat de Ferran VII fins a l'actualitat.

Malàisia

Malàisia és un estat federal de l'Àsia Sud-oriental. Consta de tretze estats i tres territoris federals, amb una àrea de 329.847 km². La seva capital és Kuala Lumpur però Putrajaya és la seu del seu govern. Té una població de vint milions d'habitants distribuïda en un territori dividit en dues regions pel Mar de la Xina Meridional. La de la Malàisia peninsular es troba a la península Malàisia i limita al nord amb Tailàndia i al sud amb Singapur. La de Malàisia oriental, per la seva banda, està situada a la zona septentrional de Borneo i limita al sud amb Indonèsia i al nord amb Brunei. És a prop de l'equador i el seu clima és tropical.

El seu cap d'Estat és el monarca Yang Pertuan Agong, i el del Govern és el primer ministre. Els fonaments del seu govern prenen com a punt de partida el sistema parlamentari de Westminster.El país només va començar a existir com a estat unificat el 1963; abans (a partir del segle XVIII) havia estat un territori dominat pel Regne Unit mitjançant l'establiment d'una sèrie de colònies. La seva meitat oriental estava composta per regnes separats, coneguts com a Malàisia britànica fins a la seva dissolució el 1946, i es va reorganitzar com la Unió Malàisia. A causa de la gran oposició, es va reorganitzar una vegada més com Federació Malàisia l'any 1948, i va aconseguir la independència el 31 d'agost de 1957. Singapur, Sarawak, Borneo Septentrional i la Federació es van unir per conformar Malàisia el 16 de setembre de 1963. Però des del principi es van presentar fortes tensions que van conduir a un conflicte armat amb Indonèsia i a l'expulsió de Singapur. Durant la segona meitat del segle xx el país va viure una bonança econòmica que li va permetre desenvolupar-se amb rapidesa. El creixement dels anys 1980 i 1990, amb una mitjana del 8% del 1991 al 1997, va transformar a Malàisia en un país recentment industrialitzat. Com que és un dels tres països que controlen l'estret de Malacca, el comerç internacional és part essencial de la seva economia. Va arribar fins i tot a ser el principal exportador d'estany, cautxú i oli de palma.

A l'activitat industrial correspon un gran percentatge de la seva activitat econòmica. Compta així mateix amb una gran biodiversitat de flora i fauna, i és considerat un dels divuit països megadiversos.Els malaisis constitueixen la major part de la població nacional. També hi ha considerables comunitats xineses i índies.

Malàisia és un dels membres fundadors de l'ASEAN i és membre d'altres organismes internacionals com les Nacions Unides. Com a excolònia britànica és part de la Mancomunitat de Nacions.

Muret

Muret (Murèth en occità) i antigament Murell és un municipi francès, situat al departament de l'Alta Garona i a la regió d'Occitània, a uns 20 quilòmetres al sud de Tolosa. L'any 2008 tenia 23.297 habitants.

Muret és un lloc molt important en la història de Catalunya, ja que 12 de setembre del 1213 hi tingué lloc la Batalla de Muret, en què morí el rei català Pere el Catòlic lluitant contra els francesos de Simó de Montfort, fet que va posar fi a l'expansió per Occitània dels monarques catalans.

WTA International Tournaments

Els WTA International Tournaments són una sèrie de 32 tornejos de tennis femení que formen part del calendari de la WTA. Els tornejos d'aquesta sèrie constitueixen la tercera i menor categoria dins dels tornejos WTA, per darrere dels WTA Premier Tournaments. És una categoria creada a partir de la temporada 2009, ja que fins a la temporada 2008 eren tornejos denominats Tier III i Tier IV.

Les 6 millors classificades del Rànking (més 2 wild-card), que hagen guanyat almenys un torneig d'aquesta sèrie, disputa el WTA Tournament of Champions en Sofia, Bulgària.

En altres idiomes

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.