Zimbabve

Republika Zimbabve je zemlja koja se nalazi u južnom dijelu Afričkog kontinenta, između Viktorijinih slapova, jezera Karibe, rijeke Zambezi na sjeveru i rijeke Limpopo na jugu. Zimbabve graniči s Južnoafričkom Republikom na jugu, Bocvanom na zapadu, Zambijom na sjeveru i Mozambikom na istoku. Glavni grad je Harare.

Republika Zimbabve
Republic of Zimbabwe
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Simudzai Mureza WeZimbabwe"

Položaj Zimbabvea na karti
Položaj Zimbabvea
Službeni jezik engleski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Emerson Mnangagva
 -  Predsjednik vlade Emerson Mnangagva
Nezavisnost Od Ujedinjenog Kraljevstva 11. novembra 1965
Površina
 -  Ukupno 390.580 km2 (59.)
 -  Vode (%) 1
Stanovništvo
 -  Ukupno 12.576.742 (66.)
 -  Gustoća stanovništva 32/km2 
Valuta Zimbabveski dolar (Z$) (100 centa)
Vremenska zona UTC +2
Internetska domena .zw
Pozivni broj 263

Historija

Prije otprilike 2000 godina na teritorij današnjeg Zimbabvea počeli su se doseljavati stanovnici koji su govorili bantu jezike i kulturno bili u Željeznom dobu. Među njima su bili i preci današnjih Shona koji sačinjavaju oko 80% stanovništva. Ruševine Velikog Zimbabvea (Great Zimbabwe), svjedoče o postojanju srednjovjekovne Bantu civilizacije u ovoj regiji. Zahvaljujući uspostavljanju trgovačkih veza s muslimanskim trgovcima s Indijskog okeana, Veliki se Zimbabve počeo jače razvijati u 11. vijeku. Država je izvozila zlato, slonovaču i bakar u zamjenu za tkanine i staklo. Razvoj je prestao u 15. vijeku.

Od 1837. Shone su često bili izvrgnuti napadima naroda Ndebele, predvođenog kraljem Mzilikazijem, koji je bježao od Shake i njegovih Zulu ratnika u razdoblju Mfecanea (seoba i sukoba).

U drugoj polovini 19. vijeka britanski i burski trgovci, lovci i misionari počeli su prodirati u ove krajeve. Godine 1888. britanski imperijalist Cecil Rhodes uspio je dobiti prava za rudarenje od Lobengule, kralja Ndebelea. 1889. Rhodes je dobio povelju od kraljice Viktorije za Britansku južnoafričku kompaniju, koja je pokorila Ndebele i zauzela njihov teritorij (koji je 1895. po njemu i nazvan Rodezija).

Narodi Ndebele i Shona pokušali su pobunu protiv prodiranja kolonijalista u njihove krajeve 1896. – 1897. godine. Pobuna, poznata kao Prva Chimurenga, nije uspjela.

Poslije stjecanja nezavisnosti 1980. u Zimbabveu su promijenjena mnoga imena mjesta i ulica.

Geografija

Nadmorske visine se u Zimbabveu kreću od ispod 250 m na ušću rijeke Runde u rijeku Save do 2592 metara na planini Injangandi u Istočnim Planinama. Preko 75% Zimbabvea nalazi se iznad 650 m nadmorske visine. 66% zemlje se nalazi iznad 1000 m. U Zimbabveu se nalaze Viktorijini slapovi. Najveće rijeke su Zambezi, Limpopo i Save.

Zahvaljujući politici zaštite prirode u Zimbabveu još uvijek postoji dosta područja s divljim afričkim životinjama. Zaštita divljih životinja u Zimbabveu provodi se kroz sistem nacionalnih parkova, safari područja Zimbabvea i rekreacijskih parkova.

Provincije

Zimbabwe Provinces numbered 300px
Provincije Zimbabvea

Zimbabve je podijeljen na 8 provincija i dva grada sa statusom provincije:

  1. grad Bulawayo ,
  2. grad Harare,
  3. Manicaland,
  4. Mashonaland Central,
  5. Mashonaland East,
  6. Mashonaland West,
  7. Masvingo),
  8. Matabeleland North,
  9. Matabeleland South i
  10. Midlands).

Privreda

Vlada Zimbabvea suočava se s teškim ekonomskim problemima. Upletenost u rat u Demokratskoj Republici Kongo dovelo je do odljeva stotina miliona dolara iz privrede. Podrška MMF-a uskraćena je zbog neplaćanja dugova i nepridržavanja programa reformi i probijanja proračuna. Inflacija je porasla od 32% u 1998. na 59% u 1999. i na preko 600% u 2003. godini.

Stanovništvo

Etničke skupine crnci 98% (Shona 71%, Ndebele 16%, ostali 11%), bijelci 1%, mulati i azijati 1%.

Vjerske skupine: sinkretična (kršćanska i lokalna vjerovanja) 50%, kršćani 25%, lokalna vjerovanja 24%, muslimani i drugi 1%.

Jezici: engleski (službeni jezik), Shona, Sindebele (jezik Ndebele plemena, ponekad zvan i Ndebele), brojni dijalekti manjih etničkih grupa.

Obrazovanje

Zimbabve ima stopu pismenosti od 90% (u 2000. godini), najvišu u Africi. Ostale zemlje SADC imaju slijedeće postotke pismenosti: Južnoafrička Republika 86%, Zambija 79,9%, Svaziland 80,9%, Namibija 83,3%, Lesoto 81,4%, Bocvana 78,9%, Tanzanija 77,1%, Malavi 61,8%, Mozambik 46,5%.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

Države
Teritorije i
nepriznate države
Punopravne članice
Suspendovane članice
Posmatrači
Bivše članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.