Zastava Brazila

Zastava Brazila se sastoji od zelene podloge na kojoj je centriran veliki žuti romb. Unutar romba se nalazi plavi krug sa bijelim zvijezdama u pet različitih veličina i zaobljene bijele trake preko njih. Unutar trake je velikim slovima ispisan moto Ordem e Progresso (Red i progres).

Moderna zastava je zvanično usvojena 19. novembra 1889. Koncept je osmislio Raimundo Teixeira Mendes u saradnji sa Miguelom Lemosom i Manuelom Pereira Reisom. Verzija sa 27 zvjezdica je usvojena 12. maja 1992.

Flag of Brazil
Zastava Brazila
Grb Brazila

Grb Brazila u sadašnjem obliku datira od postanka republikom, krajem 19. vijeka. Grb se sastoji od središnjeg amblema okruženog strukama kafe i duhana, glavnih poljoprivrednih brazilskih proizvoda. U bijelom krugu u sredini, može se vidjeti sazviježđe južni krst. Prsten sa 27 zvijezda predstavlja 26 saveznih država i 1 savezni distrikt. Na plavoj traci, u donjem dijelu grba, ispisan je puni naziv države "República Federativa do Brazil" (Savezna Republika Brazil). Ispod toga, nalazi se datum osnivanja, 15. novembar 1889.

Spisak državnih zastava

Na ovom spisku državnih zastava nalaze se zastave suverenih država.

Države
Zavisne teritorije
Ostale zastave

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.