Zapad

Zapad je jedna od glavnih strana svijeta.

CompassRose16 W
Ruža kompasa gdje je zapad označen crveno.

Navigacija

Prema konvenciji, zapad se na mapama nalazi na lijevoj strani, ako to nije drugačije označeno, i označava se sa 270° ili 9 sati. Na suprotnoj je strani u odnosu na istok i okomit na pravac sjever-jug.

Najčešća oznaka za zapad na kartama i kompasima je engleska oznaka W (West).

Kulturološki uticaj

Termin "Zapad" se često koristi kao odrednica na zapadni svijet, koji uglavnom uključuje države zapadne Evrope i Sjeverne Amerike.

Koncept zapadnog dijela Zemlje ima svoje korijene u Zapadnom rimskom carstvu i zapadnom kršćanstvu. Tokom hladnog rata termin "Zapad" se često koristio za države članice NATO-a, nasuprot tada postojećem Varšavskom paktu i Pokretu nesvrstanih. Termin je preživio i do danas ali sa nešto dvosmislenijim značenjem.

CAF

CAF (engleski: Confederation of African Football) je rukovodeći organ nogometa u Africi. Predstavlja državne nogometne saveze Afrike, održava afrička takmičenja klubova i državnih reprezentacija, kontroliše novčane nagrade, pravila i medijska prava tih takmičenja. CAF je jedan od šest nogometnih udruženja članica FIFA-e. Od 32 mjesta na svjetskom prvenstvu u nogometu 2014. godine, 5 je dodijeljeno savezima CAF-a.

CAF je osnovan 8. februara 1957. godine u Kartumu glavnom gradu Sudana, od strane egipatskog, etiopskog, južnoafričkog i sudanskog nogometnog saveza na osnovu ranijih razgovora između ovih saveza održanih, 7. juna 1956. godine u Avenida hotelu u portugalskom Lisabonu. Youssef Muhamed je bio prvi glavni sekretar, a Abdel Aziz Abdallah Salem prvi predsjednik CAF-a. Administrativno središte se od 2002. godine nalazi u gradu 6th of October City koji se nalazi nedaleko od Kaira. Trenutno broji 56 članica, 54 punopravnih članova i dvije pridružene članice: Zanzibar i Réunion.

Sadašnji predsjednik CAF-a je Issa Hayatou,Suketu Patel je prvi a Almamy Kabele Camara je drugi potpredsjednik dok je Hicham El Amrani glavni sekretar.

Crna rijeka (Vrbanja)

Crna rijeka je desna pritoka Vrbanje, koja je prirodna granica između općina Kotor Varoš i Čelinac. Izvire na jugozapadnim padinama planine Uzlomac, na nadmorskoj visini od oko 420 m. Ušće joj je u naselju Crna Rijeka, na oko 216 m n/v,

geografska širina: 44°41'4.21", a

dužina: 17°21'0.5".

Ova Crna rijeka teče u pravcu sjeveroistok–jugozapad, a ima samo jednu (lijevu) pritoku: Dugi potok, koji je duži i od same Crne rijeke (izvire na oko 480 m n/v). Teče u pravcu istok–zapad, a u Crnu rijeku se ulijeva neposredno prije njenog ušća.

Kada istovremeno nabuja sa Vrbanjom, izlijeva se na komunikaciju M4: Banja Luka – Matuzići. Oko ušća (Mjesna zajednica Babići) izložena je različitim izvorima zagađivanja

Druga nogometna liga Federacije Bosne i Hercegovine

Druga nogometna liga Federacije Bosne i Hercegovine u nogometu je ligaško takmičenje trećeg stepena koje se igra na području Federacije Bosne i Hercegovine. Organizator takmičenja je Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine.

Druga liga FBiH se sastoji iz četiri grupa podijeljenih po geografskom kriteriju. Ova podjela je nastala kako bi se klubovima koji su većinom u lošoj materijalnoj situaciji olakšalo finansiranje takmičenja i odlazak na utakmice. Grupe Druge lige FBiH su: Sjever, Centar, Jug i Zapad. Svaka od grupa obuhvata neke od kantona FBiH.

Druga nogometna liga Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad

Druga nogometna liga Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad je nogometno regionalno ligaško takmičenje trećeg stepena u Bosni i Hercegovini. Igra se na području Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona. Organizator takmičenja je Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine.

FK Krajina Cazin

FK Krajina Cazin iz nogometni klub iz Cazina, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

Francuzi

Francuzi su romanski narod, koji nastanjuje zapad evropskog kontinenta. Čistih Francuza, bez onih političkih, koji su silom zakona primili francusko državljanstvo, bilo je 2005. godine 37.345.000 u Francuskoj (2005. imala je 60.491.000 stanovnika), a svih zajedno u svijetu 41.330.000 nastanjenih u 124 države. Osim u Francuskoj, Francuza ima najviše u SAD (2.429.000), te u susjednim evropskim zemljama. Francuski jezik, maternji jezik Francuza, ima daleko veći broj govornika i dosegao je brojku od oko 124.000.000 govornika (prema podacima iz 1995.godine), s tim da je etno-kulturno nasljeđe naroda koji govore francuski sasvim različito.

Geografske koordinate

Geografske koordinate je veličina koja određuje položaj neke tačke na Zemljinoj površini, tj. geografska dužina (λ) i geografska širina (φ). Izražavaju se u stepenima (˚), lučnim minutama (') i lučnim sekundama ("). Geografska širina označava se od ekvatora na sjever i jug od 0-90˚, a geografska dužina od početnoga meridijana (Greenwich) na zapad i istok od 1-180˚.

NK Iskra Bugojno

NK Iskra Bugojno je nogometni klub iz Bugojna, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

NK Kiseljak

Nogometni klub Kiseljak je nogometni klub iz Kiseljaka, Bosna i Hercegovina. Trenutno se takmiči u Druge nogometne lige Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

NK Krajišnik Velika Kladuša

NK Krajišnik Velika Kladuša je nogometni klub iz Velike Kladuše, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

NK Metalleghe-BSI

NK Metalleghe-BSI je nogometni klub iz Jajca, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

NK Novi Travnik

Nogometni klub Novi Travnik je nogometni klub iz Novog Travnika,Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

Klub je službeno osnovan u septembru 1950. godine, ipak na klupskom grbu stoji 1949. godina kada je formirana nogometna sekcija. Prvobitno se zvao NK Metalac, zatim NK Bratstvo, a od 27. aprila 2013. godine nosi sadašnji naziv.

NK Podgrmeč Sanski Most

NK podgrmeč Sanski Most je nogometni klub iz Sanskog Mosta, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

Osnovan je 4. aprila 1944. godine. Tradicionalne boje kluba su zelena i žuta. Domaće utakmice igra na Gradskom stadionu koji se nalazi na desnoj obali rijeke Sane.

NK Sloga Bosanska Otoka

NK Sloga Bosanska Otoka je nogometni klub iz Bosanske Otoke, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

NK Vitez

Nogometni klub Vitez je nogometni klub iz Viteza, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

Osnovan je 1947. godine kao NK Radnik. 1954. godine usvaja sadašnji naziv. U dva navrata je nosio sponzorska imena: NK Vitez FIS (2004) i NK Ecos Vitez (2009). Najveći uspjeh kluba je osvajanje Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine. Tradicionalne boje su plava i bijela. Domaće utakmice igra na Gradskom stadionu u Vitezu.

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Novi Zagreb - zapad)

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).

Zagrebačka gradska četvrt Novi Zagreb - zapad je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 58.103 stanovnika, što predstavlja 7,35% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 1,36% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske.

Portugal

Portugal, zvanično Republika Portugal (portugalski: República Portuguesa), evropska je država i članica Evropske unije, koja se nalazi na Pirinejskom poluostrvu, u jugozapadnom dijelu Evrope i najzapadnija je tačka evropskog kopna. Jedina država s kojom graniči je Španija. Glavni grad Portugala je Lisabon. Portugal također ima suverenitet nad Atlantskim arhipelagom, Azorska ostrva i Madeira. Obje skupine ostrva su zasebne autonomne regije sa sopstvenom lokalnom upravom.

Područje Portugala je kontinuirano bilo naseljeno još od prehistorijskog vremena. Kelte i Romane su naslijedili Vizigoti i Svevi, koji su kasnije napadnuti od strane Maura. Ovaj muslimanski narod je protjeran za vrijeme Rekonkviste na Iberijskom poluostrvu. Potugal je 1139. uspostavio kraljevstvo, nezavisno od Leonske kraljevine. U 15. i 16. vijeku kao rezultat velikih geografskih otkrića, Portugal je proširio svoj uticaj na Zapad i uspostavio prvo veliko Portugalsko carstvo, koje je u tom periodu imalo jedno od svjetski najvećih ekonomskih, političkih i vojnih utjecaja,

Portugal je izgubio mnogo svog bogatstva i statusa sa razaranjem Lisabona zemljotresom iz 1755. kao i okupacijom tokom Napoleonskih ratova i nezavisnošću Brazila, kao najbogatije portugalske kolonije 1822. Nakon revolucije iz 1910. monarhiju je zamijenila demokratska vlasti uspostavljena je Prva portugalska republika. Demokratija je narušena poslije Portugalskog kolonijalnog rata i Karanfilske revolucije iz 1974. Ubrzo nakon nezavisnosti gotovo svih kolonija, s izuzetkom Makaua, kojim je rukovala Kina od 1999. Ovim je označen kraj dugopostojeće evropske kolonijalne sile, koja je ostavila veliki kulturni i arhitektonski utjecaj širom svijeta i oko 250 miliona govornika portugalskog jezika danas.

Portugal je unitarna predsjednička republika i razvijena država s unapređenom ekonomijom i velikim životnim standardnom, koji ima 18. najviši društveni rast u svijetu, čak ispred nekih zapadnoevropskih država, kao što su Francuska, Španija i Italija. Portugal je članica mnogobrojnih međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Eurozonu, OECD, NATO i Zajednica država portugalskog govornog područja. Portugal je također poznat kao prva država u svijetu koja je u potpunosti legalizovala upotrebu svih droga 2001. godine.

Spisak Velikih nagrada Formule 1

Kompletan spisak velikih nagrada u Svjetskom prvenstvu Formule 1 koje je započelo 1950. godine zaključno sa 2018.

Uloško jezero

Uloško ili Crvanjsko jezero je jezero u Bosni i Hercegovini smješteno na području općine Kalinovik. Jezero nosi naziv Uloško po selu Ulog koje se nalazi u blizini, odnosno Crvanjsko, jer se nalazi u podnožju planine Crvanj.Nadmorska visina mu je 1058 metara. Dužina jezera je oko 500 metara, širina oko 200 metara, a dubina jezera je oko 25m. Ova dubina je na strani planine Crvanj (zapad), a prema suprotnoj strani postepeno se smanjuje.Sa zapadne strane je brdo Mali Vrh (1274m) dok ga sa sjeverne strane opkoljava bukova šuma. Starosjedioci kažu da postoji više izvora koji se nalaze u samom jezeru. Voda iz jezera otiče i uljeva se u Neretvu.Jezero ima svoje izvore koji obnavljaju vodu, a iz njega ističe priličan potok što omogućava ribljem fondu preživljavanje u toku zime kada se jezero zaledi.

Strane svijeta
Osam glavnih vjetrova

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.